Esecul in reducerea poluarii va costa guvernele din intreaga lume miliarde de dolari, sustin economistii de la Universitatea Cambridge care au utilizat inteligenta artificiala pentru a face predictii cu privire la efectele schimbarilor climatice asupra ratingurilor de tara, transmite Bloomberg.
Daca emisiile poluante vor continua la nivelul actual, 63 de tari vor suferi o retrogradare a ratingurilor suverane, cu mai mult de o treapta, pana in 2030, sustine acest grup de economisti printre care se numara si Moritz Kraemer, fost director al diviziei de ratinguri suverane de la S&P Global Ratings. Calificativul SUA ar urma sa fie coborat cu doua trepte, in timp ce ratingurile Germaniei, Indiei si Olandei ar putea sa sufere o retrogradare cu trei trepte. Chiar si indeplinirea angajamentelor incluse in Acordul de la Paris ar insemna o reducere medie de 0,65 trepte.
"Pe masura ce schimbarile climatice vor afecta economiile nationale, serviciul datoriilor va deveni mai greu si mai scump. Pietele au nevoie de informatii credibile cu privire la modul in care schimbarile climatice se traduc in riscuri materiale", a declarat Matthew Agarwala, economist la Bennett Institute for Public Policy din cadrul Universitatii Cambridge.
80 de tari vor suferi o reducere a ratingurilor
Cercetatorii au utilizat inteligenta artificiala pentru a calcula efectele schimbarilor climatice asupra ratingurilor atribuite de S&P pentru 108 tari de-a lungul mai multor perioade de timp. Potrivit... mai mult
Vineri, 19 Martie 2021, ora 05:00
Guvernul Romaniei a adoptat o prima rectificare a bugetului pe 2019, ca raspuns la cresterea deficitului bugetar si este nevoie de masuri eficiente, avand in vedere politicile fiscale pro-ciclice si tendinta de majorare a datoriei publice a Romaniei, se arata intr-un raport al agentiei germane de rating Scope Ratings.
Avand sediul in Berlin, Scope Ratings este cea mai importanta agentie de rating europeana, specializata in analizarea si atribuirea de ratinguri pentru institutiile financiare, corporatii si institutii publice.
Raportul mentioneaza ca deficitul bugetar al Romaniei a continuat sa se agraveze pana la o valoare anuala de 5,5% din PIB in primul trimestru din 2019, acesta fiind unul dintre cele mai mari deficite bugetare din UE, unde valoarea medie a deficitului bugetar este de 0,6% din PIB, in pofida unei cresteri economice reale de aproximativ 5%.
Potrivit analistilor de la Scope Ratings, deficitul bugetar la jumatatea anului se apropie de 2% din PIB, ceea ce creste dificultatile cu care se va confrunta Guvernul de la Bucuresti in urmatoarele sase luni pentru a respecta tinta de deficit bugetar de 2,76% din PIB.
"O mai buna colectare fiscala, taxe suplimentare pe consum si un control al costurilor mai eficient sunt cruciale pentru un buget sustenabil", sustine analistul sef pentru Romania de la Scope Ratings, Bernhard Bartels.
In opinia analistilor de la Scope Ratings, pe termen mediu, finantele publice ale Romaniei se vor confrunta cu doua... mai mult
Vineri, 16 August 2019, ora 13:33
Indiscutabil Germania are punctele sale forte: se bucura de prestigiul unor companii de renume mondial, un somaj scazut, un rating de credit excelent. Dar, totodata Germania are puncte slabe: o evolutie demografica sumbra, cresterea productiei destul de anemica si lipsa de perspective pentru cresterea exporturilor.
Pornind de la aceste constatari si urmarind datele statistice, putem observa caeconomia Germaniei n-a crescut decat cu 3,6% fata de anul crizei financiare globale 2008, comparabil cu Franta sau Marea Britanie, dar cam pe jumatate cat cresterea inregistrata de Suedia, Elvetia sau Statele Unite.
Euro n-a avantajat Germania
Incepand cu anul 2000, cresterea Produsului Intern Brut s-a limitat la o medie de 1,1%, clasandu-se pe locul 13 din cele 18 locuri ale zonei euro.
Se intreaba multi de unde a pornit aceasta incetinire a economiei germane, ajunsa la un moment dat printre cele mai infloritoare din intreaga Europa? Daca ne aducem bine aminte, pana la intrarea in circulatie a monedei euro, marca germana trona in finantele Europei, nesuportand comparatie cu niciuna dintre celelalte monezi nationale.
Deodata, la inceputul primului deceniu al secolului nostru, Germania a inceput sa fie prudenta in fata impactului datorat aparitiei euro. A scazut avantul economic si a adoptat o politica de reducere a costurilor, reflectata imediat in scaderea consumurilor.
In PIB, investitiile au scazut de la 22,3% in anul 2000 la 17% in anul 2013, iar scaderea... mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 18:00
Fitch a confirmat vineri ratingul de top "AAA" al Germaniei, cu perspectiva stabila, subliniind reducerea datoriei de stat pentru cea mai mare economie europeana.
"Germania continua sa prezinte componentele unui trend descendent al datoriei publice. Economia creste, dar pozitia bugetului este relativ favorabila, iar dobanzile nominale sunt scazute", se arata intr-un comunicat al Fitch, citat de Bloomberg.
Standard & Poor's a confirmat de asemenea pe 10 ianuarie ratingul "AAA" al Germaniei si perspectiva stabila.
Moody's a inrautatit in luna iulie a anului trecut perspectiva ratingului Germaniei la negativa.
Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel vrea sa reduca la zero deficitul structural al guvernului federal in acest an si sa inceteze incepand de anul viitor sa genereze datorii noi.
Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut in trimestrul al treilea cu 0,3% fata de trimestrul anterior, respectiv cu 0,6% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.
Germania a incheiat anul 2012 cu un deficit bugetar de 2,38 miliarde euro, reprezentand 0,1% din PIB, fata de 0,8% in 2011, respectiv 4,2% in 2010, potrivit datelor Eurostat. Datoria publica a Germaniei era de 2.160 miliarde euro la finele anului 2012, adica 81% din PIB, dar a scazut la 2.146 miliarde euro in primul semestru din 2013, respectiv 79,8% din PIB. mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 14:35
Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingul triplu A al Germaniei, cu perspectiva stabila, datorita depasirii unora dintre obiectivele fiscale, cu un excedent bugetar structural obtinut in 2012, pentru prima oara dupa unificare.
Agentia de evaluare financiara considera ca raportul dintre datorii si PIB a atins nivelul maxim, iar economia "are toate ingredientele" pentru o tendinta descendenta a datoriei publice, transmite MarketWatch.
Ponderea de 81,9% a datoriei in PIB, la nivelul anului 2012, este ridicata, avand in vedere o medie de 49% la nivelul tarilor cu rating triplu A, totusi corespunde acestei categorii.
Fitch estimeaza ca riscurile legate de zona euro au scazut, iar o posibila nevoie de sprijin guvernamental suplimentar pentru bancile germane reprezinta un pericol nesemnificativ.
In Germania vor avea loc alegeri generale in luna septembrie, dar Fitch apreciaza ca politica germana va ramane in mare neschimbata, la nivel intern si european. mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 09:05
Germania reuseste sa-si pastreze ratingul maxim de "Aaa", acordat de Moody's, agentia confirmand cu aceasta ocazie si perspectiva negativa a acestuia.
Potrivit raportului anual Moody's in legatura cu Germania, ratingul acestei tari este sustinut de economia sa moderna, diversificata si extrem de competitiva, precum si de politicile sale macroeconomice axate pe stabilitate. In plus, Germania se bucura de un nivel ridicat de incredere in randul investitorilor, ceea ce se reflecta in costurile de finantare foarte mici.
"Cresterea ridicata a productivitatii, moderatia salariala si cererea globala puternica pentru produsele germane au permis tarii sa puna la punct o baza economica larga, a carei rezistenta este sustinuta de excedentul de cont curent", se arata in raportul Moody's.
De asemenea, agentia de rating subliniaza progresele realizate de Germania in domeniul consolidarii fiscale, evidentiate de faptul ca in 2012 Germania a inregistrat primul sau surplus bugetar de dupa 2007.
Cu toate acestea, perspectiva asociata ratingului Germaniei ramane una "negativa", in principal ca urmare a incertitudinii asociata cu impactul crizei datoriilor din zona euro si a riscurilor care ar putea aparea de pe urmei unei posibile iesiri a unei tari membre din zona euro. mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 09:57
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a coborat luni la "negativa" de la "stabila" perspectiva pentru ratingul "Aaa" atribuit Uniunii Europene, avertizand ca ar putea retrograda nota atribuita blocului comunitar daca va decide sa coboare ratingul unuia din cei patru mari contributori la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda.
In luna iulie a acestui an, Moody's a modificat perspectiva pentru Germania, Olanda si Luxemburg la "negativa", in conditiile in care criza datoriilor din Europa arunca un semn de indoiala asupra celor mai bine cotate tari de pe continent, transmite Reuters.
Germana, Olanda si Luxemburg sub perspectiva negativa (Moody's)
Perspectiva pentru Franta si Marea Britanie este la "negativa" inca din luna decembrie 2011.
"Perspectiva negativa asociata ratingurilor pe termen lung ale UE reflecta perspectiva negativa asociata ratingurilor "Aaa" pentru statele membre cu contributii mari la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda, care impreuna sunt responsabile pentru 45% din veniturile la bugetul UE", a anuntat agentia de rating.
Moody's a subliniat ca ratingul UE depinde de orice modificare a ratingurilor acestor patru state membre care beneficiaza de un rating "Aaa", sugerand ca orice retrogradare a celor patru state ar putea conduce la o coborare a ratingului UE.
In sens invers, Moody's a informat ca perspectiva pentru ratingul UE ar putea reveni la "pozitiva" daca perspectivelor celor patru... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 09:55
Standard & Poor's a anuntat joi ca mentine ratingul AAA pentru Germania cu perspectiva stabila, dupa ce Moody's a dat o perspectiva negativa, din cauza crizei din zona euro.
"Economia germana s-a redresat relativ bine dupa 2010, sprijinita mai ales de o puternica revenire a exporturilor si a investitiilor fixe brute. In opinia noastra, capacitatea de adaptare a economiei germane la recesiunea globale reflecta ani de restructurare a intreprinderilor, de mentinere a nivelului de salarizare si o rata de economisire mare", se arata intr-un comunicat al agentiei de rating.
"Chiar daca datoria Germaniei este mai mare decat a altor state cu rating AAA, consideram ca structura economica diversificata si rezistenta si accesul ieftin la finantare pe piete faciliteaza o capacitate mai ridicata de a face fata datoriilor", anunta Standard & Poor's.
Agentia de rating estimeaza ca gradul de indatorare al Berlinului va fi de peste 80% la sfarsitul anului 2013.
Moody's a coborat saptamana trecuta la negativa perspectiva ratingurilor AAA ale Germaniei, Olandei si Luxemburgului.
Totodata, Moody's a coborat la perspectiva a 17 banci germane, printre care KB Deutsche Industriebank si Deutsche Postbank.
Moody's scoate la tabla Germania: 17 banci au fost retrogradate mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 12:45
Standard & Poor's (S&P), agentia de rating americana ce a retrogradat recent noua tari din zona euro, nu va retrage Germaniei ratingul sau "AAA" in decursul lui 2012, chiar daca tara intra in recesiune.
"Credem ca situatia din Germania este stabila si ca aceasta tara va putea traversa o eventuala recesiune, anul acesta, fara sa fie retrogradata", a declarat analistul Mortiz Kramer, de la S&P, intr-un interviu acordat ziarului Bild, anunta Reuters.com.
Germania este singura mare economie a zonei euro care si-a pastrat nota maxima in decursul acestei luni, cand S&P, a retras ratingul de "A" triplu Frantei si Austriei. mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 10:02