Moscova anunta ca este pe punctul de a bloca si proiectul gazoductului Turkish Stream, pe langa alte masuri de impunere a unui set de sanctiuni economice in relatia cu Turcia.
Anuntul a fost facut de ministrul Energiei Alexander Novak, dupa ce premierul Dimitry Medvedev a cerut membrilor guvernului sa vina cu propuneri pe pachetul de masuri economice speciale, anunta agentia TASS.
Stop si de la capat
"Deocamdata nu exista nicio solutie concreta. Aceste propuneri vor fi inaintate in curand si apoi vom vedea ce decizii vor fi aprobate de guvern ca parte a acestei legi", a anuntat ministrul rus al Energiei.
Tensiunile ivite intre Moscova si Ankara, dupa ce aviatia turca a doborat un avion militar rusesc, au dus la impunerea unor sanctiuni comerciale dictate de Rusia in relatia cu Turcia.
Proiectul Turkish Stream a fost perfectat intre companiile Gazprom (Rusia) si Botas Petroleum Pipeline Corporation (Turcia) in decembrie 2014, gazoductul fiind conceput sa transporte 63 de miliarde metri cubi de gaz prin Marea Neagra si pe teritoriul Turciei, pana la granite cu UE.
De la semnarea parteneriatului intre cele doua companii energetice si pana in prezent, proiectul Turkish Stream s-a izbit de o serie de piedici reprezentate de pretul negociat pentru livrarile de gaze pe piata din Turcia, ca si de dificultatile financiare intampinate de Gazprom.
Turkish Stream a fost conceput ca o varianta de inlocuire a proiectului South Stream pe care Rusia urma sa il... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 10:40
Gazprom, marioneta preferata de presedintele rus Vladimir Putin in relatiile cu marile piete de energie, face o noua tumba din apele Bosforului catre cele ale Marii Baltice pentru a descalci o situatie complicata in exporturile de energie ale Rusiei.
Proiectul gazoductului Turkish Stream pare sa fi fost sacrificat de dragul ambitiilor manifestate de Moscova in razboiul din Siria, asa ca Putin isi indreapta atentia spre un alt mare client dependent de gazele rusesti: Germania, noteaza portalul Bloomberg.
Tensiuni Moscova-Ankara
Cu doar o saptamana in urma, pe fondul recentei interventii militare a Moscovei in razboiul civil din Siria, Gazprom, compania de export gaze a Rusiei a anuntat ca va reduce la jumatate dimensiunile gazoductului care urma sa traverseze Turcia pana la granita cu UE.
Doar cateva zile mai tarziu, escaladarea tensiunilor dintre Ankara si Moscova l-au facut pe presedintele Recep Erdogan sa avertizeze Rusia ca programele de cooperare energetica sunt periclitate de violarea spatiului aerian al Turciei de aeronavele militare rusesti.
Situatia difera mult fata de cea din decembrie 2014, cand Putin anunta la Ankara ca Turkish Stream va inlocui proiectul South Stream dezvoltat impreuna cu partenerii din UE.
Planul de atunci al liderului de la Kremlin era sa foloseasca Turcia pentru a transmite in continuare gaze naturale catre Uniunea Europeana fara a mai tranzita teritoriul Ucrainei si fara a se supune legislatiei anti-monopol de pe piata... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 16:09
Anuntul facut la sfarsitul anului trecut de presedintele rus Vladimir Putin cu privire la abandonarea proiectului gazier South Stream pare a nu fi chiar atat de categoric. In Bulgaria proiectul este mort doar din punct de vedere politic, nu si tehnic, spune ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov.
"Mai intai, trebuie sa spunem ca anularea South Stream s-a facut numai la nivel politic. Tehnic vorbind, proiectul inca mai exista. Acordul interguvernamental nu a fost denuntat, compania inca exista, nu am primit nicio instiintare oficiala din partea rusa cu privire la South Stream", a spus seful diplomatiei bulgare, intr-un interviu acordat Ziare.com.
Daniel Mitov a atras atentia ca proiectul a fost mentionat recent de Putin, intr-o vizita in Ungaria, deci este posibil sa existe si surprize in acest sens.
"Ei bine, recent si deodata, s-a dovedit, in recenta vizita a domnului Putin la Budapesta, ca a mentionat din nou gazoductul. Deci este probabil un fel de mediu care se schimba, ...citeste mai departe despre "Tehnic vorbind, proiectul South Stream inca mai exista - ministrul bulgar de Externe" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Februarie 2015, ora 20:00
Vladimir Putin a discutat perspectivele unei cooperari in domeniul energiei cu premierul ungar Viktor Orban si cu presedintele sarb, Tomislav Nikolic, intr-o conversatie telefonica, a anuntat duminica serviciul de presa de la Kremlin.
Potrivit unui comunicat de presa citat de agentia Tass, au fost discutate chestiuni legate de cooperare bilaterala si perspectivele continuarii cooperarii in domeniul energiei, in lumina anularii proiectului South Stream.
Gigantul rus Gazprom a anuntat in 2012 demararea constructiei gazoductului South Stream. La 1 decembrie 2014, Vladimir Putin a anuntat anularea proiectului, ...citeste mai departe despre "Putin vrea sa faca afaceri cu Viktor Orban - un telefon de la Moscova" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 19:25
Europa digera destul de greu anuntul facut de presedintele rus Vladimir Putin, conform caruia proiectul gazoductului South Stream si-a gasit un sfarsit rapid.
In opinia diplomatilor europeni, Turcia este beneficiarul major al acestei decizii, statul turc putand sa foloseasca legatura eurasiatica pe post de moneda de negociere pentru accederea in Uniunea Europeana.
Putin a anuntat brusc, la inceputul acestei luni, ca Rusia abandoneaza proiectul de constructie a gazoductului pe sub Marea Neagra catre Austria si Italia, acuzand obstructiile legii anti-monopol din cadrul Uniunii Europene.
Presedintele rus a adaugat, in schimb, ca poarta discutii cu oficialii de la Ankara pentru realizarea unui alt proiect similar, care sa faca legatura intre Federatia Rusa si Turcia, inaintand pana la granita cu Grecia, relateaza publicatia EU Observer.
Luati prin surprindere
Noul gazoduct ar urma sa transporte aproximativ 63 de miliarde de metri cubi de gaze, dintre care 14 miliarde ar urma sa fie livrate la pret preferential partenerului turc, in timp ce restul cantitatii ar alimenta cererea tarilor din sud-estul Europei.
Anuntul lui Putin a reprezentat un adevarat soc pentru statele implicate in proiectul South Stream.
Oficiali din Bulgaria, Ungaria, Serbia si Italia spun ca partea rusa nu a transmis nicio notificare in acest sens, iar pierderile ce ar urma sa fie inregistrate se pot ridica la sute de milioane de euro anual. Totodata, actiunile companiilor Saipem si... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 18:00
Rusia a pus cruce gazoductului South Stream, ceea ce reprezinta o victorie diplomatica pentru Uniunea Europeana (UE), insa renuntarea la acest proiect da dureri de cap tarilor de pe Batranul Continent, relateaza Reuters.
Motivul? Bruxelles-ul trebuie sa gaseasca acum o alternativa pentru a alimenta zona Balcanilor cu aceasta resursa.
"Desi a devenit un instrument toxic din punct de vedere politic in contextul crizei din Ucraina, gazoductul avea sens pentru tari precum Serbia, Bulgaria sau Ungaria, deoarece oferea o sursa de aprovizionare care nu tranzita Ucraina, deci existau mai putine sanse ca alimentarea sa fie intrerupta", arata agentia Reuters, citata de NewsWeek.
Desi au existat si alte idei prin care zona de sud-est a Europei putea fi alimentata cu gaze naturale, niciuna nu era intr-un stadiu atat de avansat ca South Stream, potrivit sursei citate.
"Ar fi fost mai bine daca aveam South Stream? Cu siguranta. Noi platim pretul unui conflict intre super-puteri", a ...citeste mai departe despre "Rusia a pus cruce South Stream sau joaca la cacealma? Situatia dificila in care e pusa UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 06:40
Eustream, compania care opereaza reteaua de gazoducte din Slovacia, a propus o alternativa la proiectul South Stream (foto), care a fost anulat de Rusia. Noua ruta ar urma sa treaca si prin Romania.
Ideea ar consta in interconectarea retelei existente de conducte dintre Slovacia, Romania si Ucraina printr-un gazoduct nou de 570 de km.
Acesta ar urma sa aduca resursa naturala din vestul Europei in Balcani, arata agentia TASR, citata de Slovak Spectator.
"Este cea mai buna solutie din punct de vedere strategic si economic", a transmis Tomas Marecek, seful Consiliului Director al Eustream, intr-un interviu acordat Reuters.
Costurile proiectului ar urma sa ajunga la 750 de milioane de euro, potrivit primelor estimari, o suma de 20 de ori mai mica decat cele anuntate pentru South Stream, avand in vedere ca nu trebuie sa fie construit pe sub mare, ca in cazul proiectului rusesc.
El va porni din localitatea Velke Kapusany din estul Slovaciei, apoi se va lega de conducta Soyuz ...citeste mai departe despre "South Stream a fost ingropat de Gazprom: Alternativa, o conducta care ar trece prin Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 13:54
Presedintele rus Vladimir Putin acuza ca piedicile puse de Europa proiectului de gazoduct South Stream, abandonat la inceputul acestei saptamani, sunt impotriva intereselor economice europene si produc pagube insemnate.
Intr-o conferinta de presa cu presedintele turc Tayyip Erdogan, Putin a aratat ca South Stream nu a primit aprobare de la Comisia Europeana, scrie The Moscow Times.
"Observam obstacole ridicate pentru a impiedica realizarea" gazoductului, a spus Putin. "Daca Europa nu doreste sa duca proiectul la indelinire, atunci nu va fi realizat... Credem ca este impotriva intereselor economice ale Europei si provoaca pagube", a aratat acesta.
Putin a mai spus ca ...citeste mai departe despre "Putin explica de ce a murit South Stream: UE nu lasa Bulgaria sa se comporte ca un stat suveran" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 08:24
Gazprom nu va renunta la constructia gazoductului South Stream chiar daca va incheia un acord cu Ucraina pentru folosirea in comun a conductelor ucrainene de gaze, a declarat miercuri directorul pentru exporturi al grupului rus, Alexandr Medvedev.
Autoritatile de la Moscova si Kiev negociaza, pe langa pretul gazelor, crearea unei companii mixte care sa opereze sistemul ucrainean de transport al gazelor, ruta majora de tranzit al livrarilor rusesti catre Europa, transmite RIA Novosti.
"Chiar daca luam in considerare Nord Stream, South Stream, Nabucco si gazele lichefiate, deficitul de gaze pentru Europa va fi de 15-20 de miliarde de metri cubi", a spus Medvedev.
Circa 80% dintre gazele pe care Rusia le furnizeza UE trec prin Ucraina
Rusia intentioneaza sa lanseze South Stream, care va transporta gaze rusesti pe sub Marea Neagra catre Europa, in 2015. Conducta va transporta pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an spre Europa Centrala si de Est, diversificand rutele rusesti.
Circa 80% din gazele rusesti furnizate Uniunii Europene tranziteaza Ucraina, iar disputele frecvente cu Rusia referitoare la pretul gazelor au determinat autoritatile de la Kiev sa opreasca uneori livrarile.
Medvedev a mai spus ca traseul South Stream ar putea fi deviat catre nordul Italiei, in loc de Austria, care sustine activ proiectul concurent Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana.
Publicatia de afaceri Kommersant a relatat la jumatatea acestei luni ca Gazprom ar... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 21:00