Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a fixat sfarsitul anului 2019 ca termen de finalizare a lucrarilor la gazoductul Turkish Stream, data la care Rusia vrea sa suspende si tranzitul de gaze catre Europa prin gazoductele de pe teritoriul Ucrainei.
Gazprom intentioneaza ca, in a doua jumatate a anului acesta, sa treaca la instalarea conductelor pe fundul Marii Negre si sa demareze lucrarile la tronsonul care va inainta pe teritoriul Turciei, anunta Hurriyet Daily News.
"Am creat toate conditiile pentru a putea inainta cu tronsonul pe fundul marii. Lucrarile de foraj pentru realizarea primei sectiuni a microtunelului de pe tarmul rusesc sunt gata, iar a doua parte este finalizata in proportie de 98,5%.
In Consiliul Director al Gazprom am luat decizia de a deschide o subsidiara a Stream Transport in Instanbul pentru a se ocupa de implementarea si coordonarea lucrarilor de pe teritoriul Turciei", a explicat Miller.
Turkish Stream va avea doua tronsoane de transport cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi fiecare, dirijarea transportului de gaze catre sudul Europei prin Turcia urmand sa reduca volumul de gaze transportate prin Ucraina si, implicit, redeventa pe care Rusia o plateste Kievului.
Rusia a anuntat ca doreste sa suspende transportul de gaze pe teritoriul Ucrainei incepand cu 2019, ca urmare a relatiilor tensionate existente intre cele doua tari dupa declansarea crizei din estul Ucrainei si anexarea Crimeei. mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 13:44
Turcia a ratificat, marti, proiectul de constructie a gazoductului Turkish Stream, ce va lega Rusia de tara condusa de Recep Erdogan, ocolind astfel Ucraina, cu care nu mai are cele mai bune relatii.
E un prim pas catre o victorie a lui Vladimir Putin in fata vecinilor din vest, caci liderul de la Kremlin cauta de mult timp sa-i boicoteze pe plan energetic.
Actul a fost semnat de liderul de la Ankara si publicat in Monitorul Oficial, informeaza Ukraine Today.
Tara lui Vladimir Putin va construi doua conducte pe sub Marea Neagra, cu o capacitate de 15,75 de miliarde de metri cubi fiecare, iar resursele vor alimenta atat Turcia, cat si alte tari europene.
Proiectul ar urma sa fie demarat in 2018.
Turkish Stream va ocoli Ucraina, care in prezent e principala ruta de livrare a gazelor rusesti catre Europa. Rusia vrea sa ...citeste mai departe despre "Erdogan a semnat pentru Turkish Stream: De ce se bucura rusii si cum va fi lovita financiar Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Decembrie 2016, ora 17:42
Vizita lui Vladimir Putin la Istanbul, prilejuita de cel de-al 23-lea Congres Mondial al Energiei, ii da sansa liderului de la Kremlin de a se intalni cu omologul sau turc, Recep Erdogan, pentru a perfecta detaliile finale ale colaborarii in vederea construirii gazoductului Turkish Stream.
Gazoductul care va strabate Marea Neagra a fost anuntat ca varianta inlocuitoare a proiectului South Stream in decembrie 2014, dar a fost blocat apoi ca urmare a neintelegerilor survenite intre Moscova si Ankara. Acum insa, momentul se arata prielnic pentru semnarea acordului, crede ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, citat de Hurriyet Daily News.
Dupa cum dicteaza Moscova
Putin si Erdogan au stabilit sa se intalneasca, alaturi de ministrii Energiei din ambele state, pentru a perfecta detaliile finale ale acordului ruso-turc privind construirea gazoductului care va inainta pana la granita cu UE.
"Proiectul se afla intr-un stadiu avansat al discutiilor interguvernamentale. Facem eforturi sa aducem la zi toate procedurile necesare pentru semnarea acordului. Cred ca exista sansa ca acesta sa fie semnat pe 10 octombrie", a declarat ministrul Novak.
Memorandumul care a deschis calea proiectului ruso-turc a fost semnat in 2014 intre Gazprom si Botas, compania de distributie a gazelor naturale din Turcia.
Turkish Stream trebuia sa fie deja intr-un stadiu avansat al constructiei, daca negocierile asupra pretului gazelor livrate in Turcia si incidentul in care aviatia... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 17:02
Moscova anunta ca este pe punctul de a bloca si proiectul gazoductului Turkish Stream, pe langa alte masuri de impunere a unui set de sanctiuni economice in relatia cu Turcia.
Anuntul a fost facut de ministrul Energiei Alexander Novak, dupa ce premierul Dimitry Medvedev a cerut membrilor guvernului sa vina cu propuneri pe pachetul de masuri economice speciale, anunta agentia TASS.
Stop si de la capat
"Deocamdata nu exista nicio solutie concreta. Aceste propuneri vor fi inaintate in curand si apoi vom vedea ce decizii vor fi aprobate de guvern ca parte a acestei legi", a anuntat ministrul rus al Energiei.
Tensiunile ivite intre Moscova si Ankara, dupa ce aviatia turca a doborat un avion militar rusesc, au dus la impunerea unor sanctiuni comerciale dictate de Rusia in relatia cu Turcia.
Proiectul Turkish Stream a fost perfectat intre companiile Gazprom (Rusia) si Botas Petroleum Pipeline Corporation (Turcia) in decembrie 2014, gazoductul fiind conceput sa transporte 63 de miliarde metri cubi de gaz prin Marea Neagra si pe teritoriul Turciei, pana la granite cu UE.
De la semnarea parteneriatului intre cele doua companii energetice si pana in prezent, proiectul Turkish Stream s-a izbit de o serie de piedici reprezentate de pretul negociat pentru livrarile de gaze pe piata din Turcia, ca si de dificultatile financiare intampinate de Gazprom.
Turkish Stream a fost conceput ca o varianta de inlocuire a proiectului South Stream pe care Rusia urma sa il... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 10:40
Gazprom, marioneta preferata de presedintele rus Vladimir Putin in relatiile cu marile piete de energie, face o noua tumba din apele Bosforului catre cele ale Marii Baltice pentru a descalci o situatie complicata in exporturile de energie ale Rusiei.
Proiectul gazoductului Turkish Stream pare sa fi fost sacrificat de dragul ambitiilor manifestate de Moscova in razboiul din Siria, asa ca Putin isi indreapta atentia spre un alt mare client dependent de gazele rusesti: Germania, noteaza portalul Bloomberg.
Tensiuni Moscova-Ankara
Cu doar o saptamana in urma, pe fondul recentei interventii militare a Moscovei in razboiul civil din Siria, Gazprom, compania de export gaze a Rusiei a anuntat ca va reduce la jumatate dimensiunile gazoductului care urma sa traverseze Turcia pana la granita cu UE.
Doar cateva zile mai tarziu, escaladarea tensiunilor dintre Ankara si Moscova l-au facut pe presedintele Recep Erdogan sa avertizeze Rusia ca programele de cooperare energetica sunt periclitate de violarea spatiului aerian al Turciei de aeronavele militare rusesti.
Situatia difera mult fata de cea din decembrie 2014, cand Putin anunta la Ankara ca Turkish Stream va inlocui proiectul South Stream dezvoltat impreuna cu partenerii din UE.
Planul de atunci al liderului de la Kremlin era sa foloseasca Turcia pentru a transmite in continuare gaze naturale catre Uniunea Europeana fara a mai tranzita teritoriul Ucrainei si fara a se supune legislatiei anti-monopol de pe piata... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 16:09
Conducerea companiei rusesti Gazprom a decis sa reduca la jumatate dimensiunea proiectului Turkish Stream care urma sa transporte gaze naturale catre Uniunea Europeana, via Turcia.
"In acest moment, capacitatea maxima de transport a gazoductului Turkish Stream este prevazuta la 32 de miliarde de metri cubi pe an. Este o pozitie realista pe care urmeaza sa o negociem cu partenerii turci", a afirmat directorul general Gazprom, Alexei Miller, citat de Novinite.
Noua proiectie facuta de compania din Rusia reduce la jumatate capacitatea initiala de transport a gazoductului, 63 de miliarde metri cubi pe an, lasand un semn de intrebare daca gazoductul va inainta in flancul sudic al UE.
Investitia initiala, care prindea toate cele patru tronsoane ale gazoductului, se ridica la aproximativ 11,4 miliarde dolari, fara TVA, si urma sa ajunga la granita dintre Turcia si Grecia, asigurand distributia gazelor si catre alte tari din flancul sud-estic si central al Europei.
Este de asteptat ca redimensionarea proiectului Turkish Stream sa reduca cu aproximativ 40% costurile gazoductului.
O parte din gazul livrat prin Turkish Stream va fi destinat strict pietei din Turcia, iar aceasta tara se dovedeste al doilea mare consumator de gaz rusesc din zona europeana, dupa Germania.
Anul trecut, Gazprom a livrat pe piata din Turcia 27,4 miliarde metri cubi de gaz prin intermediul a doua gazoducte: Blue Stream si Trans-Balkan, ultimul traversand teritoriile Ucrainei, Moldovei si... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 13:44
Constructia gazoductului Turkish Stream ar putea fi amanata pana in 2016, ca urmare a crizei politice de la Ankara.
Anuntul a fost facut de presedintele Gazprom, Alexei Miller, dupa ce compania din Rusia anuntase ca va construi pentru moment doar tronsonul de furnizare a gazelor pentru piata din Turcia, relateaza cotidianul Hurriyet Daily News.
Lipsa unui acord guvernamental intre Moscova si Ankara pe proiectul gazoductului Turkish Stream tine in continuare blocata investitia prin care Gazprom planuia sa intre pe piata de energie din sudul Europei.
Inalti oficiali de la Ankara au confirmat ca intre cele doua state nu se inregistreaza progrese facute in acest proiect.
"Nu putem sa mergem inainte cu negocierile in acest moment. Rusia a lasat negocierea pretului intre Gazprom si operatorul local BOTAS ca o conditie necesara inaintea semnarii acordului guvernamental.
Si noi am vazut acest lucru ca pe un punct preliminar. Cum alegerile din iunie nu au adus un nou guvern in fruntea Turciei, discutiile au fost inghetate. Nu s-a renuntat la proiect, doar a fost inghetat", afirma Sefa Sadik Aytekin, un secretar de stat din Ministerul Energiei de la Ankara.
Aytekin afirma ca pretentiile turcilor in privinta discountului acordat de Gazprom la pretul gazelor naturale au crescut de la 6% la 10,25%.
"Unele prevederi ale acordului am fi vrut sa le negociem separat", a mai spus secretarul de stat turc in cadrul unui forum pe teme energetice din capitala Turciei.
La... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 18:00
Gazprom a renuntat pentru moment la planurile marete pentru proiectul prin care urma sa distribuie gaze naturale in partea sudica a Europei.
Directorul general adjunct al companiei din Rusia, Alexander Medvedev, a anuntat ca gazoductul Turkish Stream va fi realizat pe un singur picior, reprezentand doar tronsonul de distributie al gazelor pentru piata din Turcia, anunta agentia bulgara Novinite.
"Am stabilit de comun acord cu partea turca sa realizam pentru inceput doar tronsonul nr. 1, urmand ca ulterior sa ne concentram si asupra celorlalte tronsoane", a declarat Mevedev, insistand pe ideea ca Moscova nu a renuntat sa extinda reteaua pana la limita cu Grecia.
"Daca cineva crede ca Turcia a renuntat sa ne dea dreptul sa continuam traversarea teritoriului cu celelalte tronsoane, atunci se insala", a mai spus directorul adjunct al Gazprom.
Conform spuselor lui Medvedev, in final, numarul fix de tronsoane care vor traversa teritoriul Turciei pana la granita cu UE va fi stabilit in functie de cererea de energie de pe piata europeana.
Anuntul reprezentantilor Gazprom vine dupa luni in sir de negocieri intre Moscova si Ankara si dupa destule incertitudini privind sansele de construire a gazoductului Turkish Stream.
Acesta ar fi urmat sa inlocuiasca proiectul South Stream, denuntat de presedintele Vladimir Putin in urma unor conflicte cu reprezentantii CE privind dreptul de a opera si de a distribui gaze in acelasi timp pe portiunea gazoductului aflata pe... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 18:02
Oficialii din Ministerul Energiei de la Moscova au declarat ca asteapta ca in cateva saptamani sa semneze acordul interguvernamental cu partea turca pentru realizarea primului tronson din gazoductul Turkish Stream.
"Totul depinde acum de turci. Le-am inaintat documentatia noastra si proiectul acordului pentru a le studia. Ne asteptam sa primim un raspuns la sugestiile noastre", a declarat ministrul Alexander Novak pentru agentia TASS.
Proiect incert
Gazoductul Turkish Stream a fost prezentat prima data in decembrie 2014, dupa ce presedintele Vladimir Putin a decis sa renunte la proiectul unui gazoduct construit in comun cu UE, South Stream.
Din nefericire pentru Gazprom, negocierile cu oficialii de la Ankara nu s-au dovedit usoare, chiar si in ciuda unor discutii purtate la nivel de sefi de stat.
Abia dupa mai multe discounturi oferite Turciei pentru gazul natural livrat pe piata din aceasta tara, Putin pare sa fi obtinut o promisiune vaga pentru realizarea gazoductului care ar urma sa lege Rusia de UE, via Turcia.
Ministrul Novak sustine ca acordul interguvernamental ar urma sa fie semnat in doua-trei saptamani.
O sursa din ministerul Energiei a afirmat ca Rusia este pregatita sa reia imediat lucrarile la primul tronson al Turkish Stream. Acesta ar urma sa livreze gaz destinat exclusiv consumului de pe piata interna din Turcia.
Actualele negocieri se poarta strict pe acest obiectiv de investitii, tronsoanele 2-4, destinate livrarilor de gaz pe... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 11:21