Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat acordul pe cinci ani la care au ajuns consortiul rus Gazprom si cel ucrainean Naftogaz pentru tranzitul de gaze rusesti prin Ucraina, pe care l-a calificat drept "un important semnal" pentru garantarea aprovizionarii cu gaze in Europa, relateaza agentia EFE.
"Ma bucur ca acele conversatii derulate timp de un an si jumatate privind tranzitul de gaze rusesti prin Ucraina in sfarsit au fost finalizate cu succes. Continuarea tranzitului de gaze prin Ucraina incepand de la 1 ianuarie 2020 este un bun si important semnal pentru garantarea securitatii aprovizionarii cu gaze a Europei", a declarat Merkel intr-un comunicat.
Cancelarul a multumit celor parti semnatare, vicepresedintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic, ministrului german al Economiei, Peter Altmaier, precum si tuturor celor implicati.
I-a multumit, in particular, lui Georg Graf Waldersee, insarcinat special al Guvernului german, "care in ultimele trei luni a contribuit considerabil prin implicarea sa in medierea dintre Rusia si Ucraina".
Comunicatul reaminteste ca acordul are o durata de cel putin cinci ani si vizeaza "volume minime de tranzit anual substantiale".
Contractul, semnat luni seara la Viena si care se bazeaza pe acordul politic la care s-a ajuns in 19-20 decembrie, la Berlin si, respectiv la Minsk, stipuleaza un volum de tranzit de 65 miliarde metri cubi de gaze in 2020 si de 40 miliarde metri cubi in urmatorii patru ani (2021-2024).
In... mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 19:25
Gazprom si Naftogaz vor continua sa negocieze eventuala fuzionare, dar decizia de construire a gazoductului South Stream a fost deja luata si proiectul va fi realizat independent de aceste negocieri, a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev, relateaza RIA Novosti, informeaza NewsIn."Gazprom si Naftogaz vor continua negocierile. Tema fuzionarii va fi dezbatuta si la nivelul ministerelor energiei", a spus el.
Insa "daca este vorba despre trasee de deviere, gazoductele South Stream si Nord Stream, deciziile pe aceasta tema au fost deja luate", a subliniat Medvedev.
Cu o capacitate anuala de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream vizeaza diminuarea dependentei furnizorilor si consumatorilor de gaz fata de tarile de tranzit, adica Ucraina, cu care Rusia a avut in trecut numeroase conflicte in acest domeniu.
Pentru construirea partii terestre, sunt studiate mai multe trasee si toate trec prin teritoriul UE.
Costul proiectului este evaluat la 25 miliarde de euro si gazoductul ar trebui sa intre in serviciu in 2015. mai mult
Marti, 18 Mai 2010, ora 16:20
Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, considera ca fuziunea intre grupul Gazprom si compania ucraineana Naftogaz, propusa de premierul rus Vladimir Putin, este imposibila, potrivit unui interviu acordat vineri BBC, transmite AFP, informeaza Mediafax."Este imposibil", a declarat Ianukovici.
Putin a lansat, pe 30 aprilie, propunerea unei fuziuni intre Gazprom, cel mai mare producator de gaze la nivel mondial, si compania ucraineana Naftogaz, care are dificultati financiare.
"Daca ar avea loc de pe pozitii de egalitate (cu participatii de cate 50%), ar fi interesant", a sugerat Ianukovici, recunoscand totusi este doar o gluma.
Potrivit analistilor, participatia Naftogaz la o astfel de companie nu ar depasi 8%.
"Intelegem ca o fuziune in conditii de egalitate este imposibila, intrucat Gazprom, Rusia nu ar accepta niciodata. Este o gluma. Fuziunea este imposibila din toate punctele de vedere", a conchis Ianukovici.
Premierul ucrainean, Mikola Azarov, a indicat deja, la sfarsitul lunii aprilie, ca Ucraina nu este pregatita sa ia in considerare o fuziune, cu exceptia cazului in care ar fi de pe pozitii egale.
In schimb, Ucraina este pregatita sa formeze un consortiu cu Rusia si Uniunea Europeana pentru modernizarea sistemului de gazoducte prin care sunt livrate 80% din gazele rusesti catre tarile Europei. Daca acest consortiu va fi format, toti participantii vor obtine actiuni, a asigurat Azarov. mai mult
Vineri, 14 Mai 2010, ora 17:02
UE se va abtine de la orice ingerinta in privinta incheierii unui acord ruso-ucrainean privitor la fuzionarea Gazprom cu Naftogaz, a declarat joi comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, relateaza RIA Novosti, citat de NewsIn."Aceasta initiativa si propunerea lui Putin, precum si decizia trebuie luate la Moscova si Kiev, nu la Bruxelles", a spus el.
Propunerea premierului rus Vladimir Putin privitoare la fuzionarea Naftogaz si Gazprom merita atentia guvernului ucrainean, a declarat miercuri premierul ucrainean Nikolai Azarov.
"Propunerea merita sa fie examinata. Fireste, o vom face, pentru ca este vorba despre o propunere prezentata de premierul unei mari tari vecine si este facuta cu intentii bune", a spus Azarov.
Putin a propuns fuzionarea vineri, la o reuniune a comisiei interguvernamentale pentru cooperare ruso-ucraineana.Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a declarat ca ministrii rus si ucrainean ai energiei se vor intalni in mai cu liderii celor doua companii, pentru a examina propunerea. mai mult
Vineri, 07 Mai 2010, ora 09:23
Propunerea premierului rus Vladimir Putin privitoare la fuzionarea Naftogaz si Gazprom merita atentia guvernului ucrainean, a declarat miercuri premierul ucrainean Nikolai Azarov, relateaza RIA Novosti, informeaza NewsIn."Propunerea merita sa fie examinata. Fireste, o vom face, pentru ca este vorba despre o propunere prezentata de premierul unei mari tari vecine si este facuta cu intentii bune", a spus Azarov.
Putin a propuns fuzionarea vineri, la o reuniune a comisiei interguvernamentale pentru cooperare ruso-ucraineana.
Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a declarat ca ministrii rus si ucrainean ai energiei se vor intalni in mai cu liderii celor doua companii, pentru a examina propunerea. mai mult
Miercuri, 05 Mai 2010, ora 15:35
Comisia Europeana a declarat ca fuzionarea Gazprom si Naftogaz este o chestiune care tine doar de Kiev si de Moscova, a declarat purtatoarea de cuvant Marlene Holzner, relateaza RIA Novosti."Este vorba despre o decizie interna a guvernelor respective", a spus el, subliniind ca CE nu dispune de detalii despre propunerea rusa.
Fostul lider ucrainean Viktor Iuscenko a denuntat luni propunerea premierului rus si a cerut UE "sa nu urmareasca pasiv acest proces, ce risca sa distruga statul ucrainean si sa provoace tensiuni in Europa.
Premierul rus Vladimir Putin a propus vineri ca societatea rusa Gazprom si cea ucraineana Naftogaz sa formeze o companie mixta.
Anterior, seful corporatiei ruse nucleare Rosatom, Serghei Kirienko, a spus ca Rusia si Ucraina ar putea forma o companie mixta in domeniul nuclear in baza Atomenergomash, din partea rusa, si Turboatom, din partea ucraineana.
"Suntem pregatiti sa facem acelasi lucru in domeniul gazului. Am sugerat fuziunea Gazprom si Naftogaz", a spus Putin. mai mult
Marti, 04 Mai 2010, ora 00:44
Propunerea facuta vineri de premierul rus Vladimir Putin ca Naftogaz, compania energetica a statului ucrainean, sa fuzioneze cu Gazprom, care detine monopolul asupra gazelor rusesti, a luat Kievul prin surprindere, iar opozitia prooccidentala acuza Moscova ca vrea sa controleze economic tara.Propunerea a fost facuta vineri, la Soci, in timpul intalnirii dintre premierul rus Vladimir Putin cu omologul sau ucrainean, Mikola Azarov. Moscova s-a miscat repede in incercarea de a prelua fraiele economiei Ucrainei dupa ce prooccidentalul Viktor Iuscenko a fost invins la alegerile prezidentiale din februarie, scrie Financial Times.
Cele doua tari au cazut deja de acord asupra unei reduceri a pretului gazului importat de Ucraina din Rusia, precum si asupra prelungirii contractului de inchiriere a bazei din Crimeea pentru flota rusa din Marea Neagra.
La inceputul acestei saptamani, Putin a propus, de asemenea, fuzionarea companiilor nucleare ale celor doua tari.
O fuziune in domeniul gazului, care ar necesita aprobarea Parlamentului ucrainean, ar consfinti controlul Moscovei asupra celei mai importante avutii strategice a Ucrainei - vasta sa retea de conducte ce asigura tranzitul gazului rusesc catre Europa. Pe aici trec un sfert din importurile de gaze ale Europei, precum si gazul pentru uz intern al Ucrainei.
Igor Suvalov, prim-vicepremierul Rusiei, a fost numit sef al unei comisii speciale pentru a continua integrarea cu Ucraina.
Acordul privind flota Marii Negre a starnit... mai mult
Sambata, 01 Mai 2010, ora 23:13
Premierul rus Vladimir Putin a propus, vineri, dupa o intrevedere cu omologul sau ucrainean Mikola Azarov, ca grupul Gazprom sa fuzioneze cu compania Naftogaz din Ucraina, informeaza Mediafax."Am discutat despre integrarea in domeniul nuclear. Putem face acelasi lucru si in sectorul gazelor. Propun fuziunea Gazprom cu Naftogaz", a spus Putin.
Premierul rus a recomandat Ucrainei, marti, unificarea operatiunilor celor doua tari in domeniul industriei nucleare civile, la cateva zile dupa incheierea unui acord controversat privind mentinerea unei baze militare rusesti in Crimeea.
Azarov a anuntat, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, ca propunerea premierului Putin de unificare a Gazprom cu Naftogaz nu a fost discutata in negocierile de vineri, fiind o idee improvizata in timpul conferintei de presa.
"In timpul negocierilor cu colegii rusi, nu a fost studiata ideea unei fuziuni intre Gazprom si Naftogaz", a aratat Azarov. El a adaugat ca ideea exprimata de premierul rus a fost neprevazuta. "Vom discuta propunerile neprevazute si le vom analiza pe cele concrete", a precizat Azarov.
Purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat la randul sau ca propunerea lui Putin este "interesanta", iar Gazprom este gata sa lucreze in acest sens. O fuziune intre cele doua companii ar conferi Moscovei control asupra gazoductelor importante care tranziteaza Ucraina pentru alimentarea cu gaze a Europei, dar si asupra livrarilor pe piata ucraineana.
Aflata in... mai mult
Sambata, 01 Mai 2010, ora 00:07
Premierul rus Vladimir Putin a propus vineri ca societatea rusa Gazprom si cea ucraineana Naftogaz sa formeze o companie mixta, relateaza RIA Novosti, precizeaza NewsIn.Anterior, seful corporatiei ruse nucleare Rosatom, Serghei Kirienko, a spus ca Rusia si Ucraina ar putea forma o companie mixta in domeniul nuclear in baza Atomenergomash, din partea rusa, si Turboatom, din partea ucraineana.
"Suntem pregatiti sa facem acelasi lucru in domeniul gazului. Am sugerat fuziunea Gazprom si Naftogaz", a spus Putin. mai mult
Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 18:00