Guvernul de la Berlin urmeaza sa ia o decizie cu privire la o propunere de relaxare a legislatiei privind imigratia, cu obiectivul de a facilita accesul lucratorilor calificati din afara Uniunii Europene care doresc sa vina in Germania, tara ce se confrunta cu o criza a fortei de munca specializate.
Germania a primit in ultimii ani peste un milion de solicitanti de azil, dar putini dintre ei au reusit sa se integreze, intrucat le lipsesc calificarile cerute pe piata muncii, majoritatea neavand de fapt nicio calificare, iar necunoasterea limbii germane este de asemenea un obstacol important care ingreuneaza integrarea lor.
Pe de alta parte, politica usilor deschise fata de refugiati, promovata de cancelarul Angela Merkel, a alimentat sentimentele anti-imigratie si a condus la cresterea popularitatii formatiunii de extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
In acest context social, adoptarea unor noi masuri de relaxare a conditiilor privind imigratia ar putea fi o decizie sensibila, dar Executivul de la Berlin o are in vedere ca solutie in fata deficitului de forta de munca.
Conform statisticilor oficiale, in prezent circa 1,2 milioane de locuri de munca sunt vacante in Germania, iar dificultatea de a gasi lucratori calificati si numarul mic al tinerilor dispusi sa urmeze programe indelungate de pregatire profesionala provoaca mari ingrijorari mediului de afaceri din cea mai mare economie a Europei.
Masurile preconizate se adreseaza in special... mai mult
Sambata, 18 August 2018, ora 17:25
Jakob Kratsch este un simplu ucenic in varsta de 20 de ani la o fabrica de truse de barbierit din Germania, dar compania la care lucreaza a dorit atat de mult sa il angajeze incat i-a oferit o escapada gratuita de trei zile la New York in pachetul de recrutare, transmite Bloomberg.
"Ce tanar poate sa mearga la New York pe banii companiei?" se intreaba retoric Kratsch.
"Aceasta oportunitate creeaza o legatura solida cu compania", a adaugat tanarul.
Cautarea de muncitori calificati a devenit o chestiune vitala pentru companiile germane care ofera stimulente variind de la sejururi peste hotare si vacante de schi pana la locuinte subventionate si carnati.
Dupa mai multi ani de crestere economica robusta, rata somajului a atins un minim istoric de 5,4% iar in prezent in Germania exista 1,2 milioane locuri de munca vacante, echivalentul populatiei orasului Munchen.
Cele mai afectate sunt sectoarele manufacturier, constructii si sanatate, iar un sfert din companii ar putea fi nevoite sa isi restranga productia ca urmare a crizei de personal.
"Recrutarea este o provocare uriasa si acesta este un lucru pe care il avem in comun cu toate companiile din Germania", declara Maren Kroll, director de resurse umane la fabrica de la Eisfeld unde lucreaza Jakob Kratsch.
"Persoanele calificate sunt greu de gasit astfel incat trebuie sa cream conditii care sunt atractive", a adaugat Maren Kroll.
Fabrica de truse de barbierit pe care firma americana Harry's Inc o are la... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 16:30
Un nou proiect de lege i-ar putea lasa fara ajutoare sociale pe somerii veniti in Germania din celelalte tari UE in cautarea unui viitor mai bun.
Legea ar urma sa impuna o interdictie pentru 5 ani la accesarea beneficiilor sociale pentru europenii care intra in Germania fara un contract de munca, anunta Deutsche Welle.
Discutiile pe tema proiectului de lege initiat de ministrul Muncii, Andrea Nahles, sunt inca in toi, dar aceasta se bazeaza si pe hotararea Curtii Europene de Justitie de acum cateva luni, care stipuleaza ca cetatenii europeni care se muta in Germania nu sunt indreptatiti sa primeasca imediat ajutoare sociale.
In interiorul granitelor UE, cetatenii fiecarui stat au dreptul de sedere pe teritoriul altui stat membru pana la 3 luni fara indeplinirea formalitatilor de rezidenta.
In acelasi timp, statelor membre li se permite sa refuze acordarea unor beneficii sociale in scopul asigurarii stabilitatii financiare a sistemelor lor sociale.
La inceputul acestui an, 440.000 de europeni beneficiau de ajutoare financiare acordate prin sistemul de asistenta al statului german, a anuntat Ministerul Muncii.
Top 5 este dominat de: polonezi (92.000 beneficiari), italieni (71.000), bulgari (70.000), romani (57.000) si greci (46.000).
Proiectul de lege se bucura si de sustinerea Asociatiei Oraselor si Municipiilor din Germania, presedintele acesteia, Gert Landsberg, declarand pentru ziarul Die Welt: "Libertatea de circulatie in interiorul UE nu inseamna... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 20:28
Armata germana si Oficiul Federal german pentru Forta de Munca au lansat joi un proiect comun pentru pregatirea profesionala a refugiatilor sirieni care vor putea ulterior sa contribuie la reconstructia tarii lor dupa razboi.
Proiectul a fost lansat joi in prezenta ministrului Apararii, Ursula von der Leyen, si le va asigura refugiatilor pregatire profesionala pentru montarea de instalatii sanitare, constructii si proiectare, relateaza agentiile DPA si EFE.
Cursurile au inceput in sase locuri din Berlin si in landurile Saxonia Inferioara si Bavaria. Durata unui curs este de patru saptamani, iar programul nu se limiteaza doar la un singur curs.
"Reconstructia va necesita mai mult decat noi blocuri de piatra, va fi nevoie de oameni cu incredere si cu o gama de ...citeste mai departe despre "Armata germana ii pregateste pe refugiatii sirieni pentru a participa la reconstructia propriei tari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Septembrie 2016, ora 17:51
Prin actuala adoptie masiva de refugiati, Germania se reintoarce la un model patentat pe piata interna a muncii inca de acum 60 de ani.
La mijlocul anilor 50, Republica Federala Germana a fost nevoita sa importe forta de munca din Iugoslavia, Grecia si Turcia pentru a pune in miscare economia tarii devastata de razboi.
Din punctul de vedere al lui Enzo Weber, seful Institutului de Cercetare in Munca din Nurenberg, refugiatii au un mare atu: sunt motivati.
"Sunt oamenii care au pierdut totul sau aproape totul. Acum li se da o noua sansa la viata, iar, daca se agata bine de ea, ei vor deveni o forta in doar cativa ani", crede Weber.
"Germania se confrunta cu provocari demografice majore. Tara poate beneficia de pe urma imgrantilor cu pregatire profesionala, atat prin consolidarea potentialului de crestere economica, cat si prin cea a sistemului de asigurari sociale", spune si Jens Weidmann, presedintele bancii centrale a Germaniei.
Dar, pana atunci, Germania trebuie sa investeasca masiv in pregatirea acestor nou-veniti, dupa cum observa si Raimund Becker, reprezentant al Agentiei Federale pentru Forta de Munca.
In timp ce unii dintre refugiati se pot lauda cu o calificare profesionala de invidiat, peste 90% din masa de imigranti recent intrata in Germania nu are pregatirea necesara pentru a inlocui muncitorii autohtoniau explicat analistii germani pentru Bloomberg.
Calificat sau necalificat, totul porneste de la zero
Anas Al-Asadi, unul dintre... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 12:00
6Fara vreo sansa de a stopa invazia imigrantilor in tara, germanii sunt decisi sa speculeze momentul pentru a-si completa forta de munca in domenii unde numarul personalului s-a subtiat constant in ultimii ani.
Eric Schweitzer, presedintele Camerei de Comert si Industrie din Germania, a propus ca modelul chestionarului completat de solicitantii de azil sa includa si rubrici in care acestia sa isi treaca pregatirea si experienta profesionala, arata revista Newsweek.
Un val implacabil
Intr-un articol publicat de revista americana, Schweitzer arata ca mareea de refugiati care a luat cu asalt tara nu va putea fi oprita, indiferent de numarul de proteste organizate de extremisti.
Anul trecut, 200.000 de imigranti africani si arabi au intrat in Germania, iar anul acesta numarul lor se asteapta sa creasca la 800.000.
"Este o provocare pe care va trebui sa o infruntam, iar cel mai bun mod de a o face este sa oferim optiuni pe termen lung pentru populatia care decida sa ramana in aceasta tara.
Integrarea prin educatie vocationala si angajarea acestor persoane sunt principalele masuri care sa asigure succesul unui asemenea program", sustine presedintele Camerei de Comert si Industrie din Germania.
In ultimii ani, Berlinul a modificat o parte din legislatia privind absorbtia imigrantilor pe piata muncii, scazand perioada de asteptare de la 9 la 3 luni pentru acestia.
Adolescentii si tinerii beneficiaza de cursuri de instruire si burse care sa ii sustina in... mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 12:38
Belgia va inainta o plangere impotriva Germaniei la Comisia Europeana in privinta asa-numitului dumping salarial practicat prin angajarea de lucratori bulgari si romani.
Publicatia belgiana informeaza ca firmele germane angajeaza cetateni din Europa de Est, cei mai multi din Bulgaria si Romania, pe care ii platesc cu o medie de 3-5 euro pe ora. Imigrantii trebuie sa lucreze de asemenea si in timpul noptii, fara a beneficia de asigurari sociale sau de sanatate, adauga sursa citata.
"Acest lucru nu se poate intampla in China, insa este posibil la usa Belgiei, in mijlocul Europei", comenteaza publicatia, relateaza ziarul belgian Le Soir, preluat de agentia bulgara Focus.
Plangerea va fi inaintata de ministrii belgieni ai economiei, Johan Vande Lanotte, si muncii, Monica De Coninck.
Belgia protesteaza impotriva conditiilor de angajare a lucratorilor din tarile est-europene in unitatile germane de procesare a carnii. Decizia de a depune plangere la Comisia European a fost facuta in urma sesizarilor companiilor belgiene de procesare a carnii.
Vicepremierul Vande Lanotte a explicat ca multe companii belgiene din sectorul procesarii carnii au fost nevoite sa se mute in Germania pentru a supravietui pe aceasta piata competitiva. El a adaugat ca in prezent companiile belgiene transeaza animalele in patru bucati si apoi exporta aceste bucati in Germania, unde lucratori cu salarii extrem de mici finalizeaza operatiunile de procesare a carnii. mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 15:46
In timp ce majoritatea romanilor care muncesc in Germania au salarii intre 800 si 1.500 de euro pe luna, medicii romani obtin joburi platite cu pana la 9.000 de euro.
Specialistii care pleaca sa munceasca in Germania obtin slujbe platite cu pana la 9.000 de euro, arata datele furnizate de firmele de recrutare si ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), scrie Realitatea.net.
Romaniii care castiga cel mai bine in Germania sunt medicii, care au salarii intre 2.000 si 9.000 de euro, in functie de experienta si de specializare, indica o statistica a unui portal de oferte de munca in strainatate.
Cei care lucreaza in agricultura, castiga in Germania un salariu intre 800 si 1.500 de euro pe luna, similar cu romanii care lucreaza in hoteluri si restaurante, in timp ce salariatii imigranti din sectorul de servicii au un salariu de 1.100 de euro.
In prezent, exista un numar de peste 1.300 de locuri de munca in Germania la care romanii pot aplica. Cele mai multe sanse de angajare le au cadrele medicale, personalul HoReCa si cei pregatititi in domeniul silviculturii. mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 09:09
Germania urmeaza sa stabileasca daca mentine restrictiile de pe piata muncii pentru lucratorii romani si in 2012, a declarat miercuri ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, la conferinta "UE si migratia".
Andreas von Mettenheim a aratat ca aproximativ 15 milioane dintre locuitorii Germaniei sunt considerati imigranti iar 35 la suta dintre acestia provin din state membre UE.
Autoritatile germane urmeaza sa decida daca restrictiile impuse lucratorilor romani pe piata muncii din Germania vor fi mentinute sau vor fi ridicate incepand din 2012, a declarat ambasadorul Germaniei.
"Avem toti o problema demografica, in sensul ca avem o populatie care imbatraneste si ne confruntam cu o lipsa a fortei de munca calificata.
Multi investitori germani se plang de acest lucru si in Romania", a precizat ambasadorul Germaniei.
Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale Valentin Mocanu a declarat, in cadrul conferintei, ca dreptul la libera circulatie este prevazut in Constitutia Romaniei.
El a adaugat ca 11 din 26 de state membre, printre care Austria, Belgia, Franta, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda sau Spania, aplica restrictii pentru cetatenii romani.
Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian, a declarat pentru MEDIAFAX ca in cel mai scurt timp o delegatie din institutia pe care o conduce va merge in Germania pentru a discuta despre posibilitatea ridicarii restrictiilor impuse lucratorilor romani.
mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 16:18