Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operatiunile downstream, afirma ca lipsa politicilor fiscale si de reglementare adecvate din Romania a descurajat grupul austriac in a lua decizia finala de investitie in proiectul offshore de productie de gaze Neptun Deep din apele teritoriale romanesti ale Marii Negre.
Acesta sustine ca Europa are nevoie de o relatie stabila cu Rusia si de implementarea proiectului de gazoduct Nord Stream 2, pentru a-si asigura securitatea aprovizionarii cu gaze, scrie Profit.ro.
"In Romania, unde am descoperit un mare zacamant offshore de gaze, nu vedem politicile adecvate unei investititii de multe miliarde de dolari.
Avem nevoie de un regim fiscal si de reglementare stabil pentru a putea lua decizia finala de investitie si, momentan, ne chinuim acolo", a spus Leitner, la o conferinta pe tema gazelor naturale desfasurata la Viena.
Manfred Leitner a mai spus ca gazele care provin de la gigantul rus de stat Gazprom, cu cre OMV are o relatie traditionala de peste 50 de ani, reprezinta cea mai de incredere sursa de aprovizionare a continentului.
Acesta a mai explicat ca gazele livrate prin conducte vor avea intaietate fata de cele lichefiate aduse prin transporturi maritime in asigurarea consumului Europei. Asta in contextul in care statele membre UE reduc tot mai mult emisiile de dioxid de carbon ale sistemelor energetice.
"Europa are nevoie de securitatea aprovizionarii sale, pe masura ce productia de gaze din... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 12:24
Sectorul petrolului si gazelor naturale din sud-estul Europei este considerat mic si riscant, cu o capacitate limitata de productie, iar Gazprom devine treptat una dintre putinele companii dispuse si capabile sa investeasca in regiune, in contextul retragerii jucatorilor din Vest.
NIS, subsidiara sarba a Gazprom, a pregatit un plan multianual de cateva miliarde euro pentru extinderea in sud-estul Europei, pe toate segmentele pietei - explorare si productie, rafinare, marketing si retail - in timp ce unii rivali, precum MOL (Ungaria) sau OMV (Austria) bat in retragere, potrivit unei analize realizate de beyondbrics, pagina destinata statelor emergente a Financial Times (FT).
In Romania, NIS a inceput deja proiecte de explorare impreuna cu East West Petroleum (Canada), iar pe retail vrea sa ajunga la 120 de benzinarii pana in 2014.
NIS a anuntat ca va investi in urmatorii trei ani 500 milioane euro pe an, bugetul urmand sa creasca la un miliard de euro pe an dupa 2015. In prima faza a proiectului Gazprom in Europa de Sud-Est, investitiile vor fi alocate in proportie de 30% catre explorare si productie, 30% in rafinare si 40% in vanzari si distributie. Ulterior, compania se va concentra pe productia de petrol si gaze, pe care vrea sa o tripleze la cinci milioane tone echivalent petrol. Gazprom detine 56% din actiunile NIS.
Compania sarba vrea sa dezvolte in acest an o retea de 40 de benzinarii in Romania, la care ar urma sa adauge inca 80 de unitati pana in 2014.... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 15:31
Compania sarba de petrol si gaze NIS, controlata de grupul rus Gazprom Neft, vrea sa detina pana la sfarsitul acestui an 40 de benzinarii in Romania si planuieste extinderea retelei la 120 de unitati pana in 2014.
Specialistii sustin ca, in pofida faptului ca puterea de cumparare este mica la noi, perspectivele de crestere reprezinta motivul pentru care Gazprom investeste pe piata romaneasca.
NIS va investi in urmatorii trei ani 500 milioane de euro pe an, 40% din fonduri fiind alocate modernizarii retelei de 250 de benzinarii, pe care o detine in Serbia si extinderii operatiunilor in Bulgaria, Bosnia-Hertegovina si Romania, conform declaratiilor lui Kirill Kravchenko, directorul general al companiei sarbe.
"Vom finaliza in curand reconstructia principalei rafinarii, de la Pancevo (Serbia) si vrem sa ne asiguram ca reteaua de retail va sprijini plasarea pe piata a produselor de la rafinarie", a afirmat el. Rafinaria de la Pancevo va produce carburanti Euro-5.
Astfel, NIS vrea sa detina cate 40 de benzinarii in Romania si Bulgaria pana la sfarsitul acestui an si vizeaza extinderea retelei din cele doua tari la 120, respectiv 80 de unitati pana la sfarsitul anului 2014.
Inca un lant de benzinarii ar putea insemna carburanti mai ieftini
Ionut Purica, specialist in domeniul energiei si mediului, a declarat pentru Business24, ca este bine ca un gigant energetic precum Gazprom a ales Romania pentru investitii, chiar daca sustine ca nu este chiar un moment... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 18:30
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a intalnit marti la Moscova cu conducerea celui mai mare producator de gaze din lume, gigantul rusesc Gazprom, care si-a reafirmat interesul de a investi in Romania si de a colabora cu societatile de stat Romgaz si Transgaz. "De asemenea, s-au evaluat perspectivele continuarii acordurilor cu privire la tranzitul de gaze prin Romania catre piata din sud-estul Europei.
A fost reafirmat interesul reciproc pentru deschiderea unei colaborari productive intre Gazprom si companiile romanesti Romgaz si Transgaz pe terte piete in domeniul explorarii, exploatarii si transportului de gaze, tinand seama de experienta si profesionalismul specialistilor in domeniul gazeifer din Romania", se arata intr-un comunicat emis marti de minister si preluat de NewsIn.
De asemenea, in cadrul discutiilor dintre Ion Ariton si presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si vicepresedintele Alexander Medvedev, s-a apreciat buna colaborare dintre companiile romanesti in domeniu si compania Gazprom, fiind exprimat interesul reciproc pentru o relatie contractuala stabila si de incredere, precum si pentru realizarea unor proiecte in parteneriat in sectorul energetic romanesc.
"In acest sens, presedintele Aleksei Miller a anuntat disponibilitatea companiei pe care o conduce de a raspunde pozitiv solicitarilor partii romane pentru stabilirea unor relatii contractuale directe pentru furnizarea de gaz catre Romania, precizand ca domeniu... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 19:09
Studiul de fezabilitate pentru proiectul privind constructia gazoductului South Stream va lua in calcul trecerea conductei prin Romania in locul Bulgariei, a declarat, vineri, vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, pentru RIA Novosti, informeaza Mediafax. Oficialul a confirmat ca grupul ia in calcul constructia gazoductului South Stream prin Romania, in locul Bulgariei, si va pregati calculele tehnice pentru aceasta posibilitate. "Aceasta va fi prevazuta in studiul de fezabilitate pe care trebuie sa-l pregatim pentru 2011", a spus el.
La inceputul saptamanii, Gazprom si ministrul Economiei, Adriean Videanu, au discutat posibila participare a Romaniei in proiectul South Stream. Studiul de fezabilitate pentru constructia South Stream trebuie finalizat pana in februarie 2011, iar conducta ar urma sa fie finalizata pana in 2015.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, s-a aflat intr-o vizita la Moscova, la inceputul saptamanii, insotit de o delegatie formata din reprezentanti ai producatorului de gaze Romgaz Medias si ai transportatorului de gaze Transgaz Medias.
Subiectele abordate in cadrul intilnirii au vizat constructia unor depozite de gaze in Romania, tranzitul gazelor rusesti prin Romania catre zona Balcanilor, investitii in productia de energie, pretul gazelor importate de Romania prin intermediari de la Gazprom si posibila constructie pe teritoriul Romaniei a unui segment al South Stream.
Videanu a declarat joi ca priveste "cu mult optimism" vizita de la... mai mult
Sambata, 19 Iunie 2010, ora 00:24
Presedintele celei mai mari companii producatoare de gaze naturale din lume, Alexei Miller, a sustine ca in viitor, Gazprom ar putea investi in infrastructura energetica din Romania, compania ruseasca mizand pe consolidarea parteneriatului cu statul roman. "Vrand sa ne consolidam si mai mult parteneriatul energetic cu Romania, exploram oportunitatile de investitii in infrastructura energetica locala. Cateva discutii preliminare cu Romgaz si Transgaz deja au avut loc. Ne uitam la posibilitatea de a dezvolta infrastructura de tranzit si de a construi noi capacitati pe teritoriul romanesc", a declarat Miller, citat de Evenimentul Zilei.Presedintele Gazprom a explicat, pentru cotidianul amintit, ca South Stream va avea o capacitate totala de 63 de miliarde metri cubi si ca va traversa Marea Neagra, va merge prin Bulgaria, Grecia, Serbia, Ungaria si va ajunge pietele din nordul Italiei prin Slovenia. In opinia lui Miller, conductele pe care le va construi Gazprom in cadrul proiectului South Stream, vor contribui nu numai la reducerea riscurilor de tranzit, dar vor crea si oportunitati suplimentare pentru cresterea proviziilor de gaz.Gazprom a furnizat aproximativ 20% din energia necesara statului roman, in ultimii 30 de ani. mai mult
Joi, 17 Decembrie 2009, ora 14:35