Ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, cere Germaniei sa sustina in mod activ aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, argumentand ca autoritatile romane utilizeaza tehnologii ultramoderne pentru protejarea frontierelor si ca Romania este "mai sigura" decat Berlinul, Parisul sau Bruxelles-ul.
"Ne-ar fi de ajutor daca Germania ar sustine activ aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Ne-am bucura", declara Teodor Melescanu intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt.
Ministrul roman de Externe s-a declarat favorabil unei propuneri a Germaniei privind eventuala admitere a Romaniei in Spatiul Schengen in mod etapizat. "Initial, ar fi eliminate controalele vamale in aeroporturi, iar in a doua etapa la punctele vamale instalate pe sosele si autostrazi. Ar fi mai bine decat nimic", a subliniat Melescanu.
Romania este conectata deja la sistemul de schimb de informatii pentru Spatiul Schengen. "In plus, utilizam tehnologii ultramoderne pentru monitorizarea frontierelor, de la radare la aparate de identificare a amprentelor, de recunoastere faciala si a pasapoartelor. Iar persoanele aflate ilegal in Romania, care nu se comporta adecvat sau care fac propaganda pentru grupuri islamiste radicale sunt expulzate din tara noastra in 24 de ore", a explicat Melescanu, apreciind ca in Romania "se traieste mai sigur decat in Berlin, Paris ori Bruxelles".
Intrebat ce beneficii ar avea europenii prin aderarea Romaniei la Schengen, Melescanu a raspuns: "Prin sistemele... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 16:32
Comisia Europeana a solicitat miercuri oficial tuturor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene (UE) sa aprobe integrarea totala a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Este un semnal politic extrem de important transmis guvernelor statelor membre care inca se opun aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar si autoritatilor din cele doua capitale, dar, mai ales, de la Bucuresti, care nu trebuie sa puna in pericol sub nicio forma progresele inregistrate pana in prezent.
Intr-o comunicare privind mentinerea si consolidarea spatiului Schengen, Comisia Europeana a atras atentia asupra necesitatii de a finaliza fara intarziere procedurile de aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul de libera circulatie pentru a spori siguranta Uniunii Europene in fata terorismului si a provocarilor de migratie.
Comisia a subliniat, totodata, ca siguranta UE, in ansamblul ei, depinde de siguranta fiecarui stat membru. Este clar ca problemele de securitate ale UE din ultimii ani nu au fost cauzate nici de Romania, nici de Bulgaria si ca cele doua state pot contribui la solutionarea acestor provocari, lucru pe care Comisia Europeana l-a inteles.
Este timpul ca si guvernele statelor membre care inca se opun aderarii noastre la Schengen sa renunte la duplicitate si la calculele politice si sa accepte ca este mai important pentru securitatea Uniunii Europene, a cetatenilor europeni per ansamblu, dar si a propriilor cetateni ca Romania si Bulgaria sa fie inauntru... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 08:53
Comisia Europeana va prezenta la sfarsitul acestei luni o propunere de modificare a regulilor ce privesc spatiul de libera circulatie Schengen pentru a le adapta noilor provocari.
Initiativa survine la scurt timp dupa ce cinci state europene, inclusiv Franta si Germania, au cerut celorlalte tari membre ale spatiului Schengen sa accepte posibilitatea extinderii de la doi la patru ani a controalelor exceptionale ce pot fi instituite la frontierele interne.
Riscurile teroriste par sa-i fi convins in final pe responsabilii Comisiei Europene sa se gandeasca la noi reguli pentru functionarea spatiului Schengen.
Comisarul european pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos, a admis ca actualele norme prezinta unele carente ce fac dificila combaterea terorismului. Totusi, el a adaugat ca nu va da un cec in alb pentru orice introducere temporara a controalelor la frontierele interne.
In acest context, Avramopoulos a amintit ca in luna noiembrie trebuie sa inceteze respectivele controale pe care Austria, Danemarca, Germania, Norvegia (care nu este membra a UE, dar face parte din Schengen) si Suedia le-au instituit la frontierele interne nu din cauza riscurilor teroriste, ci pentru a controla mai bine migratia ilegala.
Desi nu s-a regasit pe agenda reuniunii JAI desfasurata joi la Bruxelles, reforma spatiului Schengen a fost totusi discutata, noteaza El Pais.
Franta si Danemarca, doua dintre tarile care au prezentat o initiativa comuna pentru a extinde pana la patru ani... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 08:47
Premierul Dacian Ciolos s-a declarat optimist, miercuri, cu privire la posibilitatea ca Romania sa adere la Spatiul Schengen cu frontierele aeriene in cursul acestui an.
Intrebat daca, dupa intalnirile cu cancelarul Angela Merkel si cu presedintele Francois Hollande, Romania va avea sustinerea Frantei si a Germaniei pentru aderarea la Schengen in acest an cu spatiul aerian, Ciolos a replicat:
"O sa vedem. Eu sunt optimist. Exista premise. Nu pot sa ma pronunt. Am pus pe masa toate argumentele si nu am simtit contra-argumente consistente la ceea ce am spus pana acum.
Cred ca mesajul din partea noastra s-a inteles. Sigur ca aceasta decizie, daca va fi luata si cand va fi luata, va fi luata intr-un context mai larg. Nu e vorba doar de solicitarea aceasta a Romaniei, care nu e una noua. E una deja cunoscuta. Cu siguranta se va tine cont si de alti factori decat de faptul ca Romania si-a indeplinit angajamentele".
Ciolos, intrevedere cu Hollande: Despre Schengen si contributia ...citeste mai departe despre "Aeroporturile Romaniei intra in Schengen in 2016? Ce spune Ciolos de la Paris" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 07:51
Trenul Schengen pare ca nu va mai opri in Romania vreme de cel putin un an. Aderarea Romaniei la spatiul de libera circulatie nici macar nu a fost inclusa pe agenda Consiliului JAI de saptamana aceasta si surse politice de la Bruxelles spun ca discutia ar putea fi reluata abia in 2017.
Este ceea ce recunostea chiar premierul Victor Ponta care spunea, de altfel, ca insasi Romania a cerut ca subiectul sa nu intre pe agenda JAI, avand in vedere ca sansele de reusita erau nule.
Decizia in JAI referitoare la aderarea unei tari la spatiul Schengen se ia prin consens, iar in acest moment impotriva intrarii Romaniei sunt patru state: Olanda, Germania, Franta si Finlanda.
Fara aderarea la Schengen nu putem considera, insa, incheiat procesul nostru de integrare in UE. Chestiunea nu e numai simbolica si in discutie nu este numai circulatia persoanelor, ci si aceea a marfurilor, ceea ce reprezinta un aspect de mare importanta pentru mediul de afaceri.
Cum se face ca Romania nu este ...citeste mai departe despre "Cortina de Fier intre Romania si Schengen. "Ar trebui sa jucam in Liga Campionilor"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 07:17
Cota de refugiati stabilita de Comisia Europeana pentru Romania si Bulgaria va face obiectul unor noi negocieri discrete intre guvernele celor doua tari si reprezentantii UE.
Conform publicatiei EUObserver, oficiali din cadrul cabinetului de la Sofia sustin ca exista o intelegere intre premierii Victor Ponta si Boiko Borisov de a conditiona primirea imigrantilor, distribuiti prin planul CE, de accederea celor doua state in spatiul Schengen.
Schengen in schimbul imigrantilor
"Bulgaria si Romania au o pozitie diferita fata de semnatarele acordului de la Visegrad.
Premierii Ponta si Borisov au vorbit recent la telefon si au stabilit sa ceara in comun accederea tarilor in spatiul Schengen in schimbul primirii refugiatilor", a dezvaluit vicepremierul bulgar Meglena Kuneva.
Pe de alta parte, grupul V4 format din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia se arata prea putin dispus sa acorde azil unui numar suplimentar de refugiati redistribuiti recent prin programul cotei de solidaritate conceput de Comisia Europeana.
"Noi sustinem cotele obligatorii. Nu vrem ca est-europenii sa para lipsiti de umanitate, pentru ca de fapt despre asta e vorba", a explicat Meglena Kuneva.
In acelasi timp, vicepremierul Bulgariei a explicat ca acceptarea conceptului de cota obligatorie nu inseamna ca Sofia nu va negocia in continuare numarul de imigranti pe care il va primi.
In mai, in timpul aplicarii altei scheme de redistribuire a imigrantilor, Bulgaria a acceptat sa preia 500... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 10:00
1Vicepremierul bulgar Meglena Kuneva, ministrul Justitiei Hristo Ivanov si cel al Culturii Vejdi Rasidov au participat joi la lansarea campaniei nationale "Bulgaria in Schengen! A venit timpul", organizata la Muzeul de Arheologie din Sofia.
Campania a fost initiata de presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES), Serghei Stanisev, fiind lansata si strangerea de semnaturi pentru o declaratie de sprijin a aderarii Bulgariei la Spatiul Schengen, relateaza BTA.
"Astazi suntem cetateni ai Europei unite. Credem ca standardul dublu privind aderarea Bulgariei la Schengen este inacceptabil", se mentioneaza in declaratie.
Germania, avocatul Romaniei pentru aderarea la Schengen: "Pana la finalul anului, sigur!"
"Ca oricine altcineva din familia noastra europeana, suntem obligati sa lucram in folosul casei noastre, dar nu putem sa traim liber in ea. De aceea vrem sa spunem ca nu suntem si nu am fost niciodata europeni de mana a doua", se mai mentioneaza in document. Potrivit ...citeste mai departe despre "Bulgarii s-au saturat sa astepte sa fie primiti in Schengen: Nu suntem europeni de mana a doua!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 20:51
Impotrivirea germana deschisa fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a cazut ca o bomba in capul politicienilor romani aflati in batalie pe un noian de teme, mai toate insa de falsa importanta si mai niciuna de fond, adica dintre acelea de interes real pentru tara, cum ar fi in primul rand cele vizand dezvoltarea economica. Printre temele de falsa importanta se afla la loc de frunte si aderarea la spatiul Schengen!
Presedintele Basescu si tabara politica a domniei sale, incluzand servicii secrete si o parte insemnata din sistemul judiciar, incearca sa prezinte aderarea la spatiul Schengen ca un obiectiv de ordin national si sa utilizeze acest lucru pentru a determina tabara adversa, tocmai in numele unui asemenea obiectiv, sa accepte a face ceea ce acesteia nu-i convine: ramanerea puterii judiciare in actualele maini, influentarea politicii guvernamentale prin manevrarea mecanismului de indepartare la semnal politico-judiciar a asa-zisilor "ministri penali", controlarea parlamentului prin manevrarea politico-judiciara similara a mecanismului incompatibilitatilor parlamentare.
Dl Basescu a spus fara ocolisuri ca toate acestea - care, intr-o forma sau alta, si-au gasit loc in raportul MCV ca un fel de cerinte din partea Comisiei de la Bruxelles - ar trebui indeplinite urgent pentru realizarea obiectivului primirii in Schengen. Cu alte cuvinte, sa facem frumos in aceste privinte pentru ca numai asa am putea spera ca vom fi acceptati in Schengen!... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 15:17
Presedintele Traian Basescu crede ca "mutarea frontierei UE pe frontiera noastra de nord si de sud-vest" este extrem de importanta si a salutat ultima declaratie a premierului legata de Consiliul JAI, prin care anunta ca se va incerca evitarea exercitarii dreptului de veto de catre Germania.
"Salut pozitia premierului Ponta pentru mandatul pentru reprezentantul Romaniei in sedinta JAI pe Schengen", a spus Basescu, luni seara, intr-o declaratie de presa de la Palatul Cotroceni, potrivit Mediafax.
El a precizat ca aceasta pozitie este "o revenire la normal".
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca intentia Guvernului este de a nu se ajunge la exercitarea de catre Germania a dreptului de veto in Consiliul JAI la discutarea aderarii la Schengen, mentionand ca Executivul isi asuma schimbarea strategiei politice privind obiectivele europene ale Romaniei.
In legatura cu pozitia Germaniei privind aderarea tarii noastre la spatiul Schengen, presedintele a afirmat ca ministrul german de Interne este un suporter al Romaniei, mentionand insa ca din punctul acestuia de vedere, Romania si Bulgaria au o singura problema in privinta intrarii in Schengen: coruptia.
In plus, Traian Basescu a sustinut ca Germania nu este singura tara care ar fi votat impotriva aderarii Romaniei la Schengen in Consiliul JAI, mentionand ca sunt cel putin sapte state care s-ar fi opus in cazul unui vot.
Miza aderarii la Schengen
Pe langa Schengen: Ce-are Romania de pierdut la nivel de... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 09:31