Europa se va confrunta in scurt timp cu probleme in a-si satisface necesitatile in crestere de gaze naturale, daca va incerca sa se bazeze pe importurile din SUA, in loc sa majoreze achizitiile din Rusia, a declarat, vineri, pentru Reuters, un oficial de la Gazprom.
Administratia Trump si-a anuntat intentia de a oferi gaze naturale din SUA Europei si Asiei, pentru a reduce puterea de care se bucura pe piata energetica o serei de actori precum Rusia si OPEC.
Avertismentul Gazprom vine intr-o perioada in care grupul rus se pregateste sa demareze livrarile la scara larga de gaze naturale spre China, o miscare ce pare similara cu strategia petroliera a Rusiei, care de-a lungul anilor a devenit un important furnizor de titei al Beijingului pe seama Europei.
Directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, a subliniat insa ca grupul rus dispune de suficiente cantitati de gaze naturale, atat pentru Europa, cat si pentru Asia, dar a subliniat ca a venit timpul pentru Europa sa decida de unde isi cumpara gazele naturale.
"Europa a calculat gresit atunci cand a presupus ca nu va avea nevoie de o cantitate suplimentara semnificativa de gaze naturale, iar, daca va fi nevoie, o va putea cumpara din alta parte decat Rusia", a declarat Medvedev.
Anul trecut exporturile de gaze ale Gazprom au crescut cu 8%, pana la un record istoric de 194 miliarde metri cubi, ceea ce i-a conferit concernului rus o cota record de 35% pe piata din Europa.
Medvedev a estimat... mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 15:40
2Razvan Nicolescu, fost presedinte al Agentiei Europene pentru Reglementare in energie si fost ministru al Energiei, considera ca rusii de la Gazprom sunt marii castigatori ai modificarilor la Legea energiei electrice si gazelor propuse de deputatul PSD Iulian Iancu.
"Incepem sa ne umplem de ridicol la Bruxelles pe niste teme care chiar nu sunt importante pentru Romania. Cei de la Bruxelles au inteles foarte bine ca marele castigator al acestor modificari sunt cei de la Gazprom. Acesta este principalul motiv pentru care se opun!", scrie pe Facebook Razvan Nicolescu.
In postarea sa, fostul ministru se refera la o recenta scrisoare trimisa oficialilor romani de catre comisarul european Miguel Canete, in care acesta avertiza ca amendamentele la OUG 64/2017 aprobate recent de Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor, la propunerea lui Iulian Iancu, ar putea incalca libertatile fundamentale prevazute in Tratatul Uniunii Europene, ca si principiile pietei libere de energie.
Romania risca procedura de infringement, daca Parlamentul va adopta definitiv aceste amendamente, contestate inclusiv de Bursa Romana de Marfuri, platforma pe care se opereaza in tranzactiile cu gaze naturale.
Potrivit amendamentelor lui Iulian Iancu, OPCOM, companie de stat, ar urma sa detina monopolul operarii pietelor centralizate de gaze naturale, iar producatorii vor fi obligati sa tranzactioneze, de la 1 ianuarie 2018, 70% din productie, procent majorat anual de Guvern "pana la... mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 11:57
Gazprom a avertizat ca va opri livrarea de gaze naturale catre Ucraina peste doua zile, daca guvernul de la Kiev nu va efectua o noua plata, in avans, astfel ca va fi pusa in pericol furnizarea de gaze catre tarile din Europa, relateaza Reuters si Sputnik News.
"Ucraina nu a facut plata in avans la timp. Astazi, Ucraina mai are doar 219 milioane de metri cubi de gaze pentru care a platit", a declarat Alexei Miller, directorul general al Gazprom.
Miller a precizat ca intreruperea furnizarii de gaze catre Ucraina "va crea riscuri serioase pentru tranzitul de gaze catre Europa".
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze al Europei, aproape jumatate din cantitate fiind livrata prin conducte aflate pe teritoriul Ucrainei.
Compania ucraineana de stat din domeniul energiei Naftogaz a acuzat luni Rusia ca nu a livrat volumul de gaze naturale pentru care guvernul de la Kiev a platit in avans. Potrivit Naftogaz, Gazprom ar fi livrat doar 47 de milioane de metri cubi de gaze din cantitatea de 114 milioane de metri cubi ceruta.
Saptamana trecuta, guvernul de la Kiev a intrerupt alimentarea cu gaze naturale a regiunilor din estul Ucrainei controlate de rebelii prorusi. In urma acestei decizii, Moscova a inceput sa livreze direct gaze in zonele din estul Ucrainei, un purtator de cuvant al Gazprom sustinand ca furnizarea de gaze se face ep baza unui contract incheiat cu Naftogaz.
Anul trecut, Rusia a oprit livrarea de gaze catre Ucraina pentru sase luni, din cauza... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 14:48
Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, l-a informat miercuri pe Comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, ca noua pozitie de negociere a Moscovei este ca tranzitul gazelor rusesti spre UE via Ucraina va fi redirectionat prin Turcia si in consecinta Europa ar trebui sa se grabeasca sa construiasca noi capacitati de transport pentru a putea primi gaze naturale de la un hub amplasat la granita dintre Turcia si Grecia, transmite Interfax.
Luna trecuta, Gazprom a decis sa abandoneze proiectul gazoductului South Stream urmand in schimb sa construiasca un gazoduct spre Turcia, potrivit Agerpres.
'Proiectul South Stream este inchis. Conducta Turkish Stream este singura ruta prin care 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti, care in prezent sunt livrate via Ucraina, pot fi furnizate. Nu exista alte variante. Partenerii nostri europeni au fost informati de acest lucru, iar sarcina lor este acum sa puna la punct infrastructurile necesare de la granita dintre Turcia si Grecia', a spus Alexei Miller. 'Partenerii europeni au la dispozitia doar cativa ani. Este un calendar foarte scurt. Pentru a respecta termenul limita eforturile destinate construirii de noi conducte in tarile UE trebuie sa inceapa imediat, altfel gazul va ajunge pe alte piete', a spus Miller.
Conducta South Stream, ale carei lucrari au fost lansate in decembrie 2012, ar fi urmat sa lege Rusia de Bulgaria, pentru a se indrepta apoi spre Europa Centrala, prin Serbia, Ungaria si... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 10:02
Compania rusa Gazprom ar putea impune "restrictii" tarilor europene in cazul in care acestea ar livra Ucrainei gaz importat din Rusia, avertizeaza presedintele companiei, Aleksei Miller, citat de presa rusa.
"In mod normal, nu se poate efectua o schimbare a directiei fluxului in gazoduct. Dar, daca vom depista vreo redirectionare a fluxului de gaze la statii de masurare a parametrilor fluxului din Europa, am putea impune restrictii", a avertizat Miller, citat de Moscow Times si de Itar-Tass.
Rusia a sistat livrarile de gaze ...citeste mai departe despre "Gazprom ameninta Europa: Daca faceti asta impunem restrictii" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Iunie 2014, ora 14:42
Lucrarile de constructie pentru sectiunea terestra din Bulgaria a gazoductului South Stream vor incepe in luna iulie, a declarat directorul general al Gazprom, Alexey Miller, transmite Novinite.
Potrivit unui comunicat publicat vineri pe pagina de Internet a Gazprom, in scurt timp va fi semnat in Bulgaria un contract pentru livrarea de materiale si echipamente, constructii, instruirea personalului si punerea in functiune a conductei de gaze.
"Astazi doar South Stream poate da Europei garantii reale cu privire la securitatea energetica", a apreciat Alexey Miller. Potrivit acestuia, in toamna acestui an ar urma sa inceapa si lucrarile de constructia la sectiunea off-shore a conductei, via Marea Neagra, urmand ca primele livrari de gaze naturale prin viitoarea conducta sa aiba loc la sfarsitul lui 2015.
In paralel insa, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, a exprimat ingrijorarile Comisiei fata de riscul ca proiectul South Stream sa incalce legislatia UE. "Comisia se asteapta ca Bulgaria sa nu adopte o lege care violeaza normele europene. Daca South Stream este construit si opereaza prin incalcarea legislatiei UE vor fi sanctiuni", a avertizat Sabine Berger.
Gazoductul South Stream ar urma sa se intinda pe o lungime 2.446 km, dintre care 900 km prin Marea Neagra. Capacitatea proiectata a conductei este de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Compania South Stream Transport B.V. este un joint venture international... mai mult
Duminica, 27 Aprilie 2014, ora 13:50
Concernul rus de stat Gazprom avea in 2007, in plin boom al pietei materiilor prime, un obiectiv grandios: sa ajunga compania cu cea mai mare valoare din lume in sapte ani, dar a gafat cu doar 910 miliarde de dolari, esec emblematic pentru declinul economiei Rusiei.
In aprilie 2007, directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, estima ca producatorul de gaze isi va creste de patru ori capitalizarea, la 1.000 de miliarde de dolari, in numai sapte ani si va deveni cea mai valoroasa companie din lume.
Medvedev s-a inselat cu numai 910 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
De la momentul la care directorul Gazprom a anuntat acel obiectiv, niciuna dintre cele mai mari 5.000 de companii din lume nu a inregistrat un colaps mai puternic al capitalizarii decat gigantul rus. Declinul bursier de 154 miliarde de dolari al Gazprom a devenit emblematic pentru problemele economiei conduse de presedintele rus Vladimir Putin, mai noteaza Bloomberg.
Gazprom a scazut puternic trei ani la rand pe bursa, in contextul cheltuielilor pentru proiecte variind de la exploatari in Siberia, la Jocurile Olimpice de la Soci.
"Gazprom este campion in distrugerea valorii. Nu doar Gazprom a ratat obiectivul de a-si creste capitalizarea, ci Rusia insasi a esuat. Nu a reusit sa creeze un climat in care companiile de stat sa functioneze ca entitati controlate de actionari", a declarat Ian Hague, partener fondator la Firebird Management, firma care administreaza active de 1,3... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 17:06
Grupul Gazprom este dezamagit de recomandarea Comisiei Europene pentru revizuirea acordurilor bilaterale incheiate de Rusia cu tarile partenere ale proiectului gazoductului South Stream, potrivit biroului de presa al grupului rus.
"Se obisnuieste ca proiectele transfrontaliere de investitii sa fie sustinute de acorduri interguvernamentale pentru a asigura securitatea si stabilitatea investitorilor", se arata intr-o declaratie a biroului de presa, citata de Bulgarian Telegraph Agency (BTA), relateaza Novinite.
Potrivit Gazprom, grupul rus nu este parte a acestor acorduri, ale caror texte sunt disponibile de mai multi ani.
"Iata de ce suntem surprinsi si dezamagiti de temerile exprimate de Comisia Europeana abia acum, cand lucrarile sunt in curs", potrivit declaratiei, care subliniaza ca momentul este nepotrivit, avand in vedere ca mai multe tari au declarat ca proiectul South Stream este de prioritate.
Tarile semnatare a acordurilor cu Rusia pentru South Stream sunt Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria, state membre UE, precum si Serbia, membra a Comunitatii Energiei, un acord international sustinut de UE care include tari foste comuniste din Europa de Est.
Declaratia reprezinta o reactie la o recomandare recenta a Comisiei Europene ca acordurile interguvernamentale intre Rusia si statele UE implicate in proiect sa fie renegociate astfel sa respecte legislatia comunitara.
Comisia Europeana a avertizat ca va lansa proceduri de... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 19:11
Ucraina datoreaza Rusiei circa 2 miliarde de dolari pentru livrarile de gaze si nu exista inca un plan de rezolvare a problemei, a declarat directorul general al Gazprom, Alexei Miller.
Miller a precizat ca discuta cu reprezentantii companiei nationale de energie fin Ucraina Naftogaz pentru gasirea unei solutii, transmite RIA Novosti.
"Cautam variante pentru rezolvarea problemei, avem negocieri, dar deocamdata nu am ajuns la un acord", a spus Miller jurnalistilor.
Comentariile sale au avut loc dupa ce Naftogaz a anuntat marti ca a incheiat un acord cu Gazprom pentru amanarea platilor pentru livrarile de gaze din timpul iernii pana in primavara.
Directorul Naftogaz, Ievhen Bakulin, a spus ca acordul prevede amanarea platilor pentru gazele importate in ultimul trimestru al anului.
Oficialii ucraineni au anuntat ca cele doua parti au ajuns la un compromis referitor la un nou program de plati, dar nu au dat detalii.
Pe de alta parte, oficialii rusi au spus ca a fost analizata amanarea platilor.
Negocierile dintre Moscova si Kiev au loc pe fondul tulburarilor politice din Ucraina. Mii de oameni participa la demonstratii in capitala, cerand demisia presedintelui Viktor Ianukovici si a guvernului, in urma esecului de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeana.
Gazprom a reclamat in octombrie faptul ca Ucraina ii datoreaza 882 de milioane de dolari pentru gazele importate si a avertizat ca ar putea sa ii ceara ca in viitor sa plateasca in avans.... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 18:42