O parte substantiala din viitorul pachet de masuri avut in vedere de Uniunea Europeana, in ideea de a stimula relansarea economiei dupa pandemia de coronavirus, trebuie sa fie sub forma de granturi mai degraba decat sub forma de imprumuturi, a declarat economistul sef al Fondului Monetar International, Gita Gopinath, informeaza Reuters.
"Altfel nu va promova revenirea economiei", a spus Gita Gopinath pentru revista germana Der Spiegel.
Liderii UE au convenit in luna aprilie sa puna la punct un fond de urgenta in ideea de a ajuta blocul comunitar sa isi revina din pandemia de coronavirus, insa detaliile finale nu au fost stabilite inca.
Romania se situeaza printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate prin noul instrument de redresare, in valoare de pana la 750 de miliarde de euro, prezentat de Comisia Europeana. Executivul comunitar a alocat pentru Romania suma de 19,626 miliarde de euro, reprezentand granturi. Pe langa granturi, statele membre UE vor beneficia si de imprumuturi. In cazul Romaniei, planul Comisiei prevede imprumuturi in valoare de 11,580 miliarde de euro astfel ca suma totala, granturi si imprumuturi, alocata tarii este de 31,206 miliarde de euro.
Propunerea Comisiei Europene are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre UE, care au opinii diferite cu privire la acest subiect. ...citeste mai departe despre "Fondul de relansare a economiei al UE trebuie sa fie sub forma de granturi, anunta economistul sef al... mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 12:20
Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se vor reuni joi intr-o videoconferinta, insa sunt sanse slabe sa se ajunga la o decizie finala cu privire la modul in care va fi finantata revenirea economiei dupa pandemia de coronavirus, sustin surse diplomatice si oficiali citati de Reuters.
La o discutie pregatitoare cu delegatii statelor membre UE, care a avut loc luni, Executivul comunitar le-a comunicat ca, potrivit estimarilor sale, pandemia de coronavirus ar putea anula pana la o zecime din PIB-ul continentului.
Sursele citate de Reuters sustin ca, la discutiile care au avut loc luni, Comisia Europeana le-a spus delegatilor celor 27 de state membre UE ca ar dori sa finanteze un nou fond de relansare economica via majorarea asa-numitului plafon maxim din urmatorul buget comunitar.
Desi acest buget acopera perioada 2021-2027, Comisia cere o majorare temporara, in 2021-2022, a garantiilor oferite de state pentru "resursele proprii" ale bugetului UE, ceea ce ar permite Executivului comunitar sa stranga mai multi bani pe baza acelor garantii.
Sursele citate de Reuters sustin ca reprezentantii unor state precum Austria, Germania, Olanda si Suedia, renumite pentru ca adopta o politica fiscala conservatoare si care pana acum au refuzat ideea unei mutualizari a datoriilor in UE, au subliniat la reniunea de luni ca un astfel de fond de revenire trebuie sa fie unul temporar.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a apreciat saptamana trecuta ca... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 10:51
Planul european pentru reactivare economica ar fi trebuit sa fie adoptat joi, in cadrul unui summit al liderilor statelor membre UE, dar a esuat dupa ce Italia si Spania au cerut masuri mai clare, iar Germania si Olanda au spus ca refuza sa imparta costurile crizei sanitare.
Obiectivul intalnirii online a liderilor statelor membre ale Uniunii Europene era ca ei sa cada de acord asupra unei "stategii coordonate" pentru recuperarea normalitatii sociale, economice si industriale odata ce pandemia va fi depasita.
Disputele dintre cele patru state au facut ca, dupa sase ore de teleconferinta, sa nu fie luata nicio hotarare.
Pedro Sanchez, seful guvernului spaniol, si Giuseppe Conte, prim-ministrul italian, au refuzat sa sprijine o declaratie comuna cu un text vag si fara masuri concrete, scrie presa spaniola.
Potrivit unor surse diplomatice, presedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a intrebat pe toti participantii la videoconferinta daca sunt de acord cu propunerea facuta initial. Sanchez a raspuns negativ si a avertizat ca nu semneaza "niciun acord care nu fixeaza un mandat clar pentru ca ministrii Economiei sa poata continua munca" pe un plan anticriza.
Conte a sustinut acest lucru, iar Michel a fost obligat sa regandeasca termenii textului.
S-a ajuns la concluzia ca ministrii au la dispozitie 15 zile pentru a planifica propunerile care ar putea duce la un plan de reactivare a economiei europene, condamnata la recesiune anul acesta, din cauza... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 08:19
Liderii Uniunii Europene au prelungit, joi, cu sase luni sanctiunile economice impuse Rusiei in 2014, dupa anexarea Crimeii, a anuntat presedintia Consiliului European.
Aceasta decizie, luata in cadrul unui summit european la Bruxelles, survine la cateva zile dupa summit-ul in format Normandia (Ucraina, Rusia, Franta, Germania) de la Paris menit sa puna capat conflictului din estul Ucrainei si care nu a inregistrat rezultate majore, relateaza AFP.
O noua intalnire in acelasi format Normandia a fost convocata peste patru luni. Sanctiunile economice vizeaza de cinci ani sectorul petrolier, al apararii si pe cel bancar din Rusia.
Acestea au fost prelungite cu sase luni in iunie, fiind necesara unanimitatea statelor membre ale UE pentru impunerea lor.
Sanctiunile au fost impuse dupa moartea a 298 de pasageri ai unui zbor al companiei Malaysia Airlines doborat de o racheta deasupra Ucrainei, in iulie 2014.
Conflictul dintre combatantii sustinuti de Rusia si trupele ucrainene s-a soldat cu peste 13.000 de morti din 2014, cand Rusia a anexat Crimeea. ...citeste mai departe despre "UE a prelungit sanctiunile economice impuse Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 11:53
Produsul Intern Brut al Uniunii Europene s-a ridicat, in anul 2017, la 15.300 miliarde euro la preturi curente, iar PIB-ul Romaniei a fost de 187,8 miliarde euro, echivalentul a 1,2% din PIB-ul UE, tara fiind a 16-a economie din UE, arata datele comunicate vineri de Eurostat.
Conform acestor date, PIB-ul Romaniei este putin mai mare decat cel al Greciei, 177,7 miliarde euro, dar mai mic decat cel al Cehiei, 192 miliarde euro.
Peste jumatate din PIB-ul UE a fost generat in 2017 de trei state membre: Germania, Marea Britanie si Franta. Cu un PIB de aproape 3.300 miliarde euro anul trecut, Germania si-a consolidat pozitia de principala economie a UE, fiind responsabila pentru 21,3% din PIB-ul UE. Pe pozitia secunda se situeaza Marea Britanie care este responsabila pentru 15,2% din PIB-ul UE, urmata de Franta (14,9%), Italia (11,2%), Spania (7,6%) si Olanda (4,8%).
La polul opus, 11 state membre UE au avut anul trecut un PIB mai mic decat 1% din PIB-ul UE: Malta, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Croatia, Bulgaria, Luxemburg, Slovacia si Ungaria.
In ceea ce priveste zona euro, cele 19 state membre au avut, anul trecut, un PIB total de aproape 11.200 miliarde euro. Zona euro a fost responsabila pentru 72,9% din PIB-ul UE. Germania (29,2%) si Franta (20,5%) au fost responsabile impreuna pentru jumatate din PIB-ul zonei euro iar Italia (15,4%) si Spania au fost responsabile pentru un sfert din PIB-ul zonei euro.
Citeste si California este a cincea... mai mult
Vineri, 11 Mai 2018, ora 09:32
Increderea companiilor germane in economie a inregistrat o crestere record in noiembrie, ceea ce sugereaza ca directorii companiilor din Germania sunt mai optimisti ca niciodata in privinta soliditatii economiei globale, transmit Reuters si Bloomberg.
Vineri, Institutul de cercetare economica Ifo a anuntat ca increderea companiilor germane in economie a urcat in noiembrie pana la valoarea record de 117,5 puncte, de la o valoare revizuita de 116,8 puncte luna precedenta.
Este cel mai ridicat nivel incepand din 1991.
Cifra anuntata de Ifo depaseste estimarile analistilor, care mizau tot pe o valoare de 116,8 puncte.
Datele vin in contextul in care cancelarul german Angela Merkel nu reuseste sa constituie o noua coalitie de guvernare la Berlin, dupa alegerile legislative din septembrie, declansand temeri ca un esec va constitui o frana serioasa in calea marilor reforme asteptate in UE.
"Cresterea economiei germane pare foarte robusta si neafectata de evolutiile politice", a afirmat Klaus Wohlrabe, economist al Ifo.
Germania, al treilea mare exportator global, beneficiaza de pe urma soliditatii economiei globale, care alimenteaza cererea de bunuri germane. In prezent, economistii se asteapta la un avans al PIB-ului Germaniei de 2,1% anul acesta.
Realizat pe baza unui sondaj in randul a aproximativ 7.000 de firme, indicatorul Ifo arata atat opiniile sefilor de companii fata de conditiile economice actuale din Germania, cat si asteptarile lor pentru... mai mult
Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 14:10
O majoritate covarsitoare a germanilor (96 la suta) apreciaza ca criza din zona euro nu a fost depasita, conform unui sondaj al Institutului Forsa realizat pentru revista Stern, citat de AFP.
Doar 3 la suta asigura ca problemele cu care s-a confruntat zona euro sunt acum rezolvate, conform acestui studiu.
O mie de persoane au fost intervievate intre 18 si 19 octombrie.
Slabiciunile economiei anumitor state din zona euro apasa asupra economiei germane. Conform ministerului de Finante, economia va incetini semnificativ in ultimul trimestru al lui 2012 sau chiar se va contracta, conform Bundesbank.
Guvernul german prevedea o crestere pentru anul 2012 de 0,8 la suta. mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 08:39
Ministrul german al afacerilor externe, Guido Westerwelle, a reafirmat luni ca economia Germaniei nu poate duce toata povara crizei din zona euro si a avertizat in legatura cu un efort exagerat din partea acestei tari, semnaleaza EFE.
Capacitatea economiei germane "nu este nelimitata", a declarat Guido Westerwelle pentru televiziunea publica germana ARD. Din acest motiv, trebuie sa se dea dovada de "solidaritate, pe de o parte, insa pe de alta parte, nu trebuie sa scada vointa de reforme a partenerilor nostri", a precizat ministrul german.
Ca si cancelarul federal Angela Merkel, seful diplomatiei germane a respins controversatele eurobonduri si mutualizarea datoriilor.
"Nu putem merge pe calea uniunii de garantii si datorii, ci dorim o uniune de stabilitate", a subliniat ministrul german de externe. mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 13:31
Redresarea economiei Uniunii Europene (UE) este confirmata si de previziunile Comisiei Europene (CE) pentru perioada 2011 - 2012, care preconizeaza ca PIB-ul va creste cu aproximativ 1,75% in 2011 si cu aproape 2% in 2012, transmite NewsIn.Inflatia creste, totusi, intr-un ritm mai rapid, reflectand cresterea preturilor produselor de baza. Se preconizeaza ca inflatia globala va atinge o medie de aproape 3% in UE si 2,5% in zona euro in acest an, pentru ca in 2012 sa scada la aproximativ 2% si, respectiv, 1,75%, potrivit CE.Intre timp, se estimeaza ca se vor ameliora usor conditiile de pe piata muncii, in perioada 2011-2012. Se prevede ca rata somajului va scadea cu o jumatate de punct procentual, ajungand la putin peste 9% si la 9,75 % in UE si, respectiv, in zona euro pana in 2012. Consolidarea bugetara inregistreaza progrese, deficitul public tinzand sa scada la aproximativ 3,75% din PIB pana in 2012.Comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, a declarat: "Principalul mesaj al previziunilor noastre este ca redresarea economica a Europei este solida si continua in ciuda unor evenimente perturbatoare si tensiuni externe de data recenta de pe piata datoriilor suverane. Deficitele publice sunt clar in scadere.
Este crucial in momentul de fata sa se consolideze aceste tendinte de crestere si de consolidare si sa se asigure de asemenea rezultate concrete in termeni de locuri de munca mai numeroase si mai bune.
Pentru realizarea acestui lucru este nevoie... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 16:03