Ministrul german de externe, Heiko Maas, s-a declarat marti 'convins' ca va fi gasita rapid o solutie pentru deblocarea bugetului UE si a planului de relansare european, in pofida vetoului exprimat in ajun de Ungaria si Polonia, transmite AFP.
'In orele si zilele urmatoare, ne vom aseza la masa cu toate partile implicate pentru a gasi o solutie', a declarat intr-o conferinta de presa Maas, a carui tara asigura pana la sfarsitul anului presedintia Consiliului Uniunii Europene.
'Germania, in rolul sau actual de presedinte, este in parte responsabila de a gasi o solutie dupa ce Polonia si Ungaria si-au exprimat vetoul, la fel cum suntem in rolul nostru de facilitator al acestui proces', a adaugat el.
Maas s-a declarat 'convins ca va exista o solutie', pentru ca 'exista atat de multi bani in joc si atatea tari UE au nevoie disperata de ei si ii asteapta, incat avem nevoie nu doar de o solutie, ci mai ales de o solutie rapida'.
Budapesta si Varsovia au blocat luni bugetul UE pentru 2021-2027 si planul masiv de relansare - aprobate dupa negocieri dificile de cei 27 in iulie -, deschizand o criza in interiorul Uniunii in plin val al doilea al pandemiei.
Cele doua state se opun unui mecanism de privare de fonduri europene a tarilor acuzate de incalcari ale statului de drept (independenta a justitiei, respectarea drepturilor fundamentale).
Blocajul din partea Ungariei si Poloniei penalizeaza cetatenii Uniunii Europene, care risca sa plateasca un 'pret foarte... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 14:25
Liderii europeni au ajuns marti la un acord in privinta planului de 750 de miliarde de euro pentru relansarea economiilor lovite de pandemia COVID-19, dupa patru zile de negocieri dure, ce au testat limita tarilor membre de a depasi diviziunile politice interne.
Rezultatul acestor negocieri maraton, ce au inceput vineri, 17 iulie, consta in primul rand intr-un fond de redresare economica ce va fi atasat bugetului UE pentru urmatorii sapte ani, estimat la 1.074 de trilioane de euro, cunoscut si sub denumirea de cadru financiar multianual.
Compromisul final reprezinta o versiune redusa a ceea ce Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a cerut in luna mai liderilor europeni. Granturile financiare, componenta centrala a planului de relansare, au fost reduse la 390 de miliarde de euro, cu mult mai putin decat cele 500 de miliarde recomandate de catre Comisie si sustinute de Germania si Franta, scrie Financial Times.
Cu toate acestea, acordul reprezinta un moment istoric ce ii va da Bruxelles-ului puterea de a imprumuta sute de miliarde de pe pietele de capital si a le directiona apoi catre statele membre sub forma de ajutor bugetar.
Presedintele Frantei a catalogat acest acord drept "o zi istorica pentru Europa", Angela Merkel a subliniat ca "evenimentele extraordinare necesita metode noi extraordinare", iar premierul spaniol a comparat acest plan financiar cu Planul Marshall de reconstructie a Europei dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Cum va... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 14:40
Angela Merkel si Emmanuel Macron indeamna tarile europene, mai ales "frugalii" sa ajunga la un acord, inca de la summitul din iulie, asupra relansarii economice a Uniunii Europene (UE), fragilizata de pandemia noului coronavirus, relateaza AFP.
"Ne confruntam cu provocari economice cu care nu ne-am ami confruntat vreodata de decenii si, fara indoiala, in intreaga istorie", a lansat cancelarul, care l-a primit pe presedintele francez la Meseberg, langa Berlin, inaintea presedintiei germane a UE, care se anunta decisiva.
"Speram sa gasim o solutie (la Consiliul European de la 17-18 iulie), chiar daca drumul este inca lung", a subliniat Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu Macron.
Acesta urmeaza sa fie primul summit "fizic" de la impunerea masurilor de izolare in martie, impotriva pandemiei covid-19, care a aruncat economia Batranului Continent intr-o recesiune istorica.
Summitul este dedicat adoptarii planului de relansare economica in valoare de 750 de euro propus de catre Comsiai Euroeana (CE).
Aceasta propunere este inclusa in bugetul pe termen lung al UE (2021-2027), in valoare de 1.100 de miliarde de euro.
Cuplul germano-francez a promovat un plan in valoare de 500 de miliarde de euro, finantat prin datorii europene comune - un viraj la 180 de grade din partea lui Merkel, acuzata de intransigenta fata de o Grecie aproape de faliment in 2011.
Cancelarul ar putea astfel "sa se foloseasca de aceasta presedintie pentru a-si modela mostenirea",... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 12:33
O parte substantiala din viitorul pachet de masuri avut in vedere de Uniunea Europeana, in ideea de a stimula relansarea economiei dupa pandemia de coronavirus, trebuie sa fie sub forma de granturi mai degraba decat sub forma de imprumuturi, a declarat economistul sef al Fondului Monetar International, Gita Gopinath, informeaza Reuters.
"Altfel nu va promova revenirea economiei", a spus Gita Gopinath pentru revista germana Der Spiegel.
Liderii UE au convenit in luna aprilie sa puna la punct un fond de urgenta in ideea de a ajuta blocul comunitar sa isi revina din pandemia de coronavirus, insa detaliile finale nu au fost stabilite inca.
Romania se situeaza printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate prin noul instrument de redresare, in valoare de pana la 750 de miliarde de euro, prezentat de Comisia Europeana. Executivul comunitar a alocat pentru Romania suma de 19,626 miliarde de euro, reprezentand granturi. Pe langa granturi, statele membre UE vor beneficia si de imprumuturi. In cazul Romaniei, planul Comisiei prevede imprumuturi in valoare de 11,580 miliarde de euro astfel ca suma totala, granturi si imprumuturi, alocata tarii este de 31,206 miliarde de euro.
Propunerea Comisiei Europene are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre UE, care au opinii diferite cu privire la acest subiect. ...citeste mai departe despre "Fondul de relansare a economiei al UE trebuie sa fie sub forma de granturi, anunta economistul sef al... mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 12:20
Sefii de stat si de guvern din tarile UE nu au reusit vineri sa ajunga la un acord cu privire la pachetul de redresare economica in urma pandemiei COVID-19, un rezultat asteptat, dar care impune organizarea unui nou summit la jumatatea lunii iulie, transmite agentia EFE.
Reuniunea din iulie va fi o intalnire fizica, dupa cel de vineri prin videoconferinta, la care liderii europeni au avut un prim schimb de opinii cu privire la pachetul de redresare economica in urma pandemiei de COVID-19, a anuntat la o conferinta de presa presedintele Consiliului European, Charles Michel.
Acesta a mai spus ca a remarcat ''un inceput de consens'', adaugand insa ca ''nu trebuie subestimate dificultatile'' generate de punctele de vedere diferite ale statelor membre si de acum inainte trebuie sa se poarte negocieri.
La randul ei, cancelarul german Angela Merkel a insistat asupra necesitatii unui ''acord rapid'', tinand sa sublinieze ca ''presedinta Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, ne-a amintit ca ne aflam in fata celei mai mari crize economice din istoria UE si trebuie sa actionam rapid''.
Vorbind despre planul de relansare propus de Comisia Europeana si discutat vineri de liderii europeni, care include un fond european de redresare ce insumeaza 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro ar urma sa fie subventii si restul de 250 de miliarde imprumuturi, Angela Merkel a confirmat ca unele state ''ar dori sa se acorde numai credite si sa nu existe... mai mult
Sambata, 20 Iunie 2020, ora 05:40
Cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat miercuri seara un plan de relansare de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020 si 2021 destinat sa stimuleze economia tarii grav lovita de pandemia de COVID-19, scrie AFP.
"Dimensiunea planului de relansare va fi de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020-2021, dintre care 120 de miliarde vor fi cheltuiti pentru guvernul federal", a afirmat Angela Merkel intr-o conferinta de presa la finalul a doua zile de discutii intre conservatori si social-democrati, parteneri ai coalitiei guvernamentale.
"Avem un plan de relansare economica, un plan pentru viitor si, bineinteles, pe langa aceasta ne ocupam acum de responsabilitatea noastra pentru Europa si de dimensiunea internationala", a declarat Angela Merkel.
Chiar daca Germania a fost mai putin afectata decat vecinii sai de pandemie pe plan uman, cu circa 8.500 de morti, economia sa, puternic dependenta de exporturi, a fost grav lovita.
Printre masurile anuntate figureaza, pe lana reducerea temporara a TVA si transferul datoriilor comunelor spre statul federal, o alocatie familiala de 300 de euro pentru fiecare copil sau noi ajutoare pentru firmele in dificultate.
Punctul cel mai discutat a fost introducerea unei prime de cumparare pentru sprijinirea sectorului auto, practic inchis de mai multe luni.
Social-democratii, care se opuneau oricarei subventionari a masinilor poluante, par sa fi castigat batalia: la final, membrii "Marii Coalitii" s-au pronuntat impotriva... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 18:10
Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se vor reuni joi intr-o videoconferinta, insa sunt sanse slabe sa se ajunga la o decizie finala cu privire la modul in care va fi finantata revenirea economiei dupa pandemia de coronavirus, sustin surse diplomatice si oficiali citati de Reuters.
La o discutie pregatitoare cu delegatii statelor membre UE, care a avut loc luni, Executivul comunitar le-a comunicat ca, potrivit estimarilor sale, pandemia de coronavirus ar putea anula pana la o zecime din PIB-ul continentului.
Sursele citate de Reuters sustin ca, la discutiile care au avut loc luni, Comisia Europeana le-a spus delegatilor celor 27 de state membre UE ca ar dori sa finanteze un nou fond de relansare economica via majorarea asa-numitului plafon maxim din urmatorul buget comunitar.
Desi acest buget acopera perioada 2021-2027, Comisia cere o majorare temporara, in 2021-2022, a garantiilor oferite de state pentru "resursele proprii" ale bugetului UE, ceea ce ar permite Executivului comunitar sa stranga mai multi bani pe baza acelor garantii.
Sursele citate de Reuters sustin ca reprezentantii unor state precum Austria, Germania, Olanda si Suedia, renumite pentru ca adopta o politica fiscala conservatoare si care pana acum au refuzat ideea unei mutualizari a datoriilor in UE, au subliniat la reniunea de luni ca un astfel de fond de revenire trebuie sa fie unul temporar.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a apreciat saptamana trecuta ca... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 10:51
Germania "nu are forta" de a elabora noi masuri de relansare economica "fara a risca sa isi piarda credibilitatea" de care se bucura pe plan international, avertizeaza cancelarul Angela Merkel, citata de AFP.
"Nu avem forta de a aplica pentru a doua oara programe de relansare fara a pierde credibilitatea internationala", a declarat Merkel cu ocazia unei receptii a federatiei bancilor. In 2009, Berlinul a sustinut economia aflata in criza subventionand masiv somajul partial.
Adresandu-se statelor care solicita sustinerea activa a cresterii economice, Merkel a reamintit necesitatea de a se reforma si de a consolida finantele bugetare.
In sudul Europei, dar si in Franta, exista din ce in ce mai multe critici fata de austeritatea bugetara impusa de Germania, care ar afecta cresterea economica. mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 09:02
Grecia trebuie sa renunte la moneda euro si sa reintroduca drahma daca vrea sa-si revina si sa-si relanseze economia, a declarat miercuri pentru CNBC Manfred Neumann, profesor de economie la Universitatea din Bonn.
Potrivit lui Manfred Neumann, industria turistica (responsabila pentru aproximativ 15% din Produsul Intern Brut al Greciei) si exportatorii nu pot sa-si revina doar prin reducerea preturilor si salariilor.
"Trebuie facuta o devalorizare si de aceea au nevoie de fosta lor moneda", a declarat profesorul Manfred Neumann, cel care in 1997 a supervizat teza de doctorat a actualului guvernator al Bancii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann.
In luna octombrie, creditorii internationali vor decide daca Grecia va primi noi fonduri cu care sa-si acopere necesitatile de finantare. Autoritatile de la Atena trebuie sa-si demonstreze insa angajamentul printr-o serie de reforme economice.
FMI ar putea acorda Greciei urmatoarea transa din imprumut
Manfred Neumann crede ca si alte state din zona euro ar putea fi obligate sa renunte la moneda unica.
"Eu sunt un optimist, insa daca esti pesimist ai putea sa spui ca este posibil ca in urmatorii 10-15 ani intreaga regiune din sudul Europei sa fie nevoita sa renunte la euro", a declarat Neumann.
De asemenea, Manfred Neumann si-a exprimat ingrijorarea fata de raspunsul Bancii Centrale Europene la criza datoriilor, reiterand opozitia oficialilor germani fata de intentia presedintelui BCE de a cumpara obligatiuni... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 12:21