Tranzitul gazelor naturale prin Ucraina spre Turcia si Bulgaria a fost oprit dupa lansarea gazoductului TurkStream, a declarat joi directorul general al operatorului retelei de gazoducte din Ucraina (GTSO), Serhiy Makogon, transmite agentia de presa Ukrinform.
"Pot sa va confirm ca livrarile spre Bulgaria si Turcia prin Ucraina nu se mai deruleaza. Toate solicitarile pe care le primim sunt pentru Romania si Republica Moldova. Nu transportam gaze naturale pentru clienti din Turcia via gazoductul Trans-Balkan", a spus Serhiy Makogon.
Acesta a adaugat ca in prezent este posibil ca gazoductul Trans-Balkan sa fie utilizat pentru livrari in sistem reverse. "Nu stiu daca exista interes comercial pentru acest lucru, dar noi ca operator suntem gata sa furnizam aceasta oportunitate", a spus Makogon.
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, si omologul sau rus, Vladimir Putin, au inaugurat, miercuri, in mod oficial gazoductul TurkStream, care va alimenta anual Turcia si Europa cu o cantitate de peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti via Marea Neagra.
Grupul rus Gazprom a inceput inca din data de 1 ianuarie 2020 a inceput sa livreze Bulgariei gaze naturale via TurkStream, inlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina si Romania.
Saptamana trecuta, directorul general al Transgaz, Ion Sterian a declarat si el pentru AGERPRES ca gazele rusesti nu mai trec prin Romania, pe ruta Isaccea-Negru Voda, spre Bulgaria, dupa ce contractul cu... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 10:25
Liderii din Cipru, Grecia si Israel au semnat un acord de baza, joi dupa-amiaza, la Atena, deschizand calea constructiei planificate a gazoductului EastMed in Mediterana, informeaza DPA.
Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, premierul israelian Benjamin Netanyahu si presedintele cipriot Nikos Anastasiades au fost prezenti la ceremonia de semnare din capitala greaca.
Urmatorul pas este de a scoate la licitatie proiectul astfel incat investitorii privati sa poata aplica. Operatiunile la controversata conducta de 2.000 de km ar putea incepe in 2025, estimeaza Israelul.
"Construim un pod cu care va fi adusa energie in Europa", a declarat Mitsotakis, adaugand ca respectiva conducta va contribui la stabilizarea regiunii si va aduce mai multa prosperitate oamenilor.
Turcia a respins in repetate randuri gazoductul EastMed, Ankara declarand ca nu va permite proiecte de acest fel in estul Mediteranei fara participarea sau consimtamantul sau si numind alianta trilaterala o incercare de incercuire a tarii.
Din 2025, Israelul intentioneaza sa livreze gaze naturale in Europa prin gazoduct. Costurile s-ar putea ridica la peste 6 miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari). Conducta urmeaza sa porneasca din Israel spre Cipru, iar de acolo catre Creta si apoi spre Grecia continentala. Acolo, gazul va fi livrat in Italia printr-o alta conducta, potrivit Atenei.
Proiectul este sustinut de Statele Unite si Uniunea Europeana. Washingtonul a subliniat ca Europa ar trebui sa... mai mult
Joi, 02 Ianuarie 2020, ora 21:31
Rusia va inaugura luni primul sau gazoduct spre China, acesta fiind de altfel unul din cele trei mari gazoducte destinate sa ii consolideze pozitia de cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, transmite AFP.
Beijingul a devenit un partener strategic pentru Moscova, care incearca sa isi diversifice pietele de export, in conditiile in care in prezent exporturile rusesti de gaze naturale merg in special in Europa.
Denumit 'Power of Siberia', gazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri si va conecta zacamintele de gaze naturale din Siberia orientala de frontiera ruso-chineza. La randul sau, China ar urma sa finalizeze in 2022-2023 un gazoduct care va face legatura intre frontiera cu Rusia si metropola Shanghai. Presedintii Vladimir Putin si Xi Jinping vor participa la o videoconferinta organizata cu prilejul inaugurarii acestui gazoduct care concretizeaza dorinta Rusiei de a se apropia de Asia pe fondul tensiunilor dintre Moscova si UE.
Noul gazoduct este insotit de un urias contract de aprovizionare de gaze, semnat in luna mai 2014 de grupul rus Gazprom si concernul chinez CNPC, si a carui valoare este estimata la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.
In paralel, China este un partener major al Rusiei in domeniul gazelor naturale lichefiate, via doua uriase proiecte ale grupului privat rus Novatek in zona Arctica.
Gazoductul Power of Siberia este "unul din cele mai asteptate proiecte energetice din Asia, cu implicatii... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 09:59
Bulgaria a deschis vineri o noua sectiune a gazoductului sau de tranzit catre Turcia, extinzandu-i capacitatea, deoarece Sofia se grabeste sa pregateasca transportul gazului rusesc catre Europa, prin proiectul TurkStream, ce va face legatura intre Rusia si Turcia, via Marea Neagra, transmite Reuters.
Noua sectiune de 20 de kilometri din sud-estul Bulgariei va majora capacitatea gazoductului Transbalkan la 15,7 miliarde de metri cubi de gaz (bcm) pe an, de la 14 bcm in prezent, si va ajuta la sporirea securitatii gazelor furnizate, au anuntat autoritatile de la Sofia.
"Acum am construit o conducta care va permite fluxuri reversibile, astfel incat putem obtine gaze din Turcia, din Azerbaidjan si din Rusia", a afirmat premierul Boyko Borissov, la ceremonia oficiala, la care a fost prezent si ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez.
Estimat la sapte miliarde de euro, proiectul TurkStream prevede constructia a doua conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, ceea ce va permite Rusiei sa isi reduca dependenta de Ucraina ca ruta de tranzit pentru livrarile sale de gaze destinate Europei.
Gazoductul este conceput in vederea majorarii livrarilor de gaze naturale rusesti spre Turcia, cel de-al doilea cumparator de gaze rusesti, dupa Germania. Un lucru important pentru Moscova il reprezinta faptul ca TurkStream ar urma sa fie prelungit din Turcia spre Europa de Sud, deschizand astfel o noua ruta de tranzit pentru gazele rusesti.... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 17:55
Rusia a suspendat lucrarile la proiectul gazoductului Turkish Stream, in timp ce discutiile referitoare la constructia unei centrale nucleare in Turcia raman deschise, a anuntat, joi, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmite Reuters.
Alexander Novak a declarat ca nu vede necesitatea reducerii productiei de titei de catre Rusia si nu se asteapta ca Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa modifice plafonul de 30 milioane de barili pe zi, la urmatoarea reuniune programata a avea loc in 4 decembrie.
In ultimele 12 luni, pretul barilului de petrol s-a redus la jumatate, pana la 50 de dolari, iar analistii avertizeaza ca o noua scadere a acestuia va pune si mai multa presiune pe bugetul Rusiei, tara care realizeaza jumatate din venituri din exporturile de petrol si gaze naturale.
Joi, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna ianuarie era in scadere cu... citeste mai departe despre "Rusia opreste lucrarile la un proiect de importanta geostrategica din Turcia: Nu vedem rostul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 14:12
Rusia si Turcia au facut inca un pas inainte pentru constructia gazoductului Turkish Stream.
Gigantul energetic Gazprom a trimis la Ankara coordonatele necesare pentru acest proiect, informeaza Hurriyet Daily News.
Rusia instaleaza primele conducte ale Turkish Stream
Anuntul a fost facut de ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz.
"Saptamana trecuta am luat coordonatele necesare de la Gazprom. Mai trebuie sa obtinem acordurile preliminare, iar apoi vom face studiul de fezabilitate. Am putea face progrese in urmatoarele zile in acest sens", a explicat oficialul turc.
Prima faza a ...citeste mai departe despre "Gazoductul care sfideaza UE: Rusia si Turcia scriu un nou capitol" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 10:35
Rusia va construi un gazoduct pe intreaga lungime a Macedoniei, ce ar putea fi folosit, in cele din urma, pentru a aproviziona Europa cu gaz rusesc, via Turcia.
Gazoductul va fi construit de compania rusa Stroitransgaz, detinuta de Ghenadi Timcenko, aliat al presedintelui Vladimir Putin si printre primii sanctionati de SUA pe fondul anexarii peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, scrie Hurriyet.
Un purtator de cuvant al Stroitransgaz a precizat ca sanctiunile nu vor impiedica proiectul din Macedonia.
Gazoductul Negotino-Klecovce va avea... citeste mai departe despre "Rusia isi face gazoduc intr-o tara din Balcani: Sanctiunile nu ne vor opri" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 17:40
Presedintele rus Vladimir Putin a ingropat formal saptamana trecuta proiectul gazoductului South Stream de sub Marea Neagra, punand pe masa un plan propriu care prevede alimentarea cu gaze a Europei via Turcia.
Daca analistii occidentali au precizat de la bun inceput ca anuntul facut de Putin are un puternic iz de cacealma politica, mai nou a venit randul specialistilor turci sa puna la indoiala seriozitatea lui Putin.
"Este doar un show", considera Necdet Pamir, profesor de energetica in cadrul Universitatii Bilkent din Ankara.
O retea uriasa de conducte care sa traverseze Rusia si Turcia pentru a alimenta Uniunea Europeana prin Grecia este un proiect nerealist, a afirmat acesta in cadrul unui interviu luat de reporterii publicatiei Bloomberg.
Putin, captivul conjucturii politico-economice
Toate elementele care au subminat punerea in practica a proiectului Soth Stream par sa se regaseasca si in substratul politico-economical noului proiect. Cererea de gaze naturale pe piata europeana este stagnanta in acest moment si se va reduce treptat in urmatorii ani, UE nu a semne ca doreste sa reia relatiile cu Moscova pe masura ce situatia din Ucraina este mentinuta la limta conflictului deschis, iar in regiune ofertele de aprovizionare cu gaze naturale din alte zone ale globului devin din ce in ce mai atractive.
Planul Rusiei de a mari dimensiunea retelei de transport gaze naturale catre Turcia pentru a livra apoi combustibilul in Uniunea Europeana via Grecia... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 11:26
Europa digera destul de greu anuntul facut de presedintele rus Vladimir Putin, conform caruia proiectul gazoductului South Stream si-a gasit un sfarsit rapid.
In opinia diplomatilor europeni, Turcia este beneficiarul major al acestei decizii, statul turc putand sa foloseasca legatura eurasiatica pe post de moneda de negociere pentru accederea in Uniunea Europeana.
Putin a anuntat brusc, la inceputul acestei luni, ca Rusia abandoneaza proiectul de constructie a gazoductului pe sub Marea Neagra catre Austria si Italia, acuzand obstructiile legii anti-monopol din cadrul Uniunii Europene.
Presedintele rus a adaugat, in schimb, ca poarta discutii cu oficialii de la Ankara pentru realizarea unui alt proiect similar, care sa faca legatura intre Federatia Rusa si Turcia, inaintand pana la granita cu Grecia, relateaza publicatia EU Observer.
Luati prin surprindere
Noul gazoduct ar urma sa transporte aproximativ 63 de miliarde de metri cubi de gaze, dintre care 14 miliarde ar urma sa fie livrate la pret preferential partenerului turc, in timp ce restul cantitatii ar alimenta cererea tarilor din sud-estul Europei.
Anuntul lui Putin a reprezentat un adevarat soc pentru statele implicate in proiectul South Stream.
Oficiali din Bulgaria, Ungaria, Serbia si Italia spun ca partea rusa nu a transmis nicio notificare in acest sens, iar pierderile ce ar urma sa fie inregistrate se pot ridica la sute de milioane de euro anual. Totodata, actiunile companiilor Saipem si... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 18:00