Presedintele Adunarii Nationale franceze Richard Ferrand si omologul sau german, Wolfgang Schauble, urmeaza sa indemne marti la o redeschidere cat mai rapid posibil a frontierelor intre statele membre ale Uniunii Europene (UE), dupa mai multe saptamani de inchidere a frontierelor, din cauza pandemiei covid-19.
"Franta si Germania trebuie sa actioneze in favoarea restabilirii imediat a liberei circulatii in spatiul Schengen, atunci cand conditiile vor fi indeplinite", subliniaza Richard Ferrand si Wolfgang Schauble intr-o declaratie comuna obtinuta de AFP.
"Inchiderea frontierei franco-germane are deja consecinte grele, dincolo de regiunea frontaliera si afecteaza perceptia relatiilor franco-germane", insista Richard Ferrand, din cadrul Partidului La Republique en Marche (LREM, centru) al presedintelui Emmanuel Macron, si Wolfgang Schauble, un nume greu in Uniunea Crestin Democrata (CDU, conservatori) a cancelarului Angela Merkel.
Cei doi presedinti ai Camerelor inferioare ale Parlamentelor Frantei si Germaniei pledeaza in favoarea "unei actiuni rapide".
Acest text este publicat cu doua zile inainte de reuniunea Adunarii Parlamentare franco-germane, un nou forum al celor doua Camere, infiintat in vederea unei consolidari a relatiilor intre cele doua tari si dedicat lectiilor de invatat in UE in urma pandemiei covid-19.
O redeschidere a frontierelor este programata, in prezent, in interiorul frontierelor UE, incepand de la mijlocul lui iunie, insa anunturile... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 13:24
Statele membre ale Uniunii Europene au decis marti in unanimitate sa interzica timp de 30 de zile intrarea in UE a persoanelor care nu sunt cetateni ai blocului comunitar, a anuntat cancelarul german Angela Merkel, transmite AFP.
Toate tarile membre ale UE 'sunt de acord sa impuna o interdictie' de intrare, 'cu cateva exceptii' minore, a declarat cancelarul intr-o conferinta de presa, dupa un summit prin videoconferinta cu ceilalti lideri din Uniune.
Interdictia va fi in vigoare pentru o perioada de 30 de zile, a mai precizat ea.
Potrivit BBC, "e de asteptat ca masura sa se aplice in statele membre, dar si in Islanda, Lichtenstein, Norvegia si Elvetia". In schimb, britanicii nu vor fi afectati de decizie (in sensul ca nu isi vor inchide granitele in baza acestei hotarari), de vreme ce Regatul Unit nu mai face parte din UE.
Ce inseamna aceasta inchidere a granitelor? Ca nu vor mai putea intra in tarile membre persoane din afara UE, cu cateva exceptii: cei care au permis de rezidenta pe termen lung, membrii familiilor cetatenilor UE sau diplomatilor din UE, muncitorii din sistemul de sanatate si persoanele care fac transport de bunuri.
Inchiderea granitelor nu este, insa, o obligatie legala a statelor membre.
In context, presedintele CE, Ursula von der Layen a spus ca "propunerea a fost bine primita de statele europene. Dar acum tine de ele (statele membre - n.red.) sa si implementeze. Au spus ca o vor face", potrivit Euronews.
Iata si alte declaratii... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 21:54
Austria ar putea incepe sa impuna verificari la granita cu Germania ca parte a unui efort mai larg de a implementa controale mai drastice la frontiera in a doua jumatate a anului, cand va prelua presedintia Consiliului UE, conform ministrului de Interne, Herbert Kickl.
Kickl a declarat ca siguranta oamenilor este mai importanta decat eventualele perturbari aduse afacerilor sau turismului, informeaza Reuters.
"In interesul protejarii propriei populatii, este logic ca vom inaspri verificarile", a afirmat Kickl, membru al gruparii de extrema-dreapta Partidul Libertatii.
"De la 1 iulie este posibil sa implementam controale la granita cu Germania", a adaugat el.
Kickl a recunoscut ca sectoarele afacerilor si turismului vor fi afectate de noile verificari. "Dar securitatea este o prioritate pentru oameni si sunt dispusi sa faca sacrificii", a afirmat el.
Ministrul austriac de de Interne sustine ca este nevoie in continuare de suspendarea zonei Schengen in mare parte a Europei. "Am comunicat clar Uniunii Europene printr-o scrisoare ca ne rezervam dreptul de a controla orice granita in Austria, chiar si pe cele care nu erau controlate pana acum", a spus Kickl.
Austria, Germania si alte tari europene au suspendat sistemul Schengen al granitelor deschise in 2015 dupa ce un milion de refugiati au patruns in Europa.
Saptamana trecuta, Germania a comunicat ca va mentine controalele la granita cu Austria pentru inca sase luni, pentru a asigura securitatea si a... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 19:53
Germania trebuie sa manifeste mai mult angajament in ceea ce priveste protejarea granitelor UE, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
"Inteleg daca Germania are dificultati in stabilirea unui regim strict la granitele sale ca urmare a unor motive istorice", a declarat Tusk, potrivit unui interviu publicat in ziarul Welt am Sonntag, relateaza duminica DPA.
"Dar responsabilitatea Europei de a conduce se aplica si in cazul Germaniei pentru a controla granitele externe ...citeste mai departe despre "Germania trebuie sa faca mai mult pentru a proteja granitele UE - lider CE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Noiembrie 2015, ora 14:48
Criza imigrantilor a inceput sa puna probleme intregului bloc comunitar acum 6 luni, moment din care observatorii, ba chiar si politicienii implicati in gestionarea fenomenului, au inceput sa puna in discutie relevanta si viabilitatea tratatelor Schengen si Dublin adoptate in cadrul UE.
Nimeni nu poate spune insa daca acestea ar trebui doar suspendate sau, pur si simplu, abolite. Intr-un fel, tratatul de la Dublin a fost suspendat in mai multe randuri, selectiv, pentru a raspunde necesitatilor de moment ale unui stat sau altul, relateaza analistul Solon Ardittis intr-un comentariu EUObserver.
Pauze dese
Regulamentul Dublin a fost una din "capcanele birocratice" puse in calea imigrantilor, acestia fiind obligati sa demareze procedurile de solicitare de azil in primul stat declarat sigur din traseul lor.
Cu toate acestea, in multe cazuri, prevederile tratatului au fost suspendate dupa cum a convenit unui guvern sau altul. Biroul Federal pentru Imigratie si Refugiati din Germania a suspendat, pe 21 august, prevederile tratatului de la Dublin in cazul refugiatilor din Siria.
Comisia Europeana a incurajat imediat aceasta decizie, definind-o "un act de solidaritate europeana", recunoscand ca statele de la granitele externe ale UE nu pot fi lasate sa se descurce singure sub povara fluxului masiv de refugiati.
In mod oficial, Germania este singurul stat care aplica suspendarea tratatului de la Dublin, desi Cehia si alte state europene au recurs, de asemenea la... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 15:49
1Ministrul de Interne de la Berlin ameninta cu reintroducerea controlului la frontiere daca statele Uniunii Europene nu gasesc o cale convenabila de a gestiona criza refugiatilor din Europa.
"Sunt un adept al granitelor libere si un european devotat, dar daca alte state nu respecta legea si regulamentul Dublin se dovedeste ineficient, vom implementa altul care sa dea rezultate", a declarat Thomas de Maziere la o televiziune germana, anunta Bloomberg.
Europa sub asalt
Agentia europeana pentru paza frontierelor, Frontex, a facut publice datele asaltului dat de refugiatii sirieni, irakieni si din Eritreea asupra continentului in ultima luna.
Aprximativ 340.000 de imigranti au incercat sa intre in Uniunea Europeana in luna iulie, fata de 123.500 cati au fost inregistrati in aceeasi perioada a anului trecut.
Germania se asteapta sa atraga cel putin 800.000 de refugiati pe teritoriul sau in cursul acestui an, de patru ori mai multi decat in 2014, dar Berlinul avertizeaza ca situatia devine inacceptabila.
"Nu putem absorbi la infinit 40% din refugiatii care ajung in UE. Libera trecere a granitelor nu va mai fi permisa pe viitor, daca nu se adopta o politica comuna pentru adapostirea imigrantilor", a precizat de Maziere.
Sistemul Dublin care stabileste criteriile comune in problema migratiei prevede ca un stat membru UE care permite imigrantilor sa traverseze ilegal granitele este responsabil si de analizarea cererilor lor de azil.
Cazati de politicieni... mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 16:51
Franta e pe cale sa se prabuseasca. Imaginea tarii in afara granitelor este catastrofala, atat in randul politicienilor cat si al oamenilor de afaceri. Starea de spirit a cetatenilor francezi nu este nici ea roza. Guvernantii? Acestia parca sunt paralizati.
De ce Franta nu reuseste sa controleze situatia? De ce nu reuseste sa iasa din dezordinea economica in care se afla si sa intre intr-o noua ordine moderna? Toate analizele facute de cativa ani incoace spun un singur lucru: tara este intr-o cadere economica libera, noteaza Deutsche Welle.
Cifrele sunt mai mult decat concludente: in ultimii 10 ani, in industrie au fost creeate doar 750.000 de locuri de munca. In 2011, deficitul comercial a atins incredibila suma de 70 de miliarde de euro.
Citeste mai multe despre Franta, in cadere libera. Cand va fi stopata prabusirea? pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 09:59