Transgaz a finalizat deja 330 de kilometri din cei 479 de kilometri din conducta BRUA, proiect strategic pentru economia romaneasca, a declarat, joi, premierul desemnat Ludovic Orban, prezent la inaugurarea statiei de comprimare gaze de la Podisor.
Acesta este al doilea obiectiv de investitii din cadrul BRUA, intr-o luna, dupa inaugurarea statiei de la Jupa.
"Sectorul energetic poate si trebuie sa fie motorul de dezvoltare a economiei Romaniei, insa ramane departe de potential. In programul de guvernare recunoastem si sustinem rolul proiectelor strategice ale Transgaz si, prin intermediul acestei companii importante, fie ca e vorba de BRUA sau Ungheni-Chisinau sau gazele din Marea Neagra, avem obligatia sa luptam pentru a face din Romania o tara sigura din punct de vedere energetic", a spus Orban.
El a aratat ca proiectul BRUA are o valoare totala de 480 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro reprezinta grantul acordat de Comisia Europeana.
"BRUA, faza I, este unul dintre cele mai importante proiecte strategice ale Transgaz, care va permite accesul la noi surse si facilitarea transportului de gaz caspic catre Europa Centrala si de Est", a continuat premierul desemnat.
Potrivit acestuia, conducta permite transportul de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze in relatia cu Bulgaria si 1,75 miliarde de metri cubi in relatia cu Ungaria.
"Din cei 479 de kilometri de conducta intre Podisor si Recas, sunt gata 330 de kilometri. Sunt trei statii de... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 13:57
Comisia Europeana sprijina in continuare proiectul gazoductului BRUA asa cum a fost gandit initial, iar problemele cu partea ungara trebuie rezolvate intr-un mod mai inteligent, intrucat este nevoie de cooperare in regiune pentru a avea securitate in aprovizionarea cu gaze, a declarat, vineri, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, in cadrul unui summit energetic organizat la Sofia, Bulgaria.
Declaratia vine in contexul in care partea ungara a decis modificarea unilaterala a proiectului BRUA, argumentand ca nu mai este necesara o conducta intre Ungaria si Austria, intrucat poate fi utilizata infrastructura deja existenta pe ruta Ungaria-Slovacia-Austria, cu costuri mai mici.
"Astazi vedem ca s-a dat startul constructiei sectiunii romanesti a coridorului Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria. Asa cum stiti, Comisia Europeana contribuie cu o finantare decisiva la acest proiect si am placerea sa constat ca Romania progreseaza foarte bine cu implementarea efectiva a proiectului, astfel incat acesta sa devina operational pana la finele anului 2019", a spus comisarul european.
El a intarit ideea ca BRUA este un proiect strategic de interes comun extrem de important pentru a diversifica sursele, ceea ce va creste concurenta si va determina scaderea preturilor, felicitand Romania pentru progresul inregistrat.
"Romania face o treaba excelenta. Intarirea infrastructurii in Romania este o conditie esentiala pentru realizarea coridorului BRUA. Cu siguranta,... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 12:06
Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a semnat ordinul de incepere a lucrarilor la statiile de comprimare gaze naturale de la Podisor, Bibesti si Jupa din cadrul proiectului "Dezvoltarea sistemului national de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA) - Faza 1", potrivit unui comunicat al companiei.
Conform documentului, fiecare statie va fi echipata cu cate doua agregate de comprimare (unul in functiune si unul de rezerva) si va avea capacitatea tehnica de asigurare a fluxului bidirectional de gaze naturale.
Contractul de executie a celor trei statii de comprimare gaze naturale a fost castigat de un consortiu de firme romanesti, condus de INSPET SA Ploiesti.
Valoarea contractului este 288,7 milioane lei, la care se adauga TVA.
Potrivit comunicatului, importanta strategica a proiectului a determinat Uniunea Europeana sa se implice in finantarea proiectarii celor trei statii de comprimare, printr-un grant in valoare de 1.519.342 euro, reprezentand 50% din cheltuielile eligibile estimate.
Pe langa cele trei statii de comprimare, proiectul BRUA Faza 1 presupune si constructia conductei de transport gaze naturale Podisor-Recas in lungime de 479 kilometri, cu diametrul de 32' (Dn 800) si presiunea de proiectare de 63 bar.
Valoarea totala estimata pentru Faza I este de 478,6 milioane de euro. Uniunea Europeana acopera 179,3 milioane de euro, printr-un al doilea grant, care reprezinta 40% din cheltuielile eligibile... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 11:53
Prima faza a constructiei gazoductului BRUA va fi realizata in Romania de o companie care a fost amendata in 2012 pentru licitatii trucate organizate de Transgaz, detinuta de Ministerul Economiei.
E vorba de Inspet SA Ploiesti.
"Transportatorul national de gaze Transgaz, prin directorul general Ion Sterian, a semnat contractul pentru executia celor trei statii de comprimare gaze de cate 10 MW prevazute in prima faza a proiectului BRUA, contract estimat la 288,74 milioane lei, fara TVA", a anuntat luni Ministerul Economiei.
Astfel, in data de 14 aprilie, conform calendarului, va fi semnat semnat de incepere a lucrarilor.
"Contractul de executie a celor 3 statii de comprimare gaze a fost castigat de un consortiu de firme romanesti condus de INSPET SA Ploiesti. Valoarea contractului este 288,742 milioane lei, la care se adauga TVA, potrivit prevederilor legale in vigoare, fara cheltuieli diverse si neprevazute (...) ", se mai arata in comunicat.
Totusi, Ministerul Energiei, care detine Transgaz, nu a facut nicio precizare legata de amenda data in 2012 de Consiliul Concurentei companiei care conduce consortiul castigator, pentru trucarea unor licitatii tocmai la... Transgaz.
Afla mai multe detalii din "culisele" numirii lui Ion Sterian la conducerea Transgaz
Sanctiunea a fost de 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) la acea vreme, pentru "realizarea unei intelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achizitie publica Racord gaze naturale... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 00:00
Directorul general al Companiei Nationale Transgaz SA, Ion Sterian, a semnat vineri, pe 23 martie, contractul pentru executia a trei statii de comprimare a gazelor care vor deservi sectorul romanesc al gazoductului BRUA. La jumatatea lunii aprilie ar urma sa inceapa si lucrarile.
Aceste statii vor fi amplasate de-a lungul sectorului romanesc al gazoductului, in localitatile Jupa (in Caras-Severin), Bibesti (in Gorj) si Podisor (in Giurgiu). Constructia lor va costa, in total, 287.411.034 lei va fi realizata de INSPET SA Ploiesti. Aceeasi societate va incasa 1.331.410 lei pentru lucrari de mentenanta a statiilor.
Directorul Transgaz, Ion Sterian, a declarat ca realizarea acestui gazoduct va avea un impact major asupra economiei romanesti.
"Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va ridica nivelul de securitate energetica a Romaniei si va deschide noi oportunitati pentru implicarea furnizorilor de echipamente si servicii energetice. BRUA Faza 1 va asigura crearea de noi locuri de munca pentru lucrarile de executie si pentru exploatare pe teritoriul Romaniei.
Investitia in cele 3 statii de comprimare gaze este o dovada in plus a capacitatii acestei companii-fanion de a realiza proiecte strategice ambitioase", a declarat Ion Sterian, citat intr-un comunicat al Ministerului Economiei, remis luni Ziare.com.
Pe 14 aprilie urmeaza sa fie semnat si ordinul de incepe a lucrarilor. Prima Faza a proiectul BRUA presupune construirea pe teritoriul Romaniei a unei conducte... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 13:33
Transgaz va cumpara de la turci, cu peste o suta de milioane de euro, conducta de care are nevoie pentru constructia segmentului romanesc al gazoductului BRUA. Producatorii autohtoni de otel care ar fi putut produce conducta la noi in tara au atentionat inca de anul trecut ca banii europeni cu care se construieste gazoductul ar trebui folositi in insteresul oamenilor de aici, nu al celor din diverse alte parti ale lumii.
Societatea Nationala Transgaz SA are de construit, in urmatorii ani, aproape o treime din gazoductul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA). Mai exact, din 1.318 de kilometri, cat va avea intregul gazoduct, Transgaz va trebui sa finalizeze cei 479 de kilometri de conducta care vor traversa teritoriul tarii noastre, incepand din localitatea Podisor din Giurgiu pana la Recas, in Timisoara. In plus, urmeaza sa se realizeze trei statii de comprimare in localitatile Jupa (in Caras-Severin), Bibesti (in Gorj) si Podisor (in Giurgiu). Ca Europa sa nu mai depinda de gazul rusesc, intregul gazoduct BRUA - deci si sectorul romanesc - va trebui construit la cele mai inalte standarde.
De calitatea acestor lucrari va depinde, in parte, eficienta cu care se vor putea valorifica gazele din Marea Neagra.
Pe langa beneficiile de care se va bucura dupa ce gazoductul va fi pus in functiune, Romania putea castiga mult inca din perioada de constructie a acestuia. Mai exact, daca s-ar fi folosit nu doar forta de munca autohtona, ci si materiale produse la noi in tara,... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 08:52
Ministerul Energiei a emis decizia prin care se pot demara lucrarile de constructie a gazoductului BRUA, reiese dintr-un comunicat de presa al institutiei.
"Ministerul Energiei, in calitate de autoritate competenta pentru proiecte de infrastructura energetica de interes comun, a emis astazi, 21 martie 2018, Decizia exhaustiva privind gazoductul BRUA, un nou coridor de gaze naturale care va interconecta Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria", se arata in documentul remis, miercuri, AGERPRES.
Acest pas ofera dreptul operatorului Transgaz de a incepe efectiv lucrarile.
"Am emis decizia exhaustiva concomitent cu indeplinirea, de catre Transgaz, a tuturor conditiilor legale necesare pentru construirea acestui gazoduct european.
Acest moment este unul important pentru ca ne apropie de rolul pe care Romania si-l doreste in regiune.
Prin BRUA, Romania isi va putea exploata imensul potential al zacamintelor de gaze naturale din Marea Neagra si astfel vom deveni un factor de securitate energetica in aceasta parte a Europei", a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.
Conform unei informatii a Transgaz publicata pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, din calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului BRUA, finalizarea Fazei I are ca termen sfarsitul anului 2019.
Proiectul BRUA consta in construirea unei conducte in lungime de aproximativ 479 kilometri si a trei statii de comprimare (Jupa, Bibesti si Podisor). Gazoductul va traversa judetele Giurgiu, Teleorman,... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 17:39
Terenurile aflate pe traseul conductei BRUA vor fi scoase din circuitul agricol fara a fi necesara obtinerea acordului proprietarilor, se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern privind lista terenurilor agricole situate in extravilan.
"Terenurile inscrise in anexa la proiectul de hotarare a Guvernului sunt scoase temporar din circuitul agricol pe intreaga durata de valabilitate a autorizatiei de construire a conductei, fara a fi necesara obtinerea acordului detinatorului terenului", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Lista terenurilor agricole situate in extravilan nu include categoriile de terenuri care nu presupun scoaterea temporara din circuitul agricol, se mai arata in nota explicativa. In anexa proiectului este prezentata lista acestor terenuri, in numar de peste 17.000.
Potrivit proiectului, traseul conductei BRUA a tinut cont de culoarul conductelor de transport de gaze naturale existente deja si este paralel cu actualele conducte pe aproape 80% din lungimea acestuia.
Initiatorii proiectului subliniaza ca proiectul BRUA va duce la crearea unui numar important de locuri de munca, cu impact major pozitiv asupra comunitatilor locale. Totodata, se precizeaza ca realizarea proiectului BRUA nu presupune realizarea de foraje sau sapaturi profunde care sa conduca la alterarea solului.
Transgaz, operatorul sistemului national de transport al gazelor, a efectuat consultari publice pe aceasta tema in perioada 24 octombrie 2016... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 17:09
Nicoleta Nicolicea, sotia deputatului PSD Eugen Nicolicea, a fost numita la inceputul anului sef de serviciu la Transgaz, la Unitatea de Management care gestioneaza implementarea proiectului sectiunii romanesti a gazoductului Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA).
In trecut, insa, a lucrat mult timp in presa, dar si la Posta Romana sau Cancelaria prim-ministrului Victor Ponta.
Nicoleta Nicolicea nu este nou venita la Transgaz, arata Profit.ro. Potrivit declaratiei sale de avere depusa la numirea in functie, datata 14 februarie 2017, a lucrat si anul trecut la Transgaz, pe o functie neprecizata. A avut venituri salariale anuale totale nete de 47.176 lei, in medie circa 3.900 lei pe luna, plus diurne de deplasare si tichete de masa in valoare de 9.215 lei, mai arata sursa.
Insa aceste date nu se potrivesc cu cele din ultima declaratie de avere a lui Eugen Nicolicea, din ianuarie 2017. Aici se mentioneaza faptul ca Nicoleta Nicolicea a incasat anul trecut in total 25.346 lei (circa 2.100 lei pe luna) din salariul de consilier la Guvern, plus drepturi de autor de 8.835 de lei ca jurnalist la publicatia online Sursa Zilei.
Si in declaratiile de avere din 2016 ale celor doi soti se mentioneaza tot salariul de consilier la Guvern si drepturile de autor de la Sursa Zilei.
Nicoleta Nicolicea a fost numita consilier la Cancelaria premierului in urma cu trei ani, pe vremea lui Victor Ponta. In guvernul acestuia, Eugen Nicolicea, care atunci facea parte din... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 13:25