Cipru, Grecia si Israel vor semna la 2 ianuarie 2020 un acord privind constructia asa-zisului gazoduct EastMed, a anuntat duminica biroul premierului grec Kyriakos Mitsotakis, transmit dpa si AFP.
Acordul urmeaza sa fie semnat la Atena de premierul grec, de omologul sau israelian Benjamin Netanyahu si de presedintele cipriot Nikos Anastasiades.
Viitoarea conducta urmeaza sa transporte gaz natural din cele trei tari via Italia catre restul Europei.
Israelul prevede sa inceapa din 2025 livrarile de gaz spre Europa prin gazoductul EastMed, ce urmeaza sa aiba un traseu de aproape 2100 km, pornind din statul evreu spre Cipru, insula greaca Creta, Grecia continentala si ajungand in Italia.
Costurile proiectului ar putea trece de 6,5 miliarde de dolari.
Proiectul este sustinut de SUA si are puternice implicatii geopolitice, participantii afirmand ca acesta va reprezenta o alianta a "trei state democratice din Mediterana de est", singura posibila in aceasta regiune afectata de conflicte.
El urmareste sa devina un canal important de aprovizionare energetica a Europei si sa blocheze tentativele Turciei de a-si extinde controlul in Mediterana de est. mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 10:15
Rusia va inaugura luni primul sau gazoduct spre China, acesta fiind de altfel unul din cele trei mari gazoducte destinate sa ii consolideze pozitia de cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, transmite AFP.
Beijingul a devenit un partener strategic pentru Moscova, care incearca sa isi diversifice pietele de export, in conditiile in care in prezent exporturile rusesti de gaze naturale merg in special in Europa.
Denumit 'Power of Siberia', gazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri si va conecta zacamintele de gaze naturale din Siberia orientala de frontiera ruso-chineza. La randul sau, China ar urma sa finalizeze in 2022-2023 un gazoduct care va face legatura intre frontiera cu Rusia si metropola Shanghai. Presedintii Vladimir Putin si Xi Jinping vor participa la o videoconferinta organizata cu prilejul inaugurarii acestui gazoduct care concretizeaza dorinta Rusiei de a se apropia de Asia pe fondul tensiunilor dintre Moscova si UE.
Noul gazoduct este insotit de un urias contract de aprovizionare de gaze, semnat in luna mai 2014 de grupul rus Gazprom si concernul chinez CNPC, si a carui valoare este estimata la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.
In paralel, China este un partener major al Rusiei in domeniul gazelor naturale lichefiate, via doua uriase proiecte ale grupului privat rus Novatek in zona Arctica.
Gazoductul Power of Siberia este "unul din cele mai asteptate proiecte energetice din Asia, cu implicatii... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 09:59
Primul interconector nou de gaze naturale din Europa din ultimul deceniu, care va lega din ianuarie Finlanda si Estonia, va slabi influenta Gazprom asupra regiunii Marii Baltice si ar putea determina reducerea preturilor, a anuntat miercuri operatorul gazoductului Balticconnector, transmite Reuters.
Balticconnector va ajuta Finlanda sa-si diversifice achizitiile de gaze si sa poata trimite gaze catre statele baltice, care acum primesc gaze din Rusia si din terminalul lituanian de gaze naturale lichefiate (LNG) Klaipeda.
Desi gazoductul va transporta partial gaze rusesti, este un proiect finantat in mare parte de UE - care acopera 75% din costul sau de 300 milioane de euro (330,81 milioane de dolari). Proprietarii sai, Conectorul Baltic (Finlanda) si Elering (Estonia), acopera restul.
Livrarile masive de gaze naturale lichefiate ieftine au redus deja cota Gazprom pe piata europeana.
Gazprom si-ar putea schimba preturile pentru gazele livrate Finlandei pentru a concura cu gaze naturale lichefiate, au declarat pentru Reuters oficiali de la operatorul gazoductului Balticconnector.
"Deoarece contractele de furnizare ale Gazprom difera de la tara la tara, exista de asemenea concurenta intre aceste contracte...Exista mai multa capacitate de import pentru gaze rusesti in regiune decat pentru gaze naturale lichefiate", a apreciat Erkki Sapp, director in cadrul Elering.
Si directorul general al Conectorului Baltic, Herkko Plit, se asteapta ca Gazprom sa reduca... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 12:50
Banca Europeana de Investitii (BEI) a anuntat joi acordarea unui imprumut de 110 milioane de euro (121 milioane de dolari) pentru constructia unui gazoduct de 182 de kilometri care va lega Bulgaria de Grecia, menit sa reduca dependenta Sofiei de Rusia si sa diversifice sursele de aprovizionare in sud-estul Europei, transmite Reuters.
In prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrarile grupului rus Gazprom. Gazele naturale rusesti ajung in Bulgaria dupa ce trec prin Ucraina si Romania.
Autoritatile de la Sofia vor ca lucrarile de constructie pentru aceasta conducta, cu o capacitate anuala initiala de trei miliarde de metri cubi, sa avanseze rapid, pentru ca interconectorul sa devina operational in a doua jumatate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei sa importe gaze naturale din Azerbaidjan, dupa legarea de conducta TAP in Grecia.
IKGB, operatorul proiectului de 240 milioane de euro, a semnat de asemenea acorduri cu Corinth Pipeworks, care face parte din firma Cenergy Holdings, pentru a furniza conductele, si contractorul elen de gaze J&P AVAX.
ICGB este detinut in proportie de 50% de compania de stat BEH din Bulgaria, restul participatiei fiind detinut de grupul elen DEPA si firma italiana Edison. mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 15:51
Nu este nevoie sa discutam despre rute alternative pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2 al Gazprom, care inca asteapta aprobarea din partea autoritatilor daneze, a afirmat joi Rainer Seele, directorul general al grupului energetic austriac OMV AG, transmite Reuters.
Compania care promoveaza Nord Stream 2 a propus mai multe rute posibile pentru amplasarea acestuia prin apele teritoriale ale Danemarcei, in incercarea de a depasi obiectiile ridicate de autoritatile de la Copenhaga fata de acest proiect. Nord Stream 2 este criticat de SUA, precum si de mai multe state din Europa de Est, Marea Baltica si Nordul Europei, care se tem ca gazoductul va creste dependenta UE de Moscova.
"Sunt convins ca nu este nevoie sa discutam nicio ruta alternativa pentru Nord Stream 2, deoarece cred ca avem sanse bune sa obtinem aprobarea din partea autoritatilor daneze. Daca ele imi spun ca probabilitatea sa obtinem permisiunea este extrem de scazuta, atunci voi incepe sa ma gandesc", le-a spus jurnalistilor Rainer Seele.
Declaratia sa vine dupa ce presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat miercuri ca "mica" Danemarca este supusa la presiuni pentru a bloca constructia gazoductului Nord Stream 2, dar a promis ca, daca va fi necesar, gazoductul va fi construit prin ocolirea apelor teritoriale ale Danemarcei.
"Danemarca este o tara mica si este supusa la presiuni puternice. Depinde de ea sa dea dovada ca este independenta si isi exercita suveranitatea sau nu. In caz... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 17:34
Compania Bulgartransgaz a anuntat joi ca a reluat licitatia pentru constructia unui gazoduct in valoare de 1,4 miliarde euro, o conducta care este asteptata sa transporte in principal gaze naturale rusesti de la granita Bulgariei cu Turcia pana la cea cu Serbia, transmite Reuters.
Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, a precizat ca asteapta oferte de la firmele interesate pana la data de 6 martie.
Aceasta licitatie a fost suspendata la inceputul acestei luni la solicitarea unei companii din Bulgaria, care intre timp s-a retras din cursa.
Miercuri, producatorul rus de tevi pentru industria de petrol si gaze TMK si-a manifestat interesul de a participa la licitatia pentru constructia acestui gazoduct cu o lungime de 484 de kilometri, in conditiile in care autoritatile de la Sofia vor sa isi asigure o conexiune cu gazoductul TurkStream promovat de Rusia.
Conducta TurkStream, construita in prezent intre Rusia si Turcia via Marea Neagra, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, va aproviziona piata locala din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similara, ar urma sa fie destinata aprovizionarii clientilor din Europa de Sud-Est.
Bulgaria considera ca cea de-a doua linie a TurkStream, care va pleca din Turcia si va ajunge pana in Serbia, se potriveste cu planul sau de a... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 12:49
Franta si Germania au transmis vineri partenerilor din Uniunea Europeana o solutie de compromis care permite revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, fara a bloca insa proiectul gazoductului Nord Stream 2, informeaza AFP, care a obtinut o copie a acestui document.
Solutia de compromis a fost trimisa ambasadorilor statelor membre la Bruxelles. Daca va fi acceptat, compromisul ar permite evitarea unei crize intre Paris si Bruxelles si, de asemenea, ar permite Frantei sa isi dea acordul pentru adoptarea unor noi reguli europene privind transportul gazelor naturale, au explicat pentru AFP surse diplomatice.
Comisia Europeana vrea sa extinda campul de aplicare a Directivei privind gazele naturale la infrastructurile care provin din tarile terte, care ar trebui sa respecte aceleasi reguli cu cele europene, respectiv transparenta preturilor, accesul tertilor la infrastructuri, precum si separarea activitatilor intre furnizorii de gaze si gestionarii infrastructurilor. In prezent, proiectul Nord Stream 2 nu respecta aceste reguli.
Joi, Ministerul francez al Afacerilor Externe a anuntat ca Franta va sustine revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, care vizeaza si proiectul gazoductului Nord Stream 2. In schimb, Berlinul se opune unei revizuiri a documentului, care in prezent se aplica doar gazoductelor interne si care, daca s-ar aplica si gazoductelor ce provin din tarile terte, ar putea afecta proiectul gazoductului Nord Stream 2.... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 15:30
Bulgaria va merge mai departe cu implementarea planurilor de constructie a unui nou conector de gaze cu Turcia, prin care vor fi transportate catre Europa gaze rusesti livrate prin gazoductul TurkStream, ocolind Ucraina.
Parlamentarii bulgari au votat favorabil decizia ce permite companiei de stat Bulgartransgaz sa lanseze licitatii pentru constructia conectorului de gaze care va avea o lungime de 484 de kilometri, proiect estimat la circa 1,4 miliarde de euro, informeaza vineri agentia Reuters.
Gazoductul TurkStream va lega Rusia de Turcia pe sub Marea Neagra, unul dintre obiectivele urmarite de Moscova prin acest proiect fiind ca exporturile rusesti de gaze catre Europa sa nu mai treaca prin Ucraina. TurkStream va avea doua conducte, fiecare cu o capacitate anuala de transport de 15,75 miliarde de metri cubi.
Anuntul votului din parlamentul de la Sofia vine in contextul tensiunilor crescand dintre Rusia si Ucraina, iar Bulgaria se teme ca acest conflict ar putea din nou sa-i zadarniceasca planurile de a deveni o tara de tranzit pentru transportul gazelor rusesti catre tarile UE.
''Ce va urma de acum inainte se va face cu respectarea stricta a regulilor si procedurilor Uniunii Europene, pentru a evita eventuale greseli care in trecut au condus la anularea proiectului South Stream'' in anul 2014, a subliniat ministrul bulgar al energiei, Temenuzhka Petkova.
Parlamentul bulgar a votat de asemenea favorabil ca societatea Bulgartransgaz sa creeze o bursa de... mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2018, ora 09:30
Germania isi mentine angajamentul fata de construirea gazoductului Nord Stream 2, destinat sa transporte gaz rusesc spre Europa ocolind Ucraina, in pofida escaladarii tensiunilor in regiune, a indicat miercuri purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.
SUA si alte voci si-au intensificat criticile fata de proiect dupa ce Rusia a capturat, duminica, trei vase ucrainene in apropierea Peninsulei Crimeea, transmite Reuters.
Criticii afirma ca gazoductul va face Germania si Europa prea dependente de Rusia in ce priveste sursele de energie.
"Am luat nota de critici, dar nimic nu s-a schimbat din perspectiva proiectului economic care este Nord Stream", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin.
Seibert a mai afirmat ca Germania vrea in continuare ca Ucraina sa ramana o tara de tranzit pentru gazul rusesc spre Europa.
Putin mai devreme, ambasadorul ucrainean la Berlin declarase ca proiectul Nord Stream 2 ar trebui suspendat.
Berlinul este unul din principalii sustinatori ai proiectului Nord Stream 2, care va transporta gaz rusesc direct spre Germania, prin Marea Baltica, ocolind rutele continentale din estul Europei. Gazoductul urmeaza sa fie finalizat in 2019.
SUA vor ca aliatii lor europeni sa examineze sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei din cauza situatiei din Ucraina, a declarat miercuri reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker.
Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Berlin a... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 17:20