Economia Germaniei este puternic afectata de pandemia de coronavirus, care a inchis majoritatea activitatilor industriale.
PIB-ul Germaniei s-a contractat cu 2,2% in primul trimestru din 2020, fata de ultimele trei luni ale anului 2019. Este cel mai mare declin trimestrial din ultimii zece ani.
Economia Germaniei s-a redus cu 2,3% in perioada ianuarie-martie fata de aceeasi perioada din 2019, inregistrand o crestere anuala de 0,4% in trimestrul IV, arata CNBC.
Astfel, Germania este in recesiune si ceea ce vine este mai rau, considera Claus Vistesen, economist-sef in cadrul Pantheon Macroeconomics pentru regiunea zonei euro.
"Economia Germaniei era pe marginea recesiunii de la inceputul anului 2019, dar acum nu se mai poate ascunde", a spus el.
"Pentru comparatie, scaderea PIB-ului in Franta si Italia a fost mult mai profunda, de 5,8% si, respectiv, 4,7%. Acest lucru s-ar fi produs in parte deoarece masurile stricte de distantare sociala nu au fost introduse in Germania pana pe 22 martie, comparativ cu 10 martie, de exemplu, in Italia.
Iar lockdown-ul a fost, de asemenea, mai putin strict in Germania, ceea ce a permis sectorului constructiilor, de exemplu, sa inregistreze o expansiune de 1,8% in martie", a spus si Jack Allen-Reynolds, economist la Capital Economics, citat de The Guardian. ...citeste mai departe despre "Economia Germaniei, in picaj: Cel mai mare declin trimestrial din ultimii 10 ani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 12:50
Increderea investitorilor in economia Germaniei a scazut in martie la un nivel care nu a mai fost inregistrat de la criza financiara din 2008, din cauza efectelor negative ale pandemiei de coronavirus, arata rezultatele unui studiu al Centrului European pentru Cercetare Economica (ZEW) publicat marti.
Indicele lunar care estimeaza evolutiile economice a scazut semnificativ, la minus 49,5 puncte, de la 8,7 puncte in februarie, in timp ce economistii estimau un declin pana la minus 26,4 puncte, transmite Reuters.
"Economia este in alerta rosie", a avertizat presedintele ZEW, Achim Wambach, adaugand ca expertii din domeniul financiar se asteapta la o contractare a economiei in primul trimestru din 2020, care ar putea continua si in trimestrul doi.
Conform studiului ZEW, indicele care estimeaza perceptia investitorilor asupra actualelor conditii economice s-a inrautatit la minus 43,1 puncte, de la minus 15,7 puncte luna precedenta, in timp ce economistii estimau un declin pana la minus 30 de puncte.
Vezi ce masuri a luat fiecare stat pentru a opri raspandirea COVID-19
Pe ansamblul acestui an, cei mai multi investitori se asteapta la un declin al economiei de aproximativ 1%, din cauza epidemiei, a explicat Wambach. Ar fi prima scadere a PIB-ului Germaniei de la criza financiara din 2009 si ar urma sa duca la reducerea veniturilor din taxe, in timp ce se inregistreaza o majorare semnificativa a cheltuielilor statului pentru sprijinirea companiilor si gospodariilor... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 14:14
Industria germana si exporturile sunt afectate de incetinirea economiei mondiale, se arata intr-un raport publicat luni de Ministerul Economiei de la Berlin, care avertizeaza ca ar putea fi de durata nivelul redus al comenzilor industriale, transmite Reuters.
Dar datele privind cererea interna par incurajatoare, piata fortei de munca inca stimuleaza prima economie europeana - desi intr-un ritm mai lent - iar "principalii indicatori, alaturi de datele privind declinul comenzilor industriale, arata ca perioada de slabiciune economica din sectorul industrial va fi de durata", apreciaza oficialii germani. Acestia avertizeaza ca se mentin riscurile negative, cum ar fi conflictele comerciale, Brexitul si tensiunile geopolitice.
Dupa ce a evitat la limita recesiunea la finalul lui 2018, economia germana a crescut cu 0,4% in primul trimestru din 2019.
Datele oficiale publicate recent de Oficiul Federal de Statistica (Destatis) arata ca exporturile Germaniei au crescut in mai, in pofida conflictelor comerciale internationale, dar nu s-au redresat complet dupa declinul inregistrat in aprilie.
In mai au fost exportate bunuri "made in Germany" in valoare de 113,9 miliarde de euro (127,8 miliarde de dolari), in timp ce importurile s-au ridicat la 93,4 miliarde de euro, astfel incat excedentul comercial s-a situat la 18,7 miliarde de euro (20,99 miliarde de dolari) . In aprilie, excedentul a fost de 16,9 miliarde de euro.
Exporturile au urcat in mai cu 4,5% fata de... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 14:30
Exporturile Germaniei au atins, in pofida disputelor comerciale globale, o noua valoare record in 2018, pentru al cincilea an consecutiv, chiar daca ritmul de crestere a exporturilor primei economii europene a incetinit semnificativ, informeaza DPA.
Oficiul Federal de Statistica a anuntat vineri ca anul trecut exporturile de bunuri ''Made in Germany'' au crescut cu 3%, pana la nivelul record de 1.317,9 miliarde euro, dupa un avans de 6,2% inregistrat in 2017. In special la finele anului trecut, exportatorii germani au fost afectati de tensiunile globale, in conditiile in care in decembrie 2018 exporturile au scazut cu 4,5% comparativ cu aceeasi luna a anului 2017.
De asemenea, datele oficiale arata ca importurile Germaniei au crescut cu 5,7% anul trecut, pana la nivelul record de 1.090 miliarde euro, un ritm de crestere mai rapid decat cel al exporturilor, ceea ce a redus excedentul balantei comerciale pana la 227,8 miliarde euro in 2018, de la un nivel de 247,9 miliarde euro in 2017.
Pentru acest an, Asociatia Exportatorilor Germani (BGA) se asteapta ca exporturile sa continue sa creasca.
"In pofida unei probabilitati ridicate privind un Brexit dezordonat, ne asteptam ca exporturile germane sa creasca in acest an cu pana la 3%", a declarat presedintele BGA, Holger Bingmann.
Tensiunile comerciale dintre China si SUA, precum si posibilul impact al unei iesiri dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeana, au determinat deja autoritatile de la Berlin sa... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 12:45
Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat in trimestrul trei din 2018 pentru prima data din 2015, deoarece tensiunile comerciale globale au afectat exporturile, motorul traditional de crestere al celei mai mari economii europene.
Economia germana a inregistrat in perioada iulie - septembrie 2018 un declin de 0,2%, comparativ cu precedentele trei luni, arata estimarea preliminara publicata miercuri de Oficiul federal de Statistica (Destatis), in timp ce analistii intervievati de Reuters se asteptau la o scadere de 0,1%, transmite Reuters.
Fata de trimestrul trei din 2017, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,1% in perioada iulie-septembrie 2018, analistii estimand un avans de 1,3%.
"Usorul declin al economiei in ritm trimestrial a fost determinat in principal de evolutii comerciale externe: calculele provizorii arata ca au scazut exporturile si au crescut importurile", apreciaza Destatis.
Si Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) a estimat recent ca avansul economiei germane a fost mai lent in trimestrul trei din 2018, pe fondul scaderii productiei auto dupa implementarea noilor proceduri mai stricte de testare a poluarii (WLTP), dar motoarele recentei expansiuni se mentin, astfel incat evolutia PIB ar trebui sa se redreseze in ultimele trei luni din acest an.
"Germania nu are o problema economica, mai degraba o problema in sectorul auto. Noile proceduri mai stricte de testare a poluarii au dus la reducerea productiei, ceea ce a afectat si alte sectoare",... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 12:23
Guvernul Germaniei a inrautatit estimarea de crestere a economiei in 2018 si in 2019, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Anul acesta, cea mai mare economie europeana ar urma sa inregistreze un avans de 1,7% - 1,8% (fata de prognoza precedenta de 2,3%), si o expansiune de 2% anul viitor (fata de o crestere de 2,1% previzionata in aprilie).
Inrautatirea estimarii vine pe fondul avansului mai redus al economiei mondiale, adauga sursele.
Ministrul Economiei, Peter Altmaier, declara luna trecuta ca PIB-ul Germaniei va creste cu aproximativ 2% anul acesta, plus sau minus 0,1%.
"Am fi putut avea un avans de 3%", dar companiile nu investesc suficient pentru a inregistra rate mai mari de crestere deoarece lipsa de angajati calificati nu le permite majorarea productiei, a afirmat oficialul german.
In septembrie, Institutul economic Ifo si-a majorat estimarile de crestere pentru economia germana in 2018 la 1,9%, de la 1,8%, citand performantele peste asteptari din primul semestru.
Si Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) a apreciat intr-un recent raport ca evolutia mai slaba a economiei in timpul lunilor de vara, pe fondul reducerii productiei de masini, se va redresa dupa ce companiile auto vor implementa noile proceduri mai stricte de testare a poluarii (WLTP).
Toti producatorii trebuie sa isi testeze vehiculele utilizand WLTP, inainte ca acestea sa fie puse in vanzare. Insa noua procedura armonizata la nivel mondial de... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 11:42
Organizatorii unei expozitii gazduite de Muzeul German de Istorie din Berlin, numita "Economii - Istoria unei virturti germane", isi propun sa explice cum a ajuns cumpatarea o trasatura definitorie a natiunii germane.
"Am vrut sa examinam modul in care economisirea a devenit ceva care a fost vazut, in Germania insasi inainte de toate, ca fiind specific german", a spus custodele expozitiei, Robert Muschalla.
Expozitia este in mare parte un raspuns la criticile internationale la adresa Germaniei pentru modul in care aceasta a gestionat criza din zona euro, fortand masuri de austeritate considerate extrem de dure de statele vizate, au explicat Muschalla si directorul muzeului, Raphael Gross.
Dincolo de dorinta de a fi pregatit pentru orice situatie si de influentele traditiei protestante privind cumpatarea, expozitia de la Berlin dezvaluie o motivatie mai profunda: economisirea este considerata o activitate care serveste unui scop colectiv, national.
Printre obiectele expuse in cadrul expozitiei, care ar putea fi prima de acest gen din lume, se afla pusculite si casete de bani, majoritatea datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Multe dintre ele sunt decorate cu desene care infatiseaza stupi de albine, simbol antic al ordinii si prudentei, si sunt gravate cu texte ca "Soarta natiunii noastre sta numai in propria noastra putere" sau "Sporeste bogatia poporului german". Colectia este completata de picturi, postere si documente... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2018, ora 11:50
Increderea companiilor germane in economie a inregistrat o crestere record in noiembrie, ceea ce sugereaza ca directorii companiilor din Germania sunt mai optimisti ca niciodata in privinta soliditatii economiei globale, transmit Reuters si Bloomberg.
Vineri, Institutul de cercetare economica Ifo a anuntat ca increderea companiilor germane in economie a urcat in noiembrie pana la valoarea record de 117,5 puncte, de la o valoare revizuita de 116,8 puncte luna precedenta.
Este cel mai ridicat nivel incepand din 1991.
Cifra anuntata de Ifo depaseste estimarile analistilor, care mizau tot pe o valoare de 116,8 puncte.
Datele vin in contextul in care cancelarul german Angela Merkel nu reuseste sa constituie o noua coalitie de guvernare la Berlin, dupa alegerile legislative din septembrie, declansand temeri ca un esec va constitui o frana serioasa in calea marilor reforme asteptate in UE.
"Cresterea economiei germane pare foarte robusta si neafectata de evolutiile politice", a afirmat Klaus Wohlrabe, economist al Ifo.
Germania, al treilea mare exportator global, beneficiaza de pe urma soliditatii economiei globale, care alimenteaza cererea de bunuri germane. In prezent, economistii se asteapta la un avans al PIB-ului Germaniei de 2,1% anul acesta.
Realizat pe baza unui sondaj in randul a aproximativ 7.000 de firme, indicatorul Ifo arata atat opiniile sefilor de companii fata de conditiile economice actuale din Germania, cat si asteptarile lor pentru... mai mult
Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 14:10
Germania a reusit in cativa ani sa se transforme din bolnavul Europei in motorul de crestere al continentului, iar competitivitatea si intarirea relatiilor cu tarile din Est sunt cele mai importante ingrediente ale acestei retete de succes.
Orice politician ar vrea sa intre intr-o runda de alegeri cu un context economic atat de favorabil precum cel in care se afla Germania Angelei Merkel, scrie Financial Times.
Cum arata cea mai puternica economie europeana la 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului
Cancelarul candideaza in septembrie din nou pentru sefia Guvernului de la Berlin si spera sa castige, mai ales ca are un atu important: situatia economica e mai mult decat favorabila. Prognozele de crestere sunt incurajatoare, veniturile bugetare sunt consistente, iar piata muncii merge cum nu se poate mai bine.
"Rata angajarilor e sustinuta, in timp ce somajul s-a redus simtitor si a atins un nou record, avansul produsului intern brut e peste potential, iar situatia fiscala se consolideaza pe zi ce trece", se arata intr-un raport recent al Fondului Monetar International (FMI).
Insa tabloul de acum nu seamana deloc cu cel de acum 15-20 de ani, cand Germania era perceputa ca bolnavul Europei. Transformarea a inceput in 2005, cand Angela Merkel a ajuns la guvernare.
Caderea Zidului Berlinului a avut (si) consecinte economice
In anii '90 si '00, cresterea economica a Germaniei era mai lenta decat cea a zonei euro, per total, in special din cauza costurilor... mai mult
Marti, 15 August 2017, ora 12:15