Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat miercuri ca proiectul gazoductului South Stream a fost inchis, iar de actualitate a devenit noul proiect Turkish Stream, relateaza Novinite.
Miller a spus ca Uniunea Europeana trebuie sa accelereze constructia infrastructurii pentru a primi gaze prin conducta Turkish Stream, el subliniind faptul ca lucrarile la noile gazoducte necesare pe teritoriul statelor UE trebuie sa inceapa cat mai curand, pentru ca termenele de realizare sa fie respectate, transmite Mediafax.
"Partenerii nostri europeni au fost informati si acum este treaba lor sa creeze infrastructura necesara, catre frontierele Greciei si Turciei", a explicat Miller, citat de agentia de presa BGNES.
Solicitat sa comenteze soarta gazoductului South Stream, Miller a declarat jurnalistilor ca este un proiect inchis, iar conducta Turkish Stream este singura ruta viabila pentru livrarea a 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Miller a explicat ca nu exista alta optiune pentru aceste livrari, care in prezent au loc tranzitand Ucraina.
"Gazprom lucreaza la o strategie proprie, bazata pe planul UE de realizare a uniunii energetice", a spus seful Gazprom, care si-a exprimat speranta ca aceasta uniune nu va submina securitatea aprovizionarii cu energie.
Totodata, Miller a avertizat ca riscurile legate de tranzitul gazelor pe teritoriul Ucrainei inca exista.
Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat la inceputul lunii decembrie... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 09:48
Parlamentul ungar a aprobat luni o lege care va deschide calea pentru constructia gazoductului South Stream, o noua sfidare a premierului Viktor Orban la adresa Uniunii Europeana, transmite Bloomberg.
Cu 132 de voturi pentru si 35 contra, Parlamentul de la Budapesta a aprobat un amendament care permite unei companii sa construiasca un gazoduct chiar daca nu are licentele necesare pentru a-l opera.
'Scopul acestui amendament este sa dea un impuls South Stream si sa arate Rusiei ca Ungaria ia in serios acest proiect', a declarat Attila Holoda, expert in domeniul energiei.
Saptamana trecuta, directorul principalei companii ungare implicate in proiectul South Stream declara ca Ungaria ar putea demara in urmatoarele sase luni lucrarile de constructie la sectiunea din conducta South Stream de pe teritoriul sau si sa finalizeze proiectul in 2017.
Compania de stat MVM detine 50% din actiunile companiei mixte responsabila pentru sectiunea din Ungaria a proiectului South Stream, cealalta jumatate fiind detinuta de Gazprom. Compania mixta nu are insa licenta necesara pentru constructia si operarea conductei.
South Stream transporta gazul rusesc in Europa, ocolind Ucraina
South Stream un gazoduct destinat transportului gazului natural rusesc in Europa, ocolind insa Ucraina. Ungaria vrea sa urgenteze acest proiect promovat de grupul rus Gazprom, dar se loveste de rezistenta exprimata de Comisia Europeana, care considera ca proiectul South Stream nu respecta decizia... mai mult
Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 11:05
Grupul Gazprom este dezamagit de recomandarea Comisiei Europene pentru revizuirea acordurilor bilaterale incheiate de Rusia cu tarile partenere ale proiectului gazoductului South Stream, potrivit biroului de presa al grupului rus.
"Se obisnuieste ca proiectele transfrontaliere de investitii sa fie sustinute de acorduri interguvernamentale pentru a asigura securitatea si stabilitatea investitorilor", se arata intr-o declaratie a biroului de presa, citata de Bulgarian Telegraph Agency (BTA), relateaza Novinite.
Potrivit Gazprom, grupul rus nu este parte a acestor acorduri, ale caror texte sunt disponibile de mai multi ani.
"Iata de ce suntem surprinsi si dezamagiti de temerile exprimate de Comisia Europeana abia acum, cand lucrarile sunt in curs", potrivit declaratiei, care subliniaza ca momentul este nepotrivit, avand in vedere ca mai multe tari au declarat ca proiectul South Stream este de prioritate.
Tarile semnatare a acordurilor cu Rusia pentru South Stream sunt Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria, state membre UE, precum si Serbia, membra a Comunitatii Energiei, un acord international sustinut de UE care include tari foste comuniste din Europa de Est.
Declaratia reprezinta o reactie la o recomandare recenta a Comisiei Europene ca acordurile interguvernamentale intre Rusia si statele UE implicate in proiect sa fie renegociate astfel sa respecte legislatia comunitara.
Comisia Europeana a avertizat ca va lansa proceduri de... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 19:11
Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, va sosi luni la Sofia intr-o vizita de o zi, pentru discutii cu premierul Plamen Oresarski privind dezvoltarea gazoductului South Stream.
Miller va ajunge in capitala bulgara in jurul pranzului si se va indrepta imediat spre intalnirea programata cu primul ministru, transmite Novinite.
De asemenea, CEO-ul Gazprom va primi titlul de doctor honoris causa de la Universitatea de Arhitectura, Inginerie Civila si Geodezie pentru "contributiile sale la relatiile bune si mutual avantajoase dintre Bulgaria si Rusia".
Una dintre principalele subiecte de discutie cu premierul bulgar va fi inceperea lucrarilor la segmentul bulgar al proiectului South Stream.
Lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in vara acestui an, dar proiectul nu are inca un studiu de impact asupra mediului si un permis de constructie, noteaza Novinite.
Gazoductul South Stream va livra gaze naturale rusesti catre Austria, tranzitand Marea Neagra, Bulgaria, Serbia si Ungaria.
Constructia sectiunii din Marea Neagra va incepe in al doilea trimestru al anului viitor.
Proiectul este dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni. Italia este unul dintre principalii clienti ai gazelor rusesti, importand anul trecut de la Gazprom 15,1 miliarde metri cubi de gaze, usor peste consumul anual al Romaniei.
Pentru Gazprom, proiectul South Stream are rolul de a diversifica rutele de export catre Europa. In prezent, cea mai mare parte din... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 12:39
Gigantul rus Gazprom demareaza vineri, in prezenta presedintelui rus, Vladimir Putin, lucrarile de constructie a gazoductului South Stream, destinat sa livreze Uniunii Europene gaze naturale din Rusia prin Marea Neagra, ocolind Ucraina, transmite AFP.
Ceremonia oficiala de inaugurare a santierului va incepe la ora 11.00 GMT la Anapa, pe malul Marii Negre, punctul de pornire a traseului acestui gazoduct.
Vladimir Putin, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si cel al consortiului South Stream, Marcel Kramer, urmeaza sa tina cate un discurs cu aceasta ocazie.
Proiectul, cu un cost total estimat la circa 16,5 miliarde de euro, este realizat de un consortiu alcatuit din Gazprom (50%), grupul petrolier italian ENI (20%), francez EDF (15%) si german Wintershall (15%), o filiala a gigantului din industria chimica BASF.
Gazoductul va alimenta de la sfarsitul anului 2015 Europa de Vest, in special Italia, prin Marea Neagra si Peninsula Balcanica.
El va permite Rusiei sa ocoleasca Ucraina, principala tara de tranzit in prezent, ale carei conflicte tarifare cu Moscova au dus la intreruperi temporare in livrarile catre tarile din Uniunea Europeana.
In luna ianuarie, Gazprom a anuntat ca lucrarile, ce urmau sa inceapa in 2013, vor fi devansate pentru decembrie 2012, dupa cum a cerut Vladimir Putin in 2011, la acea data prim-ministru al Rusiei.
South Stream va fi complementar echivalentului sau nordic, Nord Stream, care leaga Rusia de Germania pe sub Marea Baltica.... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 09:43
Constructia gazoductul South Stream va incepe din 7 decembrie, iar deciziile finale in legatura cu investitiile in tronsonul maritim al acestuia vor fi luate in data de 14 noiembrie, a anuntat directorul Gazprom, Aleksei Miller.
Cu iesire pe coasta bulgara, in zona orasului Varna, gazoductul ar urma sa transporte gaze rusesti via Bulgaria, Serbia, Ungaria si Slovenia pana in nordul Italiei, la Tarvisio, relateaza Agerpres.
Miller a declarat ca Rusia a incheiat deja acorduri privind investitiile in construirea conductei cu Ungaria, Slovenia si Serbia, urmand ca la 14 noiembrie sa fie semnat un acord final privind tronsonul maritim al gazoductului. Gazprom intentioneaza sa ajunga la o intelegere definitiva cu Bulgaria in acest sens la 15 noiembrie, pentru a putea demara lucrarile de constructie a conductei deja la 7 decembrie.
Marti, Gazprom si Slovenia au convenit asupra tronsonului South Stream pe teritoriul acestei tari din Balcani. Un document privind alaturarea Sloveniei la gazoductul rusesc a fost semnat la Moscova in prezenta primului ministru rus Dmitri Medvedev.
Conducta South Stream, cu o lungime de 3.600 de km, urmeaza sa alimenteze cu gaze Europa Occidentala, inclusiv Grecia si Italia, trecand prin Marea Neagra spre Balcani, noteaza AFP. Aceasta urmeaza sa-i permita Rusiei sa ocoleasca Ucraina, principala tara de tranzit in prezent, cu care conflictele la pretul de gaze au antrenat intreruperi temporare in livrarea de gaze rusesti spre tarile UE de... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 15:45
Constructia gazoductului rusesc South Stream ar putea incepe in luna decembrie a acestui an si nu in 2013, asa cum era planificat anterior, a anuntat grupul rus Gazprom, care dezvolta proiectul.
Gazoductul, care concureaza proiectul Nabucco sustinut de UE, este conceput sa asigure livrari de gaze rusesti catre Europa ocolind Ucraina. Anuntul grupului rus, de stat, are loc in contextul negocierilor cu Ucraina privind pretul gazelor si controlul asupra sistemului de gazoducte al fostului stat sovietic.
South Stream ar trebui sa exporte anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale catre sudul Europei incepand din 2015.
"Vom putea incepe constructia gazoductului cel mai devreme in decembrie 2012 si nu in 2013, cum era planificat anterior", potrivit Gazprom. Noul calendar al constructiilor va fi prezentat consiliului director al consortiului South Stream Transport AG in februarie.
Gazprom nu a precizat daca 2015 ramane in continuare anul stabilit pentru inceperea livrarilor de gaze naturale.
Grupul rus detine 50% din proiectul South Stream, estimat sa coste peste 15 miliarde de euro. Eni (Italia) are o participatie de 20%, iar EDF (Franta) si Wintershall (Germania) cate 15% fiecare.
Analistii considera ca South Stream este un proiect prea scump, iar Gazprom ar face mai bine sa ajunga la un acord cu Ucraina asupra exporturilor de gaze
In noiembrie, Rusia a inceput livarile directe de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream, pe sub Marea Baltica.... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 17:11
Atat Nabucco, cat si South Stream, proiecte destinate sa sporeasca securitatea energetica a statelor europene, intampina dificultati in procesul de punere in aplicare. Principalele cauze sunt tensiunile geopolitice si identificarea fondurilor necesare, finantarea fiind pusa in pericol de criza economica.
In ceea ce priveste gazoductul Nabucco, conform revizuirii calendarului, pana la 30 iunie ar urma sa aiba loc semnarea unui acord interguvernamental, necesar pentru a incepe lucrarile. In prezent, termenul limita pentru intrarea in exploatare a Nabucco, proiect care necesita investitii de circa opt miliarde de euro , este 2014, daca acordul este semnat in 2009 si finantarea sa fie asigurata in 2010.
Nabucco se confrunta in prezent cu lipsa unor angajamente ferme de finantare si a obtinut acorduri concrete pentru numai o cincime din necesarul de gaze naturale ce trebuie furnizate pentru a viabiliza gazoductul in urma constructiei.
De cealalta parte, proiectul rival, South Stream, lansat in 2007, vizeaza sa consolideze rolul Rusiei de principal furnizor de gaz natural pentru Europa. Sustinut de grupul rus Gazprom si de cel italian ENI, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, la o adancime de 2.000 de metri. South Stream va ocoli Ucraina, care asigura in prezent 80% din tranzitul gazului rusesc. mai mult
Luni, 27 Aprilie 2009, ora 09:51
Negocierile noastre cu gigantul rus Gazprom ar putea fi reluate abia in luna mai 2009. Discutiile cu Gazprom au fost amanate de partea romana, care nu a strans toate informatiile cerute de rusi privind sistemul national de transport al gazelor.Ideea includerii Romaniei pe harta traseului gazoductului rusesc South Stream a fost reluata toamna trecuta, cand o delegatie a Gazprom a venit la Bucuresti, in octombrie, pentru a discuta cu oficialii Transgaz si Romgaz posibilitatea dezvoltarii, pe teritoriul Romaniei, a unor noi rute de tranzit al gazelor.
Gazprom are in vedere continuarea negocierilor de indata ce colegii din Romania vor confirma ca sunt pregatiti", au declarat, pentru "Adevarul", reprezentantii Gazprom.
Lucrarile la studiul aferent portiunii continentale a conductei vor fi finalizate pana in trimestrul al patrulea al acestui an.
"In orice caz, proiectul nu va fi terminat mai tarziu de 2015", au punctat responsabilii gigantului rus.
Pe langa faptul ca va intari securitatea energetica, South Stream va aduce tarilor pe teritoriul carora va trece sute de milioane de euro ca venituri directe la buget, sustin oficialii Gazprom.
mai mult
Duminica, 29 Martie 2009, ora 12:01