Conducta Nord Stream 2, destinata sa transporte gaze naturale rusesti spre UE, va fi finalizata de partea rusa, pentru a putea fi ocolite sanctiunile americane care vizeaza companiile europene implicate in constructia acestui gazoduct, a declarat marti un director de la grupul rus Gazprom, transmite AFP.
"Proiectul Nord Stream 2, deja construit in proportie de 94%, va fi finalizat de partea rusa", a declarat directorul Gazprom Export, Elena Burmistrova, cu ocazia unei conferinte pe tema gazelor naturale organizata la Viena.
Gazoductul Nord Stream 2 reprezinta o investitie de 11 miliarde de dolari, finantata jumatate de Gazprom si jumatate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper si Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina.
Termenul initial de finalizare a proiectului era primul semestru din 2020. Insa la finele lunii decembrie 2019, presedintele american Donald Trump a promulgat legea ce impune sanctiuni companiilor implicate in construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Imediat, principalul subcontractor al consortiului Nord Stream 2 AG, firma elvetiano-olandeza Allseas, a suspendat activitatile care vizau amplasarea de conducte.
Tot marti, Elena Burmistrova a spus ca Gazprom intentioneaza sa isi mentina exporturile de... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 14:09
Franta si Germania au transmis vineri partenerilor din Uniunea Europeana o solutie de compromis care permite revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, fara a bloca insa proiectul gazoductului Nord Stream 2, informeaza AFP, care a obtinut o copie a acestui document.
Solutia de compromis a fost trimisa ambasadorilor statelor membre la Bruxelles. Daca va fi acceptat, compromisul ar permite evitarea unei crize intre Paris si Bruxelles si, de asemenea, ar permite Frantei sa isi dea acordul pentru adoptarea unor noi reguli europene privind transportul gazelor naturale, au explicat pentru AFP surse diplomatice.
Comisia Europeana vrea sa extinda campul de aplicare a Directivei privind gazele naturale la infrastructurile care provin din tarile terte, care ar trebui sa respecte aceleasi reguli cu cele europene, respectiv transparenta preturilor, accesul tertilor la infrastructuri, precum si separarea activitatilor intre furnizorii de gaze si gestionarii infrastructurilor. In prezent, proiectul Nord Stream 2 nu respecta aceste reguli.
Joi, Ministerul francez al Afacerilor Externe a anuntat ca Franta va sustine revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, care vizeaza si proiectul gazoductului Nord Stream 2. In schimb, Berlinul se opune unei revizuiri a documentului, care in prezent se aplica doar gazoductelor interne si care, daca s-ar aplica si gazoductelor ce provin din tarile terte, ar putea afecta proiectul gazoductului Nord Stream 2.... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 15:30
Germania isi mentine angajamentul fata de construirea gazoductului Nord Stream 2, destinat sa transporte gaz rusesc spre Europa ocolind Ucraina, in pofida escaladarii tensiunilor in regiune, a indicat miercuri purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.
SUA si alte voci si-au intensificat criticile fata de proiect dupa ce Rusia a capturat, duminica, trei vase ucrainene in apropierea Peninsulei Crimeea, transmite Reuters.
Criticii afirma ca gazoductul va face Germania si Europa prea dependente de Rusia in ce priveste sursele de energie.
"Am luat nota de critici, dar nimic nu s-a schimbat din perspectiva proiectului economic care este Nord Stream", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin.
Seibert a mai afirmat ca Germania vrea in continuare ca Ucraina sa ramana o tara de tranzit pentru gazul rusesc spre Europa.
Putin mai devreme, ambasadorul ucrainean la Berlin declarase ca proiectul Nord Stream 2 ar trebui suspendat.
Berlinul este unul din principalii sustinatori ai proiectului Nord Stream 2, care va transporta gaz rusesc direct spre Germania, prin Marea Baltica, ocolind rutele continentale din estul Europei. Gazoductul urmeaza sa fie finalizat in 2019.
SUA vor ca aliatii lor europeni sa examineze sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei din cauza situatiei din Ucraina, a declarat miercuri reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker.
Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Berlin a... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 17:20
Camera de Comert si Industrie a Germaniei ia atitudine fata de noile sanctiuni impotriva Rusiei propuse de americani si acuza SUA ca isi favorizeaza propriile companii din domeniul energetic in detrimentul celor europene.
Nemtii se plang de faptul ca afacerile lor au de uferit, iar securitatea energetica a tarii este pusa in pericol de noile sanctiuni propuse de Legislativul de la Washington, relateaza Daily Sabah.
Noua lege adoptata in Congres extinde regimul sanctiunilor economice impotriva regimului din Rusia si nu-i permite presedintelui sa opereze modificari in acestea fara a avea consimtamantul Legislativului american.
Masurile ar afecta si proiecte energetice in lucru derulate intre Rusia si tari din Europa de Vest, asa cum este gazoductul Nord Stream 2, care urma sa faca legatura intre Rusia si Germania.
"Cineva poata sa creada ca Statele Unite incearca astfel sa-si protejeze interesele economice proprii, in special in sectorul energetic", a comentat Volker Treier, presedintele Camerei de Cort si Industrie a Germaniei.
Treier acuza si faptul ca, dupa aplicarea noului regim de sanctiuni, companiile energetice din Germania nu vor mai putea colabora cu Gazprom in niciun proiect major.
In acelasi timp, un purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe de la Berlin sustine ca devine inacceptabil ca SUA sa foloseasca sanctiunile pe post de instrument economic si solicita pastrarea unui nivel comun al sanctiunilor adoptate de Washington si UE.... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 06:26
11Proiectul legii de sporire a sanctiunilor economice impotriva Rusiei, adoptat de Legislativul american, suna alarma in UE, Comisia Europeana considerand ca un astfel de act ar periclita procesul de diversificare a furnizorilor de energie pe piata comuna.
Intregul scandal vizeaza sanctiunile pe care SUA ar putea sa le impuna firmelor europene implicate in dezvoltarea unor proiecte energetice impreuna cu rusii de la Gazprom, cireasa de pe tort fiind reprezentata de gazoductul Nord Stream 2 de sub Marea Baltica, relateaza Hurriyet Daily News.
Sanctiunile americanilor ar putea afecta unitatea grupului G7 si cooperarea transatlantica, avertizeaza CE, prin intermediul unui comunicat, in care se mentioneaza ca aceste masuri ar putea avea efecte nedorite.
Germania avertizat deja ca va raspunde cu aceeasi moneda, daca sanctiunile americane vor viza implicarea catorva mari companii energetice in proiectul gazoductului de sub Marea Baltica. De altfel, germanii ar urma sa fie beneficiari directi ai acestui proiect, punctul terminus al gazoductului Nord Stream fiind pe tarmul german al Marii Baltice.
"Abordarea noastra fata de actiunile Rusiei in Ucraina si sanctiunilre ulterioare s-au bucurat de unitate in randul partenerilor interationali. Este garantia eficientei si credibilitatii actiunilor noastre.
Intelegem ca legea privind sanctiunile impuse Rusiei si Iranului are in spate anumite considerente interne", arata corpul executiv al UE, facand referire la intentia... mai mult
Luni, 24 Iulie 2017, ora 06:00
Anuntul vizitei presedintelui CE, Jean Claude Junker, in Rusia a starnit proteste ale liderilor occidentali, dar si un interes deosebit din partea "tarului de la Kremlin" pentru a transa un proiect energetic controversat.
Vladimir Putin il asteapta pe seful Executivului european pentru a discuta serios problema gazoductului Nord Stream 2, care ar urma sa dubleze reteaua existenta deja intre Rusia si Germania, anunta Bloomberg.
Marul discordiei
Pentru a rezolva problemele legate de legislatia antimonopol din Europa, Gazprom a trebuit sa recurga la un artificiu simplu in privinta construirii gazoductului Nord Stream 2 pe sub Marea Baltica: un consortiu international de firme care sa se ocupe de proiect.
Cu toate acestea, necazurile furnizorului de gaze din Rusia nu s-au terminat, diversi politicieni de rang inalt din UE acuzand jocul de interese pe care Vladimir Putin incearca sa il regleze prin intermediul furnizarii de energie suplimentara pe piata germana.
Liderii din Polonia si Slovacia au cerut sefului CE si presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, sa blocheze proiectul Nord Stream 2, dupa ce Vladimir Putin a anuntat rezilierea unilaterala a proiectului comun Rusia-UE, South Stream, care urma sa distribuie gazul rusesc in sud-estul Europei.
In acelasi timp, o parte din politicienii europeni vad in Nord Stream 2 o cale prin care Moscova poate pune presiune pe Kiev, oficialii rusi anuntand ca intentioneaza sa renunte la culoarul de transport... mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 18:35
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 urmeaza sa primeasca un raspuns final de la Comisia Europeana pana la sfarsitul acestei luni, iar un partener din consortiul international creat sub umbreala Gazprom are deja planuri mari legate de aceasta investitie.
Compania austriaca OMV si-a facut calculele si pare decisa sa se implice in constructia tronsonului care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltica. "Ne pastram pozitia de jucator important pe piata de energie din Europa Centrala si de Sud-Est", a argumentat directorul executiv Rainer Seele, citat de agentia TASS.
Un proiect de miliarde
Calculele efectuate de austrieci arata ca al doilea tronson de transport al gazului dintre Rusia si Germania ar necesita o investitie totala de 10 miliarde de euro.
Consortiul international care se va ocupa de constructia gazoductului este format din Gazprom (51%), OMV (10%), BASF/ Wintershall (10%), E.On (10%), Shell (10%) si Engie (9%).
Nord Stream 2 ar urma sa devina operational in 2019, moment in care Moscova intentioneaza sa renunte la transportul gazelor naturale catre Europa prin intermediul retelei ucrainiene.
Capacitatea noului gazoduct este proiectata la 55 miliarde de metri cubi de gaz, punctul de livrare urmand sa fie Greifswald, acelasi ca si pentru gazul expediat prin intermediul gazoductului Nord Stream 1, inaugurat in 2011.
Mize economice si spaime politice
Pentru OMV, intrarea in consortiu pare sa fie una dintre cele mai inspirate decizii din... mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 11:24
2Oficialii de la Kiev si omologii lor de la Riga, Vilnius si Tallin si-au unit fortele pentru a bloca proiectul gazoductului Nord Stream 2 care ar urma sa lege Rusia de Germania pe sub Marea Baltica.
Proiectul Nord Stream 2 a fost anuntat de Gazprom ca o varianta de a evita tranzitul de gaze naturale pe actualul coridor ucrainean, de constructia lui aratandu-se interesate si mai multe firme occidentale, anunta agentia Novinite.
Premierul ucrainean Arseniy Yatsenyuk a tinut sa atraga atentia oficialilor europeni ca Nord Stream 2 ar putea avea efecte nu doar asupra economiei Ucrainei, ci si a securitatii energetice si a stabilitatii financiare ale unor state din UE.
In cadrul unei conferinte de presa sustinuta aluturi de omologii sai din Estonia, Letonia si Lituania, Yatsenyuk a mentionat ca realizarea gazoductului Nord Stream 2 ar insemna reluarea controlului Rusiei pe piata energiei din UE.
"Nord Stream 2 nu ameninta doar supravietuirea Ucrainei si accesul ei la resurse, ci reprezinta un risc pentru diversificarea resurselor energetice din Europa, in special in zona de Sud-Est", a afirmat premierul Ucrainei, citat de Reuters.
Prim ministrii din cele trei tari baltice s-au alaturat apelului facut de colegul lor ucrainean, premierul estonian Taavi Roivas solicitand chiar o verificare pentru a stabili daca noul gazoduct rusesc indeplineste conditiile legislatiei comune pentru a furniza gaze naturale direct pe piata europeana.
In cazul in care Ucraina nu va... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 17:22
Directorii executivi ai Gazprom si BASF s-au intalnit marti pentru a discuta o posibila asociere in proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ar urma sa transporte gaze din Rusia catre Germania.
In cadrul intalnirii de la Berlin, Alexei Miller si Kurt Bock au analizat posibilitatea ca BASF sa se alature consortiului international care urmeaza sa construiasca noua retea de transport a gazelor din Rusia catre UE, anunta agentia Sputnik.
"Intalnirea s-a axat pe dezvoltarea cooperarii intre cele doua companii. Un punct special l-a reprezentat participarea BASF in cadrul proiectului Nord Stream 2", se arata intr-un comunicat de presa al Gazprom.
Dupa blocajul inregistrat in cadrul proiectului Turkish Stream, rusii au anuntat ca au in plan o eventuala crestere a cantitatii de gaze naturale livrate in Europa prin construirea a doua noi magistrale pe culoarul nordic de transport.
Nord Stream 1 este deja operational din 2011, asigurand o cantiate de 55 miliarde de metri cubi de gaze naturale livrate din Rusia catre Germania.
Gazoductul strabate Marea Baltica intre Vyborg si Greifswald, fara a traversa teritoriile tarilor baltice sau pe cel al Poloniei.
La jumatatea lunii trecute, oficialii Gazprom au anuntat ca intentioneaza sa dubleze capacitatea de transport catre nordul Europei, in cadrul unui proiect pe care il deruleaza in comun cu E.On, Shell si OMV.
Costurile estimate pentru gazoductul Nord Stream 2 se ridica la 9,9 miliarde de euro.
Seful Gazprom,... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 12:14
1