Miliardarul american cu origini est-europene George Soros crede ca o iesire a Marii Britanii din blocul comunitar european ar duce cu siguranta la destramarea UE.
"Plecarea Marii Britanii va declansa, cu siguranta, un exod general, ceea ce ar face ca dezintegrarea Uniunii Europene sa devina, practic, inevitabila", a apreciat Soros, citat de The Guardian.
Trei riscuri majore
Miliardarul spera ca tabara pro-UE din Regatul Unit sa se intareasca pe ultima suta de metri, inaintea referendumului de pe 23 iunie.
"Sunt increzator ca, pe masura ce ne apropiem de data referendumului, tabara celor care vor a ramana in UE se va intari.
Pietele nu au intotdeauna dreptate, dar in acest caz sunt de acord cu reactiile lor", a apreciat George Soros, referindu-se la recenta apreciere a lirei sterline, dupa o cadere de 10% inregistrata in perioada noiembrie-aprilie.
Oscilatia valutei britanice reprezinta, in opinia analistilor, un semn ca un vot pro-Brexit devine din ce in ce mai putin probabil.
Pentru Soros, abandonul Marii Britanii este un pericol la fel de mare ca si descresterea economiei din China sau probabilitatea castigarii alegerilor prezidentiale din SUA de catre Donald Trump, efectele transmise in economia globala putand genera crize de proportii in diferite regiuni ale globului.
De altfel, miliardarul nu vede sanse prea mari de crestere economica in perioada urmatoare, fondul sau de investitii, care administreaza si averea de 30 miliarde dolari a familiei... mai mult
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 14:09
4Comentariile miliardarului american George Soros referitoare la criza din China i-au scos din sarite pe oficialii de la Beijing, care au tinut sa-i atraga atentia omului de afaceri ca nu are nicio sansa de reusita cu eventuale speculatii valutare facute pe seama yuanului sau a dolarului din Hong Kong.
"Provocarea lui Soros de a miza impotriva yuanului si a dolarului din Hong Kong nu are sanse de succes, fara nicio indoiala", a explicat un oficial guvernamental de la Beijing, citat de Market Watch.
Profetul crizelor valutare
Soros si-a facut un renume de maestru al speculatiilor pe piata valutara realizate exact inainte de producerea unor crize regionale.
Primul exemplu il reprezinta predictia emisa in 1992 privind deprecierea lirei sterline, chestiune care a dus la retragerea monedei britanice din mecanismul de schimb valutar european.
In 1997, George Soros a atras atentia asupra slabiciunii manifestate de bahtul tailandez exact inaintea declansarii crizei din Asia care a adus cateva economii din regiune in pragul incapacitatii de plata.
Acum, desi nu a pariat direct impotriva celor doua monede aflate in circulatie in China, reputatia sa de investitor care a pus in genunchi Banca Angliei pare sa fi fost de ajuns pentru a da alarma in randul membrilor guvernului de la Beijing.
Ziarele din China, care au preluat opinia oficialului din guvern, au folosit titluri de genul "Razboi impotriva valutei chineze? Ha, ha, ce gluma buna!", iar in texte se fac... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 14:00
Miliardarul american George Soros crede ca pietele financiare ar putea inregistra o cadere similara cu ultima criza economica petrecuta in urma cu 8 ani. Investitorul se arata ingrijorat de influenta nefasta pe care China o poate avea asupra lumii.
Aflat in Sri Lanka pentru a participa la un forum economic, Soros a declarat ca, in acest moment, China se zbate sa gaseasca un model de dezvoltare si transfera o mare parte din instabilitatea sa financiara catre restul pietelor de pe glob, relateaza CNBC.
Intr-un interviu acordat presei locale, Soros mentioneaza ca mediul economic actual ii aminteste de "criza pe care am avut-o in 2008".
"China are o problema mare in a-si ajusta economia. Pot spune ca se indreapta direct spre o criza financiara", a afirmat George Soros intr-un interviu acordat ziarului Sunday Times in Sri Lanka.
Nisipuri miscatoare
Declaratia sa vine in contextul in care tranzactiile de pe piata de capital din China au fost suspendate pentru a doua oara in patru zile, transmitand valuri de nesiguranta pe celelalte piete din Asia, dar si pe bursele din Europa si Statele Unite.
China a bifat cea mai de succes poveste economica a ultimilor trei decenii, dar pasii facuti spre un nou model economic bazat pe consumul intern si o piata deschisa s-ar putea dovedi un risc asumat prea repede de Beijing.
Prabusirea pietei de capital din China este un fenomen care a debutat inca din vara anului trecut, iar eforturile autoritatilor de a stabiliza... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 14:55
George Soros si-a anuntat retragerea din activitatea de investitor, in timpul unei cine pe care a gazduit-o joi la Forumul Economic Mondial de la Davos, afirmand ca managerii fondurilor de hedging au in aceste zile o viata de iad din cauza incertitudinilor si volatilitatii din pietele financiare.
Soros, in varsta de 84 de ani, probabil cel mai influent si respectat investitor financiar, alaturi de Warren Buffet, a renuntat sa mai administreze banii clientilor inca din 2011 si a dezvaluit oaspetilor unei cine gazduite joi seara ca incredinteaza fondurile familiei directorului de investitii Scott Bessent.
"M-am mai retras de mai multe ori in trecut, dar de data asta decizia este definitiva. Imi dedic toata energia activitatilor filantropice", a spus investitorul.
Soros a fondat primul sau fond de hedging impreuna cu Jim Rodgers, in 1973, dar nu a devenit faimos pana cand nu a pariat 1 miliard de lire sterline impotriva Bancii Angliei, in asa-numita "miercure neagra", in 1993.
El a mizat pe faptul ca Marea Britanie a intrat in Mecanismul European al Ratelor de Schimb cu un nivel prea ridicat al lirei si a avut dreptate. Guvernul condus la acea data de John Major a cheltuit 2 miliarde de lire pentru sustinerea lirei, iar dobanda de politica monetara a urcat pentru scurt timp la 12%, dar Executivul a fost nevoit sa se recunoasca infrant.
Soros a spus joi ca de la criza din 2008 legatura dintre pietele financiare si afacerile internationale este tot mai stransa,... mai mult
Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 17:51
Victoria Angelei Merkel in alegerile legislative din Germania semnaleaza sfarsitul crizei datoriilor din zona euro, insa supravietuirea pe termen lung a monedei unice si a Uniunii Europene nu este nici pe departe sigura, considera miliardarul George Soros, citat de MarketWatch.
Pentru o perioada indelungata de timp, cunoscutul investitor a fost un critic al modului in care Germania a gestionat criza din zona euro.
"Criza euro a luat sfarsit. A devenit oficial in timpul alegerilor din Germania, cand regulile care guverneaza euro nici macar nu au fost discutate", a afirmat Soros, prezent la o conferinta in Kiel, Germania.
Miliardarul critica insa modul in care a fost abordata criza in UE si masurile care i-au urmat.
"Sistemul care a iesit din criza este departe de a fi satisfacator. Economistii ar descrie aceasta situatie drept un echilibru inferior. Eu o calific drept o situatie aflata departe de echilibru. Criza euro a transformat deja Ununea Europeana in ceva radical diferit de intentiile initiale. UE trebuia sa fie o asociere voluntara de state suverane, egale, care renunta la o parte din suveranitate pentru binele comunitatii.
A devenit o relatie incre creditori si debitori, obligatorie si inegala prin natura ei. Atunci cand un stat debitor are diifcultati, statele creditor castiga un avantaj. Regulile pe care le-au convenit nu fac decat sa perpetueze aceasta stare de fapt. Astfel, sistemul risca sa fie inacceptabil politic si are potentialul de a... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 15:37
Miliardarul George Soros a cerut Germaniei fie sa conduca zona euro afara din recesiune, prin stimularea cresterii economice, crearea unei autoritati fiscale comune si garantarea de obligatiuni comune, fie sa paraseasca uniunea monetara pentru a salva viitorul europei.
"Fiti lider sau parasiti euro: aceasta este o decizie legitima pe care trebuie sa o ia Germania. Fie impartasiti soarta cu restul Europei, va asumati riscul de a va scufunda sau de a inota impreuna, fie parasiti euro, pentru ca daca plecati problemele zonei euro se vor ameliora", a declarat George Soros pentru Financial Times.
Conform acestuia, situatia este in intregime dependenta de atitudinea Germaniei. "Daca insista asupra unei politici de austeritate, de intarire a pozitiei actuale deflationiste si nu se va clinti de la ea, atunci, in realitate ar fi chiar mai bine pentru ea pe termen lung (sa plece)".
Soros, un puternic sustinator al integrarii europene, dar un critic vehement al gestionarii crizei din zona euro de catre Germania inca din 2010, a laudat ultimul demers al Bancii Centrale Europene (BCE) de a se reveni la cumpararea de obligatiuni de stat din zona euro drept "un pas mai puternic decat cele precedente".
"Acest demers va avea un efect. Ar putea pune chiar bazele pentru o eventuala solutie. Dar este un paliativ, nu o solutie", a spus Soros.
Doar prin simpla anuntare a faptului ca posibila interventie a BCE ar trebui sa reduca prima de risc pe care Madridul trebuie sa o... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 12:47
Miliardarul George Soros se asteapta la o crestere economica slaba si la tensiuni politice care pot duce la destramarea Uniunii Europene, chiar daca Grecia va accepta masurile de austeritate, transmite Bloomberg.
"In prezent, Uniunea Europeana, in special tarile puternic indatorate, au in fata un deceniu pierdut. De fapt ar putea fi vorba de mai mult de un deceniu, avand in vedere ca Japonia s-a confruntat cu o situatie similara, respectiv un boom imobiliar urmat de o criza bancara si a ajuns la 25 de ani fara crestere", a spus Soros.
El a avertizat ca acest fapt va provoca tensiuni in Uniunea Europeana care ar putea sa o distruga, acesta fiind "un pericol real".
Soros a facut afirmatiile intr-un interviu pentru CNN care urmeaza sa fie difuzat duminica.
Planul de austeritate al Greciei, care include reduceri ale cheltuielilor, salariilor si pensiilor "nu va functiona, in mod obligatoriu, pe termen lung, dar va cumpara cu certitudine inca 6 luni de liniste", a spus miliardarul.
In opinia sa, Grecia se afla intr-o situatie periculoasa care a fost tratata prost de autoritatile europene si va continua sa fie o problema iritanta pentru Europa.
Parlamentul din Grecia urmeaza sa voteze duminica un nou plan de austeritate necesar pentru obtinerea unui al doilea program de sustinere financiara, de 130 de miliarde de euro, necesar evitarii intrarii intr-un default dezordonat. mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 15:15
Miliardarul George Soros, alaturi de 95 de economisti, au cerut liderilor europeni, miercuri, intr-o scrisoare deschisa, crearea unei trezorerii a zonei euro pentru a evita raspandirea crizei in regiune. "Euro poate fi savat doar in cazul in care cele 17 tari care au adoptat moneda europeana fac un front comun", sustine Soros in scrisoare.In cadrul scrisorii deschise, publicata in Financial Times, "europenii ingrijorati" au recunoscut ca "euro nu este deloc perfect". Cu toate acestia, ei subliniaza necesitatea ca liderii zonei euro sa rezolve problemele inainte ca acestea sa submineze si chiar sa distruga intregul sistem financiar global.Criza din zona euro a provocat un dezastru in sectorul bancar european, culminand cu falimentele unor banci care se conruntau cu probleme de lichiditati, scrie CNBC.In acceasi scrisoare, Soros le impune cancelarului german Angela Merkel si presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, sa anunte planurile de recapitalizare a bancilor europene, pentru a evita o criza bancara de proportii.Semnatarii scrisorii cer guvernelor sa recunoasca nevoia unui acord legal care sa "stabileasca o trezorerie comuna care sa adune fonduri pentru zona euro si sa asigure aderarea statelor membre la disciplina fiscala".Incercarile zonei euro de a forta crearea unei politici monetare comune fara sa existe o trezorerie comuna au fost aspru criticate, insa multi din membrii statelor UE se tem totusi ca o trezorerie comuna ar putea afecta suveranitatea lor.In cadrul... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 17:49
Economia mondiala se afla pe un drum gresit si exista posibilitatea sa fie lovita de o criza mult mai puternica decat cea a creditelor, avertizeaza miliardarul american George Soros."Succesul salvarii sistemului data trecuta a condus la un super balon, doar ca, in 2008, am folosit exact aceleasi metode", a spus Soros, la o reuniune gazduita de The Economist."Daca nu invatam ca pietele sunt instabile si ca nevoia de stabilitate trebuie sa fie obiectivul politicii publice, ne vom confruntam cu o bula si mai mare", a adaugat acesta, citat de Reuters.Din punctul sau de vedere, in economia mondiala s-a creat un mecanism de parghie, prin inlocuirea creditului privat cu cel suveran, iar datoria interna a crescut semnificativ.Potrivit lui Soros, lumea a avut parte de un confort economic timp de zece ani, intre criza din 1998 din Asia si criza creditelor din 2008, iar, daca modelul este repetat, lumea s-ar putea confrunta cu o noua criza peste 8 ani.George Soros si alti investitori pariaza impotriva euro"Am zis acest lucru de mai bine de un an, dar, desigur, politicienii aleg sa faca ceea ce ii pastreaza pe functii si nu neaparat ceea ce este mai bine pentru sanatatea economica pe termen lung a tarii. Partea buna la toate acestea este faptul ca baloanele se produc foarte greu", a mai spus el.Ajutorul pentru Grecia nu este de ajunsPlanul UE de a acorda ajutor Greciei pentru a depasi criza nu este decat "un pas mic" si tara ramane cu riscul de a cadea intr-o spirala a datoriilor,... mai mult
Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 09:21