Premierul Victor Ponta a fost de curand intr-o vizita in Republica Moldova, pentru a-si reafirma sprijinul Romaniei pentru vecinii din est. Insa care este stadiul actual al celui mai ambitios proiect realizat in colaborare de cele doua tari?
Seful Guvernului de la Bucuresti a transmis, la finalul lunii trecute, ca Romania este gata sa se implice pe mai departe in realizarea unor proiecte importante pentru Chisinau in ceea ce priveste infrastructura si energia.
El a sustinut ca, avand in vedere cresterea economica pe care o inregistreaza, Romania poate sprijini Republica Moldova mai mult decat a facut-o in urma cu doi-trei ani.
"Deci numai pe proiecte in energie, companiile romanesti care s-au listat la Bursa... avem capital privat, au profituri foarte mari, numai pentru partea de infrastructura si energie putem sa investim pana la o jumatate de miliard de euro. In acelasi timp, acel acord de 100 de milioane de euro din care jumatate i-am folosit deja cealalta jumatate putem ...citeste mai departe despre "Gazoductul Iasi-Ungheni, in cifre: In ce stadiu se afla cel mai ambitios proiect Romania-R.Moldova" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 07:50
Livrarile de gaze prin gazoductul Iasi - Ungheni incep miercuri, a anuntat premierul Chiril Gaburici, in cadrul unei conferinte de presa sustinute alaturi de secretarul adjunct de stat al SUA, Antony Blinken.
"Gazoductul Iasi - Ungheni isi va incepe activitatea incepand cu ziua de maine (miercuri - n.red.). Ducem deja discutii la capitolul gazoductului Ungheni - Chisinau, ceea ce ne va da posibilitatea sa acoperim intreaga tara cu gazul din Romania si sa creem o concurenta loiala pe piata energetica din Republica Moldova", a declarat Gaburici, citat de Unimedia.
Premierul roman Victor Ponta a inaugurat gazoductul Iasi-Ungheni la sfarsitul lunii august 2014, alaturi de omologul sau moldovean de la acea data, Iurie Leanca.
Romania atinge "inima" Republicii Moldova printr-un proiect strategic: Importanta si... citeste mai departe despre "In sfarsit, trimitem gaze la moldoveni: Gazoductul Iasi-Ungheni este functional" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 08:56
Securitatea energetica in zona Marii Negre a fost subiect de dezbatere in cadrul unei conferinte desfasurate la Palatul Parlamentului in perioada 19-21 noiembrie, la care au fost invitati circa 150 de oficiali de rang inalt si reprezentanti ai mediului de afaceri.
Intitulata "Securitatea energetica in Zona Extinsa a Marii Negre, contributor la securitatea energetica europeana (viziunea 2035) ", conferinta a vizat "realizarea unei viziuni prospective asupra a ceea ce va insemna energia pentru Europa in mixul global in 2035, plecand de la faptul ca orice proiect energetic se realizeaza in circa 20 de ani", se arata in comunicatul remis presei de Centrul de Prevenire a Conflictelor&Early Warning, organizatorul conferintei.
La eveniment au participat, printre altii, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si consilierul prezidential Iulian Chifu.
Principalele subiecte dezbatute de specialistii in domeniu s-au referit la ...citeste mai departe despre "Securitatea energetica in zona Marii Negre, dezbatuta la Bucuresti: Blocheaza Rusia gazoductul Iasi-Ungheni?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 13:30
Subsidiara Gazprom din R.Moldova pune bete in roate gazoductului Iasi-Ungheni, prin care Romania ar trebui sa trimita gaze naturale vecinilor de peste Prut.
Premierul de la Chisinau, Iurie Leanca, a explicat, miercuri, ca nu s-a ajuns la o intelegere cu distribuitorul Moldovagaz pentru importul resursei din tara noastra.
Compania este o subsidiara a gigantului rus Gazprom, aminteste deschide.md.
"Conducta Iasi-Ungheni este una simbolica si are menirea de a ne asigura securitatea energetica. Ati vazut ca teava este functionala cand a fost aprinsa flacara la ...citeste mai departe despre "Rusii pun bete in roate gazoductului Iasi-Ungheni: Gazul romanesc nu a trecut inca Prutul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 15:33
Premierul Victor Ponta si omologul sau din Republica Moldova vor inaugura, miercuri, gazoductul Iasi-Ungheni, in cadrul unei vizite oficiale pe care prim-ministrul Romaniei o va face in Republica Moldova.
Ponta a anuntat, luni, ca la Chisinau va lua parte la manifestarile dedicate Zilei Independetei Republicii Moldova si va inaugura, la Ungheni, gazoductul care conecteaza energetic cele doua tari, precizeaza Mediafax.
Cei doi premieri vor trece in revista, cu acest prilej, proiectele bilaterale si vor vizita o gradinita construita din fonduri alocate de Romania.
Conducta de gaze dintre Romania si Republica Moldova va putea transporta in urmatorii ani intre 1,5 si 2 miliarde metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze rusesti ale Moldovei, iar primele livrari sunt estimate sa aiba loc in jurul datei de 25 august.
"Proiectul pe partea romaneasca a fost finalizat, inclusiv subtraversarea Prutului. Pana la 15 august va fi finalizat si pe partea moldoveneasca. Apoi vor fi cateva zile de proba. In jurul datei de 25 august vor fi posibile din punct de vedere tehnic primele schimburi de gaz intre cele doua tari", a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
Romania produce anual, in special prin OMV Petrom si Romgaz Medias, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, si importa anual din Federatia Rusa alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze.
Republica Moldova, fara regiunea separatista Transnistria, importa... mai mult
Luni, 25 August 2014, ora 13:45
Gazoductul Iasi-Ungheni este finalizat, dar nu exista compania care sa se ocupe de distributie, a afirmat premierul Ponta.
Acesta i-a cerut, in Guvern, ministrului delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, ca, pana in toamna, sa efectueze demersurile necesare pentru infiintarea unei astfel de companii.
"Gazoductul pe partea romaneasca este finalizat, pe partea moldoveneasca a durat un pic mai mult, dar se finalizeaza si la ei. O sa va rog, domnul ministru Nicolescu, sa vedeti toate procedurile legale. Am vorbit si cu cei de la Transgaz, pentru ca e vorba de compania care exploateaza. Acum, avem conducta, dar nu are cine sa distribuie gazul si aveti grija, pana in toamna, sa se intample lucrul acesta", a cerut Ponta.
Republica Moldova este convinsa ca, cel mai tarziu la 27 august, va beneficia, prin intermediul gazoductului Iasi-Ungheni, de gaze din Romania, la tarife mult mai bune, care sa ii arate ce inseamna diversitate si siguranta energetica, a afirmat, marti, premierul moldovean, Iurie Leanca. mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 15:23
Vicepremierul roman Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale, si vicepremierul moldovean, Valeriu Lazar, ministru al Economiei, au semnat, joi seara, la Bucuresti, la sediul MDRAP, contractul de finantare pentru gazoductul Iasi-Ungheni.
Contractul de finantare, in valoare de 5,289 milioane de Euro, a fost incheiat intre MDRAP si Ministerul Economiei din Republica Moldova si are la baza Acordul incheiat intre guvernele roman si moldovean in 2010 privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 de milioane de Euro acordat Republicii Moldova de Romania.
"Azi am semnat un document important pentru noi si pentru R. Moldova, anume finantarea din partea noastra, a Guvernului Romaniei, prin MDRAP, a unei sume care reprezinta cofinantarea R. Moldova pentru constructia conductei de gaz Iasi-Ungheni. Este vorba de un proiect in valoare totala de 26,5 milioane de Euro, din care 7 milioane de Euro reprezinta contributia UE. Pentru partea R. Moldova, e vorba de 3 milioane de Euro din partea UE si 5,3 milioane de Euro pe care i-am semnat azi, bani care vor fi transferati de ministerul nostru catre R Moldova", a spus Dragnea, dupa semnarea documentului.
El a precizat ca este vorba de 10,5 km de gazoduct pe teritoriul R. Moldova, iar in partea de sud, traversare a raului Prut de 134 de metri.
Dragnea a spus ca Guvernul Ponta are toata determinarea sa aloce bani concreti pentru proiecte... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 09:16
Presedintele Traian Basescu a spus, vineri, pe santierul gazoductului Iasi - Ungheni, unde nu a gasit niciun muncitor, ca lucrarile nu pot fi gata in decembrie, ci poate in februarie, adaugand ca cei de la UE stiu ce se intampla pe acest santier si nu pot fi mintiti ca se termina in decembrie.
Traian Basescu a inspectat, vineri, santierul gazoductului din localitatea ieseana Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic, iar cu putin timp inainte de sosirea presedintelui in zona ajunsese si seful de santier, reprezentant al Transgaz.
In momentul in care a ajuns in zona, presedintele i-a intrebat pe jurnalisti daca sunt muncitori pe santier, dupa care s-a indreptat catre seful de santier, care instalase acolo o masa si o plansa cu schita proiectului, langa o baraca. Seful de santier, Teofil Ciobanu, i-a prezentat presedintelui proiectul, spunandu-i ca lucrarile se pot incheia in februarie 2014, daca timpul va permite, si nu in decembrie.
Presedintele a spus ca spera ca lucrurile sa stea intr-adevar asa si ca lucrarile sa se termine macar la inceputul anului viitor, adaugand ca cei de la Uniunea Europeana stiu ce se intampla pe acest santier si nu pot fi "pacaliti" ca se munceste, dar de fapt nu se face nimic.
Seful statului l-a intrebat pe reprezentantul Transgaz de ce nu se lucreaza, acesta spunand ca abia acum au fost facute masaratorile pentru predarea traseului conductei si ca impamantarea conductelor va incepe saptamana viitoare.
"Omul asta e... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 11:40
Natalia Gherman, vicepremier si ministru de Externe si pentru Integrare Europeana al Republicii Moldova, a declarat ca gazoductul Iasi-Ungheni reprezinta "o declaratie de independenta energetica" a tarii sale.
"Ieri am sarbatorit cea de-a 22-a aniversare a independentei Republicii Moldova, dar ieri am mai avut un eveniment important, anume inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iasi-Ungheni, iar acest proiect pot spune ca reprezinta o declaratie de independenta energetica a Republicii Moldova", a afirmat oficialul de la Chisinau, intr-un discurs sustinut la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.
De asemenea, Natalia Gherman a aratat ca si celelalte proiecte de interconectare a infrastructurii tarii sale cu cea a Romaniei, liniile electrice de inalta tensiune, constructia a doua noi poduri peste raul Prut sunt "vitale" pentru Republica Moldova asigurand diversificarea pietei energetice, dar si facilitarea mobilitatii cetatenilor sau.
"Toate aceste proiecte ne conecteaza nu doar din punct de vedere al infrastructurii, dar si politic si geopolitic de Uniunea Europeana. Iar bineinteles, rolul Romaniei in aceste proiecte este determinant", a spus Gherman.
Ea a aratat ca relatiile cu Romania au cunoscut o ascensiune deosebita in ultimii patru ani, avand loc peste 60 de vizite bilaterale la nivel inalt, insa agenda europeana a Chisinaului "nu este deloc una simpla", iar pe viitor este nevoie de noi mesaje de sprijin dinspre Romania si tarile UE care sa consolideze... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 12:45