Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana fara un acord ar avea un impact de cel putin 0,5% din PIB asupra economiei Germaniei, a avertizat marti seful asociatiei industriale germane BDI, Joachim Lang.
Lang a spus ca numai in acest an PIB-ul german ar pierde aproximativ 17 miliarde de euro si a prognozat ca Marea Britanie va intra probabil in recesiune, daca va avea loc un Brexit dur, transmite Reuters.
"Masurile de protectie luate de companii si politicieni ar putea sa atenueze efectele cele mai daunatoare, dar vom simti totusi impactul unui Brexit dur", a afirmat Lang intr-un discurs sustinut la Berlin.
Premierul Theresa May va propune, marti, Parlamentului excluderea in mod oficial a posibilitatii unui Brexit fara acord, intr-o incercare de a evita opozitia unor parlamentari care risca sa puna in pericol procesul de iesire din Uniunea Europeana, au relatat publicatiile The Sun si Daily Mail.
Pe masura ce termenul Brexit-ului se apropie, May face o ultima incercare pentru a obtine schimbari in acordul de separare convenit cu UE, dar parlamentarii vor incerca miercuri sa isi impuna autoritatea printr-o serie de voturi in Parlament.
Vezi si Merkel vrea un Brexit ordonat ...citeste mai departe despre "Un Brexit dur ar costa Germania 0,5% din PIB" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 14:28
Numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca in Germania a scazut luna aceasta mai mult decat estimau economistii, in timp ce rata somajului a coborat la un nivel minim record, datele reflectand soliditatea pietei fortei de munca, care a devenit motorul cresterii consumului in cea mai mare economie europeana, transmit DPA, MarketWatch si Reuters.
Oficiul Federal pentru Munca a anuntat miercuri ca numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca a coborat, in mai, cu 11.000, pana la cifra ajustata de 2,358 milioane.
Rata somajului, care masoara proportia persoanelor fara loc de munca in raport cu populatia apta de munca, a scazut in perioada analizata la 5,2%, de la 5,3% in aprilie, fiind cel mai redus nivel de dupa reunificarea Germaniei, in 1990.
Analistii se asteptau ca rata somajului sa se mentina la 5,3%, iar numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca sa scada cu 10.000.
"Tendintele pozitive de pe piata fortei de munca continua, desi intr-un ritm mai putin pronuntat decat in lunile de iarna", a afirmat seful Oficiului Federal pentru Munca, Detlef Scheele.
PIB-ul Germaniei, motorul economiei europene, a incetinit peste asteptari in primul trimestru din 2018, inregistrand un avans de 0,3% comparativ cu precedentele trei luni, arata o estimare preliminara publicata luna aceasta de Oficiul federal de Statistica (Destatis).
Este al 15-lea trimestru de crestere consecutiva a economiei germane, contribuind la cea mai... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 13:23
Germania va trebui sa-si indeplineasca angajamentul de a creste cheltuielile de aparare pentru a atinge obiectivul NATO de 2% din PIB, a declarat sambata cancelarul german Angela Merkel.
"Obligatiile trebuie sa fie indeplinite si de altii in lume si ni se va cere si noua, si eu cred ca ei au dreptate ca Germania trebuie sa-si indeplineasca obligatiile", a declarat Angela Merkel in cadrul unui eveniment in circumscriptia ei din Stralsund, in nord-estul Germaniei, potrivit Reuters.
Germania se afla sub presiune crescuta de la alegerea lui Donald Trump presedinte al Statelor Unite pentru a satisface tinta cheltuielilor de aparare in cadrul NATO, convenita la nivelul de 2% de catre toate cele 28 de tari membre ale Aliantei in 2014.
Si Romania a alocat 2 la suta din PIB apararii, in bugetul pentru anul 2017, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus ca Romania da astfel un exemplu aliatilor.
Citeste si: SUA avertizeaza oficial NATO ca nu se mai implica daca statele membre nu dau mai multi bani pentru aparare ...citeste mai departe despre "Merkel ii da dreptate lui Trump in privinta cheltuielilor NATO: Germania trebuie sa-si indeplineasca obligatiile" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Februarie 2017, ora 17:13
Germania a inregistrat crestere a PIB de 0,8% in primul trimestru, fata de trimestrul al patrulea, in timp ce in Franta economia a stagnat, evolutie care evidentiaza traiectoria divergenta a celor mai mari doua economii ale zonei euro.
Daca acest trend se mentine, ar putea crea dificultati Bancii Centrale Europene la stabilirea unei dobanzi care sa fie adecvata ambelor economii, in timp ce rezultatul mai slab al Frantei va spori si mai mult presiune asupra presedintelui François Hollande, scrie cotidianul Wall Street Journal.
Dupa ce a majorat puternic taxele in primele 18 luni in functia de presedinte, Hollande si-a schimbat abordarea in ianuarie si a promis reducerea cheltuielilor statului si taxe mai mici pentru companii, astfel incat acestea sa poata investi si angaja.
Biroul de statistica al Germaniei a informat, joi, ca Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 0,8% in primul trimestru din acest an, raportat la ultimele trei luni din 2013. Cresterea este cea mai rapida incepand cu primul trimestru din 2011 si dubla fata de rata din ultimul trimestru al anului trecut.
Consumul a reprezentat principalul motor al cresterii, mai ales cheltuileile efectuate de populatie si stat. Comertul extern a limitat avansul economic, iar calculele preliminare au aratat declinul exporturilor si accelerarea importurilor.
In contrast, in Franta, consumatorii au redus cheltuielile, iar companiile investitiile, potrivit datelor publicate joi de autoritatile de statistica,... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 12:00
Economiile germana si franceza, primele doua economii din zona euro, au inregistrat o crestere economica peste asteptari in trimestrul al doilea al acestui an, arata cifrele preliminare publicate miercuri de institutele de statistica din cele doua tari.
Potrivit Oficiului federal de statistica (Destatis), Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat o crestere peste asteptari de 0,7% in perioada aprilie-iunie 2013, gratie in special cresterii consumului gospodariilor si a investitiilor, transmite AFP.
De asemenea, contrar asteptarilor, comertul extern a contribuit si el la cresterea economica, Destatis precizand ca exporturile au crescut mai rapid decat importurile.
Cresterea de 0,7% inregistrata in trimestrul al doilea, vinde dupa un prim trimestru in care economia germana a stagnat, iar in ultimul trimestru al anului trecut a inregistrat o contractie de 0,5%.
In cazul economiei franceze, aceasta a iesit din recesiune in al doilea trimestru al acestui an gratie unei o cresteri surprinzatoare a Produsului Intern Brut cu 0,5%, cel mai mare avans inregistrat dupa primul trimestru al anului 2011, a informat Institutul national de statistica din Franta (Insee). Aceasta relansare vine dupa doua trimestre consecutive (la sfarsitul lui 2012 si inceputul lui 2013) de contractie a PIB-ului ( minus 0,2% de fiecare data).
Insee a precizat ca aceasta evolutie pozitiva se datoreaza in special revenirii consumului gospodariilor, care a crescut cu 0,4% in al doilea... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 09:40
Economia Germaniei a inregistrat probabil o crestere semnificativa in trimestrul doi din 2013, datorita consumului privat mai ridicat si a investitiilor in constructii, dar avansul va fi mai modest in semestrul doi, a anuntat vineri Ministerul Economiei de la Berlin.
"Economia germana a crescut abrupt in primavara. Dupa ce vremea nefavorabila a afectat cresterea in primul trimestru, redresarea a avut loc in trimestrul doi", se arata in raportul lunar al Ministerului Economiei, potrivit Reuters.
Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) estima in iunie ca PIB-ul Germaniei va incetini dupa avansul din trimestrul doi iar pe ansamblul acestui an va inregistra o expansiune de doar 0,3%.
Datele preliminare privind evolutia PIB-ului Germaniei in perioada aprilie-iunie 2013 vor fi publicate in 14 august, cu cinci saptamani inaintea alegerilor parlamentare. Economistii estimeaza un avans al economiei germane de 0,6-1% in trimestrul doi din 2013.
"Consumul privat ramane un sprijin important pentru economie si va avea probabil o contributie solida la cresterea din trimestrul doi, asa cum a avut si in precedentele trei luni", se arata in raportul lunar al Ministerului Economiei.
Si Fondul Monetar International a avertizat Germania impotriva masurilor excesive de consolidare fiscala, tinand cont de riscurile la adresa cresterii celei mai mari economii europene, care nu este decuplata de restul statelor din zona euro lovite de criza.
FMI a mentinut estimarea privind o... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 13:15
Guvernul german se asteapta la o incetinire a avansului economic in acest an, cu o crestere a PIB limitata la 0,5%, dupa 0,8% anul trecut.
"Executivul anticipeaza un avans economic de 0,5%. Prognoza a fost sustinuta de ideea ca dupa un inceput de an lent, economia germana va accelera in a doua jumatate a anului", a scris Handelsblatt, citand cel mai recent raport al Ministerului Economiei.
Raportul urmeaza sa fie publicat miercuri.
Pana in prezent, Germania se astepta la un avans economic de 1% pentru anul in curs.
La inceputul lunii ianuarie, ministerul Economiei, Philipp Rosler, a avertizat ca avansul PIB de anul trecut a fost mai redus decat se anticipa.
Germania a rezistat crizei datoriilor suverane din ultimii ani mai bine decat multe dintre statele zonei euro, sustinuta si de economia orientata spre export.
PIB a avansat cu 0,5% in primul trimestru al anului trecut, cu 0,3% in trimestrul al doilea, si cu 0,2% in trimestrul al treilea. In ultimele trei luni din 2012, economia s-ar putea sa se fi contractat. mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 11:34
Germania a inregistrat o crestere economica de 0,1% in T2, sub estimarile analistilor, de la 1,3% in primele 3 luni, din cauza unei balante comerciale negative, consumului scazut si investitiilor slabe, informeaza Mediafax.
Media estimarilor economistilor anunta o crestere de 0,5% a celei mai mari economii europene in al doilea trimestru, dupa ce cifra pe primele trei luni a fost revizuita oficial de la plus 1,5% la 1,3%.
Institutul francez de statistica a anuntat saptamana trecuta ca PIB-ul Frantei, a doua mare economie europeana, a stagnat in trimestrul al doilea.
Economistii estimeaza ca PIB-ul zonei euro a urcat in perioada analizata cu 0,3%, insa cifra s-ar putea dovedi prea optimista in urma datelor dezamagitoare din Germania si Franta.
Cresterea economica de 0,1% a Germaniei este cea mai slaba cifra inregistrata din primul trimestru al anului 2009, cand tara era inca in recesiune in urma crizei financiare mondiale.
Increderea investitorilor de pe pietele financiare ar putea primi o noua lovitura in urma datelor economice dezamagitoare.
Investitorii vor urmari in continuare datele privind cresterea economica din zona euro, care vor fi publicate de Eurostat la ora 9:00 GMT (12:00 ora Romaniei), dar si intalnirea dintre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, care vor discuta despre criza datoriilor de stat. mai mult
Marti, 16 August 2011, ora 11:06
Revenirea economiei Germaniei va continua in cea de-a doua jumatate a anului, insa intr-un ritm mai redus, in conditiile in care dinamica exporturilor va incetini, potrivit ministerului de Finante, precizeaza Mediafax.Economia germana, cea mai mare din Europa, a crescut cu 2,2% in al doilea trimestru, inregistrand astfel cel mai accentuat avans de la reunificarea statului.
In aceste conditii, guvernul va trebui sa modifice considerabil estimarea de crestere pentru ansamblul anului, care in prezent este de 1,4%, mentioneaza ministerul.
Bundesbank anticipeaza ca Produsul Intern Brut va avansa cu aproximativ 3% in acest an.
Ministerul considera ca imbunatatirea continua a situatiei de pe piata muncii va impulsiona, probabil, consumul privat.
Somajul din Germania a scazut in luna iulie la cel mai redus nivel dupa noiembrie 2008.
Statul a iesit in al doilea trimestru al anului trecut din cea mai severa recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, sprijinit in principal de revenirea exporturilor. mai mult
Vineri, 20 August 2010, ora 11:15