Premierul de extrema-stanga grec Alexis Tsipras a indemnat, vineri, alegatorii sa nu cedeze "santajului" creditorilor internationali, explicand ca raportul FMI justifica pozitia Atenei in favoarea restructurarii datoriei suverane.
"Referendumul de duminica nu este despre oportunitatea ramanerii Greciei in zona euro", a declarat Tsipras intr-un discurs televizat adresat natiunii, subliniind ca doreste ramanerea tarii in spatiul monedei unice.
Referendum in Grecia: Premiera la sondajele de opinie - Ce tabara are un mic avans
"Va indemn ca, la referendum, sa spuneti 'nu' ultimatumurilor, santajului, diviziunilor si temerilor", a declarat Tsipras, potrivit BBC.
Referindu-se la raportul Fondului Monetar International prezentat joi, Tsipras a apreciat ca evaluarea economica justifica pozitia Guvernului Greciei in favoarea restructurarii datoriei suverane a tarii.
FMI dezvaluie suma colosala de care are nevoie Grecia si ce trebuie sa faca pentru a se salva
Germania a exclus, ...citeste mai departe despre "Tsipras, nou apel disperat catre greci: Respingeti la referendum santajul creditorilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 17:18
Germanii se declara pentru prima data in majoritate (51%) in favoarea unei iesiri a Greciei din zona euro, in conditiile in care Atena si creditorii sai nu reusesc sa ajunga la un acord, potrivit barometrului politic al postului public ZDF, facut public vineri.
Totusi, acest lucru nu se traduce printr-o neincredere fata de cancelarul federal german Angela Merkel, care se opune unei asemenea iesiri, partidul conservator condus de ea continuand sa se bucure de popularitate, informeaza AFP.
Inceputul sfarsitului? Echipa FMI se retrage de la negocierile cu Grecia (Video)
Circa 70% dintre persoanele intervievate s-au declarat impotriva unor noi concesii din partea Uniunii Europene (UE) pentru Grecia, potrivit acestui studiu bilunar, considerat unul dintre cele mai serioase din Germania.
Doar 41% dintre ei doresc inca mentinerea Greciei in zona euro, in conditiile in care 55% se pronuntau in favoarea acestui lucru la inceputul anului, inainte ca guvernul radical de stanga al lui ...citeste mai departe despre "Grecia, afara din zona euro: Cei mai multi germani ar vrea sa le faca vant elenilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 18:01
Cancelarul german Angela Merkel, care candideaza pentru un al treilea mandat la alegerile legislative din 22 septembrie, a declarat marti, in cadrul unei reuniuni electorale, ca Grecia nu ar fi trebuit sa fie primita in zona euro.
Merkel a plasat responsabilitatea acestei decizii "fundamental eronate" asupra opozitiei social-democrate, de care apartinea predecesorul sau, Gerhard Schröder, potrivit imaginilor transmise miercuri de televiziunile germane, potrivit AFP.
"Grecia nu ar fi trebuit sa fie primita niciodata in zona euro", a declarat cancelarul german, in sunetul aplauzelor, in cadrul unei reuniuni electorale la care au participat cateva sute de persoane, in micul oras din nord Rensburg.
Cancelarul conservator, care se afla in fruntea sondajelor, l-a acuzat din nou pe Schröder ca a consimtit, in 2001, ca Grecia sa se alature zonei euro, slabind astfel stabilitatea monedei unice.
Sambata trecuta, Merkel a mai atacat SPD pe aceeasi tema, afirmand ca "cei care au primit Grecia in zona euro nu au dreptul sa ne spuna astazi ca avem probleme cu Grecia".
Criza din zona euro si factura pe care vor fi nevoiti s-o achite, in cele din urma, contribuabilii germani au devenit recent subiecte de dezbatere intr-o campanie electorala considerata in general plictisitoare. mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 15:39
Cetatenii a patru tari principale din UE (Franta, Germania, Spania si Italia) se indoiesc de capacitatea Greciei de a se mentine in zona euro dar raman foarte atasati de moneda unica, potrivit unui sondaj european realizat de Ifop-Fiducial si publicat duminica, relateaza AFP.
Pentru majoritatea acestor cetateni, "banii imprumutati Greciei sunt bani pierduti" deoarece Atena nu va putea niciodata sa ii ramburseze. Aceasta opinie este impartasita de 85 la suta dintre francezi, 84 la suta dintre germani, 72 la suta dintre spanioli si 65 la suta dintre italieni.
Ei sunt, de asemenea, pesimisti si in legatura cu problemele din zona euro in ipoteza in care datoria greaca nu va fi salvata: 84 la suta dintre francezi, 76 la suta dintre germani, 90 la suta dintre spanioli si 88 la suta dintre italieni cred ca "dificultatile vor creste in mod periculos".
Iar opinia potrivit careia Grecia va reusi sa isi reduca datoria si deficitul gratie UE si propriilor eforturi este minoritara peste tot, cu exceptia Italiei (56 la suta, fata de 39 la suta in Franta, 27 la suta in Germania, 44 la suta in Spania).
In cazul unui esec, multi sunt favorabili unei excluderi a Greciei din zona euro. Dar cei mai severi sunt germanii (78 la suta) si francezii (65 la suta), in timp ce spaniolii (51 la suta) si italienii (49 la suta) sunt mai indulgenti.
Totusi, opiniile germanilor si francezilor s-au schimbat destul de putin din noiembrie 2011, cand au fost intervievati in cadrul unui sondaj... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2012, ora 10:30
Grecii se intorc la urne duminica, in cadrul unor noi alegeri generale, urmarite cu neliniste in toata Europa dar si in afara acesteia, scrutin care imbraca alura unui referendum pentru sau impotriva euro.
Consecintele acestui scrutin crucial care, prin contagiune, ar putea sa destabilizeze zona euro, vor fi cantarite imediat dupa aceea la summitul G20, la care vor lua parte luni si marti tarile bogate si puterile emergente, la Los Cabos, in sud-vestul Mexicului.
Toti liderii europeni, dar si presedintele american Barack Obama, i-au avertizat pe cei noua milioane de alegatori greci asupra consecintelor votului lor atat pentru ei insisi, cat si pentru zona euro.
"A fi sau a nu fi in zona euro"
"A fi sau a nu fi in zona euro? Aceasta este intrebarea", a declarat premierul grec Lucas Papademos, parafrazandu-l pe Hamlet, din tragedia lui Shakespeare, mai mult decat o tragedie antica greaca, pentru a rezuma "adevarata dilema" de duminica.
Cu doar doua zile inaintea scrutinului, organizat dupa cel neconcludent de pe 6 mai, dreapta si stanga radicala lupta cot la cot, pentru a prelua fraiele unei tari aflata intr-o profunda recesiune si criza sociala, care a devenit "bolnavul" Uniunii Europene (UE).
Unele sondaje il prezinta ca beneficiind de un avans minim pe Antonis Samaras, in varsta de 61 de ani, liderul conservatorilor din cadrul Noii Democratii (ND), in fata lui Alexis Tsipras, in varsta de 37 de ani, liderul blocului Syriza, potrivit unui expert.... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 17:41
Grecia trebuie sa-si respecte angajamentele internationale in ceea ce priveste austeritatea pentru a ramane in zona euro, a reiterat vineri cancelarul german Angela Merkel.
"Am spus mereu ca am dori ca Grecia sa ramana membra a zonei euro. Conditia pentru aceasta este ca viitorul guvern grec sa respecte memorandumul semnat cu FMI, BCE si Comisia Europeana", a declarat cancelarul intr-o conferinta de presa comuna cu premierul neo-zeelandez, John Key.
"Am spus acest lucru tuturor partidelor grecesti. Este necesar. Acest memorandum este, oarecum, baza pentru o evolutie pozitiva", a adaugat Angela Merkel.
Liderul stangii radicale grecesti Syriza, Alexis Tsipras, a afirmat saptamana trecuta ca va "anula" memorandumul prin care se impun Greciei masuri de austeritate in schimbul sprijinului din partea UE si FMI, daca partidul sau va castiga alegerile legislative de la 17 iunie.
Partidul conservator Noua Democratie (ND) si Syriza erau umar la umar cu doua saptamani inainte de alegerile legislative din Grecia de la 17 iunie, insa fara perspectiva unei majoritati absolute, potrivit celor mai recente sondaje dinaintea scrutinului.
Partenerii si creditorii tarii, UE si FMI, si-au multiplicat in ultimele saptamani avertismentele impotriva unei anulari a angajamentelor sale de austeritate, amenintand ca ii vor taia finantarea. mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 17:33
Majoritatea germanilor s-au pronuntat impotriva "eurobondurilor", care ar permite emiterea unor titluri de datorie comune tuturor tarilor din zona euro, si impotriva mentinerii Greciei in zona euro, potrivit unui sondaj publicat vineri.
Potrivit Politbarometer realizat pentru canalul public de televiziune ZDF, 79% din respondenti si-au exprimat opozitia fata de "eurobonduri", urmand astfel linia cancelarului Angela Merkel, care si-a reinnoit opozitia fata de acest proiect in cadrul summit-ului informal al UE de marti de la Bruxelles.
Doar 14% dintre cei chestionati si-au exprimat sprijinul fata de acest proiect sustinut in special de presedintele francez Francois Hollande.
In plus, neincrederea germanilor fata de Grecia continua sa castige teren: 60% dintre ei sunt impotriva mentinerii tarii in zona euro. In noiembrie, conform aceluiasi sondaj, 49% dintre germani doreau o iesire a Greciei. Doar 31% dintre ei doresc pastrarea monedei euro de catre Grecia.
Jumatate dintre respondenti considera de asemenea moneda euro mai degraba un dezavantaj pentru Germania si 45% cred dimpotriva, ca moneda unica europeana aduce mai degraba beneficii tarii. mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 21:14
Increderea mediului de afaceri german s-a prabusit in mai, iar sectorul industriei prelucratoare s-a contractat, intrucat dificultatile din zona euro au nelinistit firmele, amenintand cu sfarsitul izolarii celei mai mari economii europene fata de problemele din uniunea monetara.
Economia "de teflon" a Germaniei a evitat pana in prezent situatia statelor vecine din Europa, sustinuta de exporturile puternice catre alte regiuni ale lumii si de cererea interna solida. Datele publicate joi au confirmat estimarea initiala ca economia a crescut cu 0,5% in primul trimestru.
Perspectivele economiei germane s-au inrautatit, insa, odata cu escaladarea crizei din zona euro si discutarea in mod deschis a posibilitatii ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara.
"Companiile germane s-au trezit la realitate: insule ale fericirii pot exista, dar insule economice in zona euro nu prea. In ultimele cateva luni parea ca indicele Ifo indica asteptari de crestere prea pozitive. Datele Ifo de joi au corectat aceasta imagine dintr-o data", a afirmat Carsten Brzeski, analist la birourile ING din Bruxelles.
Indicatorul Ifo, calculat pe baza unui sondaj la care participa circa 7.000 de companii, a scazut de la 109,9 puncte in aprilie la 106,9 puncte in mai. Scaderea a depasit cu mult si cele mai pesimiste estimari, fiind primul declin incepand din octombrie si cel mai puternic din august.
Datele anuntate de Ifo au impins euro la, 1,2515 dolari, minimul a 22 de luni.
Un subindice care... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 16:26
Iesirea Greciei din zona euro ar expune Banca Centrala Europeana (BCE) si statele din blocul monetar, actionarii institutiei, la pierderi greu de calculat, de ordinul sutelor de miliarde de euro, potrivit unei analize.
Plecarea Greciei ar impinge Europa in "ape neexplorate" din punct de vedere juridic, iar marimea potentialelor pierderi ale celorlalte tari din zona euro si ale bancilor serveste cu siguranta drept un stimulent puternic pentru eforturile de mentinere a statului elen la moneda unica.
"In cazul unei iesiri, Grecia va intra in default. Pierderea presupusa de default va fi probabil foarte mare, suficient de mare incat sa epuizeze capitalul BCE. Institutia ar putea avea nevoie de recapitalizare de la guverne, care nu se regasesc chiar in cea mai buna situatie pentru furnizarea de capital suplimentar", comenteaza pentru Reuters, Andrew Bosomworth, senior portfolio manager la Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.
Iesirea Greciei din zona euro are mai multe implicatii
Pierderile la care sunt expuse BCE si guvernele din zona euro in scenariul plecarii Greciei din blocul monetar, nu se opresc insa aici.
Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.
"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 20:12