Desi ar trebui sa garanteze pentru buna implementare a Regulamentului General privind Protectia Datelor (GDPR) in tara noastra, statul roman a ramas el insusi in urma cu adoptarea legilor care sa permita colectarea si prelucrarea datelor personale in conformitate cu noile standarde impuse de UE.
Pe fondul cresterii infractionalitatii din mediul virtual, UE a decis inca de acum doi ani ca nu mai poate permite ca datele personale ale celor peste 500 de milioane de cetateni ai sai sa fie folosite de oricine si in orice conditii.
In consecinta, pe 4 mai 2016, Uniunea a adoptat Regulamentul General privind Protectia Datelor. Acesta este, de fapt, un set de principii si de reguli care obliga operatorii de date - fie ei institutii sau firme - sa colecteze de la cetateni doar datele personale de stricta necesitate pentru desfasurarea activitatii.
In plus, le impune operatorilor sa prelucreze datele oamenilor doar in conditii sigure si sa le stocheze numai cata vreme au intr-adevar nevoie de ele. In multe dintre cazuri, potrivit GDPR, datele personale ale cetateanului european vor putea fi colectate si prelucrate numai daca acesta isi exprima mai intai acordul.
In plus, cetateanul va putea cere chiar stergerea unor informatii personale din evidentele institutiilor si din cele ale firmelor. Totul a fost gandit astfel incat europeanul sa poate trai in siguranta si sa se bucure de cat mai multa intimitate.
La o prima vedere, o astfel de securizare a modului de colectare... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 09:54