Guvernele din zona euro au reusit joi noaptea, dupa peste sase ore de negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregateste sa incheie in 20 august al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro, informeaza publicatia britanica Financial Times (FT).
Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadentei unor imprumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenta financiara (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie sa-l plateasca in urmatoarele decenii zonei euro) . Maturitatea creditelor a fost prelungita din 2023 pana in 2033. De asemenea, va fi majorata ultima transa din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca tara sa-si construiasca rezerve de numerar necesare in urmatoarele luni.
La reuniunea de la Luxemburg, oficialii zonei euro au salutat "acordul istoric", dupa opt ani in care Grecia a beneficiat de trei programe de asistenta financiara pentru a evita intrarea in faliment si a suferit cea mai grava recesiune a oricarei economii europene din timpurile moderne.
"Este un moment exceptional. Criza elena se incheie in aceasta noapte la Luxemburg", a afirmat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
Acordul era vital pentru a reasigura investitorii ca datoria Greciei este sustenabila, inainte ca Atena sa revina pe piete pentru a-si finanta cheltuielile.
"Grecia a trecut in... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 11:28
Presedintele Eurogrupului, Mario Centeno, s-a declarat joi "optimist" cu privire la posibilitatea ajungerii la un acord care sa permita incheierea programului de asistenta cu Grecia, inclusiv a unui pachet de masuri care sa reduca datoria Greciei, cel mai spinos punct de negocieri intre statele din zona euro.
"Sunt increzator ca vom lua decizii cu privire la pachetul de reducere a datoriei Greciei, care o vor face sustenabila si vor permite Greciei sa aiba acces pe piata prin propriile mijloace", a declarat Centeno la sosirea sa la reuniunea anuala a guvernatorilor Mecanismului European de Stabilitate (MES), transmite EFE.
Acest consiliu, compus din ministrii Economiei si Finantelor din zona euro, va aproba raportul anual al MES inainte de ora 15:00 (13:00 GMT), cand va incepe reuniunea Eurogrupului dedicata Greciei.
Datoria publica a Greciei, tara care a beneficiat de trei programe de asistenta in ultimii opt ani, este de aproximativ 180% din PIB, iar atat autoritatile de la Atena cat si institutiile creditoare considera ca este necesara o restructurare pentru a o face sustenabila in viitor, o initiativa la care se opune insa Germania.
Cu toate acestea, analistii se asteapta ca ministrii de Finante din zona euro sa ajunga la un acord asupra unui pachet de masuri care include o prelungire a maturitatii creditelor cu o perioada de maximum 15 ani. De asemenea, ar putea include si posibilitatea ca Atenei sa ii fie returnate dobanzile generate de creditele acordate... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 10:14
O reducere a valorii nominale a datoriei Greciei (haircut) nu este posibila conform reglementarilor din zona euro, a afirmat, marti, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adaugand ca Berlinul vrea o finalizare rapida a evaluarii progreselor inregistrate de Atena in procesul de implementare a reformelor cerute de creditorii internationali in schimbul asistentei financiare.
Angela Merkel s-a intalnit, marti, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde. Fondul Monetar International participa la al treilea pachet de asistenta financiara ce va fi acordat Greciei, in valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu conditia ca ceilalti creditori sa reduca povara datoriei elenilor, transmit AP si Reuters.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
Germania, desi a insistat ca FMI sa ia parte la programul de asistenta financiara, a anuntat ca o reducere a datoriei Greciei nu poate fi discutata pana cand Atena nu ...citeste mai departe despre "Datoriile Greciei vor fi sterse cu buretele? Ce spune Angela Merkel" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 10:54
Indaratnicia cu care reprezentantii Germaniei s-au opus unei restructurari a datoriei inregistrate de Grecia a facut sa curga rauri de cerneala, de cele mai multe ori contra acestei optiuni, mai ales ca nemtii au fost beneficiarii unor astfel de masuri dupa Primul si al Doilea Razboi Mondial.
Intr-un editorial Project Syndicate, Christoph Schmidt, presedintele Consiliului de Experti Economici din Germania, arata care sunt cu adevarat, in acest moment, pericolele unei stergeri de datorii pentru Grecia.
Pe scurt, nu!
Laureatul Premiului Nobel, Paul Krugman, alaturi de secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, ba chiar si expertii FMI solicita in cor o reducere a datoriei Greciei.
Poate insa aceasta abordare sa reprezinte medicamentul miraculos capabil sa puna capat crizei elene?
"Pe scurt, raspunsul este nu!", spune expertul. In vreme ca gradul de indatorare al Greciei este fara indoiala la un nivel ridicat, iar exemplele arata ca o datorie mare poate bloca cresterea economica, elenii se confrunta cu alte poveri mai periculoase: o vulnerabilitate structurala si o politica dusa pe marginea prapastiei.
De fapt, Grecia va sta in mod frecvent la mana finantarilor externe in anii ce urmeaza, finantari ce vor fi conditionate de planul de reforme indeplinit de Atena si nu de gradul de indatorare al tarii.
Datoria Greciei va conta abia in momentul in care tara va fi capabila sa reintre pe piata creditelor internationale negociind in termeni reali aceste... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 17:08
1Grecia trebuie sa se reintoarca pe calea reformelor economice dure pentru a-si asigura viitorul in zona euro, a transmis, joi, cancelarul german Angela Merkel.
La scurt timp dupa ce discutiile dintre eleni si creditori s-au incheiat, fara un rezultat concret, cea care conduce Guvernul de la Berlin a spus ca aceasta criza poate fi depasita doar cu eforturi mari din partea ambelor tabere, informeaza CNN Money.
Insa Merkel a explicat faptul ca Atena ar trebui sa urmeze exemplul altor natiuni care s-au aflat la ananghie, cum ar fi Irlanda, care au implementat schimbari dureroase in economie pentru a putea face fata crizei.
"Ei (irlandezii - n.red.) au trecut printr-un astfel de program si acum au cea mai mare crestere din uniunea monetara. Este traseul pe care trebuie sa il urmeze si Grecia si tocmai de aceea negocierile sunt atat de dure", a mai spus seful cancelariei de la Berlin, care mizeaza pe faptul ca zona euro nu va ...citeste mai departe despre "Merkel arata drumul pe care trebuie s-o apuce Grecia: Tocmai de aceea negocierile sunt dure" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 20:14
Banca Centrala Europeana (BCE) nu va participa la nicio decizie de reducere a datoriei Greciei, a afirmat, luni, Benoit Coeure, membru in Consiliul director al bancii, intr-un interviu acordat publicatiei germane de afaceri 'Handelsblatt', transmite Reuters, potrivit Agerpres.
'Nu este de competenta BCE sa decida daca Grecia are nevoie de o reducere a datoriei. Dar este absolut sigur ca nu putem fi de acord cu o reducere a datoriei care sa includa obligatiunile elene detinute de BCE', a declarat Benoit Coeure. mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 10:43
Fondul Monetar International creste presiunea asupra tarilor din zona euro pentru o noua restructurare a datoriei suverane a Greciei in acest an, potrivit publicatiei germane Der Spiegel, citata de portalul elen Capital.gr.
Fondul considera ca, fara o noua restructurare a datoriei, deficitul de finantare al Greciei de anul viitor, estimat la 4,6 miliarde de euro, nu va putea fi acoperit, potrivit unor experti ai FMI citati de revista germana.
Un raport al FMI publicat saptamana trecuta a recunoscut "erori notabile" in programul de salvare a Greciei, recesiunea si somajul fiind mult mai grave decat s-a anticipat.
"Este un secret binecunoscut ca FMI va insista pentru o solutie de implicare a sectorului public, intrucat tinta (privind nivelul datoriei n.r) pentru 2022 implica prea multe riscuri. Desigur, ma astept ca BCE sa se opuna unei restructuri a imprumuturilor acordate de institutie Greciei, astfel ca raman imprumuturile date de guvernele europene", a declarat vineri un oficial european.
Germania a aratat clar, in repetate randuri, ca se opune oricarei restructurari a datoriilor Greciei catre guverne, argumentand ca potrivit reglementarilor nationale o astfel de restructurare ar interzice Executivului sa acorde alte imprumuturi statului elen sau sa acorde garantii pentru imprumuturi destinate acestei tari. mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 08:46
Membrii Parlamentului de la Atena solicita discutarea problemei unui imprumut luat de Germania in cel de-Al Doilea Razboi Mondial de la guvernul Greciei, tara aflata atunci sub ocupatie nazista, datoria fiind estimata la 54 miliarde de euro, fara dobanzi.
De asemenea, parlamentarii solicita si acordarea unor reparatii pentru victimele atrocitatilor comise de nazisti si a valorilor furate, potrivit Athens News.
Parlamentarii vor ca aceasta chestiune sa fie discutata in prezenta ministrilor de Finante, de Extene, Apararii si Justitiei, dar si a reprezentantilor partilor interesate.
Semnatarii doresc ca Parlamentul sa adopte o pozitie clara asupra chestiunii, pe care o descriu ca "o problema nationala cruciala".
In 1942, Puterile Axei au hotarat la o conferinta germano-italiana pe teme financiare ca Grecia, ocupata dupa ce luptase de partea Aliatilor, era obligata sa finanteze ocupatia straina printr-un imprumut.
Germania unificata datoreaza Greciei, tara victorioasa in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, circa 54 miliarde de euro fara dobanda, sustin cei 28 de parlamentari care au inaintat solicitarea.
Ei spun ca Grecia este victima unei nedreptati, intrucat este singura tara victorioasa careia Germania nu i-a platit reparatii legate de razboi.
Germania este in prezent tara din zona euro cu cea mai importanta contributie la pachetele de imprumuturi externe pentru Grecia. Statul elen a primit in 2010 un pachet de imprumuturi externe de 110 miliarde de euro... mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 10:01
Germania si Franta au insistat luni ca Grecia si creditorii privati sa incheie rapid un acord prin care datoriile statului elen sa fie reduse la un nivel sustenabil si au reafirmat angajamentul pentru un nou program de sprijin menit sa evite un default dezordonat al tarii.
Ministrii de Finante din zona euro vor decide luni, 23 ianuarie, ce termeni ai restructurarii datoriilor elene sunt dispusi sa accepte, ca parte a celui de-al doilea program de salvare a Greciei.
Inaintea reuniunii, ministrul francez de Finante, Francois Baroin, a declarat ca pare sa se contureze un oarecare acord prin care bancile si fondurile de investitii sa accepte pierderi mari de pe urma detinerilor de obligatiuni elene.
Omologul sau german, Wolfgang Schaeuble, a avertizat insa ca datoriile Greciei trebuie sa scada la "nu mai mult de 120% din PIB" pana la sfarsitul acestui deceniu, de la circa 160% in prezent.
Analistii sunt de parere ca datoriile nu vor putea scadea la 120% din PIB prin planul actual
"Negocierile vor fi dificile, dar vrem ca al doilea program de salvare pentru Grecia sa fie implementat in martie, astfel incat sa poata fi acordata o noua transa de imprumut", a afirmat Schaeuble intr-o conferinta de presa la Paris, la care au mai participat Baroin si sefii bancilor centrale din Germania si Franta. Grecia trebuie sa rascumpere pana in martie obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.
Dupa mai multe runde de discutii, Grecia si creditorii privati se apropie de un acord... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 17:52