Viitorul sef al companiei austriece OMV, Rainer Seele, are in plan o noua varianta de transport pentru gazele naturale din Rusia, care sa ocoleasca Ucraina.
Seele il va inlocui de la inceputul lunii viitoare pe actualul director executiv al OMV, Gerhard Roiss, in planurile de viitor ale companiei intrand si o colaborare cu gigantul rus Gazprom, arata agentia Novinite.
Traseu est-european
Presa austriaca, prin ziarul Die Presse, sustine ca viitorul sef al OMV planuieste relansarea proiectului Nabucco sub forma unui parteneriat cu Gazprom.
Traseul gazoductului ar urma sa strabata Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria pentru a ajunge in final in Austria.
Diferenta fata de planurile initiale o reprezinta aprovizionarea cu gaze din Rusia si Iran, in locul celor livrate de tarile din jurul Marii Caspice.
Oficialii UE au anuntat stoparea proiectului Nabucco in 2013, ca urmare a aparitie unor costuri suplimantare si a disensiunilor politice.
Nabucco urma sa reprezinte o solutie de reducere a dependentei tarilor europene de gazul rusesc, livrarile de gaze urmand sa fie facute de Kazahstan, Turkmenistan si Azerbaidjan.
Acum insa, OMV ia in considerare refacerea traseului initial intr-o colaborare cu rusii de la Gazprom, sustin jurnalistii de la Die Presse.
Romania, stat partener
Trei surse au confirmat faptul ca noile planuri ale lui Rainer Seele vor fi promovate de Reinhard Mitschek, fost manager de proiect pentru Nabucco.
In cadrul vechiului... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 12:01
1Un consortiu de companii petroliere condus de BP a semnat marti, la Baku, un acord de 45 miliarde de dolari care vizeaza exportul catre Europa de gaze naturale extrase de la exploatarea gigant Shah Deniz prin gazoductul TAP, alternativa la proiectul Nabucco Vest.
BP va coordona extinderea proiectului Shah Deniz din Marea Caspica si constructia conductelor care vor traversa Turcia, Grecia si Albania, cu destinatia finala in Italia.
Productia exploatarii Shah Deniz va creste cu 16 miliarde metri cubi pe an in a doua etapa a proiectului, potrivit unui comunicat al BP, volum care reprezinta, potrivit Bloomberg, 1,5% din consumul Europei.
Italia este cel de-al treilea mare consumator de gaze din Europa si va fi principalul client al consortiului Shah Deniz, urmand sa preia incepand din 2019 aproximativ jumatate din productia exploatarii azere.
"Ne va creste securitatea energetica prin asigurarea unei rute alternative si a unei noi surse de aprovizionare cu gaze pentru Europa. Exista de asemenea potentialul de extindere a coridorului sudic pentru a ajunge la marii producatori de gaze din Orientul Mijlociu, ceea ce ar putea aduce benficii uriase", a declarat Willian Hague, seful diplomatiei britanice, la ceremonia de semnare a acordului, care a avut loc marti la Baku, transmite Bloomberg.
Directorul general al BP, Bob Dudley, a declarat in timpul ceremoniei ca productia de la Shah Deniz va creste imeduat cu 1,4 miliarde metri cubi pe an. Zacamantul din Marea... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 14:35
Nabucco Gas Pipeline International GmbH a anuntat astazi lansarea procedurii
"Open Season", pentru rezervarea capacitatii gazoductului Nabucco.
Reinhard Mitschek, CEO al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, a declarat: "Pe masura ce continua dezvoltarea proiectului Nabucco, suntem incantati sa putem anunta atingerea acestei etape extrem de semnificative.
Odata construita, conducta Nabucco va oferi producatorilor si transportatorilor acces la piete aflate in crestere din Europa Centrala si de Sud-Est precum si un acces sporit la Terminalul Central European de Gaze Naturale de la Baumgarten.
Procedura de tip se va desfasura conform principiilor liberului acces si diversificarii aprovizionarii".
"Propunerile facute de companie sunt extrem de competitive si atractive din punct de vedere comercial. Pe baza discutiilor aflate in desfasurare cu producatori si transportatori, avem motive sa fim increzatori in ceea ce priveste nivelul crescut de interes in aceasta faza a procesului Open Season", a declarat Frank Siebert, CFO al NABUCCO Gas Pipeline International GmbH.
Prima faza a procesului "Open Season" este prevazuta pentru finalizare pana
la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al acestui an. Dupa incheierea cu
succes a acestei etape, transportatorii vor fi invitati sa transmita oferte
angajante. Inceperea etapei ofertelor angajante este prevazuta pentru
trimestrul al treilea al anului 2013.
Pentru a asigura un anumit nivel de flexibilitate,... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 09:58
Consortiul care dezvolta gazoductul Nabucco a ajuns la un acord de principiu cu potentialii investitori SOCAR, BP, Statoil si Total si cu consortiul care exploateaza zacamantul de gaze Sah Deniz pentru finantarea in comun a conductei si ar putea acorda investitorilor jumatate din actiuni.
"Consortiul Nabucco a ajuns la un acord de principiu cu potentialii investitori SOCAR, BP, Statoil si Total si consortiul Sah Deniz pentru a finanta in comun costurile de dezvoltare pentru conducta Nabucco Vest pana la luarea unei decizii privind selectia rutei de export catre Europa a gazelor de la Sah Deniz", se arata intr-un comunicat al actionarilor Nabucco.
De asemenea, potentialii investitori vor primi optiuni pentru a prelua 50% din actiunile consortiului Nabucco.
Actionarii Nabucco sunt companiile OMV (Austria), BOTAS (Turcia), BEH (Bulgaria), Transgaz Medias, RWE (Germania) si FGSZ (Ungaria).
Selectarea rutei prin care vor fi transportate gazele din zacamantul Sas Deniz, din regiunea Marii Caspice, este asteptata pentru 30 iunie, se mai arata in comunicat.
Nabucco Vest, un gazoduct de 1.300 de kilometri sustinut de Uniunea Europeana, concureaza cu Trans-Adriatic Pipeline (TAP), pentru dreptul de a exporta gaze naturale din proiectul Sah Deniz care ar putea contine rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi. UE vrea sa-si diversifice importurile de gaze naturale.
Consortiul care opereaza zacamantul va selecta in 2013 rutele pentru transportul gazelor. Exporturile... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 12:04
Consortiul Nabucco mentine termenul de incepere a constructiei gazoductului care ar urma sa transporte gaze din zona Marii Caspice catre Europa pentru 2013, estimand ca nu vor avea loc intarzieri si ca lucrarile vor fi finalizate in 2017, transmite Mediafax."Calendarul Nabucco este dependent de disponibilitatea surselor de gaze. In momentul de fata asteptam decizia consortiului Sah Deniz II inainte de a reevalua acest calendar. Demararea constructiei este in continuare planificata pentru 2013 si momentan nu estimam intarzieri.
Dorim sa finalizam constructia pana la sfarsitul lui 2017, astfel incat totul sa fie gata pentru exportul de gaze naturale", a afirmat, intr-o declaratie de presa, purtatorul de cuvant al consortiului Nabucco, Christian Dolezal.
Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat marti, la Viena, citat de AFP, ca gazoductul Nabucco ar putea intra in exploatare in 2018, cu o intarziere de un an fata de termenul stabilit oficial.
Roiss a aratat ca primele livrari de gaze din Asia Centrala catre Europa nu vor avea loc inainte de 2018.
Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana, concureaza cu proiectul South Stream, al grupului rus Gazprom si al companiei italiene Eni, care vor la randul lor sa exploateze gaze in regiunea Marii Caspice.
Nabucco va transporta gaze caspice catre Europa, pe o distanta de 4.000 de kilometri si va traversa Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, ocolind Rusia si Ucraina.
Proiectul va avea un cost estimat de 7,9... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 14:27
Fostul presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko, a declarat ca gazoductul Nabucco se va construi doar daca Uniunea Europeana isi doreste cu adevarat acest lucru si se intreaba cat de responsabili suntem daca am alege sa participam si la proiectul South Stream, informeaza NewsIn."Aceste proiecte (South Stream si Nabucco) necesita cateva intrebari. Una dintre ele ar fi daca Romania si Uniunea Europeana au posibilitatea de a construi un gazoduct din Asia Centrala catre Europa ca o alternativa noua. Sau exista vreun motiv pentru care alegi sa construiesti un gazoduct avand aceeasi sursa de aprovizionare ca si Rusia?
Daca South Stream se va construi, Rusia va monopoliza transportul de gaze. De aceea v-as intreba cat de responsabili sunteti pentru securitatea energetica nationala? Cum veti explica populatiei riscul asumat?", a declarat miercuri Viktor Iuscenko.Intrebat daca proiectul Nabucco are sanse sa fie dezvoltat, fostul presedinte al Ucrainei a spus ca acest lucru ar depinde de un singur lucru: daca UE doreste cu adevarat sa il faca si cand responsabilii europeni nu vor privi acest proiect ca pe ceva aditional. "Este o problema a mecanismului de securitate interna", a afirmat acesta.
In ceea ce priveste relatiile dintre Romania si Rusia, Iuscenko a precizat ca acestea ar trebui sa fie "placute". "Dar sa nu uitati ca, atunci cand vorbesti de politica Rusiei si de cea a UE, inclusiv a Romaniei, acestea sunt politici foarte diferite. Vorbim de ideologii diferite, de dileme... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 15:53
Ministerele implicate in proiectul Nabucco au semnat acordurile bilaterale de spijinire a proiectului, potrivit NewsIn. Semnarea acestor acorduri are loc dupa ce luna trecuta s-a anuntat o revizuire a calendarului proiectului Nabucco, prin care constructia gazoductului este estimata sa demareze in 2013, cu doi ani mai tarziu fata de termenul anuntat initial.
"Acestea sunt acorduri bilaterale, cu caracter legal, specifice, intre companiile Nabucco si guvernul din fiecare tara de tranzit.
Ele reprezinta un pas important in faza avansata de dezvoltare a Gazoductului Nabucco. Principalele elemente ale Acordurilor de Sprijin al Proiectului sunt: anuntarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenta legilor energiei din UE si Turcia; protejarea Gazoductului Nabucco fata de potentiale schimbari legislative discriminatorii; sprijin pentru actiuni legislative si administrative necesare implementarii proiectului", se arata intr-unj comunicat dat publicitatii, miercuri, de Nabucco GmbH.
Potrivit oficialilor companiei, acordurile asigura, totodata, angajamentul fiecarui guvern in sprijinirea proiectului.
"Semnarea Acordurilor de Sprijin al Proiectului reprezinta o alta etapa importanta pentru proiectul nostru si consolideaza parteneriatul cu guvernele din tarile de tranzit. Evenimentul de azi (miercuri, 8 iunie, n.r.) marcheaza, de asemenea, prima intalnire a Comitetului Politic Nabucco.
Acesta va asigura o coordonare eficienta intre tarile de tranzit. Suntem... mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 16:03
Constructia gazoductului Nabucco va demara in 2013, un an mai tarziu fata de termenul anuntat de Nabucco Gas Pipeline International GmbH, potrivit unui comunicat emis vineri de companie si preluat de NewsIn. "Constructia este estimata sa demareze in 2013, in vederea alinierii calendarului Nabucco cu furnizorii de gaze naturale", se arata in comunicat.
Calendarul proiectului Nabucco se modifica ca rezultat direct al schimbarilor legate de calendarul aprovizionarilor cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, in conformitate cu anunturile facute de potentialii furnizori.
"Progresul proiectului Nabucco este pozitiv pana acum. Am avansat cu evaluarea impactului social si asupra mediului si am facut pasi concreti in ceea ce priveste achizitiile si alte activitati importante.
Procesul de Open Season va demara imediat ce vor exista indicii ferme ca angajamentele de aprovizionare cu gaze naturale sunt gata.
Decizia finala de investire va fi luata in concordanta cu aceste aspecte.
In momentul de fata, ne asteptam ca primele livrari de gaze prin intermediul conductei sa fie facute in 2017.
Proiectul Nabucco continua sa fie determinat de nevoile clientilor sai", a declarat directorul general al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek.
Actionarii Nabucco au declarat ca negocierile cu furnizorii de gaze naturale sunt incurajatoare.
"Toate negocierile privind aprovizionarea cu gaze naturale sunt conduse de catre actionari si terti cumparatori de... mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 14:07
Ideea conductei care va transporta gaz din regiunea Marii Caspice si din Orientul Mijlociu catre piata europeana, cunoscuta ulterior sub denumirea Nabucco, a aparut in anii '90, acordul politic pentru construirea acestui gazoduct urmand sa se semneze pe 13 iulie, la Ankara, informeaza NewsIn. In anii '90 a aparut ideea acestui proiect grandios, de cand s-a construit conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan, care traverseaza Azerbaidjan, Georgia si Turcia, prin care se aduce petrol din Republica Azerbaidjan direct la Marea Mediterana si care este incarcat in vapoare, fiind adus in Europa, ocolind Rusia.
Denumirea exacta a conductei Nabucco a fost hotarata undeva in 2002, dupa ce membrii consortiului de atunci au participat la spectacolul de opera "Nabucco", de Giuseppe Verdi.
Din consortiul Nabucco fac parte, in prezent, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania).
Nabucco are scopul de a conecta si valorifica rezervele promitatoare de gaze naturale din Zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu, cu pietele europene.
Initial, cinci companii au semnat in data de 11 octombrie 2002 la Viena, un Acord de cooperare privind infiintarea unui "Consortiu" in vederea efectuarii unui "Studiu de Fezabilitate" privind crearea unei rute complet noua de transport a gazelor naturale din zonele de productie mai sus mentionate, prin construirea unei conducte pe teritoriul celor cinci tari si care sa... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2009, ora 17:17