Miliardarul american George Soros a avertizat, marti, ca exista o probabilitate de 50% ca Grecia sa iasa din zona euro.
"E un joc in care pierde toata lumea, iar cel mai bun lucru care se poate intampla este ca elenii sa se descurce cum pot. Grecia reprezinta o problema de mult timp, care a fost gestionata prost de ambele parti", a spus omul de afaceri, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Negocierile intre Guvernul de la Atena si creditorii international nu ajuta deloc finantele si economia tarii, asa ca exista posibilitatea ca discutiile sa conduca la o iesire din zona euro, a continuat Soros, potrivit Business Insider.
Anuntul facut dupa intalnirea Tsipras-Merkel: Cum ar putea Grecia sa evite intrarea in faliment (Video)
"Poti sa continui sa o impingi inapoi la infinit", prin plata dobanzilor fara stergerea datoriei, insa "nu va exista niciun surplus, intrucat economia Greciei se scufunda".
"In acest moment, ne aflam la o bifurcatie de drumuri si cred ca ...citeste mai departe despre "Soros: Exista o probabilitate de 50% ca Grecia sa iasa din zona euro. Economia elena se scufunda" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 14:57
Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat in urma cu patru ani, va incerca in acest an sa atraga finantare de pe piete pentru a evita un nou bailout, incurajata de evolutiile pozitive din Europa si de scaderea costurilor de finantare pentru statele de la periferia zonei euro.
Ministrul elen al Finantelor, Iannis Stournaras, a afirmat ca guvernul va reveni pe pietele financiare in acest an pentru a acoperi o parte din necesarul de finantare, evitand astfel cel de-al treilea pachet de bailout.
Astfel, Atena spera sa emita obligatiuni undeva in cea de-a doua jumatate a anului, dupa patru ani in care necesarul de finantare a fost acoperit de transele de la UE si FMI.
Pietele financiare europene continua trendul ascendent din 2013 pe un val de incredere, cresterea in valoare a actiunilor, obligatiunilor si a monedei euro facilitand revenirea pe piete a statelor din zona euro care au fost nevoite sa apeleze la pachete de bailout, transmite Bloomberg.
Irlanda a plasat miercuri obligatiuni de 3,75 miliarde de euro intr-o emisiune suprasubscrisa de peste trei ori, dupa ce a incheiat un program de trei ani convenit cu UE, FMI si BCE. Portugalia, un alt "client" al FMI, vrea sa atraga joi finantare de peste 2 miliarde euro din obligatiuni, operatiunea fiind suprasubscrisa de doua ori inainte de inchiderea ofertelor.
Bancile din Spania si alte state de la "periferia" zonei euro se imprumuta la costuri minime record, iar principalii indici ai burselor vest-europene au... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 18:02
Victoria Angelei Merkel in alegerile legislative din Germania semnaleaza sfarsitul crizei datoriilor din zona euro, insa supravietuirea pe termen lung a monedei unice si a Uniunii Europene nu este nici pe departe sigura, considera miliardarul George Soros, citat de MarketWatch.
Pentru o perioada indelungata de timp, cunoscutul investitor a fost un critic al modului in care Germania a gestionat criza din zona euro.
"Criza euro a luat sfarsit. A devenit oficial in timpul alegerilor din Germania, cand regulile care guverneaza euro nici macar nu au fost discutate", a afirmat Soros, prezent la o conferinta in Kiel, Germania.
Miliardarul critica insa modul in care a fost abordata criza in UE si masurile care i-au urmat.
"Sistemul care a iesit din criza este departe de a fi satisfacator. Economistii ar descrie aceasta situatie drept un echilibru inferior. Eu o calific drept o situatie aflata departe de echilibru. Criza euro a transformat deja Ununea Europeana in ceva radical diferit de intentiile initiale. UE trebuia sa fie o asociere voluntara de state suverane, egale, care renunta la o parte din suveranitate pentru binele comunitatii.
A devenit o relatie incre creditori si debitori, obligatorie si inegala prin natura ei. Atunci cand un stat debitor are diifcultati, statele creditor castiga un avantaj. Regulile pe care le-au convenit nu fac decat sa perpetueze aceasta stare de fapt. Astfel, sistemul risca sa fie inacceptabil politic si are potentialul de a... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 15:37
Presiunea asupra costurilor de imprumut ale Italiei s-a redus puternic, ca urmare a garantiilor oferite de Banca Centrala Europeana si a lichiditatilor masive introduse in piata financiara de politicile agresive de relaxare monetara ale Japoniei.
Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Italiei a coborat sub 4%, iar diferenta fata de titlurile germane este de circa 2,52 puncte pocentuale, mai putin de jumatate fata de nivelurile inregistrate in timpul perioadei acute a crizei, la sfarsitul anului 2011.
"Recuperarea nu va dura mult. Suntem intr-o situatie care este departe de a se afla in echilibru", a spus Soros, potrivit cotidianului italian La Stampa.
Noul premier italian, Enrico Letta, se confrunta cu dificultati majore, din cauza indatorarii ridicate a tarii, circa 130% din PIB, al doilea cel mai ridicat nivel din zona euro dupa Grecia, precum si cu o economie care abia a inregisrat crestere in ultimele doua decenii. La problemele economice se adauga si sistemul politic disfunctional al Italiei. mai mult
Duminica, 12 Mai 2013, ora 17:18
Europa risca sa ajunga la un sistem care ar perpetua si adanci divergentele dintre statele creditor si cele debitor, transformand zona euro "intr-un fel de imperiu german", in timp ce tarile de la periferie ar fi permanent in depresiune economica, considera miliardarul George Soros.
"Chiar daca reusesti sa eviti acel accident similar cu ce s-a intamplat in 2008, cu falimentul Lehman Brothers - sa spunem ca eviti asta - Eurosistemul care ar rezulta ar perpetua divergentele dintre creditori si debitori si ar crea o Europa foarte, foarte diferita de societarea deschisa care a capturat imaginatiile oamenilor si a condus la crearea Uniunii Europene. Ar transforma-o intr-un sistem ierarhic, unde diviziunile dintre creditori si debitori ar deveni permanente si, in loc de un grup de tari dintre care niciuna nu domina, s-ar ajunge ca Germania sa se afle intr-o pozitie de dominatie permanenta, un fel de imperiu german, in timp ce statele de la periferie ar deveni zone aflate permanent in depresiune", a declarat Soros intr-un interviu pentru Bloomberg Television.
Soros recomanda UE sa cumpere obligatiuni emise de Italia si Spania
Soros recomanda UE sa infiinteze un fond care sa cumpere obligatiuni emise de Italia si Spania si avertizeaza ca moneda euro s-ar putea prabusi daca liderii europeni nu vor reusi, la summit-ul de la sfarsitul acestei saptamani, sa convina "masuri drastice" pentru solutionarea crizei.
Reputatul investitor crede ca zona euro ar trebui sa creeze o... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 12:52
Criza din Grecia va atinge punctul culminant in toamna, dupa ce un nou guvern nu va reusi sa respecte conditiile acordului de ajutor extern, si este putin probabil ca Germania si Bundesbank sa-si asume rolul de lider pentru a scoate zona euro din criza, afirma miliardarul George Soros.
Dupa cele trei luni, va fi prea tarziu pentru ca Germania, cea mai mare economie a zonei euro, sa ia masurile de iesire din criza, a spus Soros, citat de cotidianul New York Times.
Criza din zona euro ameninta sa distruga Uniunea Europeana si sa impinga Europa intr-un "deceniu pierdut", similar Americii Latine in anii '80, a spus el. Prezent la o conferinta pe teme economice la Trento, Italia, Soros a definit situatia grava a euro ca o criza a datoriilor suverane, interconectata strans cu o criza a sistemului bancar.
"O soarta similara cu cea a Americii Latine asteapta acum Europa. Asta este responsabilitatea pe care trebuie sa o constientizeze Germania si celelelate state creditoare. Dar nu este niciun semn ca s-ar intampla asa ceva", a afirmat miliardarul.
Soros a declarat ca se asteapta ca alegerile din Grecia sa conduca la un guvern dispus sa respecte conditiile din acordul de ajutor financiar extern, insa noul executiv se va afla in imposibilitatea de a face acest lucru.
"Criza din Grecia ar putea atinge punctul culminant in toamna. Pana la acel moment, economia germana va incetini, astfel ca va fi si mai dificil decat in prezent pentru cancelarul Angela Merkel sa... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2012, ora 18:41
Omul de afaceri George Soros a surprins audienta unei conferinte pe teme economoice din Berlin, printr-o scurta analiza a crizei zonei euro, care s-a dovedit a fi de o luciditate si simplitate geniale.
Asadar, George Soros a trecut in revista cauzele care au condus la criza actuala si masurile care nu fac decat sa amplifice problemele economice ale Europei. El a criticat mai ales pozitia deflationista a Bancii Centrale a Germaniei, care afecteaza cererea interna, esentiala pentru tarile aflate la periferia Uniunii, scrie BusinessInsider.
Iata cele mai relevante fragmente din discursul lui Soros:
Tratatul de la Maastricht este eronat in fundamentul sau, demonstrand failibilitatea autoritatilor, in conditiile in care slabiciunile acestui pact au fost bine cunoscute de catre cei care l-au gandit: stabileste o uniune monetara, fara o uniune politica. Ei au crezut ca atunci cand va fi nevoie, oamenii politici vor face pasii necesari si catre uniunea politica.
Insa euro mai are si alte defecte, de care "arhitectii" sai nu au fost constienti si care nu sunt intelese foarte bine nici in ziua de astazi.
In primul rand, nu exista mecanisme de sustinere sau de exit, iar tarile membre nu pot recurge la a printa bani pe banda rulanta. Astfel, tarile mai putin dezvoltate se afla in situatia unor state din lumea a treia care s-au indatorat intr-o valuta prea puternica.
In plus, Tratatul de la Maastricht presupune ca doar sectorul public este capabil sa produca... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2012, ora 15:38
Miliardarul american George Soros a vorbit sambata despre esecul zonei euro de a se redresa si despre extinderea efectelor acestui esec, pe plan global. Invitat la o discutie alaturi de Olli Rehn si Gao Xiqing, un oficial chinez, Soros s-a afisat cel mai pesimist dintre cei trei.
Liderii europeni trebuie sa-si convinga votantii sa ajute tarile din zona euro, aflata in fata unor probleme serioase, scrie Money CNN.
"Alternativa este caderea intregului sistem financiar global", a spus acesta.
Procesul a inceput odata cu prabusirea bancii Lehman Brothers in 2008, a adaugat Soros, insa "de aceasta data criza nu va putea fi oprita, pentru ca nu exista autoritatile necesare s-o opreasca".
Discutiile la care a participat Soros au avut loc in cadrul intalnirii anuale dintre FMI si Banca Mondiala, intalnire in care subiectul principal a fost Grecia si criza datoriilor suverane.
Soros a mai sustinut ca tratatele care guverneaza Uniunea Europeana trebuie rescrise, dand de inteles ca moneda euro va evita disparitia.
"In mod clar, moneda euro nu este perfecta si trebuie imbunatatita", a spus acesta. "Dar odata ce ai facut omleta, nu o poti transforma inapoi in oua".
Soros cred ca desi Grecia va face orice ii sta in putere pentru a evita falimentul, "gandind realist, s-ar putea sa fie prea tarziu".
In opinia miliardarului american, "ratele de dobanzi penalizatoare" care au venit odata cu prima salvare a Greciei au consus statul elen intr-o criza accentuata.
Datoria Grecia s-ar... mai mult
Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 10:37
Angela Merkel este vinovata pentru evolutia crizei euro, apreciaza miliardarul George Soros , in opinia caruia cancelarul german nu a gestionat corespunzator criza din zona euro.Miliardarul George Soros a dat vina pe cancelarul german Angela Merkel pentru modul in care a gestionat criza din zona euro si a subliniat faptul ca unele tari se afla in situatia tragica de astazi din cauza directiilor gresite oferite de oficialul german.
Declaratiile lui Soros sunt pe cat de scurte pe atat de directe si dure.
Acesta este de parere ca Merkel a preferat sa-si salveze propriile institutii germane decat sa ajute economiile sa iasa din colaps, potrivit Business Insider.
"Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a insistat ca fiecare tara sa aiba grija de propriile institutii, fapt care a dus la situatia critica de astazi.
Criza financiara a fortat statele suverane sa se imprumute pana au ajuns aproape de colaps, iar in Europa fiecare stat trebuia sa faca acest lucru pe cont propriu".
Astfel, miliardarul este de parere ca zona euro a fost impartita intre creditori si debitori.
In opinia lui Soros, Germania si-a schimbat pozitia la 180 de grade, de la principalul motor de integrare al UE la principalul oponent.
Acest lucru, spune miliardarul, a creat o "Europa cu doua viteze", cu tari debitoare scufundate de greutatea angajamentelor lor si cu tari creditoare. Acest lucru a fost dezastruos pentru Europa.
Fiind cel mai mare creditor, Germania ar fi putut dicta termenii de asistenta, care au... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 18:14