Germania a avut parte de o premiera anul trecut, in sectorul energiei, in conditiile in care mai mult de 40% din totalul energiei electrice produse in aceasta tara a provenit din surse regenerabile (eoliana, solara, hidroelectrica si biomasa), depasind pentru prima data carbunele, care a avut o pondere de 38%.
Productia de electricitate din surse regenerabile a crescut in 2018 cu 4,3% fata de anul anterior in aceasta tara, la 219 Terawati ora (TWh), relateaza Reuters.
Conform grupului de cercetare Fraunhofer, turbinele eoliene au produs anul trecut cea mai mare cantitate de energie regenerabila (cu o pondere de 20,4% din totalul energiei produse in Germania), fiind urmate de panourile fotovoltaice (8,4%).
Centralele nucleare au avut o pondere de 13,3% din total, iar cele pe baza de gaze naturale de 7,4%.
Reusita are loc in contextul in care cea mai mare economie europeana vrea sa inchida toate centralele nucleare si pe cele baza de carbune in urmatorii ani, urmarind sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 40% in 2019 si cu 95% pana in 2050, fata de nivelul din 1990.
Expertii se asteapta ca ponderea energiei electrice din surse regenerabile sa fie de peste 40% si in 2019, iar Germania vrea ca aceasta sa ajunga la 65% pana in 2030.
In 2010, doar putin peste 19% din energia electrica produsa in Germania provenea din surse regenerabile.
C.S. ...citeste mai departe despre "Premiera in Germania: Regenerabilele au depasit carbunele in 2018, devenind... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 00:00
Anuntul facut de reprezentantii companiei EON prin care se preconizeaza inchiderea electrocentralelor pe combustibili fosili si relansarea companiei prin dezvoltarea diviziilor de energie solara si eoliana marcheaza cel mai bine pozitia dominanta in acest domeniu al Germaniei.
Programul de sustinere a productiei de energie din surse regenerabile dezvoltat in urma cu 14 ani isi arata in mod evident roadele in aceasta perioada.
Accentul pus pe eliminarea treptata a centralelor nucleare, dupa tragicul incident de la Fukushima, din 2011, a fost o miscare temerara a Angelei Merkel, dar incununata de succes, considera reporterii publicatiei Bloomberg.
La aceasta ora, cea mai puternica economie europeana este alimentata in proportie de 25% din energie produsa din surse regenerabile. Un nivel de invidiat, raportat la cei 6,2% in Statele Unite si 4,8% in Franta.
Un puzzle gigantic
"Suntem intr-un proces gigantic de transformare a sistemului energetic din tara noastra. Energia regenerabila este un element dominant in mixul de energie livrata pe piata germana. Decizia celor de la EON este doar o piesa in acest puzzle", a precizat Jochen Flasbarth, secretar de stat in Ministerul Mediului.
Nemtii sunt decisi sa isi consolideze rolul de lideri in piata productiei de energie din surse regenerabile fixand deja tinte ambitioase pentru deceniile urmatoare. Pana in 2035, 45% din energia livrata pe piata trebuie sa fie din surse alternative, in timp ce nivelul acesteia... mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 17:48
Germania si-ar putea inchide circa treizeci de centrale electrice conventionale in lunile urmatoare din cauza concurentei energiilor regenerabile, a declarat joi presedintele Agentiei federale a retelelor electrice, Jochen Homann, relateaza AFP.
"In prezent, Agentia retelelor a primit cereri pentru inchiderea a 28 de centrale" care functioneaza pe baza de carbune sau gaze, a afirmat Jochen Homann pentru cotidianul Rheinische Post, adaugand ca agentia trebuie sa decida in ultima instanta oprirea capacitatilor de productie.
Homann a lasat insa sa se inteleaga ca agentia nu va accepta toate cererile, din motive de securitate a aprovizionarii. "Cele mai multe dintre centralele care ridica probleme se afla la sud de Main", a precizat el, "insa avem nevoie de o aprovizionare sigura".
Fluviul Main traverseaza Germania de la est la vest trecand prin orasul Frankfurt. In partea de sud, Bavaria si Baden-Wurttemberg sunt printre regiunile cele mai populate si industrializate si mare consumatoare de energie, iar autoritatea de reglementare este reticenta in a se priva de plasa de siguranta care o reprezinta centralele conventionale.
Cu toate acestea, productia de electricitate din surse regenerabile, in special eoliana si solara, acopera in prezent cea mai mare parte a nevoilor de energie din Germania.
Energiile regenerabile sunt foarte bine subventionate si reprezinta principala sursa pentru alimentarea retelei, astfel incat un numar mare de centrale pe gaz sau... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 13:02
Polonia intentioneaza sa reduca subventiile pe care le acorda pentru energiile regenerabile dupa ce incetinirea economiei a majorat deficitul bugetar, a declarat marti adjunctul ministrului polonez al economiei, Jerzy Pietrewicz.
Decizia Poloniei urmeaza unor masuri similare adoptate in Spania, Italia, Germania, Franta si Romania, in incercarea de a tine sub control cresterea preturilor platite de consumatorii finali.
"Nu avem de gand sa eliminam subventiile, insa credem ca progresele tehnologice ne permite sa reducem subventiile propuse anterior", a declarat Jerzy Pietrewicz la primul sau interviu de la numirea in functie la finele lunii februarie, potrivit Bloomberg.
Pietrewicz a adaugat ca noile propuneri vor fi incluse in noua lege privind energiile regenerabile care va fi prezentata in luna octombrie.
Guvernul polonez doreste sa scada sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila cu 38%, pana in 2020
Polonia, tara care produce 90% din energia sa electrica pe baza de carbune, si-a propus sa creasca ponderea energiei produse din surse regenerabile pana la 15% in 2020 de la aproximativ 2% in prezent. Autoritatile de la Varsovia estimeaza ca sprijinirea energiilor regenerabile va costa statul 10,8 miliarde de zloti (3,4 miliarde de dolari) in 2020, de la 5,5 miliarde zloti in 2014.
"Intentia noastra este sa venim cu o solutie buna in mijlocul unor interese variate. Intelegem ca investitorii au nevoie de stabilitate si predictibilitate", a... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 14:12
Subventiile platite de stat pentru dezvoltarea energiei regenerabile, in principal a celei eoliene si a celei solare, fac diferenta intre un domeniu neatractiv si "un Eldorado al industriei regenerabile", potrivit mai multor analisti din domeniu.
Mai mult, acestia spun ca energia regenerabila, produsa la costuri mari, ameninta sa alunge din tara o serie de industrii energointensive.
Costurile mari de productie a energiei regenerabile pun presiune tot mai mare si pe tarile Uniunii Europene, care ameninta dezvoltarea industriei din regiune. Aceasta in conditiile in care UE si-a propus ca 20% din consumul sau de energie sa provina, pana in 2020, din energia regenerabila.
Romania are chiar o tinta mai ambitioasa, ca 24% din energia consumata in 2020 sa aiba la origine surse regenerabile.
Conform Eurostat, tara noastra se afla in 2010 foarte aproape de aceasta tinta, cu un consum de 23,4% din astfel de surse, insa cea mai mare parte a acestui procent provenea din hidroenergie, doar o proportie foarte mica avand la origine, la acel moment, energia eoliana sau solara.
Urmatorul raport al Comisiei privind consumul de energie regenerabila din tara noastra urmeaza sa fie publicat la sfarsitul primaverii, conform Reprezentantei CE in Romania.
Subventiile pentru energia regenerabila, reflectate in costurile finale
Industria de energie regenerabila este puternic subventionata, iar costurile transferate asupra consumatorilor finali, atat casnici, dar mai ales... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:30
Germania a abandonat energia nucleara pe plan national, insa este extrem de activa pe plan international. Autoritatile de la Berlin revizuiesc in prezent cererile pentru garantiile cu privire la patru centrale nucleare in strainatate.
Ecologistii germani s-au aratat extrem de ingrijorati cu privire la posibila aparitie a unui nou Fukushima.
Cancelarul german Angela Merkel a fost insa de neclintit. Intr-un discurs tinut in Parlamentul german cu privire la decizia Guvernului de a elimina treptat energia nucleara in urma dezastrului de la Fukushima, Merkel a precizat ca radioactivitatea este inca in crestere in atmosfera, potrivit Der Spiegel
Potrivit acesteia, Fukushima i-ar fi schimbat atitudinea cu privire la energia nucleara. Cu toate acestea, impactul exploziei din Japonia a trecut destul de repede.
La cateva saptamani de la dezastrul din Japonia, Berlinul a ordonat inchiderea imediata a opt reactoare, iar Guvernul a decis in scurt timp sa desfiinteze restul reactoarelor pana in 2022.
Acum, se pare ca industria germana se bazeaza pe asistenta guvernului pentru a continua constructia de centrale nucleare in strainatate.
Potrivit parlamentarului german, Sven-Christian Kindler, au fost depuse patru cereri pentru garantiile de export cu privire la proiectele centarlelor nucleare care sunt in curs de examinare.
Cunoscute sub numele de garantii Hermes, programul protejeaza companiile germane de la non-plata ofertelor din strainatate. Cele patru proiecte... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 10:08
In timp ce Germania isi inchide toate centralele nucleare pana in 2022, Romania are mari planuri de investitie in domeniul nuclear. Insa, toate acestea au un cost. "O analiza facuta arata ca spre 2017 nota la electricitate poate sa creasca cu pana la 30% ca impact al regenerabilelor. E populatia Romaniei pregatita sa preia acest impact?!", a declarat Teodor Chirica, fost director general Nuclearelectrica.Problemele de la Fukushima au determinat Germania sa renunte complet la energie nucleara pana in 2022. E un semnal foarte puternic dat de cea mai bogata tara a UE….
Nu este surprinzator. Germania s-a intors la politica de acum un an.
In ultimii 10-15 ani, Germania, pornind de la coalitia socialista cu verzii continuata si cu coalitia dintre populari si socialisti, a avut o puternica politica antinucleara – de limitare a duratei de viata, de inchidere a centralelor nucleare si de stopare a constructiei de centrale nucleare.
A fost o anumita scanteie de speranta ca vor continua acest program. Doamna Merkel facea niste afirmatii care s-au spulberat in momentul in care a simtit ca este un pericol electoral.
Diferenta dintre un politician si un om politic este ca primul se gandeste la viitorul mandat, in timp ce omul politic se gandeste in perspectiva.
Din pacate, Merkel a gandit ca un politician.
Trebuie sau nu ca Romania sa continue sa dezvolte acest domeniu?
Romania trebuie sa continue domeniul energiei nucleare. Imediat dupa intalnirea de la Viena din iunie,... mai mult
Joi, 21 Iulie 2011, ora 17:02
Germania ar putea produce electricitate numai din surse regenerabile pana in 2050, devenind astfel primul mare stat industrializat care renunta la combustibilii fosili, a anuntat, miercuri, Agentia Federala pentru Mediu de la Berlin, citata de Reuters, precizeaza Mediafax.In prezent, 16% din productia de electricitate a Germaniei este asigurata din surse regenerabile, de la 5% in urma cu 15 ani.
"O trecere completa la energie regenerabila pana in 2050 este posibila din punct de vedere tehnic si ecologic", a afirmat presedintele Agentiei Federale pentru Mediu, Jochen Flasbarth, la prezentarea unui studiu.
Termenul de 2050 este realist, a adaugat el, deoarece ia in calcul nivelul actual de tehnologie.
Perioada de timp ar putea fi scurtata de progresul tehnologic.
Germania este lider la nivel mondial in domeniul productiei de energie din surse fotovoltaice.
Pentru acest an, capacitatea instalata este estimata sa creasca la 14.000 de MW, cu 5.000 de MW mai mult ca in 2009.
Totodata, tara este al doilea mare producator de energie eoliana, dupa SUA.
Guvernul de la Berlin are ca obiectiv reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 40% in perioada 1990-2020 si cu 80-85% pana in 2050.
Acest obiectiv poate fi atins daca se trece la productia de elctricitate din surse exclusiv regenerabile, a spus Flasbarth.
Aproximativ 40% din emisiile de dioxid de carbon ale Germaniei provin din productia de electricitate, mai ales pe baza de carbune.
Luna trecuta, un studiu al Centrului pentru... mai mult
Joi, 08 Iulie 2010, ora 09:08