Germania a abandonat energia nucleara pe plan national, insa este extrem de activa pe plan international. Autoritatile de la Berlin revizuiesc in prezent cererile pentru garantiile cu privire la patru centrale nucleare in strainatate.
Ecologistii germani s-au aratat extrem de ingrijorati cu privire la posibila aparitie a unui nou Fukushima.
Cancelarul german Angela Merkel a fost insa de neclintit. Intr-un discurs tinut in Parlamentul german cu privire la decizia Guvernului de a elimina treptat energia nucleara in urma dezastrului de la Fukushima, Merkel a precizat ca radioactivitatea este inca in crestere in atmosfera, potrivit Der Spiegel
Potrivit acesteia, Fukushima i-ar fi schimbat atitudinea cu privire la energia nucleara. Cu toate acestea, impactul exploziei din Japonia a trecut destul de repede.
La cateva saptamani de la dezastrul din Japonia, Berlinul a ordonat inchiderea imediata a opt reactoare, iar Guvernul a decis in scurt timp sa desfiinteze restul reactoarelor pana in 2022.
Acum, se pare ca industria germana se bazeaza pe asistenta guvernului pentru a continua constructia de centrale nucleare in strainatate.
Potrivit parlamentarului german, Sven-Christian Kindler, au fost depuse patru cereri pentru garantiile de export cu privire la proiectele centarlelor nucleare care sunt in curs de examinare.
Cunoscute sub numele de garantii Hermes, programul protejeaza companiile germane de la non-plata ofertelor din strainatate. Cele patru proiecte... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 10:08
Areva SA, centrala nucleara controlata de statul francez si cel mai mare furnizor de combustibil nuclear din lume, estimeaza pentru 2011 o pierdere de 1,6 miliarde de euro in operatiunile companiei prin prescrieri de actiuni la proiectele miniere si inchiderea de centrale, ca urmare a accidentului nuclear din Japonia, din luna martie.
Compania planifica provizioane de 2,36 miliarde de euro, inclusiv 1,46 de miliarde de euro pentru defectiuni ale echipamentelor la unitatea de operatiuni miniere UraMin din Africa Centrala si de Sud, potrivit unui comunicat publicat marti de Areva.
Compania si-a asumat, de asemenea, responsabilitatea asupra centralelor de combustibil nuclear care vor fi inchise, dar si asupra proiectelor in constructie, inclusiv centrala din Finlanda, informeaza BusinessWeek.
"Piata va fi mai putin infloritoare decat se anticipase enterior, iar investitiile se vor reduce semnificativ", declara Pierre Boucheny, analist la Kepler Capital Markets din Paris, inainte de publicarea comunicatului Areva.
Luc Oursel, care a preluat functia de CEO de la Anne Lauvergnon in luna iunie, a declarat ca va reduce costurile cu cel putin un miliard de euro pana in 2015 si ca va vinde cel putin 1,2 miliarde de euro in active nespecificate pana in 2016, pentru a reface profitabilitatea companiei.
CEO-ul se afla sub presiuni din partea Standard & Poor's pentru a-si reface finantele, in timp ce guvernul francez, care controleaza 83% din Areva, il preseaza sa... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 12:30
Centrala nucleara de la Bushehr, din Iran, va fi lansata in 21 august, a anuntat vineri Agentia rusa pentru energie atomica Rosatom, citata de RIA Novosti, potrivit Newsin. Purtatorul de cuvant al Rosatom, Serghei Novikov, a spus ca primul reactor al centralei va fi incarcat cu combustibil nuclear in 21 august. "De atunci, (reactorul - n.red.) va fi calificat" drept operational, potrivit lui Novikov.
O delegatie rusa, condusa de seful Rosatom Serghei Kirienko, va participa la ceremonie. Constructia primei centrale nucleare iraniene a fost inceputa in 1975, de mai multe companii germane.
Acestea s-au retras dupa ce SUA au impus un embargo asupra livrarilor de inalta tehnologie catre Iran, in urma revolutiei islamice si a asediului ambasadei american de la Teheran.
In februarie 2008, Rusia a semnat un contract cu Iranul pentru a incheia constructia.
In 9 iulie 2010, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat a patra runda de sanctiuni vizand Iranul pentru programul sau nuclear, inclusiv controale financiare mai stricte si un embargo vizand armele. Constructia centralei nucleare de la Bushehr nu a fost afectata de sanctiunile impotriva Iranului. mai mult
Vineri, 13 August 2010, ora 23:48
Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat ca Bulgaria a invitat Romania sa participe in locul grupului german RWE la proiectul tarii vecine de constructie a unei centrale nucleare la Belene, insa tara noastra a refuzat aceasta propunere."Bulgaria ne invitase sa participam la proiect in locul RWE, insa i-am refuzat politicos, pentru ca noi avem deja proiectele noastre", a declarat joi, la o conferinta la Cernavoda secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri Tudor Serban.Concernul energetic german RWE a anuntat in octombrie 2009 ca se retrage din controversatul proiect al centralei nucleare de la Belene, din nordul Bulgariei.
Oficialii de la RWE anuntasera astfel la numai 10 luni de la intrarea in proiectul Belene retragerea, motivul invocat fiind cel al finantarii nesigure.Romania detine o singura centrala nucleara, la Cernavoda, ce are doua reactoare ce au fiecare instalata o putere de circa 700 MW.
Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2017, cu o putere instalata asemanatoare. Cele doua unitati nucleare acopera circa 20% din productia de electricitate din Romania.De asemenea, autoritatile intentioneaza sa construiasca o a doua centrala nucleara, care ar putea fi functionala in 2030.
Aceasta ar putea avea o putere instalata de 1.000 MW. mai mult
Joi, 29 Aprilie 2010, ora 16:02
Bulgaria va cere Rusiei un imprumut de doua miliarde de euro pentru a finanta, in urmatorii doi ani, constructia centralei nucleare Belene, a declarat ministrul bulgar al Economiei, Traicho Traikov, citat de agentia Ria Novosti.Bulgaria este nevoita sa finalizeze proiectul centralei nucleare Belene deoarece in acesta au fost investite, deja, multe fonduri, a afirmat Traikov, citat de Mediafax.
"Strategia guvernului este de a obtine un randament cat mai mare din investitiile acestui proiect. Vom oferi subventii care vor atrage investitori straini", a spus el, adaugand ca autoritatile de la Sofia vor sa discute cu Atomic Energy Corporation Rosatom, companie rusa de stat.
Fostul executiv bulgar intentiona sa angajeze compania rusa Atomstroyexport pentru construirea centralei nucleare, autoritatilor revenindu-le 51% din proiect.
Restul participatiei, de 49%, ar fi urmat sa fie vanduta grupului german RWE pentru doua miliarde de euro. RWE a renuntat insa la proiect, in 2009.
Guvernul a anuntat ca participatia statului ar putea fi redusa la 20%, pentru a atrage mai multe investitii private. mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 14:01