Bulgaria a deschis vineri o noua sectiune a gazoductului sau de tranzit catre Turcia, extinzandu-i capacitatea, deoarece Sofia se grabeste sa pregateasca transportul gazului rusesc catre Europa, prin proiectul TurkStream, ce va face legatura intre Rusia si Turcia, via Marea Neagra, transmite Reuters.
Noua sectiune de 20 de kilometri din sud-estul Bulgariei va majora capacitatea gazoductului Transbalkan la 15,7 miliarde de metri cubi de gaz (bcm) pe an, de la 14 bcm in prezent, si va ajuta la sporirea securitatii gazelor furnizate, au anuntat autoritatile de la Sofia.
"Acum am construit o conducta care va permite fluxuri reversibile, astfel incat putem obtine gaze din Turcia, din Azerbaidjan si din Rusia", a afirmat premierul Boyko Borissov, la ceremonia oficiala, la care a fost prezent si ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez.
Estimat la sapte miliarde de euro, proiectul TurkStream prevede constructia a doua conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, ceea ce va permite Rusiei sa isi reduca dependenta de Ucraina ca ruta de tranzit pentru livrarile sale de gaze destinate Europei.
Gazoductul este conceput in vederea majorarii livrarilor de gaze naturale rusesti spre Turcia, cel de-al doilea cumparator de gaze rusesti, dupa Germania. Un lucru important pentru Moscova il reprezinta faptul ca TurkStream ar urma sa fie prelungit din Turcia spre Europa de Sud, deschizand astfel o noua ruta de tranzit pentru gazele rusesti.... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 17:55
Dupa o pauza de aproape 10 luni, cauzata de racirea relatiilor dintre Moscova si Ankara, cei doi lideri autoritari din Rusia si Turcia, Vladimir Putin si Recep Erdogan, sunt pe cale sa reia discutiile amicale printr-o intalnire fata in fata.
Nu este un secret ca presedintele turc s-a uitat mereu cu admiratie catre liderul de la Kremlin, dar vizita lui Erdogan in Rusia implica atat de multe lucruri incat liderii occidentail, in special cei din UE, simt fiori la gandul realizarii unei aliante neasteptate intre cei doi sefi de stat, relateaza Bloomberg.
Filiera siriana
Evolutia conflictului din Siria, in care Rusia s-a implicat direct in sustinerea trupelor regimului Assad, poate evolua in moduri cu totul si cu totul neasteptate, daca Erdogan va imbratisa fara prea multe ocolisuri viziunea politica a lui Putin pentru tara vecina cu Turcia.
Cum Ankara s-a confruntat luna trecuta cu o lovitura de stat esuata, in care oficialii turci suspecteaza si un amestec al CIA, o reconfigurare a parteneriatelor strategice gandite de Recep Erdogan nu este exclusa, Putin fiind un aliat de conjuctura care poate recladi imaginea liderului turc, explica analistii consultati de Bloomberg.
Putin spera si el sa obtina un acord din partea Ankarei privind reducerea considerabila a fluxului de arme si luptatori care se scurg spre taberele fortelor de opozitie din Siria, via Turcia.
Rami Abdurrahman, directorul Organizatiei pentru Drepturile Omului din Siria (SOHR), sustine ca, din... mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 17:46
Rusia a suspendat lucrarile la proiectul gazoductului Turkish Stream, in timp ce discutiile referitoare la constructia unei centrale nucleare in Turcia raman deschise, a anuntat, joi, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmite Reuters.
Alexander Novak a declarat ca nu vede necesitatea reducerii productiei de titei de catre Rusia si nu se asteapta ca Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa modifice plafonul de 30 milioane de barili pe zi, la urmatoarea reuniune programata a avea loc in 4 decembrie.
In ultimele 12 luni, pretul barilului de petrol s-a redus la jumatate, pana la 50 de dolari, iar analistii avertizeaza ca o noua scadere a acestuia va pune si mai multa presiune pe bugetul Rusiei, tara care realizeaza jumatate din venituri din exporturile de petrol si gaze naturale.
Joi, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna ianuarie era in scadere cu... citeste mai departe despre "Rusia opreste lucrarile la un proiect de importanta geostrategica din Turcia: Nu vedem rostul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 14:12
Compania de stat Botas din Turcia, importatorul de gaze pe piata locala, a apelat la Curtea Internationala de Comert pentru a transa disputa in privinta pretului gazelor naturale cumparate din Rusia, au anuntat oficialii companiei.
Turcii s-au laudat in februarie cu un discount de 10,25% la pretul gazelor naturale obtinut in urma negocierilor cu compania rusa Gazprom, dar acesta nu a fost aplicat pana acum, anunta ziarul Hurriyet Daily News.
Pret disputat
Turcia cumpara anual de la Gazprom intre 28 si 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar anul acesta Ankara a sperat sa obtina o reducere substantiala a tarifului in urma discutiilor care au fost purtate intre cele doua parti.
Negocierile pe pretul gazelor livrate de rusi pe piata din Turcia au debutat dupa ca presedintele Vladimir Putin a anuntat proiectul gazoductului Turkish Stream care urma sa lege cele doua tari pe sub Marea Neagra, inaintand apoi pe teritoriul turcesc pana la granita cu UE.
Intre timp insa, tensiunile ivite intre Moscova si Ankara, dar si alte detalii tehnice au dus la suspendarea proiectului Turkish Stream.
Luni, 26 octombrie, reprezentantii companiei Botas au notificat conducerea Gazprom de actiunea dusa in fata instantelor internationale de arbitraj comercial, conform instiintarii oficiale scopul fiind acela de a recupera cele 10,25 procente din pretul platit in cursul acestui an.
"Negocierile s-au intins pe o perioada destul de lunga, iar de luni am prezentat cazul... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 15:38
Rusia si Turcia au facut inca un pas inainte pentru constructia gazoductului Turkish Stream.
Gigantul energetic Gazprom a trimis la Ankara coordonatele necesare pentru acest proiect, informeaza Hurriyet Daily News.
Rusia instaleaza primele conducte ale Turkish Stream
Anuntul a fost facut de ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz.
"Saptamana trecuta am luat coordonatele necesare de la Gazprom. Mai trebuie sa obtinem acordurile preliminare, iar apoi vom face studiul de fezabilitate. Am putea face progrese in urmatoarele zile in acest sens", a explicat oficialul turc.
Prima faza a ...citeste mai departe despre "Gazoductul care sfideaza UE: Rusia si Turcia scriu un nou capitol" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 10:35
Rusia va construi un gazoduct pe intreaga lungime a Macedoniei, ce ar putea fi folosit, in cele din urma, pentru a aproviziona Europa cu gaz rusesc, via Turcia.
Gazoductul va fi construit de compania rusa Stroitransgaz, detinuta de Ghenadi Timcenko, aliat al presedintelui Vladimir Putin si printre primii sanctionati de SUA pe fondul anexarii peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, scrie Hurriyet.
Un purtator de cuvant al Stroitransgaz a precizat ca sanctiunile nu vor impiedica proiectul din Macedonia.
Gazoductul Negotino-Klecovce va avea... citeste mai departe despre "Rusia isi face gazoduc intr-o tara din Balcani: Sanctiunile nu ne vor opri" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 17:40
Presedintele rus Vladimir Putin a ingropat formal saptamana trecuta proiectul gazoductului South Stream de sub Marea Neagra, punand pe masa un plan propriu care prevede alimentarea cu gaze a Europei via Turcia.
Daca analistii occidentali au precizat de la bun inceput ca anuntul facut de Putin are un puternic iz de cacealma politica, mai nou a venit randul specialistilor turci sa puna la indoiala seriozitatea lui Putin.
"Este doar un show", considera Necdet Pamir, profesor de energetica in cadrul Universitatii Bilkent din Ankara.
O retea uriasa de conducte care sa traverseze Rusia si Turcia pentru a alimenta Uniunea Europeana prin Grecia este un proiect nerealist, a afirmat acesta in cadrul unui interviu luat de reporterii publicatiei Bloomberg.
Putin, captivul conjucturii politico-economice
Toate elementele care au subminat punerea in practica a proiectului Soth Stream par sa se regaseasca si in substratul politico-economical noului proiect. Cererea de gaze naturale pe piata europeana este stagnanta in acest moment si se va reduce treptat in urmatorii ani, UE nu a semne ca doreste sa reia relatiile cu Moscova pe masura ce situatia din Ucraina este mentinuta la limta conflictului deschis, iar in regiune ofertele de aprovizionare cu gaze naturale din alte zone ale globului devin din ce in ce mai atractive.
Planul Rusiei de a mari dimensiunea retelei de transport gaze naturale catre Turcia pentru a livra apoi combustibilul in Uniunea Europeana via Grecia... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 11:26
Turcia "este dispusa sa primeasca propunerile Rusiei" in domeniul energetic, a declarat joi ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, dupa ce Moscova a propus Ankarei sa participe la proiectul de gazoduct South Stream, relateaza AFP, relateaza NewsIn."Suntem dispusi sa continuam negocierile pe chestiuni energetice cu deplina sinceritate si sa primim propunerile Rusiei", a spus el, dupa o intalnire cu omologul rus Serghei Lavrov."Credem ca Rusia poate furniza Turciei conditii foarte avantajoase in domeniul energetic", a precizat ministrul turc.
Miercuri, vicepremierul rus Igor Secin a propus Turciei sa participe la proiectul South Stream, concurentul proiectului european Nabucco.
"Am propus Turciei o cooperare in South Stream", a spus el, dupa o intalnire cu ministrul turc al energiei, Taner Yildiz.
"Ruta South Stream nu a fost definitivata inca. Prin urmare, in prezent, este prematur sa spunem pe unde si ce volume din gazul care va trece pe fundul Marii Negre vor fi redirectionate ulterior", a declarat pentru NewsIn biroul de presa al Gazprom."In prezent exista cateva variante pentru ruta South Stream pe fundul Marii Negre. Gazoductul va trece prin zona economica exclusiva a Rusiei, Ucrainei, Romaniei si Bulgariei sau a Rusiei, Turciei si Bulgariei. Dar inainte de a decide in favoarea uneia dintre variante, este necesara desfasurarea unor cercetari pe scara larga.
In prezent OAO "Peter Gaz", la cererea Gazprom, desfasoara aceasta activitate, inclusiv organizarea... mai mult
Joi, 02 Iulie 2009, ora 13:56
Analistul Vladimir Socor a declarat miercuri, in cadrul Forumului Europa-Rusia, ca proiectul South Stream nu este deloc fezabil si ca Rusia se foloseste de acesta pentru a bloca proiectul concurent, Nabucco, potrivit Newsin.
"Rusia foloseste South Stream ca sa blocheze Nabucco si tot coridorul sudic. Astfel, Nabucco ar putea fi blocat in doua moduri: sugerand ca Rusia are prioritate la gazul din Asia Centrala si, in al doilea rand, inhiband investitorii occidentali, care ar ezita sa se mai implice in proiectul Nabucco daca Rusia declara ca South Stream ar putea fi un proiect real. South Stream nu are nici gaze si nici fonduri", a declarat analistul Vladimir Socor, membru al Fundatiei Jamestown din Statele Unite.
Socor a mai spus ca Nabucco are sanse mai multe acum in a se realiza, fata de proiectul South Stream, care nu are nicio sansa.
"Nimeni nu va gasi 19-24 miliarde dolari, pentru realizarea South Stream. Acest proiect este complet nefezabil", considera Socor.
Referitor la intentia Rusiei de a construi capacitati de inmagazinare impreuna cu producatorul roman Romgaz, Vladimir Socor a afirmat ca proiecte gen Roman-Margineni coincid cu politica actuala a Rusiei.
"Politica Rusiei este sa construiasca capacitati de depozitare subterana de gaze la vest de Ucraina. Rusia a inceput convoriri si cu Austria, Ungaria, Serbia si Slovacia", a adaugat Socor.
Vladimir Socor a participat miercuri la Forumul Economic Europa-Rusia, ce se desfasoara la Bucuresti, in perioada 25-27... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2009, ora 12:55