Reprezentantii companiilor Transgaz si Bulgartransgaz au cazut de acord sa dubleze reteaua dintre cele doua tari cu un gazoduct de rezerva, care va traversa Dunarea, anunta partea bulgara.
Conform agentiei Novinite, cele doua firme de distributie a gazului natural vor sa aiba o retea de rezerva, pentru cazul in care principalul gazoduct interconector dintre Romania si Bulgaria ar inregistra probleme cu distributia de pe un mal pe celalalt al Dunarii.
Gazoductul de rezerva va avea o lungime de 2,1 kilometri, iar constructia sa va trebui finalizata in 214 zile de la deschiderea santierelor de lucrari pe ambele maluri ale Dunarii.
Firma ploiesteana Inspet SA a fost selectata ca principal contractor al lucrarii de catre partea romana, in vreme ce austriecii de la HABAU PPS Pipeline Systems vor fi asociati in constructia gazoductului de rezerva.
Habau a castigat si licitatia pentru construirea principalei legaturi interconectoare a retelelor de distributie a gazului din cele doua tari, gazoductul 1 dintre Romania si Bulgaria urmand sa devina operational de la mijlocul acestei veri.
Capacitatea anuala maxima a gazoductului de rezerva care va lega Romania de Bulgaria a fost proiectata la 1,5 milioane mc. mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 17:02
Conducta BRUA, care va lega retelele de gaze naturale din Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, reprezinta o contributie romaneasca importanta la cresterea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale a UE, prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz a Europei Centrale, a transmis, miercuri, Ministerul Energiei de la Bucuresti.
Comitetul de Coordonare CEF-Energie (Connecting Europe Facility-Energy), din cadrul Comisiei Europene, a validat, pe 19 ianuarie 2016, finantarea cu suma de 179 milioane de euro a lucrarilor ce urmeaza sa fie efectuate de compania Transgaz la sistemul national de transport a gazelor naturale romanesc in vederea dezvoltarii conductei BRUA.
Transgaz a depus cererea de finantare pentru proiectul de interconectare BRUA pe data de 12 octombrie 2015, in cadrul apelului lansat de Comisia Europeana la inceputul lunii iunie, anul trecut. Din cele 15 proiecte validate, 9 sunt in sectorul gazelor naturale, cu o finantare totala disponibila de 207 milioane de ...citeste mai departe despre "Nou gazoduct ce trece prin Romania: Transgaz primeste 179 de milioane de euro de la UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 22:23
Transportatorul national de gaze din Slovacia, Eustream, se asteapta ca in urmatoarele doua saptamani sa incheie un memorandum de intelegere cu companiile similare din Romania si Bulgaria, pentru constructia unui gazoduct care sa reduca dependenta regiunii balcanice de Rusia.
Eustream a propus livrarea de gaze din terminalele europene prin sistemul de conducte al Slovaciei, in Ucraina si de acolo in Romania si Bulgaria, relateaza Reuters.
Sustinatorii proiectului spun ca acesta va face ca state precum Bulgaria si Serbia sa poata primi gaze chiar daca Rusia intrerupe livrarile catre Ucraina.
"Anticipam ca vom semna un memorandum de intelegere atat cu Romania, cat si cu Bulgaria in decurs, sa zicem, de doua saptamani", a declarat presedintele Eustream, Tomas Marecek, la o conferinta pe tema gazelor de la Viena.
El a adaugat ca Eustream actioneaza ca promotor principal al acestui proiect, dar discuta cu multe alte parti care ar putea, teoretic, sa participe ca actionari.
In ultimii 10 ani Rusia a intrerupt de trei ori livrarile de gaze catre Ucraina, masura care a afectat in special regiunea balcanica, unde multe tari depind aproape in totalitate de gazele rusesti primite printr-o singura ruta de tranzit.
Compania slovaca analizeaza infiintarea unei companii mixte cu mai multe companii straine, pentru constructia proiectului, al carui cost estimat este cuprins intre 750 milioane euro si 1,2 miliarde de euro, in functie de traseul final care va fi stabilit, a... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 10:00
Eustream, compania care opereaza reteaua de gazoducte din Slovacia, a propus o alternativa la proiectul South Stream (foto), care a fost anulat de Rusia. Noua ruta ar urma sa treaca si prin Romania.
Ideea ar consta in interconectarea retelei existente de conducte dintre Slovacia, Romania si Ucraina printr-un gazoduct nou de 570 de km.
Acesta ar urma sa aduca resursa naturala din vestul Europei in Balcani, arata agentia TASR, citata de Slovak Spectator.
"Este cea mai buna solutie din punct de vedere strategic si economic", a transmis Tomas Marecek, seful Consiliului Director al Eustream, intr-un interviu acordat Reuters.
Costurile proiectului ar urma sa ajunga la 750 de milioane de euro, potrivit primelor estimari, o suma de 20 de ori mai mica decat cele anuntate pentru South Stream, avand in vedere ca nu trebuie sa fie construit pe sub mare, ca in cazul proiectului rusesc.
El va porni din localitatea Velke Kapusany din estul Slovaciei, apoi se va lega de conducta Soyuz ...citeste mai departe despre "South Stream a fost ingropat de Gazprom: Alternativa, o conducta care ar trece prin Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 13:54
Conducta de interconectare a retelelor de gaze din Romania si Bulgaria, intre orasele Giurgiu si Ruse, este asteptata sa fie gata pana la finele acestui an, a declarat marti directorul companiei bulgare Bulgartransgaz, Kiril Temelkov, transmite agentia bulgara Focus.
"Tendinta este sa infiintam Bulgartransgaz EAD si serviciile pe care le furnizam pe baza unui principiu regional. Ne asteptam ca in scurt timp sa avem companii straine care vor sa utilizeze serviciile de depozitare din Bulgaria" a declarat Telmenkov.
Lucrarile la aceasta conducta au inceput in 2012. Initial, interconectorul trebuia sa fie gata in 2013, apoi, lansarea lui s-a amanat pentru ianuarie 2014, iar termenul limita a fost iarasi extins din cauza dificultatilor tehnice.
Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totala de circa 25 kilometri
Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totala de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al Romaniei, iar 4,14 kilometri reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea. Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.
Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria catre Romania, iar capacitatea dinspre Romania spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.
Valoarea totala estimata a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane euro sunt... mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 10:10
Uniunea Europeana (UE) a alocat suma suplimentara de zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni cu segmentul Ungheni-Chisinau, cu scopul asigurarii unei alternative de aprovizionare cu gaze naturale a capitalei, cel mai mare consumator din tara, anunta Ministerul Economiei.
Aceasta plata suplimentara va fi efectuata in 2015, precizeaza ministerul moldovean intr-un comunicat de presa postat pe site.
Premierii roman Victor Ponta si moldovean Iurie Leanca au inaugurat pe 27 august, de Ziua Independentei Republicii Moldova, gazoductul Iasi-Ungheni, care va permite fostei republici sovietice sa-si reduca dependenta fata de livrariile de gaze naturale rusesti.
Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta, care asigura legatura intre orasul romanesc Iasi (nord-est) si cel moldovean Ungheni (nord-vest), are o capacitate de 1,5 pana la doua miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.
Conducta va livra initial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an
Potrivit autoritatilor romane, conducta va livra initial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.
Republica Moldova consuma aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importa din Rusia. Regiunea separatista prorusa Transnistria, in care se afla concentrata cea mai mare parte a industriei moldovenesti, consuma la randul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.
Gazoductul se opreste in prezent la Ungheni, un orasel cu... mai mult
Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 10:12
Republica Moldova a facut miercuri un pas simbolic catre reducerea dependentei de importul de gaze din Rusia, dupa inaugurarea gazoductului prin care urmeaza sa se faca aprovizionarea din Romania, incepand de saptamana viitoare.
Cu ajutorul gazului romanesc, Moldova cauta independenta energetica de Rusia, titreaza Reuters.
In contextul temerilor privind o iarna in Europa fara gazele rusesti, din cauza conflictului din Ucraina, cei doi premieri din Romania si Moldova au inaugurat gazoductul de 43 de kilometri cu ocazia celei de-a 23-a aniversari a obtinerii independentei fata de URSS.
La eveniment a participat si comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, iar premierul moldovean a afirmat ca ziua reprezinta o data foarte importanta pentru independenta energetica ...citeste mai departe despre "Moldova cauta independenta energetica de Rusia cu gazul romanesc - Reuters" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 August 2014, ora 10:30
Gazoductul Iasi-Ungheni a fost inaugurat, miercuri, de premierii Romaniei si Republicii Moldova, Victor Ponta subliniind cu acest prilej ca gazul din Romania nu doar ca va fi mai ieftin, dar prin acest proiect Moldova nu va mai sta niciodata cu frica ca ramane fara energie.
"Cred ca prin inaugurarea de azi dam un mesaj pentru toata lumea si as vrea sa fim prieteni cu toata lumea, dar mesajul sa fie foarte clar: Moldova si Romania, ca sa fie cu adevarat independente, au nevoie si de energie, asa cum avem nevoie si de toate celelalte resurse. Impreuna putem sa fim cu adevarat independenti si impreuna putem sa fim cu adevarat respectati pentru asta si acesta e mesajul pe care il dam astazi Europei si tuturor. Sunt convins ca acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur si in felul asta niciodata Moldova nu va sta cu frica ca ramane fara energie", a declarat premierul Ponta.
Ponta a adaugat ca, in ciuda parerilor sceptice cu privire la proiect, cu sprijinul CE s-a reusit finalizarea proiectului in termenul de un an.
Premierul roman s-a aratat convins ca pretul gazelor va fi mai ieftin, dar la fel de ambele parti ale Prutului, insa a refuzat sa precizeze daca gazul va fi furnizat de Transgaz sau de Petrom, el subliniind ca ambele sunt companii romanesti aflate in competitie.
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, a precizat ca in prezent se afla in ultima etapa de finalizare contractele de furnizare a gazului, iar primele cantitati vor fi livrate... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 15:50
Un interconector de gaze intre Romania si Bulgaria, care este in constructie din anul 2012, nu va fi operational inainte de luna septembrie, au declarat surse apropiate acestui proiect.
Legatura de 25 de kilometri intre Ruse si Giurgiu urma sa fie gata cel tarziu la finalul anului 2013, insa acest termen a fost extins din cauza dificultatilor tehnice, relateaza Novinite.
Surse apropiate companiei Bulgartransgaz, care ...citeste mai departe despre "Vesti proaste despre gazoductul dintre Romania si Bulgaria" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 11:40