Presedintele Germaniei Joachim Gauck a asigurat ca ajutarea Greciei pentru a ramane in zona euro nu va "ruina" Germania, intr-un interviu publicat in editia duminicala a cotidianului Die Welt, preluata de agentia France Presse.
Anumite voci din Germania "considera ca aceasta va costa prea mult si ca noi, germanii, ne vom ruina. Nu, nu se va intampla acest lucru. In orice caz, nu atat timp cat grecii vor ramane in zona euro", a declarat el pentru Welt am Sonntag.
"Imi doresc si sper ca Grecia sa ramana membra a zonei euro", a adaugat seful de stat. "Va fi ceva negativ daca grecii vor iesi si este complet justificat ca guvernul german sa depuna eforturi in vederea mentinerii Atenei in zona euro", a mai spus Gauck. Pe de alta parte, el a apreciat ca anumite luari de pozitie publice, mai ales in Germania, este posibil sa ii fi 'ranit' pe greci.
"Spiritul ranit al grecilor se manifesta acum /.../ pentru ca acesta a fost, de-a lungul crizei din zona euro, complet denigrat de anumiti oameni politici germani sau de presa germana. A fost o greseala grava", a opinat Joachim Gauck. Fost pastor protestant, actualul presedinte german a estimat ca Grecia ar trebui, mai presus de orice, sa duca la bun sfarsit un dialog intern, "un discurs autocritic pentru a afla raspunsul la intrebarea: ce societate ne dorim?". mai mult
Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 10:03
Ministrul german al finantelor, Wolfgang Schauble, este ferm convins ca pactul fiscal semnat de 25 dintre cele 27 de state membre UE va intra in vigoare si va reda increderea in stabilitatea pe termen lung a sistemului.
"Sunt foarte sigur ca pactul fiscal va intra in vigoare", declara Wolfgang Schauble intr-un interviu pentru Welt am Sonntag, in contextul in care, sambata, cancelarul german, Angela Merkel, anunta o agenda de crestere pentru Uniunea Europeana.
In termeni asemanatori se exprima in acelasi ziar seful Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean Claude Juncker, potrivit caruia este iluzorie ideea ca se poate renegocia acordul si ca se pot elimina elemente substantiale.
Jean Claude Juncker se ofera chiar sa discute pe aceasta tema personal cu candidatul socialist la presedintia Frantei, Francois Hollande, in cazul in care acesta ar castiga al doilea tur de scrutin.
Germanul Jorg Asmussen, membru in consiliul director al Bancii Centrale Europene (BCE), considera ca pactul fiscal trebuie sa fie mentinut in forma sa actuala, dar pledeaza pentru imbunatatirea lui cu o componenta pentru crestere.
La randul sau, liderul Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania, Sigmar Gabriel, a negat cu fermitate ca formatiunea sa si socialistii francezi ar avea intentia de a bloca pactul fiscal.
"Nici SPD, nici Hollande nu intentioneaza sa puna obstacole in calea pactului fiscal", afirma Sigmar Gabriel in Bild am Sonntag, apreciind ca este vorba de o propaganda... mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 12:15
Moneda euro va fi salvata, este convingerea ferma a proprietarului Prefab, Marian Milut. Potrivit acestuia, se discuta deja la nivel inalt de necesitatea unei singure monede si de o singura autoritate in masura sa o bata. Ba mai mult, Uniunea trebuie regandita mai ales la nivel de administratie.
Limba comuna tuturor tarilor din Europa unita va fi cel de-al treilea act definitoriu.
"Trebuie sa stabilim aceste trei lucruri: o noua administratie, o moneda unica si o limba unica. Si atunci putem discuta de o Uniune Europeana si peste 100 si peste 200 de ani", a declarat Marian Milut, intr-un interviu video acordat Business 24.
Sunteti un om de afaceri de succes. In plina recesiune, cand majoritatea companiilor se gandesc la restructurari masive, vreti sa faceti investitii de aproape 10 milioane de euro la Prefab. De ce ati ales sa riscati?
In astfel de perioade, pot investi numai companiile care au facut ceea ce trebuia si inainte.
O companie care poate sa investeasca astazi trebuie sa aiba un grad de indatorare suficient de mic ca sa fie credibila si sa aiba o productivitate suficient de mare ca sa poata returna banii pe care-i imprumuta.
Orice fel de investigatii din partea bancilor sau organismelor financiare care au fost facute asupra afacerilor pe care le facem in grupul de firme Prefab au dus la concluzia ca, in aceasta perioada, investitiile sunt eficiente, costurile sunt mult mai mici si rezultatele pot fi foarte bune.
E adevarat ca piata... mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 18:25
Euforia legata de ultimul pachet de salvare al Europei s-a stins repede. Acum, intrebarea este daca liderii europeni se vor pune vreodata de acord cu privire la masurile necesare pentru a pune capat crizei datoriilor suverane. Daca nu, vor primi o alta sansa?
Specialistii sustin ca valoarea totala necesara pentru recapitalizarea bancilor si pentru a acoperi necesitatile de finantare din Europa ar putea ajunge la 3.000 miliarde de euro.
Planul de salvare al Europei ar reduce datoria Greciei cu mai putin de 50%, deci aproximativ 100 de miliarde de euro si ar creste capacitatea de garantare a Fondului european de stabilitate financiara la aproximativ 1.000 miliarde de euro.
Specialistii financiari considera ca aceasta suma s-ar putea sa nu fie suficienta. Pentru a asigura recapitalizarea bancilor si pentru a acoperi necesitatile de finantare din zona euro este nevoie de 3.000 miliarde de euro, scrie Bloomberg.
Neajunsurile planului pot fi intentionate. Cancelarul german Angela Merkel si oficiali Bancii Centrale Europene au blocat singura optiune credibila, care a fost sustinuta de presedintele francez Nicolas Sarkozy: o promisiune deschisa de la BCE ca este pregatita sa cumpere mii de miliarde de euro in titluri de stat.
Inainte ca acest lucru sa se intample, germanii si BCE vor mecanisme care sa asigure ca Banca Centrala nu va termina banii pe cheltuieli guvernamentale iresponsabile. Presedintele Jean-Claude Trichet spunea saptamana trecuta ca autoritatile... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 08:56
Liderii europeni au adoptat joi dimineata planul de rezolvare a crizei cu care se confrunta zona euro. Masurile prevad taierea datoriilor Greciei cu 50%, cresterea capitalului bancilor, si majorarea fondului de salvare pana la 1 trilion de euro.
Dupa un maraton de 11 ore de discutii la Bruxelles, conducatorii Europei au decis sa reduca datoria Greciei cu 50%. Analistii spun ca, prin aceasta masura, creditele Greciei vor fi reduse la 120% din PIB-ul tarii, in urmatorii zece ani. Planul include si un ajutor de 130 de milioane de euro, acordat de Uniunea Europeana si FMI, informeaza Financial Times.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este multumita de liniile trasate de liderii europeni.
"Datoriile Greciei pot fi platite doar cu participarea substantiala a sectorului privat. Toata lumea a fost astazi cu ochii pe noi", a spus Merkel, la ora 4 dimineata, dupa incheiera summit-ului.
Premierul grec, Giorgios Papandreou, este multumit de decizia liderilor europeni.
Conform declaratiilor acestiua, mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 08:00
Standard & Poor's (S&P) va cobori ratingurile a cinci tari europene, printre care si Franta, cu una sau doua trepte, daca zona euro va reveni in recesiune si costurile la care se imprumuta guvernele vor creste, se arata intr-un raport al agentiei, citat de Reuters.
Raportul evalueaza capacitatea Uniunii Europene si Fondului Monetar International sa sprijine zona euro in doua posibile scenarii - o recesiune in forma de "W" si o recesiune caracterizata de cresterea puternica a dobanzilor.
"Ratingurile de tara ale Frantei, Spaniei, Italiei, Irlandei si Portugaliei vor fi probabil coborate cu una sau doua trepte in ambele scenarii", se spune in raport.
Cel mai pesimist scenariu analizat de S&P ar impune recapitalizarea bancilor din Spania, Italia si Portugalia, noteaza S&P, adaugand ca mecanismele actuale de sprijin din Europa ar putea fi insuficiente daca situatia se va agrava dincolo de asteptari.
"Franta ar fi probabil retrogradata la AA+, de la AAA, din cauza deteriorarii pozitiei fiscale, chiar daca tensiunile resimtite vor ramane modeste", anticipeaza analistii S&P.
Agentia anticipeaza cresterea necesarului de finantare al statelor vizate din cauza deficitelor bugetare tot mai ridicate odata cu inrautatirea conditiilor economice.
"Aceste scenarii de stres nu reprezinta principalele noastre asteptari, ci o simulare a posibilelor consecinte care s-ar manifesta in cazul unor astfel de situatii", a declarat pentru Reuters un reprezentant al S&P.
Liderii... mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 11:18
Parlamentul german a aprobat suplimentarea Facilitatii Europeane pentru Stabilitate Financiara (EFSF), ceea ce ii va permite fondului sa participe pe piata primara de capital si sa recapitalizeze bancile europene.Votul acordat de Bundestag reprezinta o noua piatra de hotar in lupta impotriva crizei si pare sa fi fost acordat fara incidente. Analistii erau ingrijorati in privinta potentialilor rebeli din coalitia condusa de cancelarul Angela Merkel, insa se pare ca acestia au cazut de acord cu majoritatea parlamentara.
Astfel, au existat 523 de voturi pentru aprobarea reformei, 85 impotriva si trei abtineri, relateaza CNBC.
Actiunile europene au crescut, iar obligatiunile au scazut, pe fondul reactiei pozitive a pietei la acest rezultat. In plus, euro a castigat teren in fata dolarului.
Vineri, 30 septembrie, reforma urmeaza sa fie votata de Austria, analistii asteptandu-se la un vot pozitiv.
Slovacia este, poate, ultima bariera reala ramasa, Radicova spunand ca vrea un vot inainte de summitul UE din octombrie. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al parlamentului, Richard Sulik, a declarat ca dezbaterea este stabilita pentru 25 octombrie.
Germania va garanta cu 211 miliarde de euro
In urma votului Germaniei, EFSF a capatat mai multa putere sa cumpare obligatiuni de pe pietele secundare, sa faciliteze recapitalizarea bancilor si sa ofere linii de credit, relateaza Bloomberg.
Germania si-a marit garantiile pana la 211 miliarde de euro, de la 123 miliarde de euro, cat erau... mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 16:37
Cel mai probabil, parlamentul german va vota, astazi, in favoare cresterii marimii Facilitatii Europeane pentru Stabilitate Financiara (EFSF), dupa cum cred analistii. Insa in ciuda dezbaterilor avansate pe tema mecanismului de management al crizei, deciziile politice se iau la fel de incet ca si pana acum.Votul ce se va da astazi in Bundestag, vazut ca o alta piatra de hotar - si un alt moment dramatic in acest circ al crizei europene - pare probabil sa fie unul pozitiv, relateaza CNBC.
EFSF este un fond temporar de salvare de la faliment, creat pentru a sprijini piata de capital greceasca si pentru a limita contagiunea crizei in restul zonei euro.
Ingrijorarile initiale legate de faptul ca parlamentele din zona euro vor deraia reformele, permitand EFSF sa participe pe piata primara de capital, pe care se vor vinde datoriile suverane, si sa recapitalizeze banci, par nefondate.
Slovacia, ultima reduta
Finlanda, ai carei politicieni s-au impotrivit cel mai abitir asistentei financiare si reformei institutionale europene, au votat, miercuri, pentru reformarea EFSF.
Slovenia, al carei guvern s-a prabusit pe 20 septembrie, a aprobat reforma fara incidente, pe 27 septembrie.
Austria, care va vota vineri, 30 septembrie, ar trebui, de asemenea, sa aprobe reforma, dupa cum cred analistii, guvernul si opozitia fiind ambele de acord cu sustinerea EFSF.
Slovacia este, poate, ultima bariera reala ramasa, Radicova spunand ca vrea un vot inainte de summitul UE din octombrie. Pe de alta... mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 12:21
Supravietuirea uniunii monetare europene in actuala forma - sau distrugerea ei - sta in mainile Curtii Constitutionale germane, care a inceput sa analizeze, marti, legalitatea planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. Daca cei opt judecatori din Karlsruhe decid ca sistemul de salvare european, de 500 de miliarde de euro, incalca semnificativ legea fundamentala a Germaniei (Grundgesetz), exista riscul ca principalul sprijin acordat tarilor din sudul Europei in criza datoriilor suverane sa se prabuseasca, scrie The Telegraph. Judecatorii au formulat trei plangeri la adresa planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. Printre acestea se afla si una apartinand unui grup de profesori, care sustin ca imprumuturile acordate Greciei submineaza Bundestagul; incalca Tratatul de la Lisabona, mai precis clauza de "niciun plan de salvare"; reprezinta, de fapt, crearea unei uniuni de transfer fiscal, in ascuns, fara a se opera schimbarile necesare in Grundgesetz; si "dau o lovitura fundatiilor constitutionale ale statului si societatii noastre". Wolfgang Schauble, ministrul de Finante german, a sustinut, marti, in fata tribunalului, ca falimentul Greciei ar fi declansat o contagiune masiva si inca un si mai mare cataclism financiar decat criza creditelor din SUA. Judecatorii cunosc riscurile si vor lasa mult de la ei pentru a nu declansa un colaps bancar sau a ameninta investitiile strategice germane in Europa. Insa vor lasa suficient... mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 00:35