Pentru Ungaria, singura optiune pentru diversificarea resurselor energetice o reprezinta o noua conducta care sa lege Rusia de Uniunea Europeana, in timp ce polonezii au pus ochii pe gazele americane. Insa care ar fi cel mai bun plan pentru tara noastra?
Luna trecuta, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a spus ca "singura optiune realista pentru diversificare o reprezinta legarea de coridorul sudic de gaze", arata Bloomberg.
Declaratia a avut loc in contextul in care oficialii de la Budapesta au semnat un acord cu gigantul rusesc Gazprom, care construieste gazoductul Turkish Stream, ce va transporta gaz in Turcia pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.
Robinetul ar urma sa fie deschis in anul 2019, iar ungurii merg pe mana lui Vladimir Putin si pentru ca alte proiecte cu tarile din regiune (inclusiv cu Romania si Croatia) nu sunt batute inca in cuie.
Pe de alta parte, Polonia nu vede in gazul rusesc o oportunitate, asa ca se axeaza pe cel provenit din SUA, iar un acord in acest sens va fi semnat cat de curand.
Asta in conditiile in care presedintele american Donald Trump a facut lobby la cateva tari de pe Batranul Continent pentru a construi terminale de gaz natural lichefiat (GNL), ca sa aiba americanii o piata de desfacere mai mare.
Iar acest plan i-a suras omologului sau roman, Klaus Iohannis, care a evaluat propunerea dupa o intalnire cu seful de la Casa Alba.
"Trebuie sa fim foarte realisti si sa ne gandim in primul rand la economiile... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 09:58
Republica Moldova si Bulgaria si-au ales noi presedinti cu viziuni pro-ruse, asa ca e posibil ca Moscova sa se foloseasca de aceasta oportunitate pentru a-si extinde si mai mult influenta in sectorul energetic in regiune, lucru ce ar dezavantaja Romania.
Ambele tari depind deocamdata 100% de gazul din Rusia.
Bulgaria se interconecteaza abia anul acesta cu Romania prin conducta Giurgiu-Ruse, proiect de 23 de milioane de euro, dar va dura o perioada pana se vor putea face exporturi efective de gaze din tara noastra. Moldova e in aceeasi situatie: are un gazoduct cu noi (Iasi-Ungheni, care alimenteaza o parte din localitatile din raionul Ungheni si partial din Nisporeni), dar cantitatile care pot fi importate sunt simbolice.
"Drept urmare, oricine era la guvernare in cele doua tari se afla intr-o situatie dificila si putea fi usor santajat de Rusia cu amenintarea taierii gazelor", avertizeaza Otilia Nutu, analist pe politici energetice la Expert Forum, intr-o declaratie remisa... citeste mai departe despre "Bulgaria si Moldova se intorc spre Rusia: Riscurile economice pentru Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 07:35
Rusii asteapta oferte din partea Romaniei, Bulgariei, Slovaciei si Ungariei pentru asocierea in proiectul gazoductului Eastring. Acesta ar urma sa strabata teritoriile celor patru state, facand legatura intre gazoductul din Ucraina si varianta Turkish Stream.
"Asteptam oferte. Inca nu a fost depusa nicio oferta oficiala pentru asocierea in cadrul acestui proiect", a explicat ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, citat de agentia Tass.
Eastring ar urma sa reprezinte un retur al coridorului principal de alimentare cu gaze a Europei, Turkish Stream, care sa transporte combustibilul de la frontiera turco-bulgara pana la granita dintre Slovacia si Ucraina.
Incepand cu 2019, Gazprom vrea sa renunte la reteaua de transport a gazelor naturale de pe teritoriul Ucrainei, oferind ca varianta gazoductul Turkish Stream, care face legatura intre Rusia, Turcia si granita Uniunii Europene.
Proiectul implica comasarea sistemelor de transport al gazelor din Romania, Bulgaria, Ungaria si Slovacia si preluarea unei cantitati de 20 de miliarde de metri cubi de gaz din reteaua Turkish Stream.
Eustream, operatorul retelei de gaze naturale din Slovacia, ramane prima firma care a anuntat pana acum implementarea proiectului Eastring in planurile sale de dezvoltare.
Reprezentantii Comisiei Europene vad insa in proiectul Turkish Stream o investitie prin care Rusia incearca sa-si pastreze o pozitie dominanta pe piata europeana de energie, propunand in schimb dezvoltarea... mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 13:30
Bratislava a propus Moscovei un proiect in legatura cu realizarea gazoductului Turkish Stream, care sa implice si Romania.
"Noi propunem Rusiei un proiect, care sa fie un proiect comun al Bulgariei, Romaniei, Ungariei si Slovaciei, cu participarea UE. Acesta este legat de gazoductul ruso-turc, proiect ce va fi realizat din 2016", a precizat premierul slovac, Robert Fico, dupa convorbirile avute cu omologul sau rus Dmitri Medvedev, dupa cum relateaza TASS si Interfax.
Rusia instaleaza primele conducte ale Turkish Stream
De amintit ca, la sfarsitul anului trecut, concernul rus Gazprom a anuntat ca a decis sa abandoneze proiectul gazoductului South Stream, ...citeste mai departe despre "Romania ar putea primi gaze de la Rusia printr-o noua ruta - Ne legam de Turkish Stream?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 20:57
Comisarul european pentru energie Andris Piebalgs, aflat marti in Romania, a declarat ca gazoductul rusesc South Stream va folosi si intereselor europene, iar faptul ca Romania ofera detalii tehnice Gazprom pentru construirea conductei sale nu pune in pericol Nabucco, potrivit Newsin. "Nabucco nu ar trebui suprapolitizat. South Stream, atunci cand va fi construit, va fi o ruta suplimentara de gaz pentru Europa. Stim cu totii ca un numar limitat de conducte ne face vulnerabili, am vazut acest lucru in ianuarie si in atunci cand a explodat conducta de gaz din Transnistria, de exemplu. Deci, cu cat exista mai multe conducte, cu atat mai bine", a declarat comisarul european.
Piebalgs a subliniat ca sprijinul tehnic pe care Romania il ofera pentru construirea South Stream nu pericliteaza Nabucco.
"Daca South Stream se va construi, atunci va fi in interesul nostru, nu este in detrimentul Nabucco. Guvernul roman poate oferi ce informatii doreste, nu vad ce pagube ar putea aduce Nabucco. (...). Nu vad de ce actiunea Romaniei de a oferi informatii Rusiei ar pune in pericol Nabucco", considera comisarul UE.
"In ceea ce priveste Nabucco, am incheiat negocierile tehnice, la care Romania a participat. Suntem acum foarte aproape de a semna acordul interguvernamental, pana la sfarsitul lui iunie sau inceputul lui iulie. Romania este pe deplin implicata in proiectul Nabucco si in alte proiecte de diversificare a surselor energetice", a mai spus Piebalgs.
Ministrul Economiei Adriean... mai mult
Marti, 09 Iunie 2009, ora 13:13
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat joi Agentiei NewsIn ca solicitarea partii ruse in privinta acordarii de catre Romania a suportului tehnic pentru foraj in Marea Neagra in vederea construirii South Stream "nu inseamna in niciun caz invitarea Romaniei in acest proiect". Ministrul Videanu a explicat, la solicitarea NewsIn, ca intelegerea convenita la Moscova cu reprezentantii Gazprom nu implica in niciun fel participarea Romaniei la gazoductul South Stream si nici renuntarea la "obiectivul principal al tarii noastre, care este in continuare conducta Nabucco".
Ministerul condus de Adriean Videanu a dat publicitatii un comunicat in care afirma, la finalul discutiilor avute la Moscova cu reprezentantii Gazprom, ca acestia "au solicitat Romaniei suportul tehnic pentru activitatile de foraj in Marea Neagra in vederea construirii conductei South Stream, primind asigurarile ministrului roman al Economiei cu privire la disponibilitatea acordarii acestuia".
Adriean Videanu precizeaza ca sensul comunicatului ME nu poate fi interpretat ca o invitatie adresata Romaniei la construirea si nici la tranzitarea South Stream.
"Probabil, ei au cerut Romaniei aceleasi detalii tehnice pe care le-au cerut si Turciei si Ucrainei, ca sa isi termine studiile in diverse variante", a spus Videanu.
South Stream va trece pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, unde se va imparti intr-o aripa Nord-Vest spre Austria si una sudica, spre Grecia si Italia. Proiectul este in concurenta... mai mult
Vineri, 22 Mai 2009, ora 09:35
Romania ar trebui sa aleaga intre South Stream si Nabucco, evitand multiplicarea proiectelor paralele de gazoducte, a declarat, joi seara, la The Money Channel, Susanne Nies, specialista in energie la Institutul Francez de Relatii Internationale, potrivit Newsin. "Romania ar trebui sa aiba un singur gazoduct care sa traverseze tara, n-are rost sa fie dezvoltate doua gazoducte. Depinde totul de perceptia dumneavoastra legata de Rusia. Eu nu impartasesc aceasta nebunie care spune ca rusii sunt cei rai. Nu poate fi considerata demonica o tara, este o exagerare. De ce sa nu facem un proiect cu Rusia? Si atunci gazul ar trece prin Romania, ne gandim si la South Stream si la Nabucco", sustine Susanne Nies.
Cat priveste strategia Uniunii Europene, Susanne Nies a precizat ca aceasta este foarte clara.
"In acest moment, in a treia versiune legislativa exista clauza tarilor terte si nu exista nici un mijloc ca Gazprom sa cumpere infrastructuri in Europa daca acestea nu au facut acelasi lucru, adica nu s-a mentinut o linie de demarcatie clara. Exista niste mecanisme de protectie si cred ca nivelul de alerta este foarte ridicat, uneori chiar prea ridicat, vecin cu o panica irationala", sustine Susanne Nies.
Ea a explicat ca, desi in criza Ucraina-Rusia, intreruperea furnizarii de gaze nu a vizat direct Romania, tara noastra a avut, totusi, de suferit din cauza unei retele de transport deficitare.
"Trebuie imbunatatita (reteua n.r.) si trebuie sa creasca cererea pentru gaze. Nabucco... mai mult
Vineri, 08 Mai 2009, ora 09:06