Problemele economice ale Greciei au avut o consecinta indirecta foarte interesanta, conform unor cifre publicate de catre Bundestag, ca raspuns la o intrebare adresata de grupul parlamentar al Verzilor: Germania a castigat circa 2,9 miliarde de euro de pe urma crizei.
Aceste castiguri sunt, in parte, rezultat al programului de cumparare de obligatiuni grecesti demarat catre Banca Centrala Europeana. O parte din dobanzi a mers catre Bundesbank (banca centrala a Germaniei), care, la randul sau, a transferat profitul catre bugetele germane, relateaza agentia EFE.
Pana in 2017, Bundesbank a avut castiguri din dobanzi de 3,4 miliarde euro, din care au fost transferate MEDE (Mecanismul European de Stabilitate) si Greciei 527 milioane euro in 2013 si 387 milioane euro in 2014, ramanand astfel un profit de 2,5 miliarde euro.
La acestea se adauga 400 milioane euro dobanzi percepute pentru un credit al Bancii pentru Reconstructiei (KfW).
"In pofida legendelor care circula, Germania a scos un profit considerabil de pe urma crizei din Grecia. Este inacceptabil faptul ca Guvernul a consolidat bugetele germane cu profituri de pe urma crizei din Grecia," a spus purtatorul de cuvant pentru Finante al grupului parlamentar al Verzilor, Sven-Christian Kindler. mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 13:45
Germania, care a avut o atitudine intransigenta fata de Grecia, a obtinut profituri in valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro in contextul crizei economico-financiare elene, releva un studiu.
Suma reprezinta bani pe care Germania i-a obtinut prin vanzarea de obligatiuni guvernamentale, in contextul in care investitorii cautau active pe care sa le achizitioneze in zone sigure din punct de vedere financiar.
"Germania a beneficiat in mod clar de pe urma crizei, in contextul in care profiturile vor depasi oricum costurile, chiar si daca Grecia va fi in incapacitatea de a-si achita datoriile", explica Institutul pentru Studii Economice din Leibniz in studiul citat de AFP.
"De fiecare data cand pietele financiare se confruntau cu perspective sumbre privind situatia Greciei, Germania reducea dobanzile la obligatiunile guvernamentale; atunci cand vestile erau mai bune, dobanzile obligatiunilor cresteau", explica analistii Institutului pentru Studii Economice din ...citeste mai departe despre "Germania a avut profituri de circa 100 miliarde de euro de pe urma crizei din Grecia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 07:32
Grecia seamana pe zi ce trece cu un bolnav aflat in coma profunda, pe care "medicii" de la Bruxelles il tin in viata pe cale artificiala in speranta ca, la un moment dat, va reveni la viata.
In tot acest timp, rudele bolnavului (oamenii de afaceri greci) incearca pe toate caile sa evite sa plateasca oalele sparte de acesta in timpul vietii, stiindu-se cu portareii (FMI, CE, Germania etc.) la usa.
Un tablou sinistru, dar care zugraveste sugestiv situatia dintr-o economie odinioara debordanta, imbolnavita de excesele financiare ale unei clase politice puse pe capatuiala.
Din toata aceasta situatie ar putea avea de castigat rudele de la tara (Romania, Bulgaria si chiar si Turcia) care asteapta cu bratele deschise pe cei care vor sa fuga cat mai repede, anticipand inmormantarea si impartirea datoriilor.
O descriere plastica facuta de analistii de la Keysfin, o relatare pe masura situatiei demna de telenovele in care se afla Grecia, o tara cu actori politici fara talent, inclinati spre tragedie. Greaca, bineinteles.
"Curbele de sacrificiu pe cale sa fie instituite in Grecia, in scopul 'insanatosirii' economiei si platii datoriilor uriase facute de guvernele ce s-au suscedat in ultimii 20 de ani la Atena ar putea avea un efect pozitiv pentru Romania, multi oameni de afaceri aratandu-si disponibilitatea de a-si muta business-urile la noi in tara, mai ales in sectorul serviciilor, agriculturii, comertului si turismului", afirma analistii de la KeysFin, care au stat... mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 09:46
Germania are cel mai mult de castigat de pe urma unei Europe unite, a declarat ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, in contextul unui vot in legislativul german pentru aprobarea unei noi ajustari la pachetul de ajutor financiar pentru Grecia.
"Nimeni nu profita mai mult de pe urma Europei decat Germania", a spus Schaeuble, vineri, in Bundestag, potrivit EUobserver.
Seful Finantelor Germaniei a admis ca a durat o perioada pentru a se ajunge la concluzia ca "decenii de greseli" in Grecia nu pot fi reparate in doar doi ani.
Parlamentul german a aprobat vineri mai multe modificari la pachetul de imprumuturi pentru Grecia, decise in aceasta saptamana de ministrii de Finante din zona euro. Votul a trecut cu sprijinul unor parlamentari ai opozitiei, intrucat coalitia de guvernare a cancelarului Angela Merkel nu detine majoritatea necesara in legislativ.
Votul parlamentarilor germani dechide calea eliberarii de transe in valoare de 44 miliarde de euro catre Grecia. Modificarile la programul de ajutor extern includ reducerea dobanzilor la imprumuturile pentru Grecia si un plan de rascumparare de obligatiuni elene la un pret sub valoarea nominala, reducand astfel indatorarea tarii. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 10:01
Marile banci de investitii, in special din Statele Unite, si unele fonduri de hedging au avut cel mai mult de castigat de pe urma crizei datoriilor din Grecia, in timp ce majoritatea institutiilor financiare europene, euro si BCE au avut de suferit, potrivit analistilor citati de AFP, informeaza Mediafax."Castigatorii sunt cei care au cumparat asigurari pentru defaultul datoriilor grecesti si au reusit sa le revanda inainte de interventia Uniunii Europene", a declarat George Volohin, analist la compania Meeschaert Asset Management din New York.
Intre bancile care au profitat de problemele Greciei se numara Goldman Sachs, JPMorgan, Deutsche Bank, alaturi de fonduri de hedging precum fondul Paulson. Au castigat "mai multe sute de milioane de dolari intre 3-7 mai, perioada in care valoarea obligatiunilor elene s-a prabusit", a explicat Antoine Halm, manager de fonduri la Louis Capital Markets din Paris.
Acesti mari investitori au inceput speculatiile cu datorii grecesti la inceputul lunii aprilie si au cumparat masiv CDS-uri (credit default swaps - asigurari ale datoriilor) pe care le-au revandut in mare parte bancilor europene care au vrut sa isi acopere riscurile, au aratat analistii.
In perioada de incertitudini, dolarul s-a apreciat, profitand de lichidarea pozitiilor in euro, si s-a apropiat astfel de paritatea cu moneda europeana, a spus Halm.
"Dolarul a recuperat din pierderile inregistrate in ultimii ani. Ramane moneda de referinta in care sunt constituite... mai mult
Miercuri, 12 Mai 2010, ora 23:21
Franta si Germania sunt, in mod traditional, motoarele economiei din Uniunea Europeana, insa relatiile dintre cele doua tari sunt supuse presiunilor legate de criza din Grecia.Analistii internationali sunt de parere ca aceasta criza a fost o demonstratie perfecta a faptului ca Germania rezista cerintelor Uniunii Europene si isi promoveaza propriile interese. "A fost o schibare semnificativa in felul in care Germania se poarta in Europa", a declarat Ulrike Guerot, cercetator pe tema Relatiilor Internationale in cadrul Consiliului European, potrivit The New York Times. Uniunea Europeana are probleme serioase in sustinerea monedei unice, insa Franta si Germania au neintelegeri importante si in privinta Rusiei, Chinei si Iranului, facand aproape imposibila o politica europeana coerenta. Francezii si germanii au vederi economice diferite, iar, in plus, au o politica diferita in privinta zonei euro si a monedei adoptate de cele 16 tari. Pe de o parte, Germania, finantorul Uniunii Europene de multa vreme, sustine sus si tare ca nu mai vrea sa plateasca pentru greselile si fraudele altora. Pe de alta parte, Franta pune accentul pe unitatea si mandria europeana, incercand sa evite implicarea unor institutii externe, cum ar fi Fondul Monetar International, mai ales cand vine vorba de viitorul monedei euro, simbolul incercarii Europei de a intrece Statele Unite. "Germania nu mai este, nici la propriu, nici la figurat, motorul, inima si salvatoarea Europei", a spus... mai mult
Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 00:40