Presedintele rus Vladimir Putinse arata convins ca gazoductul NorthStrem 2 sa fie gata pana la inceputul lui 2021, in ciuda faptului ca Statele Unite vor sa puna piedici proiectului.
Rusia a anuntat, inca de acum un deceniu, ca va livra gaze in Europa fara sa le mai transporte prin Ucraina. Ca n-au fost doar vorbe in vant o dovedeste chiar faptul ca, intre timp, Moscova a investit masiv intr-o retea de transport care sa ocoleasca Ucraina.
Asa s-a construit gazoductul NorthStream 1, care transporta gaze, prin Marea Baltica, din Rusia in Germania, la Greifswald. Iar de acolo, prin gazoductele terestre Eugal si Opal, gazul coboara spre restul Europei.
Intre timp, Rusia a inceput si constructia unei alt gazoduct in Marea Neagra: NorthStream 2. Si acesta este aproape finalizat. Din cifrele comunicate de Deutsche Welle, 2.100 de kilometri de gazoduct au fost deja instalati.
Acest gazoduct in valoare de circa opt miliarde de euro, desi este un proiect al Gazprom, se construieste cu bani de la societati partenere: Shell, BASF, Uniper, Wintershall si Engie.
Traseul NorthStream2. Sursa foto: Nord-Stream2.com
In decembrie insa, presedintele Donald Trump a anuntat ca Statele Unite vor adopta o serie de sanctiuni impotriva celor care sprijina NorthStream2. Deja o companie care se ocupa de o serie de operatiuni tehnice a anuntat ca isi suspenda lucrarile, de teama sanctiunilor.
Putin sustine, insa, ca Rusia are capacitatea de a duce la bun sfarsit proiectul.... mai mult
Duminica, 12 Ianuarie 2020, ora 10:01
Germania isi mentine angajamentul fata de construirea gazoductului Nord Stream 2, destinat sa transporte gaz rusesc spre Europa ocolind Ucraina, in pofida escaladarii tensiunilor in regiune, a indicat miercuri purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.
SUA si alte voci si-au intensificat criticile fata de proiect dupa ce Rusia a capturat, duminica, trei vase ucrainene in apropierea Peninsulei Crimeea, transmite Reuters.
Criticii afirma ca gazoductul va face Germania si Europa prea dependente de Rusia in ce priveste sursele de energie.
"Am luat nota de critici, dar nimic nu s-a schimbat din perspectiva proiectului economic care este Nord Stream", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin.
Seibert a mai afirmat ca Germania vrea in continuare ca Ucraina sa ramana o tara de tranzit pentru gazul rusesc spre Europa.
Putin mai devreme, ambasadorul ucrainean la Berlin declarase ca proiectul Nord Stream 2 ar trebui suspendat.
Berlinul este unul din principalii sustinatori ai proiectului Nord Stream 2, care va transporta gaz rusesc direct spre Germania, prin Marea Baltica, ocolind rutele continentale din estul Europei. Gazoductul urmeaza sa fie finalizat in 2019.
SUA vor ca aliatii lor europeni sa examineze sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei din cauza situatiei din Ucraina, a declarat miercuri reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker.
Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Berlin a... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 17:20
Compania ruseasca Gazprom a anuntat duminica inceperea lucrarilor de construire a gazoductului TurkStream, ce va lega Rusia de Turcia prin Marea Neagra, un proiect simbolic pentru reconcilierea dintre cele doua tari si care este considerat la Moscova unul de perspectiva pentru aprovizionarea Uniunii Europene cu gaze rusesti.
"Constructia gazoductului TurkStream a inceput in Marea Neagra, aproape de coastele rusesti (...) Realizarea proiectului se desfasoara conform planului si consumatorii nostri turci si europeni vor avea pana la sfarsitul anului 2019 o noua ruta sigura pentru importul gazului rusesc", a mentionat intr-un comunicat directorul general al Gazprom, Alexei Miller, citat de AFP.
Acest proiect energetic a fost anuntat la sfarsitul anului 2014, cand in plina criza ucraineana s-a luat decizia abandonarii proiectului South Stream, gazoduct care ar fi legat, tot prin Marea Neagra, Rusia de Bulgaria, de unde s-ar fi separat in doua conducte catre Austria si Italia, dar initiativa a fost blocata de Uniunea Europeana.
Demararea proiectului TurkStream a fost insa amanata de criza survenita in relatiile ruso-turce, dupa ce in noiembrie 2015 un avion militar rus a fost doborat la frontiera siriano-turca.
Citeste si Gazoductul Nord Stream 2, ce leaga Rusia de Germania, e elefantul din camera UE
Dar presedintii rus si turc, Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan, au confirmat miercuri dupa intrevederea avuta la Soci ca tarile lor si-au normalizat complet... mai mult
Duminica, 07 Mai 2017, ora 22:35
Proiectul Nord Stream 2, care presupune construirea celui de-al doilea gazoduct care sa lege Rusia de Germania, este impotriva obiectivelor UE, afecteaza solidaritatea intre statele membre si ar trebui sa fie evaluat din perspectiva geopolitica si economica - acestea au fost criticile unor membrii ai Parlamentului European.
Concluziile au fost prezentate intr-o dezbatere cu comisarul pentru energie, Miguel Arias Canete, luni seara, la Strasbourg, potrivit unui counicat remis Ziare.com.
Mai multi deputati europeni au subliniat ca Nord Stream 2 ar putea sa nu contribuie la obiectivul diversificarii surselor de energie, ci dimpotriva, e posibil sa creasca dependenta de un furnizor, anume Rusia.
Principalul sponsor al acestui proiect este Gazoduct, gigantul energetic al tarii conduse de Vladimir Putin, care a livrat anul trecut 158,6 miliarde de metri cubi de gaze, cu peste 10 mliarde mai mult decat in anul anterior, potrivit datelor oficiale.
Unii deputati europeni au ...citeste mai departe despre "Un nou gazoduct intre Rusia si Germania? Critici la nivel european: E impotriva obiectivelor UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 17:58
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 urmeaza sa primeasca un raspuns final de la Comisia Europeana pana la sfarsitul acestei luni, iar un partener din consortiul international creat sub umbreala Gazprom are deja planuri mari legate de aceasta investitie.
Compania austriaca OMV si-a facut calculele si pare decisa sa se implice in constructia tronsonului care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltica. "Ne pastram pozitia de jucator important pe piata de energie din Europa Centrala si de Sud-Est", a argumentat directorul executiv Rainer Seele, citat de agentia TASS.
Un proiect de miliarde
Calculele efectuate de austrieci arata ca al doilea tronson de transport al gazului dintre Rusia si Germania ar necesita o investitie totala de 10 miliarde de euro.
Consortiul international care se va ocupa de constructia gazoductului este format din Gazprom (51%), OMV (10%), BASF/ Wintershall (10%), E.On (10%), Shell (10%) si Engie (9%).
Nord Stream 2 ar urma sa devina operational in 2019, moment in care Moscova intentioneaza sa renunte la transportul gazelor naturale catre Europa prin intermediul retelei ucrainiene.
Capacitatea noului gazoduct este proiectata la 55 miliarde de metri cubi de gaz, punctul de livrare urmand sa fie Greifswald, acelasi ca si pentru gazul expediat prin intermediul gazoductului Nord Stream 1, inaugurat in 2011.
Mize economice si spaime politice
Pentru OMV, intrarea in consortiu pare sa fie una dintre cele mai inspirate decizii din... mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 11:24
2Rusia reuseste inca odata sa starneasca o furtuna politica in Europa prin "pionul" sau energetic, Gazprom. Planurile companiei de a construi un nou gazoduct, pe sub Marea Baltica, pana in Germania starnesc controverse in randul liderilor de stat din Uniune.
Nord Stream 2, gazoductul pe care rusii intentioneaza sa-l construiasca in cooperare cu mai multi parteneri din sectorul energetic european, este vazut ca o amenintare la adresa securitatii energetice a Ucrainei si a tarilor baltice, relateaza International Business Times.
Noi reguli
Saptamana aceasta, vicepresedintele Comisiei Europene cu responsabilitati in politica energetica a UE, Maros Sefcovic, va anunta un nou set de reguli menit sa reduca apetitul marilor consumatori de gaz din regiune pentru livrarile efectuate de Gazprom.
Acestea vor stabili mai clar modul in care producatorii de gaz si distribuitorii pot interactiona. Masura nu este pe placul Berlinului, care ar dori ca politica europeana sa nu afecteze interesele marilor companii energetice comasate in Germania.
Insa, politica pare greu de evitat in contextul in care, inca de la crearea primului gazoduct Nord Stream, Rusia a ales sa reduca cantitatile de gaz livrate prin intermediul retelei din Ucraina, iar mai nou ameninta statele NATO din zona Marii Baltice cu sistarea livrarilor.
"Este o Rusie care a invadat Ucraina si care ameninta statele baltice. Aceasta este Rusia cu care ne confruntam in acest moment", a comentat Andras Simonyi,... mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 11:00
Germania si-a castigat o reputatie buna dupa Al Doilea Razboi Mondial, insa ar putea sa si-o strice din cauza unui proiect controversat derulat impreuna cu Rusia.
Gazoductul Nord Stream 2 va transporta gaze naturale din tara condusa de Vladimir Putin catre statul al carui cancelar este Angela Merkel prin Marea Baltica.
Proiectul a atras critici dure, in special din partea statelor est-europene, arata Russia Today.
Compania ruseasca Gazprom detine 50 la suta din gazoduct, iar restul actiunilor sunt impartite in mod egal intre Royal Dutch Shell, E.ON, BASF, OMV si Engie.
In septembrie a fost semnata o intelegere pentru constructia a doua conducte, care vor transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Cele doua tari mai au un proiect comun in domeniul energetic, Nord Stream.
Insa Washington Post arata, intr-un editorial semnat de Jim Hoagland, ca Germania ar putea avea multe de pierdut de pe urma noului gazoduct, in conditiile in care Rusia a devenit o piaza ...citeste mai departe despre "Germania intoarce spatele Europei de Est pentru un proiect periculos derulat cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2016, ora 08:15
1Planurile Gazprom de a dubla magistrala de transport gaze de sub Marea Baltica sunt deja contestate de un stat european. Gazoductul Nord Stream face legatura intre Rusia si Germania, dar un nou tronson intins intre cele doua tari nu este vazut cu ochi buni de cate Polonia.
Noul presedinte polonez, Andrzej Duda sustine ca demararea acestui proiect ar putea afecta unitatea in cadrul UE privind pozitia statelor membre fata de criza din Ucraina, relateaza Bloomberg.
Acord contestat
Gazprom a reusit sa convinga mai multe companii energetice europene, printre care Shell, E.ON si Engie, sa isi uneasca fortele in demararea lucrarilor la noul gazoduct dintre Rusia si Germania.
"Intelegerea a fost semnata ignorand total interesele Poloniei", a acuzat presedintele Duda in discursul tinut la forumul economic de la Krynica.
Proiectul Nord Stream 2, controlat de Gazprom, ar urma sa transporte direct gazele naturale din Rusia in Germania fara a mai folosi rutele terestre de pe teritoriile Ucrainei si Poloniei.
Nord Stream 2 este conceput sa asigure aproape 15% din consumul anual al Uniunii Europene, iar conducerea Gazprom ar dori sa il vada functional inca din 2019, data la care Moscova vrea sa renunte la gazoductul care tranziteaza Ucraina.
"Nesiguranta in acest context este data de egoismul unor state europene si ignorarea intereselor altor tari din regiune. Asta face ca increderea in unitatea UE sa fie afectata", a punctat presedintele polonez.
Inainte de a... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 12:07
Directorii executivi ai Gazprom si BASF s-au intalnit marti pentru a discuta o posibila asociere in proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ar urma sa transporte gaze din Rusia catre Germania.
In cadrul intalnirii de la Berlin, Alexei Miller si Kurt Bock au analizat posibilitatea ca BASF sa se alature consortiului international care urmeaza sa construiasca noua retea de transport a gazelor din Rusia catre UE, anunta agentia Sputnik.
"Intalnirea s-a axat pe dezvoltarea cooperarii intre cele doua companii. Un punct special l-a reprezentat participarea BASF in cadrul proiectului Nord Stream 2", se arata intr-un comunicat de presa al Gazprom.
Dupa blocajul inregistrat in cadrul proiectului Turkish Stream, rusii au anuntat ca au in plan o eventuala crestere a cantitatii de gaze naturale livrate in Europa prin construirea a doua noi magistrale pe culoarul nordic de transport.
Nord Stream 1 este deja operational din 2011, asigurand o cantiate de 55 miliarde de metri cubi de gaze naturale livrate din Rusia catre Germania.
Gazoductul strabate Marea Baltica intre Vyborg si Greifswald, fara a traversa teritoriile tarilor baltice sau pe cel al Poloniei.
La jumatatea lunii trecute, oficialii Gazprom au anuntat ca intentioneaza sa dubleze capacitatea de transport catre nordul Europei, in cadrul unui proiect pe care il deruleaza in comun cu E.On, Shell si OMV.
Costurile estimate pentru gazoductul Nord Stream 2 se ridica la 9,9 miliarde de euro.
Seful Gazprom,... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 12:14
1