Banca Europeana de Investitii (BEI) a anuntat joi acordarea unui imprumut de 110 milioane de euro (121 milioane de dolari) pentru constructia unui gazoduct de 182 de kilometri care va lega Bulgaria de Grecia, menit sa reduca dependenta Sofiei de Rusia si sa diversifice sursele de aprovizionare in sud-estul Europei, transmite Reuters.
In prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrarile grupului rus Gazprom. Gazele naturale rusesti ajung in Bulgaria dupa ce trec prin Ucraina si Romania.
Autoritatile de la Sofia vor ca lucrarile de constructie pentru aceasta conducta, cu o capacitate anuala initiala de trei miliarde de metri cubi, sa avanseze rapid, pentru ca interconectorul sa devina operational in a doua jumatate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei sa importe gaze naturale din Azerbaidjan, dupa legarea de conducta TAP in Grecia.
IKGB, operatorul proiectului de 240 milioane de euro, a semnat de asemenea acorduri cu Corinth Pipeworks, care face parte din firma Cenergy Holdings, pentru a furniza conductele, si contractorul elen de gaze J&P AVAX.
ICGB este detinut in proportie de 50% de compania de stat BEH din Bulgaria, restul participatiei fiind detinut de grupul elen DEPA si firma italiana Edison. mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 15:51
Compania Bulgartransgaz a anuntat joi ca a reluat licitatia pentru constructia unui gazoduct in valoare de 1,4 miliarde euro, o conducta care este asteptata sa transporte in principal gaze naturale rusesti de la granita Bulgariei cu Turcia pana la cea cu Serbia, transmite Reuters.
Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, a precizat ca asteapta oferte de la firmele interesate pana la data de 6 martie.
Aceasta licitatie a fost suspendata la inceputul acestei luni la solicitarea unei companii din Bulgaria, care intre timp s-a retras din cursa.
Miercuri, producatorul rus de tevi pentru industria de petrol si gaze TMK si-a manifestat interesul de a participa la licitatia pentru constructia acestui gazoduct cu o lungime de 484 de kilometri, in conditiile in care autoritatile de la Sofia vor sa isi asigure o conexiune cu gazoductul TurkStream promovat de Rusia.
Conducta TurkStream, construita in prezent intre Rusia si Turcia via Marea Neagra, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, va aproviziona piata locala din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similara, ar urma sa fie destinata aprovizionarii clientilor din Europa de Sud-Est.
Bulgaria considera ca cea de-a doua linie a TurkStream, care va pleca din Turcia si va ajunge pana in Serbia, se potriveste cu planul sau de a... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 12:49
Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a semnat ordinul de incepere a lucrarilor la statiile de comprimare gaze naturale de la Podisor, Bibesti si Jupa din cadrul proiectului "Dezvoltarea sistemului national de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA) - Faza 1", potrivit unui comunicat al companiei.
Conform documentului, fiecare statie va fi echipata cu cate doua agregate de comprimare (unul in functiune si unul de rezerva) si va avea capacitatea tehnica de asigurare a fluxului bidirectional de gaze naturale.
Contractul de executie a celor trei statii de comprimare gaze naturale a fost castigat de un consortiu de firme romanesti, condus de INSPET SA Ploiesti.
Valoarea contractului este 288,7 milioane lei, la care se adauga TVA.
Potrivit comunicatului, importanta strategica a proiectului a determinat Uniunea Europeana sa se implice in finantarea proiectarii celor trei statii de comprimare, printr-un grant in valoare de 1.519.342 euro, reprezentand 50% din cheltuielile eligibile estimate.
Pe langa cele trei statii de comprimare, proiectul BRUA Faza 1 presupune si constructia conductei de transport gaze naturale Podisor-Recas in lungime de 479 kilometri, cu diametrul de 32' (Dn 800) si presiunea de proiectare de 63 bar.
Valoarea totala estimata pentru Faza I este de 478,6 milioane de euro. Uniunea Europeana acopera 179,3 milioane de euro, printr-un al doilea grant, care reprezinta 40% din cheltuielile eligibile... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 11:53
Ministerul Energiei a emis decizia prin care se pot demara lucrarile de constructie a gazoductului BRUA, reiese dintr-un comunicat de presa al institutiei.
"Ministerul Energiei, in calitate de autoritate competenta pentru proiecte de infrastructura energetica de interes comun, a emis astazi, 21 martie 2018, Decizia exhaustiva privind gazoductul BRUA, un nou coridor de gaze naturale care va interconecta Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria", se arata in documentul remis, miercuri, AGERPRES.
Acest pas ofera dreptul operatorului Transgaz de a incepe efectiv lucrarile.
"Am emis decizia exhaustiva concomitent cu indeplinirea, de catre Transgaz, a tuturor conditiilor legale necesare pentru construirea acestui gazoduct european.
Acest moment este unul important pentru ca ne apropie de rolul pe care Romania si-l doreste in regiune.
Prin BRUA, Romania isi va putea exploata imensul potential al zacamintelor de gaze naturale din Marea Neagra si astfel vom deveni un factor de securitate energetica in aceasta parte a Europei", a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.
Conform unei informatii a Transgaz publicata pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, din calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului BRUA, finalizarea Fazei I are ca termen sfarsitul anului 2019.
Proiectul BRUA consta in construirea unei conducte in lungime de aproximativ 479 kilometri si a trei statii de comprimare (Jupa, Bibesti si Podisor). Gazoductul va traversa judetele Giurgiu, Teleorman,... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 17:39
Bulgaria si Romania vor construi o conducta de rezerva pentru transportul de gaze naturale pe sub Dunare, pe langa un gazoduct principal care urmeaza sa fie finalizat in aceasta vara.
La inceputul lunii aprilie, cele doua tari au semnat un contract pentru constructia unei conducte de gaze, transmite Novinite.
Insa, luni, s-a revenit asupra proiectului si a mai fost incheiata o intelegere, de data aceasta pentru a realiza si o conducta de rezerva pe sub Dunare, care sa conecteze sistemele de transmisie a gazelor ale celor doua tari.
Acesta ar trebui finalizat in termen de 214 zile de la inceperea lucrarilor de constructie pe teritoriile ambelor tari.
In ...citeste mai departe despre "Romania si Bulgaria, pas important pentru reducerea dependentei de gazele Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 18:36
Coltul sud-estic al Uniunii Europene ar urma sa aiba din 2018 o retea interconectata de gaze naturale, dupa ce Bulgaria si Grecia au semnat acordul pentru construirea acestei legaturi.
Proiectul este considerat unul strategic pentru diversificarea surselor de alimentare cu gaze din Bulgaria, legatura cu Grecia urmand sa conecteze tara vecina cu restul retelei europene din flancul sudic al continentului, relateaza agentia Bloomberg.
Strategie noua
Compania de stat Bulgarian Energy Holding si operatorul IGI Poseidon, detinut de statul elen si firma italiana Edison, au semnat parteneriatul in vederea construirii legaturii dintre cele doua retele nationale de alimentare cu gaz.
Gazoductul este prevazut sa devina operational din 2018, iar investitia totala se ridica la 220 de milioane de euro, din care 45 de milioane reprezinta contributia nerambursabila a UE.
"Este un proiect strategic pentru Bulgaria si Grecia, ca si pentru restul statelor din sud-estul Europei.
Reprezinta o diversificare reala a surselor de alimentare cu gaze naturale si un punct de plecare pentru crearea unui terminal zonal care sa dezvolte piata de energie din regiune", a explicat ministrul bulgar al Energiei, Temenuska Petkova.
Gazoductul se intinde pe o distanta de 182 de kilometri, facand legatura intre orasele Komotini si Stara Zagora. Capacitatea acestuia este de 5 milioane de metri cubi, fapt care permite Bulgariei sa depinda mai putin de gazul rusesc distribuit prin intermediul... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 14:51
1O analiza efectuata de presa austriaca scoate in evidenta situatia dramatica in care se afla Bulgaria, tara care a mizat destul de mult pe realizarea culoarelor energetice de transport gaze South Stream si Turkish Stream.
Fara o noua retea care sa asigure tranzitul gazului natural pe teritoriul Bulgariei, tara de la sud de Dunare se indreapta spre o serioasa criza energetica, remarca austriecii de la Wirtschaftsblatt, citati de agentia Novinite.
Planuri desarte
Nicio alta tara europeana nu a mizat atat de mult pe realizarea gazoductului South Stream, care urma sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaz prin Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria pana in Italia, remarca reporterii publicatiei austriece.
De fapt, materiale de constructie pentru tronsonul South Stream, care urma sa strabata Bulgaria, inca mai sosesc in portul de Varna, chiar daca UE a amendat proiectul inca din august 2014, ca fiind neconform cu prevederile legislatiei anti-monopol din Europa.
La randul lor, rusii, furnizorii de gaze naturale in proiectul South Stream, au denuntat unilateral asocierea cu UE in proiect, lansand varianta Turkish Stream.
Noul proiect i-a pus pe ganduri pe guvernantii bulgarii, nevoiti brusc sa observe cum Vladimir Putin ii pune pe tava presedintelui turc Recep Erdogan o afacere care parea sa asigure stabilitatea ecorgetica si economica a Bulgariei.
O sansa de a reveni in jocul tarilor influente de pe piata de energie din Europa o reprezinta proiectul... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 10:07
Companiile care doresc sa construiasca gazoductul South Stream pe teritoriul bulgaresc trebuie sa depuna scrisori de intentie la Ministerul Economiei si Energiei de la Sofia pana la data de 10 ianuarie, scrie luni cotidianul sofiot Monitor. Castigatorul concursului va trebui sa elaboreze proiectul, sa livreze materialele de constructie si sa efectueze lucrarile de constructie.
In prima etapa a concursului companiile trebuie sa dovedeasca ca au un volum al afacerilor de cel putin 1,5 miliarde de leva (790 milioane de euro). In cazul consortiilor, conditia trebuie respectata de intreaga unitate sau de cel putin unul dintre participantii la aceasta. Pe langa aceasta, companiile trebuie sa detina cel putin 500 milioane de leva (256 milioane de euro) sau sa aiba acces la asemenea resurse de creditare. Companiile trebuie sa dovedeasca ca dupa anul 2011 au construit cel putin 240 kilometri de gazoducte.
Lungimea totala a conductei South Stream pe teritoriul bulgaresc va fi de 540 kilometri, cu o ramificatie de 59 de kilometri spre punctul Provadia, unde gazoductul va fi interconectat cu sistemul existent de transport de gaze din Bulgaria si cu celalalt gazoduct prin care gazele rusesti ajung in Balcani (cel care traverseaza Ucraina si Romania). Conducta va intra pe teritoriul bulgaresc prin portul Varna. Valoarea totala a acestei parti din proiect se ridica la 3,308 miliarde de euro. La sfarsitul lunii octombrie a fost facuta prima sudura simbolica a conductei langa satul... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 13:09
Incheierea unui acord intre Bulgaria si Turcia pe tema realizarii unui gazoduct intre cele tari se afla pe agenda discutiilor din aceasta saptamana dintre premierii de la Sofia si Ankara, potrivit cotidianului turc Hurriyet.
Boyko Borisov, premierul bulgar, va efectua joi o vizita la Ankara, impreuna cu opt membri ai cabinetului sau.
Bulgaria intentioneaza sa reduca dependenta de gazele din Rusia, singura sa sursa de import in acest moment.
"Proiectul unei conducte de gaze intre Bulgaria si Turcia ar putea fi finantat de UE si are ca scop sa aduca in Bulgaria gaze din Azerbaidjan, stat cu care Bulgaria a semnat deja un acord preliminar in acest sens", scrie si agentia bulgara de stiri Novinite.
Sectorul energetic bulgar a fost zguduit saptamana trecuta de decizia premierului Borisov de a-l demite pe ministrul Economiei, Energiei si Turismului, Traicho Traikov. In locul lui a fost desemnat adjunctul sau, Delyan Dobrev.
Printre motivele premierului a fost si faptul ca Traikov ar fi intarziat proiectele de interconectare a sistemului bulgar de gaze cu tarile vecine.
Pana acum, Bulgaria si Turcia ar fi trebuit interconectate chiar de gazoductul Nabucco, insa consortiul care dezvolta acest proiect a renuntat la tronsonul de pe teritoriul Turciei, urmand ca Nabucco sa lege Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 11:43