Consiliul de supervizare al companiei FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, a aprobat vineri un plan de investitii privind constructia unui gazoduct pana in Serbia cu o capacitate de sase miliarde metri cubi pe an, informeaza Itar Tass.
Potrivit documentelor adoptate de FGSZ, capacitatea planificata a viitoarei conducte trebuie atinsa la granita cu Serbia pana in luna octombrie 2021.
Grupul energetic ungar MOL, care controleaza FGSZ, a anuntat si el sambata ca a decis sa se va alature proiectului gazoductului TurkStream, care face legatura intre Rusia si Turcia via Marea Neagra. MOL a precizat ca Autoritatea de reglementare din Ungaria a aprobat un plan de dezvoltare pe zece ani care include constructia unui nou interconector de gaze la granita cu Serbia, cu o capacitate de 6 miliarde de metri cubi anual.
Anterior, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto a declarat ca Ungaria a semnat un acord comercial cu privire la achizitionarea unei cantitati de 4,2 miliarde metri cubi de gaze naturale de la grupul rus Gazprom in perioada octombrie 2020-octombrie 2021. Szijjarto a mai spus ca Budapesta este interesata "in oportunitatea de a cumpara gaze naturale rusesti via TurkStream si Bulgaria, incepand de la finele anului urmator".
Conducta ocoleste Ucraina
Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale rusesti din Rusia pana in Turcia,... mai mult
Duminica, 28 Iunie 2020, ora 12:47
Tranzitul gazelor naturale prin Ucraina spre Turcia si Bulgaria a fost oprit dupa lansarea gazoductului TurkStream, a declarat joi directorul general al operatorului retelei de gazoducte din Ucraina (GTSO), Serhiy Makogon, transmite agentia de presa Ukrinform.
"Pot sa va confirm ca livrarile spre Bulgaria si Turcia prin Ucraina nu se mai deruleaza. Toate solicitarile pe care le primim sunt pentru Romania si Republica Moldova. Nu transportam gaze naturale pentru clienti din Turcia via gazoductul Trans-Balkan", a spus Serhiy Makogon.
Acesta a adaugat ca in prezent este posibil ca gazoductul Trans-Balkan sa fie utilizat pentru livrari in sistem reverse. "Nu stiu daca exista interes comercial pentru acest lucru, dar noi ca operator suntem gata sa furnizam aceasta oportunitate", a spus Makogon.
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, si omologul sau rus, Vladimir Putin, au inaugurat, miercuri, in mod oficial gazoductul TurkStream, care va alimenta anual Turcia si Europa cu o cantitate de peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti via Marea Neagra.
Grupul rus Gazprom a inceput inca din data de 1 ianuarie 2020 a inceput sa livreze Bulgariei gaze naturale via TurkStream, inlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina si Romania.
Saptamana trecuta, directorul general al Transgaz, Ion Sterian a declarat si el pentru AGERPRES ca gazele rusesti nu mai trec prin Romania, pe ruta Isaccea-Negru Voda, spre Bulgaria, dupa ce contractul cu... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 10:25
Dupa negocieri indelungate, Rusia, Ucraina si UE au convenit joi noaptea, "in principiu", asupra unui nou acord privind livrarea de gaze naturale incepand cu data de 1 ianuarie 2020, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, transmite Reuters.
Ucraina este o tara cruciala pentru tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa. Actualul acord prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei si altor tari din Europa expira dupa 31 decembrie 2019.
"Dupa negocieri intensive sunt bucuros sa spun ca am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie, ceea ce cred ca este o veste foarte buna pentru Europa, Rusia si Ucraina", a declarat Sefcovic.
Vicepresedintele Comisiei Europene, ministrul Energiei din Ucraina, Oleksiy Orzhel, si omologul sau rus, Alexander Novak, s-au intalnit joi la Berlin pentru discutii dar nu au oferit alte detalii.
Separat, grupul rus Gazprom a informat ca oficialii de la Moscova si Kiev se vor intalni vineri la Minsk pentru a continua discutiile.
La randul sau, Oleksiy Orzhel si-a exprimat speranta ca in scurt timp se va ajunge "la un rezultat pozitiv pentru toate partile" iar ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a laudat eforturile Germaniei de a intermedia un acord intre Ucraina si Rusia.
In prezent, Rusia construieste doua noi gazoducte, Nord Stream2 si TurkStream, acesta din urma fiind destinat sa ocoleasca Ucraina. Cu toate acestea, joi la conferinta sa anuala de presa, presedintele Rusiei, Vladimir... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 10:27
Operatorii sistemelor de transport al gazelor naturale din Romania si Ucraina au semnat un acord de interconectare care permite furnizarea gazelor din Turcia si sudul Europei catre Ucraina si Republica Moldova, a anuntat miercuri compania ucraineana, transmite Reuters.
Potrivit furnizorului de informatii S&P Global Platts, acordul semnat miercuri de noul operator al retelei de gazoducte din Ucraina (GTSO) si compania romaneasca Transgaz va permite livrarea de gaze naturale din Romania spre nord in Ucraina si Republica Moldova la punctul de interconectare Isaccea-Orlovka, incepand cu data de 1 ianuarie 2020.
Acordul permite tuturor furnizorilor sa transporte gaze naturale "fara nicio dificultate" via o noua ruta de aprovizionare - din sudul Europei si Turcia via Bulgaria si Romania spre Ucraina si mai departe spre Republica Moldova, a informat compania GTSO intr-un comunicat.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2020, va fi disponibila capacitate la punctul de interconectare Isaccea-Orlovka pe granita dintre Ucraina si Romania. Capacitatea care va fi disponibila pe directia Ucraina-Romania va fi de 17,8 milioane metri cubi pe zi, in timp ce in directia opusa va fi disponibila o capacitate de 15,8 milioane metri cubi pe zi.
"Aceasta este o decizie istorica deoarece creeaza o ruta suplimentara pentru importul de gaze naturale in Ucraina, in primul rand pentru a furniza gaze consumatorilor din Republica Moldova si consumatorilor ucraineni din regiunea Odesa, amplasata in... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 15:08
Rusia va inaugura luni primul sau gazoduct spre China, acesta fiind de altfel unul din cele trei mari gazoducte destinate sa ii consolideze pozitia de cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, transmite AFP.
Beijingul a devenit un partener strategic pentru Moscova, care incearca sa isi diversifice pietele de export, in conditiile in care in prezent exporturile rusesti de gaze naturale merg in special in Europa.
Denumit 'Power of Siberia', gazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri si va conecta zacamintele de gaze naturale din Siberia orientala de frontiera ruso-chineza. La randul sau, China ar urma sa finalizeze in 2022-2023 un gazoduct care va face legatura intre frontiera cu Rusia si metropola Shanghai. Presedintii Vladimir Putin si Xi Jinping vor participa la o videoconferinta organizata cu prilejul inaugurarii acestui gazoduct care concretizeaza dorinta Rusiei de a se apropia de Asia pe fondul tensiunilor dintre Moscova si UE.
Noul gazoduct este insotit de un urias contract de aprovizionare de gaze, semnat in luna mai 2014 de grupul rus Gazprom si concernul chinez CNPC, si a carui valoare este estimata la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.
In paralel, China este un partener major al Rusiei in domeniul gazelor naturale lichefiate, via doua uriase proiecte ale grupului privat rus Novatek in zona Arctica.
Gazoductul Power of Siberia este "unul din cele mai asteptate proiecte energetice din Asia, cu implicatii... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 09:59
Primul interconector nou de gaze naturale din Europa din ultimul deceniu, care va lega din ianuarie Finlanda si Estonia, va slabi influenta Gazprom asupra regiunii Marii Baltice si ar putea determina reducerea preturilor, a anuntat miercuri operatorul gazoductului Balticconnector, transmite Reuters.
Balticconnector va ajuta Finlanda sa-si diversifice achizitiile de gaze si sa poata trimite gaze catre statele baltice, care acum primesc gaze din Rusia si din terminalul lituanian de gaze naturale lichefiate (LNG) Klaipeda.
Desi gazoductul va transporta partial gaze rusesti, este un proiect finantat in mare parte de UE - care acopera 75% din costul sau de 300 milioane de euro (330,81 milioane de dolari). Proprietarii sai, Conectorul Baltic (Finlanda) si Elering (Estonia), acopera restul.
Livrarile masive de gaze naturale lichefiate ieftine au redus deja cota Gazprom pe piata europeana.
Gazprom si-ar putea schimba preturile pentru gazele livrate Finlandei pentru a concura cu gaze naturale lichefiate, au declarat pentru Reuters oficiali de la operatorul gazoductului Balticconnector.
"Deoarece contractele de furnizare ale Gazprom difera de la tara la tara, exista de asemenea concurenta intre aceste contracte...Exista mai multa capacitate de import pentru gaze rusesti in regiune decat pentru gaze naturale lichefiate", a apreciat Erkki Sapp, director in cadrul Elering.
Si directorul general al Conectorului Baltic, Herkko Plit, se asteapta ca Gazprom sa reduca... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 12:50
Pe fondul razboiului energetic dintre Moscova si Kiev, Europa risca sa ramana paralizata de frig iarna aceasta.
Conducerea Gazprom a anuntat ca este gata sa sisteze livrarile de gaze catre tarile UE, daca Ucraina va recurge la "sifonarea" combustibilului din gazoductele care asigura lagatura intre Moscova si spatiul comuniatar European, anunta agentia TASS.
"Exista un risc in ceea ce priveste tranzitul de gaze catre Europa via Ucraina. In contractul din 2009 am stabilit toate clauzele de forta majora.
Daca Ucraina va incerca sa se alimenteze din gazul destinat tarilor europene, fie vom reduce livrarile cu cantitatea de gaz ilegal trasa din conducte, fie vom efectua reduceri disproportionate.
Dar, la fel de bine, putem recurge si la sistarea livrarilor in cazul oricarei incalcari a acestei claue", a specificat Alexei Miller, directorul general Gazprom.
Alimentarea cu gaze a Ucrainei a devenit o problema spinoasa in relatiile dintre UE si Rusia. De fiecare data cand Kremlinul a incercat sa joace cartea gazului in fata puterii de la Kiev, ucrainenii au beneficiat de sprijin din partea tarilor europene.
Anul acesta insa, Kievul nu a mai incheiat un contract de alimentare cu gaze din Rusia, securitatea energetica a tarii fiind pusa in pericol de complexele jocuri politice care se desfasoara in regiune.
De altfel, tranzitul gazului catre UE via Ucraina ar putea fi o poveste care sa ia sfarsit in 2019, Rusia intentionand sa alimenteze piata energetica din... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:14
Explozia care a avut loc marti la un gazoduct din regiunea ucraineana Poltava a fost provocata de o bomba, a transmis ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov.
"Presupunem ca dispozitivul explozibil a fost plasat sub un perete de beton care sustine conducta si ca au fost doua explozii", a spus Avakov, intr-un raport prezentat la o intalnire guvernamentala, relateaza agentia Reuters.
Explozie la o conducta de gaze din Ucraina - pe acolo trece gazul rusesc spre Occident
O explozie puternica a avut loc, marti, la un gazoduct ucrainean, in regiunea Poltava. Martorii sustin ca au vazut o minge de foc, care s-a inaltat in aer 200 de metri.
Autoritatile ucrainene au transmis, marti, ca atacul ar fi fost menit sa discrediteze ...citeste mai departe despre "Explozia de la gazoductul din Ucraina, provocata de o bomba - Ministerul de Interne" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:50
Liderii ucraineni si turci au examinat diferite trasee pentru aducerea de hidrocarburi in Europa, inclusiv un proiect de gazoduct ce ar urma sa traverseze Marea Neagra, a anuntat luni premierul regiunii ucrainene Crimeea, Anatoli Moghilev.
Gazoductul ar putea "trece prin Crimeea sau prin Odessa", a spus el, precizand ca distanta dintre Turcia si Ucraina, pe sub mare, "este de numai 200 de mile nautice".
Ucraina, care contesta pretul actual al gazului rus, cauta noi surse de aprovizionare, orientandu-se in special spre Iran.
Moghilev, care l-a insotit pe presedintele ucrainean Viktor Ianukovici in cursul vizitei sale recente in Turcia, a precizat ca cele doua parti au studiat si posibilitatea transportului de gaz natural lichefiat prin stramtorile Bosfor si Dardanele.
"Turcii sunt ostili acestei idei, pe care o considera periculoasa", a precizat oficialul din Crimeea. mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 10:32