Extinderea Uniunii Europene ar trebuie sa ia o "pauza", considera presedintele german Joachim Gauck, insa in Parlamentul European exista convingerea ca este benefic ca UE sa cuprinda, la un moment dat, si tarile aflate astazi pe lista candidatelor la aderare.
"Ca intreg, ar trebui sa ne gandim la o pauza, in timpul careia sa discutam ce obiectiv vrem sa atingem si cu ce viteza", spunea liderul german, weekend-ul trecut, adaugand ca, nici dupa decenii de integrare europeana, nu toti cei peste 500 de milioane de cetateni ai blocului comunitar pot sau vor sa tina pasul.
Desi Gauck, al carui mandat de presedinte se incheie in februarie anul viitor, nu s-a referit in mod special la Turcia, amintim ca saptamana trecuta Parlamentul European (PE) a votat pentru inghetarea negocierilor de aderare a acestei tari la UE, din cauza epurarilor comandate de liderul Recep Erdogan dupa tentativa de lovitura de stat din vara.
Pe lista statelor candidate pentru intrarea in UE se mai numara tari... citeste mai departe despre "Uniunea Europeana ar trebui sa-si continue extinderea sau sa ia o pauza?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2016, ora 14:23
Gauck indeamna la o "pauza" in consolidarea UE si avertizeaza ca unii europeni se simt pierduti
Presedintele german Joachim Gauck indeamna Uniunea Europeana sa faca o pauza in calendarul ce vizeaza o consolidare a blocului, avertizeaza ca unii cetateni se simt pierduti in mijlocul acestei schimbari si subliniaza ca Europa ramane un "mare" proiect al pacii, dar are nevoie de o "decelerare", relateaza Deutsche Welle.
Gauck a declarat intr-un interviu acordat Welt am Sonntag ca este ingrijorat ca nu toti cei 508 milioane de cetateni europeni pot sau vor sa tina pasul, dupa decenii de integrare europeana.
El i-a indemnat pe politicieni sa pledeze si pentru un sentiment de apartenenta la proiectul european, pe langa promovarea unei Europe unite si bazate pe pace, libertate, securitate si democratie.
"Ca intreg, ar trebui sa ne gandim la o pauza, in timpul careia sa discutam ce obiectiv vrem sa atingem si cu ce viteza", a declarat Gauck, care a laudat totusi proiectul ...citeste mai departe despre "Presedintele Germaniei vrea incetinirea extinderii UE: Nu toata lumea tine pasul. Ar trebui sa luam o pauza" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2016, ora 18:21
Parlamentarii germani au aprobat, vineri, extinderea cu 4 luni a programului de asistenta financiara acordat Greciei.
Au fost 542 de voturi "pentru", 32 "impotriva" si 13 abtineri, informeaza The Guardian.
"Noi, germanii, trebuie sa facem tot posibilul sa tinem Europa unita", a declarat ministrul de Finante, Wolfgang Schauble, in cadrul dezbaterilor.
Parlamentarii nemti au organizat acest vot deoarece planul de asistenta financiara pentru Grecia contine si fonduri provenite din banii contribuabililor germani.
La Atena, premierul Alexis Tsipras a convocat o reuniune de urgenta a Cabinetului sau, pentru a discuta despre dificultatile economice pe care tara le are in fata.
Zona euro a aprobat extinderea
Grecia a ajuns, saptamana trecuta, la un acord cu creditorii sai internationali... citeste mai departe despre "Germania ii arunca Greciei un colac de salvare: Vot covarsitor dat de parlamentarii nemti" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 13:00
Uniunea Europeana nu mai poate primi pentru moment noi state membre, in timp ce membri existenti au in continuare mult de lucru asupra consolidarii, declara presedintele Bundestagului, camera inferioara a parlamentului german.
Comentariile sale sunt susceptibile sa dezamageasca tari ca Croatia, care spera sa adere la UE in 2013, si altele din Balcani ce doresc sa se alature blocului celor 27, relateaza agentia Reuters.
"Nu cred ca Uniunea Europeana este capabila sa se extinda in viitorul apropiat", a declarat Norbert Lammert, citat intr-un articol publicat de ziarul Welt am Sonntag.
"Avem atat de multe sarcini urgente de finalizat in termeni de consolidare a comunitatii, incat ar trebui sa nu lasam inca o data ambitia sa ia locul stabilizarii necesare", a subliniat el.
Lammert a avertizat contra admiterii Croatiei prea repede in UE: "Trebuie sa luam in serios raportul Comisiei Europene asupra progreselor, in special in lumina experientelor pe care le-am avut cu state membre ale UE, Bulgaria si Romania. Croatia nu este inca in mod clar pregatita pentru aderare", a mai declarat el.
Potrivit lui Lammert, statele succesoare ale fostei Iugoslavii au avut perspectiva de a deveni membri ai UE, dar, adauga el, ele aveau nevoie sa isi creeze conditiile pentru aderare.
"Nu trebuie sa se permita ca bunele intentii sa ia locul schimbarilor ce pot fi demonstrate", a insistat el, citat de ziarul german.
Sentimentul este moderat in UE fata de continuarea... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 11:20
Statele candidate la Uniunea Europeana vor urma un proces de aderare mai aspru, dupa ce noile state membre, precum Romania, au subminat principiile statului de drept, care stau la baza UE.
In acest scop s-au stabilit noi standarde si masuri de control pentru a monitoriza statele candidate in procesul de aderare, scrie Financial Times, citat de Mediafax.
"Este important sa abordam statul de drept si nu doar prin bifarea unor standarde, ci prin progresul realizat", a declarat comisarul UE pentru extindere, Stefan Fule.
Cel mai probabil, aceasta noua atitudine a comisiei va incetini aderarea noilor state, acestea urmand sa fie monitorizate mai atent in materie de respectarea principiilor democratice.
"Noua abordare a negocierilor in domeniul statului de drept introduce necesitatea inregistrarii riguroase a implementarii reformelor ce se va realiza pe intreg parcursul procesului de negociere. Reformele trebuie sa fie adanc inradacinate si sa fie ireversibile", a mai spus Fule.
Romania, penalizata de Comisia Europeana cu 3,84 milioane de euro
Romania trebuie sa returneze 3,84 milioane de euro catre Comisia Europeana pentru ca a incalcat legislatia privind Politica Agricola Comuna.
Comisia Europeana a anuntat vineri penalizari in valoare de 215 milioane de euro pentru statele membre care au incalcat legislatia europeana in cadrul Politicii Agricole Comune.
Pe langa Romania, alte tari penalizate sunt Germania, Irlanda, Grecia, Franta, Italia, Letonia,... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 11:04
Liderii Uniunii Europene, care s-au intalnit pentru un summit de urgenta pe 23 mai, nu au reusit, dupa sase ore de discutii, sa schiteze un plan hotarat pentru stimularea cresterii in cele 27 de tari membre ale blocului economic, amanand elaborarea unui plan "compact de crestere", pentru o urmatoare intalnire in iunie.
Pe de alta parte, summitul a marcat o importanta schimbare a balantei de putere in cadrul UE, noul presedinte francez, Francois Hollande, punand efectiv capat relatiei speciale a predecesorului sau, Nicolas Sarkozy, cu Germania, scrie Europolitics.
Astfel, cu ocazia recentei intalniri au fost anulate in mare parte acordurile agreate inainte de summit de Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel. In schimb, participantii au declarat ca atmosfera a fost mult mai libera si mai relaxata, comparativ cu intalnirile anterioare.
Hollande a calatorit cu trenul impreuna cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, pana la Bruxelles si a intrat in incapere cu premierul italian Mario Monti, ambii impartasind ideile presedintelui francez privind cresterea, eurobondurile si extinderea rolului Bancii Centrale Europene.
Citeste mai multe despre Relatia franco-germana dupa Merkozy pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 26 Mai 2012, ora 11:18