Gazprom se angajează să satisfacă cererea europeană de gaze şi doreşte să atingă o piaţă echilibrată, previzibilă, a declarat miercuri directorul pentru exporturi al grupului rus, Elena Burmistrova, transmite Reuters.
Vorbind într-un mesaj înregistrat la conferinţa Flame Gas and GNL de la Amsterdam, Elena Burmistrova a spus că, spre deosebire de contractele spot şi pe termen scurt, contractele pe termen lung, legate de petrol, cu condiţii take-or-pay sunt cele care pot realiza echilibru şi predictibilitate.
Rusia furnizează o treime din gazul european, iar intenţiile sale de aprovizionare sunt esenţiale într-un moment în care preţurile spot de pe continent au crescut, lovind gospodăriile şi întreprinderile.
Rusia a spus că îşi îndeplineşte în totalitate obligaţiile contractuale, dar Agenţia Internaţională pentru Energie şi unii politicieni europeni au sugerat că Moscova poate face mai mult.
Moscova neagă folosirea gazului ca armă politică.
"Voi spune din nou, nu ne interesează nici preţurile scăzute record, nici preţurile record ale gazelor. Acestea din urmă duc la degradarea cererii de gaze în Europa, ceea ce este în mod clar împotriva intereselor noastre ca producător şi furnizor de gaze. Vrem să vedem o piaţă echilibrată şi previzibilă, în care noi şi clienţii noştri ne putem dezvolta cu succes afacerea", a spus Burmistrova.”
Burmistrova a afirmat că din ianuarie până la jumătatea... mai mult
Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 10:56
Grupul Gazprom a început să se folosească de stocuri pentru a mări livrările de gaze prin reţeaua sa de conducte şi a stabiliza preţurile, a declarat marţi un oficial rus, transmite Reuters.
Ministrul de Externe adjunct,Serghei Riabkov a respins, într-un interviu acordat BBC,orice sugestie că Rusia nu livrează suficiente gaze pe piaţa europeană, unde preţurile gazelor şi electricităţii au crescut puternic în acest an, în condiţiile în care livrările limitate de gaze coincid cu cererea puternică din economiile care îşi revin din pandemia de Covid-19.
”Susţinem securitatea energetică a Europei; dorim să colaborăm...Gazprom a început de fapt să pompeze din rezerve în conducte pentru a stabiliza piaţa”, a declarat Riabkov la emisiunea Hard Talk de la BBC, fără să ofere detalii.
Agenţia de presă rusă Interfax a afirmat, citând date ale Gas Infrastructure Europe, că Gazprom a pompat gaze de la unitatea sa de stocare din Haidach, Austria, timp de o zi, după ce preţurile gazelor au atins un nivel record.
”Lucrăm în mod deliberat, în linişte, sobru, pentru stabilizare. Nu este în interesul nostru să mişcăm şi mai mult barca”, a spus oficialul rus.
Un grup de parlamentari din Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor, afirmând că comportamentul grupului i-a făcut să suspecteze o manipulare a pieţei şi ”un efort de a presa” Europa să... mai mult
Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 07:32
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, se asteapta ca tendinta de crestere a cererii de gaze in Europa sa continue in urmatorii ani, astfel incat, pana in anul 2035, solicitarile pentru importuri suplimentare sa depaseasca tinta de 150 miliarde metri cubi, a declarat vineri directorul general al Gazprom, Alexei Miller, transmite Itar Tass.
"La Adunarea Generala anuala a Actionarilor din urma cu trei ani estimam ca pana in 2035 cererea Europei pentru importuri suplimentare de gaze ar putea ajunge la 150 de miliarde de metri cubi. In prezent vedem cum numai in ultimii trei ani importurile Europei au crescut deja cu 67 de miliarde metri cubi. Ne asteptam ca aceste tendinte sa continue astfel incat sa fie depasite prognozele", a spus Miller.
Seful Gazprom a adaugat ca principalii factori care stau la baza cererii de gaze a Europei sunt scaderea productiei interne, reducerea productiei de electricitate care provine de la centralele nucleare si scaderea rolului carbunelui in sectorul energiei. In acest context, Miller a subliniat ca productia interna de gaze naturale a tarilor europene asigura mai putin de 50% din consum.
"Cererea pentru gaze naturale importate este in crestere in Europa. Pe parcursul ultimilor sase ani, importurile de gaze au crescut, in medie, cu 4% pe an. Iar in 2018 tarile europene au importat 326 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu 4,8% mai mult decat in 2017", a precizat Miller la Adunarea Generala anuala... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2019, ora 16:50
Compania rusa Gazprom trimite din nou gaze spre Europa, dupa ce livrarea a fost oprita pentru scurt timp, dupa explozia de la terminalul de gaze de la Baumgarten, din Austria, a anuntat un purtator de cuvant al operatorului italian de gazoducte Snam.
Ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda, anuntase marti ca Italia va declara starea de urgenta cu privire la livrarile de energie, dupa explozia de la Baumgarten.
Compania Gas Connect Austria, care detine terminalul de la Baumgarten, a informat ca livrarile de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria au fost intrerupte dupa explozie, transmite Reuters.
Subsidiara care se ocupa de exportul gazelor naturale de la Gazprom a precizat marti ca lucreaza la redirectionarea fluxului de gaze, afectat de explozia hub-ului de gaze detinut de OMV la Baumgarten.
"Gazprom Export este la curent cu incidentul de la Baumgarten. In prezent, compania face tot ce este posibil pentru asigurarea fara intreruperi a gazelor naturale livrate clientilor", se arata intr-un comunicat al firmei ruse.
Separat, un oficial din Ministerul Energiei de la Kiev a declarat miercuri pentru Reuters ca tranzitul gazelor rusesti prin Ucraina a scazut cu 23%, la 200 de milioane de metri cubi, dupa explozia de la terminalul de gaze Baumgarten. Dar Maksim Belyavsky, consilier al ministrului ucrainean al Energiei, a adaugat ca tara sa este pregatita sa majoreze livrarile la nivelul inregistrat inaintea incidentului din Austria.
Terminalul... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 11:30
Grupul rus Gazprom se pregateste sa ofere Europei o cantitate mai mare de gaze naturale la preturi spot, pentru a se asigura ca firmele europene vor sprijini planul grupului rus de a extinde un gazoduct care va ocoli Ucraina.
Luna trecuta, Gazprom si cinci companii energetice europene au semnat un acord de principiu pentru dublarea capacitatii gazoductului Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania via Marea Baltica pana la 110 miliarde meri cubi pe an, incepand din 2019.
In paralel, insa, Gazprom este presat de Uniunea Europeana sa-si modifice sistemul de vanzare de gaze naturale pe baza contractelor pe termen lung legate de pretul petrolului, sistem care potrivit Comisiei Europene duce la cresterea preturilor percepute consumatorilor.
Potrivit unor citate de Reuters, cele cinci firme europene (E.ON, BASF, OMV, ENGIE si Royal Dutch Shell) care au semnat acordul cu Gazprom pentru construirea Nord Stream II au facut acest lucru in speranta ca grupul rusesc isi va ...citeste mai departe despre "Gazprom vrea sa tina Europa in sah" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 14:27
Gazprom este increzator ca dependenta Europei de gazele naturale va creste, iar grupul rus nu are niciun competitor care sa acopere necesitatile Europei pe o raza de 10.000 de kilometri, a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller.
Anul trecut, Gazprom a asigurat doua treimi din importurile de gaze naturale ale Uniunii Europene si 30% din consumul de gaze naturale, transmite Interfax.
"Ponderea importurilor pe piata europeana nu va face decat sa creasca. In ultimii 15 ani ponderea importurilor a crescut cu 17%, iar in urmatorii 15 ani se va inregistra o crestere comparabila", a declarat Alexei Miller la reuniunea anuala a European Business Congress.
"De aceea, se pune intrebarea: de unde, din ce surse isi va obtine Europa gazele necesare? La un moment dat piata europeana si-a pus sperantele in gazul lichefiat, insa Europa a pierdut batalia pentru GNL", a apreciat directorul Gazprom, adaugand ca ponderea GNL in Europa a scazut pana la 17% de la 30%.
Gazprom se ...citeste mai departe despre "Gazprom: N-avem rivali in Europa pe o distanta de pana la 10.000 de kilometri" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 11:49
Grupul rus Gazprom a eliminat, marti, reducerea de pret acordata la finele anului trecut pentru gazele naturale livrate Ucrainei, a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters.
In luna decembrie 2013, Rusia a convenit sa acorde Ucrainei un program de sprijin in valoare de 15 miliarde de dolari, precum si reducerea cu 33% (pana la 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi) a pretului gazelor naturale rusesti livrate Ucrainei, dupa ce autoritatile de la Kiev au refuzat sa semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana.
Insa in luna februarie a acestui an tensiunile politice dintre Rusia si Ucraina au escaladat dupa ce presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, sustinut de Moscova, a fost inlaturat de la putere in urma unor proteste de strada care s-au soldat cu aproximativ 80 de morti.
"In conformitate cu contractul in vigoare cu privire la livrarile de gaze naturale, in al doilea trimestru al acestui an pretul gazelor naturale livrate Ucrainei va fi de 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi", a declarat Alexei Miller, precizand ca discountul acordat in luna decembrie nu mai este valabil.
Acordul convenit in luna decembrie prevedea ca pretul gazelor naturale poate fi revizuit trimestrial, in perioada cuprinsa intre zilele de 5 si 10 ale primei luni din noul trimestru. mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 12:45
Grupul rus Gazprom ar putea renunta la planurile de constructie a unui gazoduct care sa deserveasca zacamantul urias Shtokman din Marea Barents, probabil pentru a face disponibile si clientilor non-europeni resursele extrase acolo.
Astfel, Gazprom s-ar putea concentra pe producerea de gaze naturale lichefiate (GNL), care pot fi transportate mai usor, a declarat directorul general adjunct al gigantului rus, Alexander Medvedev. Acesta este totodata seful diviziei de exporturi a Gazprom.
Comentariul lui Medvedev va antrena probabil temerile Europei privind cat de mult se poate baza pe Rusia ca furnizor major de gaze pe termen lung, in contextul cererii tot mai ridicate din Asia.
Companiile europene s-au plans in aceasta iarna ca Gazprom, care asigura un sfert din consumul Europei, nu a raspuns afirmativ solicitarilor pentru cresterea cantitatilor livrate in perioada de vreme foarte rece din prima parte a acestui an.
Grupul rus a aratat atunci ca nu poate acoperi toata cererea suplimentara.
Premierul Vladimir Putin, care va fi investit in mai in cel de-al treilea mandat de presedinte, a declarat in luna martie ca Rusia ar trebui sa se indeparteze de dependenta financiara de livrarile de gaze naturale catre Europa prin conducte. Putin considera ca Gazprom ar trebui sa se extinda in sectorul gazelor naturale lichefiate super-racite, care pot fi livrate pe mare atat in Europa, cat si catre Orientul Mijlociu si Asia, fara constrangeri legate de infrastructura.... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 18:42
Gazprom a redirectionat pe alte rute de export, timp de o zi, jumatate din cantitatea de gaze care tranziteaza Ucraina catre Europa, intr-un avertisment adresat autoritatilor de la Kiev, cu care se afla intr-un conflict referitor la preturi.
Grupul rus a precizat ca volumul livrarilor catre Europa nu a fost afectat de aceasta operatiune.
"Ne aflam la inceputul unui lung proces de redirectionare a livrarilor de gaze, de pe teritoriul ucrainean catre subsidiara noastra Beltransgaz si noile rute submarine de export", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov.
Rusia este blocata de mult timp in negocieri cu Ucraina referitoare la pretul gazelor, considerat prea mare de autoritatile de la Kiev.
Gazprom cere in schimbul unui tarif mai mic o participatie la compania care administreaza gazoductele pe teritoriul Ucrainei.
Pana in prezent, negocierile nu au dus la perturbarea librarilor de gaze catre Europa, asa cum s-a intamplat in 2006 si 2009.
Anul trecut, Gazprom a cumparat de la Belarus o conducta care porneste din nordul Siberiei si tranziteaza aceasta tara catre Europa.
Gazprom a dat totodata in exploatare, in noiembrie 2011, primul tronson al conductei Nord Stream, prin care livreaza gaze Germaniei pe sub Marea Baltica, urmand sa dubleze in acest an capacitatea de transport a gazoductului, cu un al doilea tronson.
Grupul rus intentioneaza sa creasca in 2012 exporturile totale de gaze in Europa, pentru care asigura circa un sfert... mai mult
Sambata, 31 Martie 2012, ora 09:38