Realizarea unei conducte de gaze care sa lege Ungaria si Austria este redundanta si ar necesita costuri in plus de un miliard de dolari, in conditiile in care exista deja alte conducte care sa preia gazul din Ungaria si sa il transmita mai departe spre vestul Europei, potrivit unei prezentari a companiei FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, prezentat in cadrul unei conferinte de presa la Bucuresti.
Potrivit FGSZ, interconectorul dintre Romania si Ungaria permite transportul unei cantitati de gaze de 4,4 miliarde de metri cubi de gaze care nu sunt rusesti, spre Ungaria.
"Transportul unor cantitati de gaze din surse variate va fi posibila spre Slovacia, Ucraina, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Croatia si, indirect, spre Austria", arata prezentarea companiei.
Gazele vor proveni din Marea Neagra, din Azerbaidjan si din alte surse, ca gaz natural lichefiat.
"Proiectul nu necesita dezvoltarea unei infrastructuri Ungaria-Austria, care ar fi redundanta (1 miliard de dolari) ", sustin reprezentantii operatorului maghiar de transport.
Aceasta in conditiile in care FGSZ a achizitionat compania care opereaza interconectorul de gaze Ungaria-Slovacia, pe unde ar putea fi transportat gazul mai departe.
Proiectul BRUA a fost gandit ca o conducta care va lega Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.
Capacitatea de transport din Romania spre Ungaria a fost supralicitata de cinci ori in decembrie 2017, in cadrul procesului de open-season, adica rezervare de capacitate.... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 12:32
Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a semnat ordinul de incepere a lucrarilor la statiile de comprimare gaze naturale de la Podisor, Bibesti si Jupa din cadrul proiectului "Dezvoltarea sistemului national de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA) - Faza 1", potrivit unui comunicat al companiei.
Conform documentului, fiecare statie va fi echipata cu cate doua agregate de comprimare (unul in functiune si unul de rezerva) si va avea capacitatea tehnica de asigurare a fluxului bidirectional de gaze naturale.
Contractul de executie a celor trei statii de comprimare gaze naturale a fost castigat de un consortiu de firme romanesti, condus de INSPET SA Ploiesti.
Valoarea contractului este 288,7 milioane lei, la care se adauga TVA.
Potrivit comunicatului, importanta strategica a proiectului a determinat Uniunea Europeana sa se implice in finantarea proiectarii celor trei statii de comprimare, printr-un grant in valoare de 1.519.342 euro, reprezentand 50% din cheltuielile eligibile estimate.
Pe langa cele trei statii de comprimare, proiectul BRUA Faza 1 presupune si constructia conductei de transport gaze naturale Podisor-Recas in lungime de 479 kilometri, cu diametrul de 32' (Dn 800) si presiunea de proiectare de 63 bar.
Valoarea totala estimata pentru Faza I este de 478,6 milioane de euro. Uniunea Europeana acopera 179,3 milioane de euro, printr-un al doilea grant, care reprezinta 40% din cheltuielile eligibile... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 11:53
Ministerul Energiei a emis decizia prin care se pot demara lucrarile de constructie a gazoductului BRUA, reiese dintr-un comunicat de presa al institutiei.
"Ministerul Energiei, in calitate de autoritate competenta pentru proiecte de infrastructura energetica de interes comun, a emis astazi, 21 martie 2018, Decizia exhaustiva privind gazoductul BRUA, un nou coridor de gaze naturale care va interconecta Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria", se arata in documentul remis, miercuri, AGERPRES.
Acest pas ofera dreptul operatorului Transgaz de a incepe efectiv lucrarile.
"Am emis decizia exhaustiva concomitent cu indeplinirea, de catre Transgaz, a tuturor conditiilor legale necesare pentru construirea acestui gazoduct european.
Acest moment este unul important pentru ca ne apropie de rolul pe care Romania si-l doreste in regiune.
Prin BRUA, Romania isi va putea exploata imensul potential al zacamintelor de gaze naturale din Marea Neagra si astfel vom deveni un factor de securitate energetica in aceasta parte a Europei", a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.
Conform unei informatii a Transgaz publicata pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, din calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului BRUA, finalizarea Fazei I are ca termen sfarsitul anului 2019.
Proiectul BRUA consta in construirea unei conducte in lungime de aproximativ 479 kilometri si a trei statii de comprimare (Jupa, Bibesti si Podisor). Gazoductul va traversa judetele Giurgiu, Teleorman,... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 17:39