Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat miercuri ca proiectul gazoductului South Stream a fost inchis, iar de actualitate a devenit noul proiect Turkish Stream, relateaza Novinite.
Miller a spus ca Uniunea Europeana trebuie sa accelereze constructia infrastructurii pentru a primi gaze prin conducta Turkish Stream, el subliniind faptul ca lucrarile la noile gazoducte necesare pe teritoriul statelor UE trebuie sa inceapa cat mai curand, pentru ca termenele de realizare sa fie respectate, transmite Mediafax.
"Partenerii nostri europeni au fost informati si acum este treaba lor sa creeze infrastructura necesara, catre frontierele Greciei si Turciei", a explicat Miller, citat de agentia de presa BGNES.
Solicitat sa comenteze soarta gazoductului South Stream, Miller a declarat jurnalistilor ca este un proiect inchis, iar conducta Turkish Stream este singura ruta viabila pentru livrarea a 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Miller a explicat ca nu exista alta optiune pentru aceste livrari, care in prezent au loc tranzitand Ucraina.
"Gazprom lucreaza la o strategie proprie, bazata pe planul UE de realizare a uniunii energetice", a spus seful Gazprom, care si-a exprimat speranta ca aceasta uniune nu va submina securitatea aprovizionarii cu energie.
Totodata, Miller a avertizat ca riscurile legate de tranzitul gazelor pe teritoriul Ucrainei inca exista.
Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat la inceputul lunii decembrie... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 09:48
Grupul rus Gazprom a acceptat, luni, sa preia participatiile detinute de partenerii sai europeni - Wintershall, EDF si Eni - la proiectul abandonat al gazoductului South Stream, transmite Bloomberg.
Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, detine 50% din actiunile consortiului South Stream Transport BV, restul actiunilor fiind detinute de Eni (Italia) - 20%, Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta) - cu cate 15%.
Putin renunta la South Stream: Cine pierde si cine castiga
Termenii financiari ai tranzactiei nu au fost dezvaluiti.
"Dupa aceasta tranzactie, Eni isi va recupera capitalul investit pana la aceasta data in proiect", a precizat Eni, intr-un comunicat de presa.
La inceputul acestei luni, ...citeste mai departe despre "Gazprom, tranzactie importanta in proiectul South Stream - cine are de castigat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Decembrie 2014, ora 20:49
Uniunea Europeana ia in calcul mai multe variante pentru gazoductul South Stream, proiect abandonat de Rusia, una dintre acestea fiind transportarea gazului din Azerbaidjan prin Turcia, in conditiile in care Romania, Bulgaria si Grecia au semnat un acord de cooperare in domeniu, relateaza AFP.
"Avem de gand sa infiintam un comitet director pentru a identifica si rezolva eventualele probleme ridicate de construirea Coridorului Sudic", a declarat Marcos Sefcovici, vicepresedinte al Comisiei pentru energie, citat de AFP.
El a afirmat ca Azerbaidjanul si Turcia au cerut UE lansarea acestei initiative, pentru a fi sigure ca Europa va contribui la proiectul Coridorului Sudic si a precizat ca cele doua state au dat "asigurari ferme" in ceea ce priveste implicarea lor in construirea acestui gazoduct, care ar trebui "sa aduca gazul la frontiera europeana pana in 2020".
In paralel, saptamana trecuta, Rusia si-a manifestat dorinta de a construi, impreuna cu o companie din Turcia, un gazoduct capabil sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia catre Turcia.
Marti, Romania, Grecia si Bulgaria au semnat un acord de cooperare la Bruxelles pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze naturale si si-au aratat disponibilitatea de a sprijini proiectul Coridorului Sudic.
UE cauta rute prin care sa diversifice aprovizionarea cu gaz, pentru a reduce dependenta Europei de resursele Rusiei, pe fondul relatiei tensionate cu Moscova din cauza conflictului... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 12:34
Divergentele dintre Occident si Rusia privind Ucraina nu vor afecta planificatul gazoduct South Stream, a afirmat duminica directorul general al companiei energetice austriece OMV, Gerhard Roiss, intr-un interviu acordat publicatiei britanice 'Financial Times' (FT).
Gazprom pompeaza miliarde de dolari in conducta care ar urma sa transporte din 2015 gaze naturale din Rusia spre Europa, permitand gigantului rus sa-si reduca dependenta de Ucraina ca ruta de tranzit. Totusi, tensiunile dintre Occident si Rusia au sporit din cauza conflictului din Ucraina.
Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua - spre nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei. Sectiunea submarina dintre Rusia si Bulgaria va avea 900 km lungime. Actionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20%, si Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta) cu cate 15%. Gazprom a infiintat deja companii mixte cu societati din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia.
In iunie, un consortiu de firme condus de societatea rusa Stroitransgaz, companie vizata de sanctiunile americane, a fost selectata pentru a construi sectiunea din Bulgaria a gazoductului South Stream. Stroitransgaz, care a devenit tinta sanctiunilor impuse de SUA dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, este controlata de omul de afaceri rus Gennady Timchenko. Potrivit Forbes, Timchenko... mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 11:34
Lucrarile de constructie pentru sectiunea terestra din Bulgaria a gazoductului South Stream vor incepe in luna iulie, a declarat directorul general al Gazprom, Alexey Miller, transmite Novinite.
Potrivit unui comunicat publicat vineri pe pagina de Internet a Gazprom, in scurt timp va fi semnat in Bulgaria un contract pentru livrarea de materiale si echipamente, constructii, instruirea personalului si punerea in functiune a conductei de gaze.
"Astazi doar South Stream poate da Europei garantii reale cu privire la securitatea energetica", a apreciat Alexey Miller. Potrivit acestuia, in toamna acestui an ar urma sa inceapa si lucrarile de constructia la sectiunea off-shore a conductei, via Marea Neagra, urmand ca primele livrari de gaze naturale prin viitoarea conducta sa aiba loc la sfarsitul lui 2015.
In paralel insa, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, a exprimat ingrijorarile Comisiei fata de riscul ca proiectul South Stream sa incalce legislatia UE. "Comisia se asteapta ca Bulgaria sa nu adopte o lege care violeaza normele europene. Daca South Stream este construit si opereaza prin incalcarea legislatiei UE vor fi sanctiuni", a avertizat Sabine Berger.
Gazoductul South Stream ar urma sa se intinda pe o lungime 2.446 km, dintre care 900 km prin Marea Neagra. Capacitatea proiectata a conductei este de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Compania South Stream Transport B.V. este un joint venture international... mai mult
Duminica, 27 Aprilie 2014, ora 13:50
Companiile care doresc sa construiasca gazoductul South Stream pe teritoriul bulgaresc trebuie sa depuna scrisori de intentie la Ministerul Economiei si Energiei de la Sofia pana la data de 10 ianuarie, scrie luni cotidianul sofiot Monitor. Castigatorul concursului va trebui sa elaboreze proiectul, sa livreze materialele de constructie si sa efectueze lucrarile de constructie.
In prima etapa a concursului companiile trebuie sa dovedeasca ca au un volum al afacerilor de cel putin 1,5 miliarde de leva (790 milioane de euro). In cazul consortiilor, conditia trebuie respectata de intreaga unitate sau de cel putin unul dintre participantii la aceasta. Pe langa aceasta, companiile trebuie sa detina cel putin 500 milioane de leva (256 milioane de euro) sau sa aiba acces la asemenea resurse de creditare. Companiile trebuie sa dovedeasca ca dupa anul 2011 au construit cel putin 240 kilometri de gazoducte.
Lungimea totala a conductei South Stream pe teritoriul bulgaresc va fi de 540 kilometri, cu o ramificatie de 59 de kilometri spre punctul Provadia, unde gazoductul va fi interconectat cu sistemul existent de transport de gaze din Bulgaria si cu celalalt gazoduct prin care gazele rusesti ajung in Balcani (cel care traverseaza Ucraina si Romania). Conducta va intra pe teritoriul bulgaresc prin portul Varna. Valoarea totala a acestei parti din proiect se ridica la 3,308 miliarde de euro. La sfarsitul lunii octombrie a fost facuta prima sudura simbolica a conductei langa satul... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 13:09
Presedintele rus, Vladimir Putin, a salutat duminica inceperea lucrarilor de constructie la tronsonul sarb al gazoductului South Stream, subliniind ca acesta va garanta consumatorilor europeni livrari stabile de gaz rusesc, informeaza duminica AFP.
'Gazoductul South Stream care se intinde pe fundul Marii Negre va permite consumatorilor din sud-estul Europei sa profite de importante zacaminte de gaz rusesc, diminuand astfel riscurile de tranzit prin terte tari. Acest lucru va contribui la consolidarea securitatii energetice internationale', a declarat presedintele Putin, potrivit unui comunicat al Kremlin.
Gigantul Gazprom a anuntat la randul sau lansarea lucrarilor la gazoductul South Stream din Serbia, in baza acordului semnat la sfarsitul anului 2012 cu aceasta tara.
Proiectul ruso-italian South Stream, al carui santier a fost lansat oficial in decembrie anul trecut, va lega pe o distanta de 3.600 de kilometri Rusia de Bulgaria, pentru a se indrepta apoi spre Europa de Vest, via Serbia, Ungaria si Slovenia.
Gazoductul este conceput sa transporte anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia spre Europa via Marea Neagra, ocolind tari de tranzit, precum Ucraina si Belarus.
Serbia, care depinde practic in intregime de livrarile de gaz rus via Ucraina, cauta sa-si diversifice sursele si caile de livrare. mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 08:01
Bulgaria va face eforturi pentru a recupera intarzierile existente in demararea lucrarilor de constructie la gazoductul South Stream, a declarat luni ministrul bulgar al Energiei, Dragomir Stoynev, transmite BTA.
"Trebuie ca pana la sfarsitul anului sa avem planul final de dezvoltare, studiul de impact asupra mediului, designul tehnic si sa depunem o cerere pentru autorizatie de constructie", a declarat Dragomir Stoynev dupa o intalnire cu directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller.
"Nu am nicio indoiala ca primele livrari de gaze naturale vor avea loc in luna decembrie 2015", a declarat la randul sau directorul Gazprom.
Guvernul de la Sofia nu va finanta lucrarile de constructie ale sectiunii de 540 de kilometri a conductei South Stream de pe teritoriul Bulgariei. Alexei Miller a informat ca Gazprom este gata sa furnizeze intreaga finantare de 3,1 miliarde de euro necesara pentru acest tronson, urmand ca Guvernul de la Sofia sa ramburseze acesti bani ulterior, prin taxele de tranzit ce vor fi colectate dupa ce conducta va fi operationala.
South Stream este o conducta prin care Rusia intentioneaza sa pompeze gaze in Europa, ocolind Ucraina. Gazoductul ar urma sa se intinda pe o lungime 2.446 km, dintre care 900 km prin Marea Neagra. Capacitatea proiectata a conductei este de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Grupul rus Gazprom si compania bulgara de stat Energy Holding au infiintat inca de la finele lui 2010 o societate mixta,... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 09:28
Pregatirile pentru proiectul South Stream ar putea fi finalizate pana in toamna acestui an si vor permite inceperea lucrarilor la constructia gazoductului, a declarat prim-vicepremierul rus Viktor Zubkov, citat de RIA Novosti. South Stream, concurentul proiectului european Nabucco, in care este implicata si Romania, va avea o capacitate anuala de 31 de miliarde de metri cubi. informeaza Mediafax.
Gazoductul este dezvoltat de grupurile Gazprom si Eni, din Rusia si Italia, la care s-au alaturat Bulgaria, Grecia, Serbia si Ungaria.
Capacitatea de transport de gaze natrurale ar putea fi majorata, ulterior, la 63 de miliarde de metri cubi anual.
"Pana in septembrie-octombrie lucrarile exploratorii vor fi incheiatesi toata documentatia va fi gata pentru a ne permite inceperea lucrarilor la South Stream in toamna", a spus Zubkov, in timpul unei vizite la Berlin.
South Stream ar urma sa devina operational spre sfarsitul lui 2015.
Proiectul face parte din eforturile Rusiei de a evita statele de tranzait, ca Ucraina, in exportul de gaze naturale catre Europa.
Premierul rus Vladimir Putin a anuntat, miercuri, la finalul unei intalniri cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, ca Turcia isi va da acordul ca Rusia sa construiasca segmentul din Marea Neagra al gazoducutului in 2010.
Nabucco urmeaza sa transporte gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu catre Europa Centrala, prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, pe o distanta de 3.300 de kilometri, iar... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 09:32