Grupul rus Gazprom a anuntat sambata ca in 2020 a exportat cu 10% mai putine gaze naturale in afara fostei URSS decat in 2019, pe fondul pandemiei de coronavirus, transmite Bloomberg.
Potrivit datelor comunicate de directorul general Alexey Miller, Gazprom a exportat 179,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale spre Uniunea Europeana, Turcia si China in 2020, comparativ cu 199,2 miliarde de metri cubi in 2019. Aceasta cifra include si cantitatea de 4,1 miliarde de metri cubi exportata spre China via conducta Power of Siberia.
"In luna octombrie, am stabilit un record cu privire la livrarile in Europa pentru acea luna, de 17,4 miliarde metri cubi de gaze naturale. Daca ne uitam pe intregul an, am inregistrat o crestere a exporturilor spre noua tari europene comparativ cu 2019. Printre acestea se numara Olanda, Slovacia si Turcia", a precizat Alexey Miller.
Gazprom a mai anuntat ca si productia sa de gaze naturale a scazut in 2020, pana la 452,7 miliarde de metri cubi comparativ cu 500,3 miliarde de metri cubi in 2019.
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania, via Marea Baltica.
Conform cifrelor comunicate de Gazprom, in anul 2019, compania a livrat Romaniei o cantitate de 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale.... mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2021, ora 23:25
Bulgaria a ajuns la un acord privind o reducere de 40% a pretului gazelor naturale pe care le importa de la furnizorul sau dominant, Rusia, conform acordurilor pe termen lung, a anuntat marti premierul Boyko Borissov, citat de Reuters.
In mai 2018, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care impune grupului rus Gazprom o serie de obligatii care raspund preocuparilor Executivului comunitar in ceea ce priveste concurenta si permit fluxul liber al gazelor naturale la preturi competitive pe pietele gazelor naturale din Europa Centrala si de Est (CEE).
Bulgaria este ultima dintre cele opt state din CEE care a ajuns la un acord privind reducerea pretului la gaze dupa acordul anti-trsut incheiat de Bruxelles cu Gazprom in 2018.
Borissov a salutat reducerea preturilor si le-a spus jurnalistilor ca acordul va ajuta ajuta economia statului balcanic. Analistii apreciaza ca acordul este o veste buna, dar mult intarziata, deoarece in ultimii ani Bulgaria a platit cu aproape 50% mai mult pentru gazele rusesti comparativ alte state europene.
"In aceasta dimineata, Gazprom ne-a trimis contractul semnat, care include cea mai mare reducere de pret din toate tarile care si-au renegociat contractele. Avem o scadere de 40%", a declarat Borissov.
Conform acordului incheiat cu Bruxellesul, Gazprom a acceptat sa permita clientilor sa ceara preturi mai scazute cand acestea se abat de la indicii de referinta, cum ar fi cei de pe pietele de gaze din Europa Occidentala.
Noul... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 15:57
Rusia a inceput sa livreze gaze naturale spre Europa via noul gazoduct TurkStream, a declarat duminica directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, transmite Reuters.
In conformitate cu strategia sa, care vizeaza ocolirea Ucrainei, Rusia a decis sa construiasca gazoductul TurkStream via Marea Neagra si sa dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream via Marea Baltica.
"Livrarile de gaze naturale rusesti, nu doar pentru noi dar si pentru Grecia si Macedonia de Nord, se realizeaza cu succes prin noul punct de intrare Strandzha 2 de la granita Bulgariei cu Turcia" a declarat duminica directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov pentru postul public de radio din Bulgaria.
Citeste si: Europa vrea sa scape de dependenta de rusi: Acord pentru cel mai lung gazoduct din lume
Cat gaz livreaza Gazprom
Anterior, grupul rus Gazprom a informat ca de la data de 1 ianuarie 2020 a inceput sa livreze Bulgariei aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale via TurkStream, inlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina si Romania.
Anul trecut Gazprom a livrat aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale Greciei si aproximativ 500 milioane metri cubi Macedoniei de Nord via conducta Trans-Balkan.
Vladimir Malinov a mai spus ca in prezent conducta Trans-Balkan nu este utilizata si a adaugat ca este posibil ca aceasta conducta sa fie utilizata in sistem revers pentru a transporta... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 15:35
Construirea gazoductului Nord Stream 2, intre Rusia si Germania, este riscanta pentru stabilitatea Europei si va oferi Rusiei un nou instrument de presiune asupra tarilor europene, avertizeaza Heather Nauert, purtator de cuvant al Departamentului de Stat de la Washington.
Nauert a mai declarat ca firmele implicate in construirea si finantarea gazoductului Nord Stream 2 "s-ar putea expune sanctiunilor" prevazute de legislatia americana, transmite Radio Poland.
Oficialul american a explicat ca proiectul submarin, care va transporta gaze naturale din Rusia catre Germania, ocolind Polonia, Ucraina si statele din zona, va oferi Rusiei "un nou instrument pentru a pune presiune pe tarile europene", in special pe Ucraina.
"Am vazut asta - ce a facut Rusia in trecut, cand au oprit livrarea de gaze in mijlocul iernii, lipsind de caldura unele familii (...) si credem ca acest lucru este pur si simplu gresit", a declarat Nauert.
Pana la finele anului 2019, concernul energetic rusesc Gazprom ar urma sa incheie proiectul gazoductului Nord Stream 2. Concomitent cu gazoductul Nord Stream, dat in folosinta in 2011, va fi transportat astfel gaz metan din Rusia peste Marea Baltica si pana in Germania.
Proiectul are sprinjinul unor importante state europene precum Suedia, Danemarca, Germania, Franta, Olanda si Finlanda. O parte dintre acestea vor facilita chiar constructia conductei asigurand logistica prin porturile lor (cum e cazul Suediei), in special din motive comerciale... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 14:35
Germania a ramas cel mai mare importator de gaz rusesc anul trecut, desi compania de stat Gazprom din Rusia a redus exporturile catre cea mai mare economie din UE cu 3,7% in 2014 fata de anul precedent, iar Turcia si Italia completeaza podiumul celor mai importanti clienti ai gigantului din energie.
Exporturile de gaze naturale ale Rusiei catre tarile din Europa de Vest au scazut anul trecut cu 3,7% comparativ cu nivelul din 2013, la 117,92 miliarde de metri cubi de gaz, se arata intr-un raport al producatorului rus de gaze naturale, potrivit agentiei de presa Itar-Tass, transmite Mediafax.
Germania, cel mai mare importator de gaze naturale din Rusia, a cumparat 38,7 miliarde de metri cubi de gaz de la Gazprom in 2014, in coborare cu 3,7% fata de anul anterior.
De asemenea, importurile de gaz rusesc ale Italiei au scazut cu 14,4%, la 21,6 miliarde de metri cubi, in timp ce exporturile Gazprom catre Turcia au crescut cu 2,3%, la 27,3 miliarde de metri cubi. In aceste conditii, Turcia a devenit al doilea mare importator de gaze naturale din Rusia.
Spre comparatie, Franta, a doua mare economie europeana, a importat 7 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, iar Marea Britanie, 10 miliarde de metri cubi.
Gazprom vrea sa renunte la livrarea gazelor naturale catre Europa prin Ucraina pana in 2018, prin construirea gazoductului Turkish Stream pe teritoriul Turciei, pana la granita cu Grecia. Statele din Uniunea Europeana ar urma sa construiasca alte conducte de... mai mult
Luni, 16 Februarie 2015, ora 09:39
Comisia Europeana si Rusia poarta negocieri intense pentru a ajunge la un compromis in disputa juridica dintre Bruxelles si gigantul rus Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze pentru blocul comunitar.
In acelasi timp, autoritatile europene vor sa evite intreruperea alimentarii cu energie, a declarat luni comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.
Comisia Europeana ancheteaza presupuse practici anticoncurentiale ale Gazprom, care a spus ca se va apara in acest caz, dar ca nu va opri livrarea de gaze, ca represalii.
Comisarul Oettinger a dat asigurari ca nu exista niciun risc in privinta alimentarii cu gaze.
"Nu vedem niciun risc direct pentru securitatea alimentarilor noastre - de petrol, carbune sau gaze. Pornim de la premisa ca toate partile isi vor respecta angajamentele contractuale", a mai afirmat el.
Oettinger a mai spus ca se pregateste pentru negocieri suplimentare cu noul ministru rus al energiei si cu noul vicepremier rus in octombrie sau, cel mai tarziu, in noiembrie. Dialogul anual UE - Rusia va avea loc in decembrie.
Compania Gazprom este anchetata de Comisia Europeana (CE) pentru obstructionarea pietei de gaze naturale din Europa Centrala si de Est.
Comisia suspecteaza ca Gazprom a "divizat" pietele de gaze prin obstructionarea fluxului liber de gaze naturale in statele membre din regiune.
In al doilea rand, Gazprom ar fi prevenit diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze si ar fi impus "preturi incorecte" asupra... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 18:15
Constructia tronsonului submarin al gazoductului South Stream, destinat sa aduca gaz rus catre UE pe sub Marea Neagra va incepe la sfarsitul lui 2012, au anuntat premierul rus Vladimir Putin si directorul general al Gazprom, Aleksei Miller.
"Ar fi de dorit sa fie lansata constructia la sfarsitul anul viitor", a spus Putin vineri, in cursul unei discutii cu Miller.
"Bine, asa vom face", a raspuns directorul Gazprom.
Initial, constructia tronsonului submarin urma sa fie lansata la inceputul lui 2013.
Cu o capacitate de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream va lega Rusia de Europa Centrala si de Est pe sub Marea Neagra. Partea submarina a conductei va avea 900 kilometri si acest tronson va traversa zonele economice rusa, bulgara si turca. Pentru construirea partii terestre sunt analizate mai multe rute, ce trec prin statele UE.
Anul trecut, Gazprom si Transgaz au ajuns la concluzia ca este fezabila construirea unei parti a gazoductului South Stream prin Romania. La 13 octombrie 2010, Gazprom si Transgaz au semnat un memorandum de intentie pentru a pregati un studiu de fezabilitate privitor la construirea unui tronson din South Stream prin Romania. Urmatoarea etapa ar fi ca Rusia si Romania sa semneze un acord pentru construirea unei sectiuni din South Stream prin Romania. mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 14:26
Compania rusa Gazprom si cea slovena Geoplin Plinovodi au semnat marti un acord pentru infiintarea unui joint venture care sa se ocupe de contruirea sectorului sloven al gazoductului South Stream, relateaza NewsIn.Proiectul de gazoduct vizeaza diversificarea rutelor de alimentare cu gaz rus si va ajunge pe coasta bulgara a Marii Negre, apoi in Italia si Asutria, relateaza RIA Novosti.
Directorii companiilor, Aleksei Miller si Marjan Eberlinc, au semnat acordul marti, in cursul vizitei premierului rus Vladimir Putin in Slovenia.
Miller a declarat ca Gazprom estimeaza ca sectorul sloven al conductei la un miliard de euro, adaugand ca un studiu de fezabilitate va fi gata in iunie.
Partile au decis si ridicarea restrictiilor de opt miliarde de metri cubi pe an impuse asupra capacitatii sectorului sloven al South Stream.
De asemenea, Gazprom Neft si Petrol au semnat marti un acord de cooperare privind vanzarea produselor petroliere in Europa Centrala si de Sud-Est, relateaza ITAR-TASS.
Petrol este interesata de livrarea de combustibil de la rafinaria Pancevo, din Serbia, la benzinariile sale din tarile europene.
Cele doua companii considera ca o cooperare pe pietele din Bulgaria si Romania va fi promitatoare. Partile vor studia si optiunea livrarii de ulei de motor, lubrifianti si combustibil de avion de catre Gazprom Neft si NIS pentru nevoile Petrol.
Ele ar urma si sa dezvolte impreuna o retea de benzinarii in Europa Centrala si de Sud-Est, in special pe pietele in... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 10:04
Rusia ar putea livra pe piata internationala pana la 90 milioane de tone de gaze naturale lichefiate pe an pana in 2030, a spus ieri presedintele Gazprom, Aleksei Miller.
"In prezent, Gazprom este inregistrat pe toate pietele comerciale europene de gaz", a declarat Miller, cu ocazia unei reuniuni privitoare la participarea Rusiei la schimburile energetice din lume, in contextul in care in insula Sahalin a fost inaugurata prima uzina ruseasca de gaze naturale lichefiate, in cadrul proiectului Sahalin 2.
Volumul operatiunilor concrete realizate pe aceste piete a urcat in ultimii patru ani de la 4 miliarde la 25 de miliarde de metri cubi, a anuntat Miller, care a adaugat ca Gazprom studiaza organizarea unor astfel de activitati si pe alte piete, mai ales in America de Nord.
Gazprom acorda o "atentie sustinuta" dezvoltarii diviziei sale de gaze naturale lichefiate, a declarat Miller, precizand ca, in conditiile valorificarii zacamintelor imense de la Stokman, in Marea Barents (3.800 miliarde metri cubi), "vrem sa livram pana la 90 milioane de tone de gaze naturale lichefiate pe piata mondiala pana in 2030".
mai mult
Joi, 19 Februarie 2009, ora 09:39