Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a respins temerile ca prea multi migranti din Romania si Bulgaria vor produce haos Germania, afirmand ca tara sa a beneficiat de pe urma migratiei fortei de munca din Uniunea Europeana mai mult decat orice alta tara.
Schaeuble, considerat a fi cel mai bun ministru de Finante din UE, i-a criticat indirect pe aliatii conservatori ai Uniunii Crestin Sociale (CSU) ca au alimentat indirect temerile referitoare la migranti, adaugand ca unele sectoare au nevoie urgenta de muncitori straini, potrivit agentiei Reuters, citata de Orlando Sentinel.
"Noi, germanii, nu avem niciun motiv sa alimentam atitudinile ostile impotriva altora. Germania profita de pe urma integrarii europene mai mult decat orice alta tara. Suntem dependenti de muncitorii care vin la noi. Unele sectoare, precum azilele si ingrijirea la domiciliu nu ar putea functiona ...citeste mai departe despre "Cel mai bun ministru de Finante din UE: Suntem dependenti de muncitorii care vin la noi" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 15:11
In plina campanie de blocare a imigratiei saraciei, elita politica germana primeste un raspuns clar legat de efectele ridicarii totale a barierelor pe piata muncii pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie 2014.
Cercetatorul german in probleme de migratie, Klaus Zimmermann, sustine ca ridicarea completa a barierelor pentru romani si bulgari este o oportunitate buna pentru piata muncii din Germania. "Cei mai multi imigranti din Romania si Bulgaria reprezinta o forta de munca calificata, precum medicii sau inginerii, de care Germania are imediata nevoie", noteaza in concluzia studiului sau directorul Institutului de cercetare a viitorului Muncii (IZA) din Bonn.
"Nu putem vorbi despre o migratie masiva din motive de saracie in sistemul social german. Este doar o creare iresponsabila de atmosfera", considera Zimmermann, citat de Die Welt.
"In ciuda ideilor preconcepute, romanii si bulgarii apartin deja de grupele de straini deosebit de bine integrate. Un sfert dintre ei au o ...citeste mai departe despre "Cercetator german: Imigrantii romani sunt un castig pentru piata muncii" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 16:49
Numarul muncitorilor straini a crescut pana la aproape 400.000 in Belgia in ultimii patru ani, iar cel al romanilor a inregistrat cea mai mare crestere procentuala, de 400%.
Ziarul care apare la Bruxelles scrie in editia sa de sambata ca numarul muncitorilor straini din Belgia, care era de 381.193 de persoane la inceputul anului, a cunoscut o crestere de peste 70% in raport cu sfarsitul anului 2008, ceea ce reprezinta un boom spectaculos in patru ani, scrie luni publicatia La Capitale.
Cea mai mare crestere procentuala s-a inregistrat in randul cetatenilor din tarile din estul Europei, aceasta fiind de 400% in cazul muncitorul romani, urmati de cei din Ungaria (170%) si Polonia (110%).
Cei mai multi muncitori straini din Belgia provin in continuare din Olanda, Polonia si Germania, chiar daca numarul muncitorilor germani a scazut cu 16% in perioada de referinta. Criza pare sa provoace mari probleme si in sud, noteaza La Capitale, intrucat numarul muncitorilor portughezi a crescut cu 90% in ultimii patru ani.
'Legiunea straina' reprezinta aproape 10% din populatia totala activa a Belgiei, de peste patru milioane de muncitori. Daca sunt luati in considerare si strainii naturalizati, proportia creste pana la 13%, noteaza La Capitale. Majoritatea muncitorilor straini provin din statele UE, in timp ce lucratorii de pe alte continente reprezinta 2% din populatia activa. mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 10:53
Pentru ministrul german al economiei, Philipp Rösler (care este si liderul formatiunii liberale FDP, in coalitie cu crestin-democratii la guvernare, n.r.), cerinta crescanda de angajati calificati se constituie intr-o adevarata provocare pentru Germania, unde este nevoie de implementarea unei "culturi a portilor deschise" pentru straini, dupa cum a declarat el pentru cotidianul economic Handelsblatt.
Cu putina vreme inainte de al doilea summit demografic care va avea loc in Germania, Philipp Rösler s-a pronuntat clar in favoarea unei imigratii sporite, care ar putea fi promovata cu "oferta dublei cetatenii, pe care ar trebui sa o usuram". Mai mult, el sustine un model de imigratie asemanator cu cel canadian, in care imigrantilor din state terte (din afara UE, n.r.) sa li se ofere posibilitatea unei formari profesionale complete.
Premisele pentru articularea acestei culturi a primirii imigrantilor calificati, in special in profesiile de care este nevoie in Germania, pot fi sustinute cu usurarea obtinerii cetateniei germane, a mai indicat ministrul. "Pentru aceasta, trebuie sa luam insa mai multe masuri pentru o imigratie dirijata in functie de cerere (...)
Economia noastra are nevoie de angajati calificati, pentru a ramane competitiva si capabila de inovatie. In primul rand, trebuie sa ne exploatam potentialul intern si pentru asta trebuie sa aducem pe piata fortei de munca mai multe femei calificate si mai multi seniori cu experienta", a precizat ministrul... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 12:28
Strainii care muncesc in Romania au trimis in tarile de origine 206 milioane euro in 2010, cu 22,6% mai mult decat in 2009, in timp ce pe ansamblul Uniunii Europene cresterea a fost mult mai mica, de numai 2,5%, pana la 31,2 miliarde euro, potrivit datelor publicate luni de Eurostat.
In 2009, strainii din Romania au trimis in tarile lor 168 milioane euro, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar, remiterile au fost de 30,4 miliarde euro.
Remiterile din Romania in interiorul Uniunii au crescut in 2010 cu 34,2% fata de 2009, la 106 milioane euro. Totodata, remiterile in afara UE au sporit fata de 2009 cu 12,3%, pana la 100 milioane euro.
La nivelul UE, cea mai mare parte a banilor trimisi de muncitori catre tarile de origine au ajuns in tari aflate in afara blocului comunitar, 22,3 miliarde euro, fata de numai 8,8 miliarde euro cat au ajuns in alte state membre ale Uniunii.
Potrivit Eurostat, 23% din totalul banilor trimisi in tarile de origine de lucratorii din UE au provenit din Spania (7,2 miliarde euro), urmata de Italia (6,6 miliarde euro), Germania (3 miliarde euro) si Franta (2,9 miliarde euro). mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 15:19
Viena intentioneaza sa prelungeasca restrictiile de pe piata muncii pentru romani si bulgari, de teama ca apropierea geografica ii va determina pe acestia sa vina la munca in Austria.
Purtatorul de cuvant al ministrului austriac al Protectiei Sociale, Norbert Schnurrer, a declarat ca "piata muncii din Austria nu este pregatita" pentru ridicarea restrictiilor pentru muncitorii romani si bulgari. Viena urmeaza sa informeze Comisia Europeana cu privire la prelungirea restrictiilor la mijlocul lunii decembrie.
Un raport al Comisiei Europene arata ca rezultatele restrictiilor impuse pe piata muncii sunt contradictorii. Astfel, anul trecut, 41% dintre romanii care au plecat la munca in statele UE au ales Italia, desi Roma nu a ridicat complet restrictiile. Suedia in schimb a ridicat toate restrictiile pentru muncitorii romani inca din 2007. Cu toate acestea, putini romani au ales Suedia pentru a munci, noteaza cotidianul austriac Die Presse. Ministerul Protectiei Sociale se teme insa ca apropierea geografica ii va determina pe romani si bulgari sa vina in Austria.
Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, considera ca Austria nu are motive pentru a prelungi restrictiile pentru romani si bulgari. "Deschiderea pietei muncii ar fi decizia corecta", a declarat Laszlo Andor, intr-un interviu acordat Die Presse. "Austria ar trebui sa aiba probleme grave pentru a prelungi restrictiile", a precizat Andor, care a adaugat ca... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 19:54