Criza elena pare sa intre intr-o noua faza, pe masura ce Germania, Grecia si troika creditorilor (FMI, BCE si CE) sunt tinta criticilor acerbe aduse fata de noul program de reforme impuse tarii.
Unul dintre cei mai inversunati adversari ai conditiilor sub care urmeaza sa se deruleze cel de-al treilea program de asistenta financiara este laureatul Premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz.
"Ce este ciudat la noul program este ca nu are sens nici pentru Grecia, nici pentru creditori", afirma economistul american intr-un comentariu din New York Times.
Senzatie de dejà vu
"Pe masura ce citeam conditiile celui de-al treilea memorandum intre Grecia si creditori am fost confruntat cu o senzatie de dejà vu", explica Stiglitz.
Economistul face referire la perioada de final a anilor '90, in care, din pozitia de economist sef al Bancii Mondiale a urmarit efectul devastator al reformelor cerute de FMI pentru statele din Asia de Est.
"Acesta a fost cauzat nu doar de austeritate, ci si asa zisele reforme structurale, in care FMI-ul se lasa adesea pacalit sa impuna masuri care favorizeaza anumite interese in detrimentul altora.
Au fost sute de conditii stabilite in fiecare memorandum: unele majore, altele insignifiante; unele bune, alte rele sau chiar strigatoare la cer, majoritatea neatingandu-si scopul pentru care au fost initiate", isi adduce aminte Joseph Stiglitz.
In 1998, FMI a reusit sa falimenteze sistemul bancar din Indonezia. Directorul de... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 17:25
Oricat de greu de crezut ar fi, in ciuda contrastelor flagrante, Grecia din zilele noastre si Romania anilor '80 impartasesc si unele asemanari izbitoare. Cea mai evidenta este cea a erodarii economiei prin programe de austeritate, crede profesorul de economie politica Zoltan Pogatsa.
Pogatsa argumenteaza ca punerea datoriilor publice in mod repetat in sarcina contribuabililor nu face decat sa creeze un cerc vicios, care va eroda puterea de cumparare, va mentine un nivel scazut de lichiditati si va transforma sistemul de finante publice intr-o himera.
Dupa modelul Ceausescu
In 1980, dictatorul Nicolae Ceausescu a decis brusc ca Romania trebuie sa-si achite toate obligatiile catre creditorii internationali, explica economistul maghiar Zoltan Pogatsa, pentru Sigmalive.
Planul sau a fost urmat de aproape un deceniu de stoarcere a resurselor financiare ale tarii, culminand cu cea mai violenta revolutie anticomunista din Europa.
Un plan similar este pus in practica de cativa ani in Grecia. Desi era clar ca e sortita esecului, politica de austeritate a fost impusa elenilor inca de acum 5 ani.
Rezultatul a ajuns deja sa fie arhicunoscut: o prabusire economica de 25%, o crestere a gradului de indatorare de la un nivel greu de administrat de 110% din PIB la unul insuportabil de 180 de procente si un somaj in floare atingand 30% din totalul populatiei si 60 de procente din tineri.
In cei cinci ani de austeritate, povara datoriei statului elen a crescut cu 9... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 09:55
Costul de productie al unui covrig poate sa varieze, dar costul gaurii din mijloc este mereu egal cu zero. Pai si atunci de ce nu facem gaura mai mare, daca vrem sa reducem costurile?
Cam asa ar suna bancul sec pe care europenii il fac acum pe seama Greciei, odata cu introducerea in pachetul de reforme convenit cu elenii a asa-zisului "set de instrumente OCDE".
Acesta contine si unele masuri hilare, printre care si modificarea diametrului lipiilor traditionale, informeaza Quartz.
Masuri a la OCDE
Soarta Greciei in zona euro depinde in mod direct de un program de asistenta financiara, in valoare de 90 de miliarde de euro, de reformarea sistemului de pensii, liberalizarea pietei de energie, imbunatatirea capacitatii de colectare a taxelor si o eficientizare a aparatului administrativ.
In pachetul de reforme pe care delegatia elena l-a acceptat dupa sase luni de negocieri intense si un referendum soldat cu refuzul clar al populatiei in fata acestor masuri de austeritate, iata ca au ajuns acum sa fie incluse si detalii picante legate de aspecte mai mult sau mai putin semnificative.
Printre acestea, programul de lucru al magazinelor duminica, comertul cu produse farmaceutice, promotiile cu reduceri din magazine si dimensiunea franzelelor si lipiilor din brutariile grecesti.
Mai mult, pe ultima suta de metri a negocierilor maraton, premierul Tsipras a fost pus sa incuviinteze pana si "liberalizarea pietei pentru sali de gimnastica".
Toate sunt parte a... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 10:45
Dupa o runda de negocieri maraton de 17 ore, creditorii Greciei din zona euro si delegatia elena prezenta la Bruxelles au cazut de acord in ceea ce priveste acordarea unui imprumut de urgenta pentru tara europeana aflata in prag de colaps financiar.
Acordul lasa o poarta deschisa si pentru derularea negocierilor in privinta lasarii celui de-al treilea program de asistenta financiara prin Mecanismul European de Stabilitate, dar pana atunci, greci vor fi nevoiti sa initieze o serie de reforme dure.
Intelegerea incheiata astazi la Bruxelles va trebui ratificata si de parlamentele tarilor din zona euro, cel mai mare pericol venind chiar de la Atena, arata The Guardian.
Merkel: Pericolul Grexit a disparut
In conferinta de presa sustinuta dupa semnarea intelegerii, cancelarul german Angela Merkel a marturisit ca nici Europa, nici Grecia nu mai au nevoie de un plan B in acest moment, pericolul Grexit fiind depasit.
Cu toate acestea, cele doua parti nu au ajuns inca la un acord privind derularea celui de-al treilea program de asistenta financiara.
Deocamdata, Grecia urmeaza sa beneficieze deocamdata doar de un imprumut de urgenta menit sa asigure plata datoriilor inregistrate catre FMI si BCE.
Chiar si asa, banii vor fi pusi la dispozitia Atenei abia dupa ratificarea acordului in parlamentul elen si apoi in cele ale statelor membre din zona euro, a mentionat Merkel, lucru confirmat si de presedintele CE Jean Claude Junker.
Vot crucial
Cu alte cuvinte,... mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 11:52
Grecia cere in schimbul reformelor un nou program de finantare in valoare de 53,5 miliarde de euro pentru acoperirea datoriilor scadente pana in 2018, o revizuire a tintei excedentului bugetar primar in conformitate cu inrautatirea situatiei economice si o reprofilare a datoriilor pe termen lung.
Planul ar putea crea probleme premierului Alexis Tsipras pe plan intern, din partea aripii dure a propriului sau partid, Syriza, dar si a partenerului de coalitie, relateaza Reuters.
Acordul cu creditorii trebuie aprobat de parlamentele nationale, inclusiv cel din Germania, unde atitudinea fata de finantarea statului elen s-a inasprit.
Parlamentul elen trebuie sa voteze vineri programul de reforme propus de Guvern, iar doi membri de rang inalt ai Syriza si-au exprimat optimismul ca legislativul va sustine propunerile.
Reprezentantii creditorilor nu au comentat oferta de reforme a Greciei.
Grecia a transmis joi noaptea, Eurogroup, un nou program de reforme.
Noul plan de... citeste mai departe despre "Ce cere Grecia de la Bruxelles in schimbul reformelor dure promise de Tsipras" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 11:40
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a afirmat intr-un interviu aparut in editia de sambata a unui cotidian german ca esecul negocierilor cu Guvernul grec era "previzibil", pentru ca Atena "nu vrea niciun program de reforme".
"Cunosteam datele economice si, daca luam in serios declaratiile facute de Alexis Tsipras inainte si dupa (alegerea sa in ianuarie), atunci puteam sti ca Guvernul grec nu vrea niciun program de reforme", a declarat in interviul acordat ziarului de mare tiraj Bild.
Ministrul grec de Finante: Suntem pregatiti pentru un asediu economic, avem provizii!
"Este motivul pentru care am fost de la inceput foarte sceptic in ce priveste rezultatul discutiilor cu Guvernul de la Atena. Ca scepticismul mi-a fost in cele din urma confirmat, intr-adevar nu ma ...citeste mai departe despre "Criza in Grecia: Atena nu vrea "niciun program de reforme", acuza Germania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Iulie 2015, ora 08:19
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a semnalat miercuri, inaintea unei posibile intrevederi cu premierul grec Alexis Tsipras, disponibilitatea de a facilita un acord cu Grecia daca Guvernul de la Atena accepta macar una dintre reformele solicitate de creditorii internationali.
Potrivit Corriere della Sera, Merkel a avut miercuri un ton conciliant, exprimand speranta ca Guvernul Greciei va accepta macar una dintre reformele solicitate de Grupul Bruxelles (Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si Fondul Monetar International).
"Cu ocazia summitului UE-CELAC, va exista o intrevedere cu... citeste mai departe despre "Merkel ii cere Greciei sa accepte macar una dintre reformele propuse" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 21:55
Grecia trebuie sa se reintoarca pe calea reformelor economice dure pentru a-si asigura viitorul in zona euro, a transmis, joi, cancelarul german Angela Merkel.
La scurt timp dupa ce discutiile dintre eleni si creditori s-au incheiat, fara un rezultat concret, cea care conduce Guvernul de la Berlin a spus ca aceasta criza poate fi depasita doar cu eforturi mari din partea ambelor tabere, informeaza CNN Money.
Insa Merkel a explicat faptul ca Atena ar trebui sa urmeze exemplul altor natiuni care s-au aflat la ananghie, cum ar fi Irlanda, care au implementat schimbari dureroase in economie pentru a putea face fata crizei.
"Ei (irlandezii - n.red.) au trecut printr-un astfel de program si acum au cea mai mare crestere din uniunea monetara. Este traseul pe care trebuie sa il urmeze si Grecia si tocmai de aceea negocierile sunt atat de dure", a mai spus seful cancelariei de la Berlin, care mizeaza pe faptul ca zona euro nu va ...citeste mai departe despre "Merkel arata drumul pe care trebuie s-o apuce Grecia: Tocmai de aceea negocierile sunt dure" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 20:14
Rabdarea Germaniei fata de guvernul elen va ajunge la un moment dat la capat, a avertizat ministrul Economiei de la Berlin, Philipp Roesler, adaugand ca Grecia trebuie sa-si reformeze economia sau sa iasa din zona euro.
"Grecii au de ales sa adopte reforme in interiorul zonei euro sau sa nu faca reforme si sa plece. Nu exista a treia cale", a spus Roesler, intr-un interviu pentru cotidianul Bild, citat de Mediafax.
Intrebat daca ii considera pe greci "nerecunoscatori", Roesler a afirmat: "Guvernul Greciei trebuie macar sa inteleaga ca la un moment dat rabdarea noastra se va sfarsi".
UE a cerut politicienilor eleni sa explice pana luni seara cum intentioneaza sa formeze un guvern de uniune nationala pentru a relua implementarea pachetului de ajutor extern, dupa incercarea premierului Goerge Papandreou de a organiza un referendum pe aceasta tema.
Intrebat de Bild daca Germania ar putea organiza un referendum asupra unui nou sprijin pentru Grecia, Roesler a declarat ca "si-ar putea imagina" o consultare populara pe probleme precum transferul unor competente decizionale Uniunii Europene.
"Legal nu avem dreptul de a organiza referendumuri asupra chestiunilor financiare. Astfel de voturi ar putea fi influentate de populism", a spus el.
Membri eurosceptici din partidul lui Roesler, care au depus o motiune pentru stoparea oricarui nou ajutor financiar pentru Grecia la un congres programat saptamana aceasta, considera ca germanii ar trebui consultati mai direct in... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 20:40