Ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, cere Germaniei sa sustina in mod activ aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, argumentand ca autoritatile romane utilizeaza tehnologii ultramoderne pentru protejarea frontierelor si ca Romania este "mai sigura" decat Berlinul, Parisul sau Bruxelles-ul.
"Ne-ar fi de ajutor daca Germania ar sustine activ aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Ne-am bucura", declara Teodor Melescanu intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt.
Ministrul roman de Externe s-a declarat favorabil unei propuneri a Germaniei privind eventuala admitere a Romaniei in Spatiul Schengen in mod etapizat. "Initial, ar fi eliminate controalele vamale in aeroporturi, iar in a doua etapa la punctele vamale instalate pe sosele si autostrazi. Ar fi mai bine decat nimic", a subliniat Melescanu.
Romania este conectata deja la sistemul de schimb de informatii pentru Spatiul Schengen. "In plus, utilizam tehnologii ultramoderne pentru monitorizarea frontierelor, de la radare la aparate de identificare a amprentelor, de recunoastere faciala si a pasapoartelor. Iar persoanele aflate ilegal in Romania, care nu se comporta adecvat sau care fac propaganda pentru grupuri islamiste radicale sunt expulzate din tara noastra in 24 de ore", a explicat Melescanu, apreciind ca in Romania "se traieste mai sigur decat in Berlin, Paris ori Bruxelles".
Intrebat ce beneficii ar avea europenii prin aderarea Romaniei la Schengen, Melescanu a raspuns: "Prin sistemele... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 16:32
Premierul Viorica Dancila a declarat, sambata, ca presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a asigurat-o ca pana la preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene, in anul 2019, Romania va intra in spatiul Schengen si nu va mai fi sub incidenta MCV.
"Am discutat cu domnul presedinte Juncker, mi-a dat asigurarea ca Romania nu va intra in presedintia Consiliului Uniunii Europene fara sa fie in Schengen si in acelasi timp cu sanctiunea MCV. (...) Pana la sfarsitul anului 2018 trebuie ca cele doua lucruri atat de importante pentru Romania sa se intample", a declarat premierul Viorica Dancila, la Antena 3.
Prim-ministrul a precizat ca intrarea Romaniei in spatiul Schengen este o decizie politica, afirmand ca va purta discutii cu statele UE care se impotrivesc.
"Domnul presedinte Juncker m-a asigurat de sustinerea lui si, bineinteles, de sustinerea pentru Romania. Aici este mai mult o decizie politica, sunt tari care se impotrivesc, dar cred ca putem rezolva acest lucru prin discutii pe care sa le am atat la nivel national cu premierii tarilor care se impotrivesc, dar si la nivel european. Cred ca asigurarea data de presedintele Juncker este incurajatoare si presupune discutiile pe care dumnealui sa le aiba cu presedintii tarilor care inca cred ca Romania nu trebuie sa faca parte din Schengen", a adaugat Dancila.
Aceasta a mentionat ca va avea o discutie cu presedintele Klaus Iohannis, afirmand ca este important ca impreuna cu presedintele sa faca... mai mult
Sambata, 24 Februarie 2018, ora 10:25
Copresedintele PNL Vasile Blaga sustine ca Romania ar trebui sa fie primita in spatiul Schengen, ca urmare a faptului ca primeste imigranti din afara Uniunii Europene.
Blaga a spus, luni, in cadrul unei conferinte de presa comune sustinuta cu Alina Gorghiu, ca a discutat cu un grup de parlamentari din partidul CDU al cancelarului german Angela Merkel, prilej cu care le-a vorbit despre intrarea tarii noastre in spatiul Schengen, in contextul in care Romania primeste imigrantii din Africa si din Orientul Mijlociu, scrie Stiripesurse.ro.
Mii de imigranti ilegali vin in curand in Romania. Ce facem cu ei si cat ne costa?
"Am spus-o foarte clar. Intelegem, chiar intelegem principiul solidaritatii, unul dintre fundamentele de baza ale constructiei europene, si vom reloca si noi. Am inteles din discutiile dintre Guvern si Presedintie ca sunt ...citeste mai departe despre "Aderarea Romeniei la spatiul Schengen, conditie pentru primirea imigrantilor din afara UE?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:54
O decizie privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen a fost amanata din nou, dupa ce mai multe state membre au atras atentia asupra statutului problematic al tarii noastre, determinat de tulburarile politice, anunta Financial Times.
O reuniune a ministrilor europeni de interne trebuia sa aiba loc, miercuri, la Bruxelles, pentru a vota pe aceasta tema, insa Germania, Olanda si Belgia au anuntat ca nu sustin admiterea Romaniei in spatiul Schengen.
Decizia privind extinderea spatiului Schengen, care necesita acordul unanim al tuturor tarilor membre in UE, poate fi amanata si mai mult, pana dupa alegerile parlamentare din Romania, din decembrie, potrivit unor diplomati din UE.
Amanarea este cea mai mare lovitura suferita de Bucuresti dupa ce o lupta inversunata pentru putere intre presedinte si premier a provocat ingrijorari internationale cu privire la stabilitatea democratica a unuia dintre cei mai noi membri ai UE, comenteaza FT.
Potrivit ziarului britanic, o disputa politica virulenta - in care Victor Ponta, premierul roman de centru-stanga, a restrans independenta Curtii Constitutionale, ca parte a eforturilor sale de a-l marginaliza pe presedintele Traian Basescu - a determinat mai multe tari membre ale UE sa-si reconsidere pozitia.
Germania nu s-a opus aderarii Romaniei la spatiul Schengen, dar problemele aparute in Romania pe plan politic au fost vazute pe plan international ca reprezentand deterioarea neasteptata a statului de drept in tara.... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 11:20
Guvernul german considera ca nu exista sanse ca Romania si Bulgaria sa intre in Spatiul Schengen pana la sfarsitul lui 2012. Germania s-a alaturat astfel Olandei, opunandu-se intrarii Bulgariei si Romaniei in zona de libera circulatie a oamenilor si bunurilor.
Bulgaria si Romania nu sunt pregatite sa adere la Schengen in 2012, a afirmat ministrul german de interne Hans Peter Friedrich intr-un interviu publicat la 3 august in cotidianul Rheinische Post, citat de publicatia bulgara Standart News.
"Consider ca a deschide granitele pentru Romania si Bulgaria este imposibil in acest moment", a spus ministrul german.
Olanda a fost cea care s-a opus cel mai vehement aderarii la Schengen a celor doua state devenite cel mai recent membre ale UE - Romania si Bulgaria au aderat la blocul comunitar impreuna in ianuarie 2007, aminteste ziarul bulgar.
Acum cateva saptamani, presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, le-a spus autoritatilor de la Sofia ca in septembrie se va lua o decizie, daca respecta planul de aderare la Schengen in doua etape. "Sunt totusi sceptic ca vom ajunge la prima faza anul acesta", a comentat ministrul german de interne.
Guvernul bulgar si-a stabilit aderarea la Schengen drept principala prioritate de politica externa, dar dupa recentul atac terorist de la aeroportul din Burgas, soldat cu moartea a cinci turisti israelieni si a unui sofer bulgar, premierul bulgar a sustinut ca remarcile in sensul ca Bulgaria nu are o granita suficient de... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 09:37
Romania si Bulgaria ar putea sa nu fie pregatite sa adere la Spatiul Schengen anul acesta, chiar si partial, cu spatiul aerian si maritim, a declarat ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich.
"Cred ca deschiderea frontierelor pentru Romania si Bulgaria este imposibila la acest moment", a declarat Hans-Peter Friedrich pentru cotidianul "Rheinische Post".
Germania si Franta au propus anterior un plan de aderare a celor doua tari in doi pasi care propunea aderarea cu spatiul aerian si maritim si amanarea unei decizii cu privire la frontierele terestre, precizeaza publicatia germana, citata de Bloomberg.
Saptamana trecuta, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat ca nu exista nicio schimbare in calendarul privind aderarea Romaniei la Schengen, punctand ca Franta, Germania si Olanda nu si-au modificat pozitiile privind intrarea tarii noastre in spatiul de libera circulatie in doua etape.
Marga, despre aderarea la Schengen: Ramane cum am stabilit mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 09:36
Aderarea Romaniei la spatiul Schengen in doua etape - cu frontierele aeriene si maritime in toamna acestui an, iar cu cele terestre in primavara anului viitor - nu este scoasa din discutie, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul roman de externe Andrei Marga, care participa la reuniunea Consiliului Afaceri Externe.
Seful diplomatiei romane a avut, luni, o serie de intrevederi bilaterale cu ministrul francez de externe Laurent Fabius, cu secretarul de stat german Michael Link, cu ministrul austriac de externe Michael Spindelegger si cu ministrul cipriot de externe, Erato Kozakou-Marcoullis, a carui tara asigura presedintia semestriala a Consiliului UE.
"Analizele sunt in derulare si un rezultat nu se poate comunica deocamdata. In al doilea rand, nu este scoasa din discutie aceasta alternativa a aderarii la Schengen in doua etape; discutiile de acum nu au dus in vreun fel la subminarea acestei propuneri - care stim ca este de origine germana, este rezultatul unui compromis intre Germania si Franta si o solutie promovata la ora respectiva de presedintia poloneza a Consiliului UE.
In discutiile bilaterale avute de mine azi au fost abordate si subiectele Schengen si raportul din cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV), care dupa cum stiti sunt legate de unele state, iar de altele nu sunt legate foarte strict. In continuare se va lua nota de raportul MCV, se vor observa actiunile guvernului roman si am confirmat si aici ca guvernul va aplica ceea ce se... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 20:57
Ministerul german de Interne nu are nici o intentie sa-si schimbe opinia negativa privind pregatirea Romaniei si Bulgariei in vederea aderarii la Schengen, informeaza Mediafax.
"In prezent, Sofia si Bucurestiul inca nu sunt pregatite sa adere la Acordul Schengen", a declarat ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, relateaza duminica site-ul Novinite.com.
"Nu suntem entuziasti si luam in considerare rapoartele mai degraba negative asupra celor doua tari, inca ne indoim de finalitatea unui asemenea pas", a explicat Jens Teschke, un reprezentant al Ministerului german de Interne.
Potrivit lui Teschke, ministrul Friedrich intentioneaza sa mai discute aceasta problema cu omologii sai din Franta si Olanda, doua state membre ale Uniunii Europene care s-au opus de asemenea aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.
Cele doua tari ar fi trebuit sa adere la spatiul fara frontiere in primavara lui 2011, dar aderarea a fost amanata pe termen nelimitat in urma opozitiei Germaniei, Frantei, Olandei si a altora. Noi evaluari ar urma sa fie facute in aceasta toamna.
Argumentele impotriva nu s-au referit la gradul de pregatire tehnica a celor doua tari pentru aderarea la Schengen, ci mai degraba la nivelul coruptiei si al crimei organizate, care in mod oficial nu au legatura cu integrarea.
mai mult
Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 23:38
Premierul Boc l-a primit pe Jean-Claude Mignon, seful delegatiei Frantei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, pentru o discutie in care a mentionat "bunele relatii" dintre Romania si Franta si a apreciat ca Parteneriatul strategic dintre cele doua tari a "consolidat" cooperarea politica, informeaza Mediafax.
Guvernul informeaza printr-un comunicat ca premierul a primit miercuri seara o delegatie condusa de Jean-Claude Mignon, seful delegatiei Frantei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), care efectueaza o vizita oficiala in Romania.
Principalele puncte de discutie au vizat dezbaterile actuale referitoare la reforma Consiliului Europei si la politicile de incluziune a romilor.
"In cursul intrevederii, seful Executivului a mentionat bunele relatii dintre Romania si Franta, apreciind ca Parteneriatul strategic dintre cele doua tari a consolidat cooperarea bilaterala atat in plan economic, cat si in plan politic", se arata in comunicatul Guvernului.
Franta si Germania au decis, la 21 decembrie, sa blocheze aderarea, in martie 2011, a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen, insistand asupra carentelor Sofiei si Bucurestiului in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate.
Ministerul de Externe a informat anterior ca vizita parlamentarilor francezi in Romania are loc la invitatia sefului delegatiei parlamentare romane la APCE, deputatul Cezar Preda, si se inscrie in demersurile pe linia diplomatiei... mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 23:17