OMV Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a finalizat vanzarea catre GDF Suez Energy Romania SA a participatiei de 28,59% in Congaz SA, companie de distributie si furnizare a gazelor, care nu facea obiectul activitatii de baza a OMV Petrom, a anuntat, joi, compania OMV Petrom.
Potrivit sursei citate, tranzactia a fost aprobata de Consiliul Concurentei, iar partile au agreat sa pastreze confidentialitatea valorii tranzactiei.
"Decizia este in concordanta cu strategia noastra de a iesi din activitatile de distributie si furnizare a gazelor catre segmentul consumatorilor finali de pe piata reglementata. Vom continua sa furnizam gaze catre clientii nostri de pe piata libera. In ceea ce priveste aceasta tranzactie, vedem beneficii pentru toate partile implicate, inclusiv pentru clientii Congaz, avand in vedere ca noul actionar majoritar, GDF Suez, cunoaste deja compania si are o experienta bogata pe piata de distributie si furnizare a gazelor", a declarat Cristian Secosan, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Gaze Naturale & Energie.
Potrivit sursei citate, tranzactia nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari ai OMV Petrom, in conditiile in care vanzarile totale ale Congaz SA, precum si activele, reprezinta mai putin de 1% din indicatorii corespondenti la nivelul Grupului Petrom.
Congaz SA a fost tratata, din punct de vedere contabil, ca entitate asociata, valoarea participatiei fiind inclusa in... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 08:37
Grupul francez de utilitati GDF Suez vrea sa atraga cel putin 600 milioane euro prin vanzarea unor participatii semnificative la unele operatiuni de energie eoliana si solara din Europa, au declarat surse apropiate discutiilor.
GDF Suez, detinuta in proportie de 36,7% de guvernul francez, va incepe in scurt timp cautarea unor investitori interesati sa preia pana la 10% din unele operatiuni de energie eoliana si solara din Franta si alte state europene, au afirmat sursele citate, citate de Wall Street Journal (WSJ).
Afacerile vizate sunt evaluate la 1 miliard de dolari si au o capacitate de aproximativ 1.000 MW. GDF Suez vrea sa pastreze 40% din aceste proiecte si sa ramana operatorul industrial.
Grupul ar putea incepe in urmatoarele zile procesul de licitatie, urmand sa astepte oferte pana la jumatatea lunii iulie.
GDF Suez detine si in Romania doua firme cu activitati in domeniul energiei eoliene, avand in plan dezvoltarea unui proiect de 50 MW in judetul Galati, investitie estimata la 90 milioane euro.
GDF Suez ia masuri pentru reducerea datoriilor, in valoare de 34 miliarde euro, care au crescut semnificativ anul trecut dupa preluarea integrala a diviziei din Marea Britanie, International Power. Totodata, profiturile din Europa sunt afectate de recesiune, dar si de contractele de furnizare de gaze cu preturi in functie de cotatiile petrolului, care au mentinut costurile la un nivel ridicat.
Tarifele reglementate limitate din Franta si Belgia afecteaza... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 10:29
Conducerea GDF Suez asigura investitorii ca vor fi pastrate dividendele anuale la actiuni, chiar daca analistii prognozeaza o scadere a acestora cu 20%, de la 1,50 euro la 1,20 euro.
"Ar putea fi nevoiti sa le reduca putin. Dividendele pentru 2013 si anii urmatori ar putea fi dificil de mentinut la acest nivel", afirma Heino Hammann, analist la Norddeutsche Landesbank Girozentrale, pentru Bloomberg, conform Agerpres.
Gerard Mestrallet, seful grupului francez, promite plati anuale de 3,6 miliarde de euro, chiar daca pretul energiei si cererea de gaze naturale scade in Europa iar doua dintre centralele nucleare ale GDF au fost inchise in Belgia.
Eforturile lui Mestrallet de a face compania atractiva pentru investitori sunt sprijinite de scaderea randamentelor bondurilor corporatiste. GDF Suez face parte din companiile care isi rasplatesc actionarii cu cele mai ridicate dividende din ultimele doua decenii.
Actiunile GDF Suez au scazut cu 16%, in urma estimarilor mai scazute privind castigurile din 2013 si 2014. mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 13:22
Aplicarea unei taxe pe veniturile inregistrate de distribuitorii de electricitate si gaze ca urmare a dereglementarii pietei va afecta semnificativ capacitatea de finantare a acestora, iar costurile ar trebui transferate consumatorilor, potrivit GDF SUEZ Energy Romania.
"Din punctul nostru de vedere, daca o astfel de taxa ar fi aplicata, costul ei ar trebui sa se reflecte in pretul final platit de consumatori sau sa conduca la o reducere semnificativa a capacitatii de investitii a companiilor de distributie de gaze si electricitate, vectori importanti de dezvoltare in Romania", a comunicat compania GDF SUEZ Energy Romania, raspunzand unei solicitari Mediafax.
Compania, subsidiara a grupului francez GDF SUEZ, arata ca intentia Guvernului este o surpriza, intrucat companiile din piata de energie nu au fost consultate.
GDF SUEZ Energy Romania mentioneaza, de asemenea, ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a inghetat tarifele de distributie in 2009 si nu le-a mai indexat cu rata inflatiei.
Compania (fosta Distrigaz Sud) a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de 3,86 miliarde lei (910,8 milioane euro), in crestere cu 9%, si un profit net de 261,9 milioane lei (61,8 milioane euro), in usoara scadere.
Compania alimenteaza cu gaze naturale 1,3 milioane de clienti in Bucuresti si 18 judete, iar in 2009 a intrat si pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business.
Guvernul vrea sa instituie o taxa "pe monopolul natural"... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 13:27
Obligatiunile GDF Suez Energy vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul GSER17 in jurul datei de 20 noiembrie 2012, a declarat, joi, presedintele director general al GDF Suez Energy Romania, Eric Stab, intr-o conferinta de presa.
Oferta de obligatiuni lansate pe piata de GDF Suez Energy Romania a fost suprasubscrisa la 113%, scrie Agerpres.
"Putem spune ca este un eveniment de succes, desi in premiera pe piata din Romania. Suma a fost total subscrisa, chiar suprasubscrisa, la 113%. Evenimentul a debutat in 17 octombrie si a fost deschis pana pe 23 octombrie, iar ieri (miercuri, 24 octombrie n.r) am finalizat partea de alocare a actiunilor intre investitori", a spus el.
Eric Stab a precizat ca sunt 37 de investitori, printre care banci, fonduri de pensii, companii de asigurari si management al activelor, unele cu nume importante pe piata.
Cuponul si scadenta au fost stabilite dupa prospectarea pietei efectuate de intermediarul tranzactiei - BRD Groupe Societe Generale, a adaugat el, iar dobanda fixa de 7,40% este cu aproape 90 de puncte de baza procentuale peste dobanda oferita pentru obligatiuni similare emise de stat.
"Aceste obligatiuni prezinta o serie de avantaje pentru toate partile implicate, de tip win-win, atat pentru GDF Suez, cat si pentru investitori. Remunerarea se va face prin intermediul unor cupoane, care vor avea o rata fixa de 7,4%, cu aproape 90 de puncte de baza procentuale peste dobanda oferita pentru obligatiuni similare... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 14:30
Distribuitorul de gaze naturale GDF SUEZ Energy Romania a atras de pe piata locala de capital 250 milioane lei (54,6 milioane euro) printr-o oferta in care a vandut obligatiuni, cu maturitate la cinci ani, cu o dobanda fixa de 7,4% pe an.
Cererea de cumparare a depasit volumul de titluri oferite, tranzactii intermediate de BRD. Oferta s-a adresat strict investitorilor institutionali.
"Suprasubscrierea a fost una 'decenta'", au declarat surse din piata de capital, citate de Mediafax.
Astfel, titlurile vor fi alocate pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii numarului de titluri subscrise si de cel al obligatiunilor oferite. Oferta s-a derulat in perioada 17 - 23 octombrie.
Titlurile au fost vandute la un pret de 10.000 de lei/obligatiune, egal cu valoarea nominala. Emisiunea de obligatiuni urmeaza sa fie listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Singurele emisiuni de obligatiuni corporative listate la BVB sunt ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (130 milioane lei) si ale Bancii Europene de Investitii (300 milioane lei). Cea mai recenta emisiune de obligatiuni lansata de o companie din Romania si listata la BVB a fost in 2005, de catre Banca Transilvania. Titlurile au ajuns la scadenta in 2010.
GDF SUEZ Energy Romania (fosta companie Distrigat Sud) a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,86 miliarde lei (910,8 milioane euro), in crestere cu 9%, si un profit net de 261,9 milioane lei (61,8 milioane euro),... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 12:40
Investitorii pe piata de capital pot cumpara, incepand de miercuri, prin intermediul BRD - Groupe Societe Generale, obligatiuni emise de compania GDF Suez Energy Romania, in valoare totala de 250 milioane de lei.
Oferta publica de vanzare de obligatiuni negarantate emise de SC GDF Suez Energy Romania SA se desfasoara in perioada 17-23 octombrie, cu posibilitate de prelungire.
Oferta este adresata in exclusivitate investitorilor calificati (de genul fondurilor de pensii, fondurilor de investitii), iar intentia este ca obligatiunile sa fie admise la tranzactionare pe piata administrata de Bursa de Valori Bucuresti.
Oferta publica vizeaza pana la 25.000 de obligatiuni, cu valoarea nominala de 10.000 lei/obligatiune, iar pretul de vanzare este de 100% din valoarea nominala a unei obligatiuni.
Dobanda este fixa, de 7,40% pe an, iar scadenta este la cinci ani. Pachetul minim de subscriere este de o obligatiune, iar pachetul maxim de subscriere - 8.000 de obligatiuni.
GDF SUEZ Energy Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,86 miliarde lei (910,8 milioane euro), in crestere cu 9% fata de 2010, si un profit net de 261,9 milioane lei (61,8 milioane euro), in usoara scadere.
GDF SUEZ Romania: Profit in scadere in 2011
Profitul si veniturile grupului energetic francez GDF Suez au crescut in prima jumatate a anului, datorita rezultatelor bune obtinute pe pietele emergente. In aceasta perioada, profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 09:43
GDF SUEZ Energy Romania intentioneaza sa dezvolte pana la sfarsitul anului un parc eolian la Gemenele, in judetul Braila, investitie de aproximativ 80 milioane de euro, a declarat joi Frederic Bellon, director Achizitii si Afaceri Generale in cadrul companiei.
El a precizat ca inaugurarea a avut loc cu doua luni in urma si se va termina la sfarsitul acestui an, iar investitia totala se ridica la aproximativ 80 de milioane de euro. Proiectul, localizat in comuna Gemenele, judetul Braila, a fost achizitionat de la compania Belrom, un dezvoltator din domeniul imobiliar.
Primul parc eolian al GDF SUEZ in Romania va avea o capacitate instalata de 48 MW (echivalentul unui consum anual a circa 50.000 de gospodarii din Romania), iar 21 de turbine de cate 2,3 MW fiecare vor fi livrate si instalate de catre compania Siemens, in timp ce companiile Viarom si Energobit vor efectua executia constructiilor civile si a lucrarilor electrice si mecanice.
GDF SUEZ Energy Romania, filiala a Grupului GDF SUEZ, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din Romania avand 1,4 milioane de clienti. In 2009, GDF SUEZ Energy Romania a intrat pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business.
Distrigaz Sud Retele, filiala de distributie a GDF SUEZ Energy Romania a fost infiintata in martie 2008 ca urmare a separarii activitatii de comercializare de cea de distributie. Distrigaz Sud Retele, deserveste 18 judete din sudul tarii si municipiul Bucuresti,... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 14:31
GDF SUEZ a investit in Romania, de la intrarea pe piata, in 2005, circa 600 milioane euro in retele de gaze si poate investi mai mult, in anumite conditii, legate de aplicarea unor preturi corecte si predictibilitatea legislativa, potrivit presedintelui grupului pentru Europa de Sud Est, Eric Stab, citat de Mediafax." Suntem pregatiti sa investim mai mult in Romania, daca anumite conditii sunt indeplinite . Trebuie cladita increderea de care investitorii au nevoie, pentru ca Romania concureaza cu alte tari in privinta investitiilor", a afirmat Stab la deschiderea Forumului Regional al Energiei FOREN 2010, organizat la Neptun.
El a adaugat ca Romania poate fi un punct central in privinta transferurilor de energie intre statele din regiune, cu conditia ca regulile pietei sa fie cele potrivite. "Investitiile vor fi facute, daca preturile sunt atractive si exista mecanisme potrivite de piata.
Piata nu este incompatibila cu problemele sociale", a adaugat Stab referindu-se la preturile reglementate stabilite de ANRE pentru anumite categorii de consumatori. El a apreciat ca preturile din sectorul energetic vor continua sa creasca.
"In Romania preturile sunt inca mici pentru ca aveti noroc ca aveti resurse, dar trebuie sa creasca", a mai spus reprezentantul grupului. mai mult
Duminica, 13 Iunie 2010, ora 21:03