Paradisurile fiscale costa guvernele mai mult de 427 de miliarde de dolari pe an, inclusiv peste 89 de miliarde de dolari in SUA, potrivit unui studiu citat de Business Insider.
Echivalentul a peste 34 de milioane de salarii anuale de asistenta medicala se pierd in paradisuri fiscale in fiecare an, la nivel global, arata studiul realizat de grupul britanic de advocacy Tax Justice Network, scrie Mediafax.
Aproape 245 de miliarde de dolari din total sunt profituri mutate de companii in tari cu impozite mai favorabile. Persoane bogate sunt responsabile pentru 182 de miliarde de dolari, prin "ascunderea activelor si veniturilor nedeclarate offshore, dincolo de limitele legii", se arata in studiu.
Insulele Cayman au fost etichetate ca fiind principalul paradis fiscal.
SUA, Marea Britanie, Germania, Franta si Brazilia sunt statele care pierd cele mai mari valori. ...citeste mai departe despre "Paradisurile fiscale costa guvernele peste 427 de miliarde de dolari pe an. SUA si Marea Britanie pierd cele mai mari valori" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Noiembrie 2020, ora 23:59
Turcia este in grafic pentru a evita o potentiala includere pe lista neagra a paradisurilor fiscale a Uniunii Europene, o decizie care ar fi inasprit si mai mult tensiunile dintre cele doua parti, dupa ce vineri a trimis blocului comunitar o scrisoare continand clarificari suplimentare, conform unui document consultat de Bloomberg.
Angajamentele autoritatilor de la Ankara par sa rezolve, pentru moment, toate problemele identificate de expertii europeni in urma cu cateva zile.
Pe baza noilor informatii furnizate, expertii au ajuns la concluzia ca regimul preferential numit "regimul regional al firmelor mama" nu indeplineste criteriile pentru includerea Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale, sunt concluziile grupului de lucru al UE numit Code of Conduct.
Anuntul vine dupa ce, pe 21 noiembrie, acest grup de lucru european infiintat pentru identificarea jurisdictiilor non-cooperante in materie de fiscalitate concluziona ca angajamentele Turciei vizand solutionarea problemelor cu privire la transparenta, precum si cu privire la eliminarea regimurilor fiscale preferentiale "sunt insuficiente" pana acum.
In consecinta, grupul de lucru ar putea recomanda ministrilor europeni de Finante sa adauge Turcia pe lista neagra a paradisurilor fiscale la reuniunea lor din 5 decembrie.
Serbia, care a fost de asemenea inclusa pe 21 noiembrie in documentul ce cuprinde lista neagra a paradisurilor fiscale, a fost acum scoasa din lista dupa ce a prezentat angajamente... mai mult
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 16:16
Uniunea Europeana ar putea decide luna viitoare includerea Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale, o decizie care ar inaspri si mai mult tensiunile dintre Ankara si cel mai mare bloc comercial mondial, informeaza Bloomberg.
Potrivit unor surse comunitare precum si unor documente consultate de Bloomberg, un grup de lucru european infiintat pentru identificarea jurisdictiilor non-cooperante in materie de fiscalitate a ajuns la concluzia ca angajamentele Turciei vizand solutionarea problemelor cu privire la transparenta precum si cu privire la eliminarea regimurilor fiscale preferentiale "sunt insuficiente" pana acum.
In consecinta, grupul de lucru ar putea recomanda ministrilor europeni de Finante sa adauge Turcia pe lista neagra a paradisurilor fiscale la reuniunea lor din 5 decembrie.
Chiar daca statele UE au opinii diferite cu privire la utilizarea sanctiunilor financiare impotriva jurisdictiilor care sunt considerate non-cooperante in materie de fiscalitate, o includere a Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale ar afecta reputatia tarii si ar creste presiunile asupra companiilor din UE sa isi revizuiasca investitiile.
Sursele sustin ca mai multe tari, inclusiv Franta, sustin aplicarea unor masuri punitive precum excluderea de la finantarea internationala, dar deocamdata nu a fost luata o decizie.
Posibila includere a Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale vine intr-un moment in care Germania isi foloseste influenta pe care o... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 16:38
Un grup de 13 media europene a inceput vineri publicarea asa-numitelor Malta Files, dosare de presa despre culisele paradisului fiscal maltez la care au lucrat timp de patru luni 49 de ziaristi din 16 tari, informeaza AFP.
Site-ul francez de internet Mediapart promite o radiografie a "paradisului fiscal putin cunoscut care prezideaza Uniunea Europeana pana la 30 iunie". Potrivit ziaristilor, Malta provoaca celorlalte tari europene pierderi anuale de doua miliarde de euro, sub forma unor venituri fiscale nerealizate.
Articolele vor fi publicate timp de doua saptamani si vor dezvalui "optimizari si evaziuni fiscale, spalari de bani si coruptie", precum si lista completa a persoanelor si organizatiilor implicate in cele 53.247 de firme inregistrate in Malta. Cateva nume mari mentionate sunt grupurile Bouygues, Total, BASF si Ikea si bancile REYL si JP Morgan.
Saptamanalul german Der Spiegel adauga pe lista BMW, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch, Rheinmettal. Compania aeriana Lufthansa are 18 filiale in Malta, unde si-a instalat "casa de pensii", arata publicatia. Der Spiegel a contactat firmele implicate si a primit asigurari ca activitatea lor din Malta este legala si declarata la fisc.
Ziarul italian L'Espresso afirma ca Italia este "de departe" tara cel mai des intalnita in Malta Files, cu aproape 8.000 de firme malteze controlate de actionari italieni. "Alaturi de intreprinzatori care au creat sau transferat activitati reale, exista si o armata de emigrati din... mai mult
Sambata, 20 Mai 2017, ora 11:03
Luxemburgul si-a inaugurat recent zona libera de taxe in care vinurile vechi, operele de arta, bijuteriile si alte bunuri scumpe sunt ferite de mana inspectorilor fiscali. Nimic neobisnuit totusi ca unul dintre paradisurile fiscale ale Europei sa deschida a treia piata "free-tax" din lume, dupa Geneva si Singapore.
Insa o parte din mirajul taxelor scazute practicate in micul Ducat a fost spulberata din 2008, odata cu dezvaluirea secretelor financiare ale companiilor care isi gasisera un refugiu fiscal in orasul-stat din centrul Europei.
Mai nou, Luxemburgul infrunta o presiune continua exercitata de Comisia Europeana si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, ingrijorata de disparitia unor felii importante de profit ale companiilor multinationate in zonele tulburi ale acestor paradisuri fiscale. Deja Bruxelles-ul investigheaza aranjamentele facute de autoritati cu giganti precum Fiat si Amazon, oficialii din Luxemburg riscand sanctiuni pentru acordarea unor ajutoare de stat catre aceste companii, aminteste publicatia The Economist.
Schimbare de suprafata
Aparent, liliputanul stat pare sa isi piarda pe zi ce trece din atuurile care au dus la consolidarea unei industrii financiare in Ducat. Insa, aparentele sunt inselatoare de aceasta data.
"Avem companii care intreaba de la ce prag minim se pot pierde in mare masa a firmelor existente pe piata locala", explica un avocat luxemberghez. Mai mult, devoalarea secretului bancar survenita in acelasi... mai mult
Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 12:45
Luxemburg, Cipru, Insulele Virgine Britanice si Seychelles nu respecta standardele internationale in domeniul transparentei in sectorul bancar, potrivit unui raport privind paradisurile fiscale efectuat de OCDE.
Raportul a fost realizat de o echipa de evaluatori internationali, care au analizat obstacolele practice intampinate de tarile care vor sa descopere evazionistii cu conturi in paradisuri fiscale, relateaza Financial Times.
Concluziile evaluarii, prezentate la o reuniune la Jakarta la care au participat reprezentantii a peste 80 de tari, vor spori presiunile pentru noi reforme in domeniul transparentei in sectorul bancar.
Deficientele constatate sunt stanjenitoare pentru centrele financiare mentionate si le-ar putea expune riscului de a fi incluse pe o lista neagra de catre autoritatile fiscale si bancile de dezvoltare.
Cele patru tari au o legislatie suficient de solida pentru a respecta standardele referitoare la transparenta, dar au facut prea putin pentru a o pune in practica.
Elvetia este intre 14 tari ramase in urma din cauza lacunelor legislative. Intre alte state care au probleme in aceasta privinta sunt Botswana, Brunei, Nauru, Panama, Emiratele Arabe Unite, Liberia si Vanuatu.
Alte doua tari, Austria si Turcia, indeplinesc numai partial standardele referitoare la transparenta in domeniul bancar.
Un grup format din 121 de state, infiintat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), conduce eforturile de combatere a... mai mult
Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 10:21
Cine castiga mult, dar vrea sa plateasca cat mai putine taxe, cauta un paradis fiscal pentru banii sai. Curios, Germania poate fi o solutie pentru acesti oameni.
Organizatia Tax Justice Network (TJN) a intocmit un clasament al paradisurilor fiscale din lume, Germania fiind pe locul 8. Ea se afla inaintea insulei britanice Jersey sau statului Panama. Lider incontestabil al clasamentului este Elvetia.
TJN, o organizatie internationala non-guvernamentala, lupta pentru o fiscalitate echitabila pentru toti si culege informatii despre incalcarea legilor din domeniu. In 2012, de pilda, organizatia mentionata a anuntat ca impozitele neplatite in intreaga lume totalizeaza 280 miliarde euro anual, scrie Deutsche Welle.
Pentru a intocmi acest clasament, TJN a analizat in care tara este cel mai usor sa ascunzi provenienta banilor. Dupa aceea, acesta "infrastructura a infractiunilor financiare" a fost confruntata cu rolul pe care tara cu pricina il joaca in piata financiara internationala. Astfel, Germania, dupa puterea sa economico-financiara, a intrat in Top 10.
Citeste mai multe despre Verdict dur: Germania, paradis fiscal, un stat unde se spala miliarde de euro pe Ziare.com. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 11:02
A fost ridicata cortina de pe lumea odata secreta a paradisurilor fiscale, iar scara abuzurilor depaseste orice calcul. Saptamana dupa saptamana, americanii si europenii epuizati de austeritatea bugetara au aflat despre conturile secrete ale politicienilor lor, evaziunea fiscala facuta de companii de prima marime si capitalul de speculatie care destabilizeaza economia mondiala.
Adevarul mai sumbru este ca aceste paradisuri nu sunt lacune in sistemul financiar mondial, ci sunt chiar sistemul, considera Jeffrey Sachs, directorul "Earth Institute", semnatarul analizei publicata de Financial Times.
Cat de multi politicieni si partide politice au conturi secrete in strainatate?, se intreaba Sachs. Avand in vedere natura aranjamentelor, nu se poate spune cu certitudine, dar lista celor care au iesit la lumina este lunga.
Candidatul la presedintia SUA, Mitt Romney, a fost descoperit ca are o avere uriasa in Insulele Cayman, niciodata explicata in mod adecvat. In Franta, Jerome Cahuzac a demisionat discreditat din functia de ministru al bugetului in urma dezvaluirii ca a detinut un cont secret in Elvetia. El a fost acuzat de frauda fiscala. Partidul de guvernamant din Spania a efectuat plati din conturi secrete elvetiene ani de zile. Un inalt politician grec a fost condamnat la inchisoare pentru falsificarea declaratiilor financiare.
Si mai multe dezvaluiri vor veni, mai ales acum ca jurnalistii de investigatie dispun de inregistrarile a sute de mii de conturi... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 13:40
Dupa ce a fost "ranit si zdrobit" de miniciunile fostului sau ministru al Bugetului, care a recunoscut ca are un cont secret in Elvetia, presedintele francez Francois Hollande duce lupta impotriva coruptiei si paradisurilor fiscale la un alt nivel, printr-un amplu proiect de lege, care prezinta o serie de similaritati cu masurile luate in Romania, in 2002.
Scandalul de coruptie in care a fost implicat ministrul Bugetului din Franta, Jerome Cahuzac, a reprezentat unul dintre pretextele invocate de seful statului francez care a spus, miercuri, dupa o sedinta a consiliului ministrilor, ca vrea sa dea o replica rapida luptei impotriva fraudelor bancare in general si a paradisurilor fiscale in particular.
Hollande a subliniat necesitatea unei lupte "implacabile" impotriva derivelor provocate de lumea banului si a speculatiei financiare: "Trebuie sa reactionam rapid, pentru ca francezii ne cer acest lucru, o republica exemplara este una in care lupta impotriva fraudei fiscale trebuie sa poata fi operata cu succes".
Infiintarea unui parchet financiar anticoruptie, declaratia de avere obligatorie, sanctiuni mai aspre pentru functionarii statului si introducerea unor serii de actiuni obligatorii pentru banci, printre care publicarea anuala a cifrei de afaceri, sunt doar cateva dintre "armele" pe care vrea sa le foloseasca Hollande in lupta.
Toate acestea au fost deja aprobate in Romania, incepand din 2002, iar consultantul financiar Ionel Blanculescu remarca... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 08:30