Grupul rus Gazprom a anuntat luni ca a trimis o scrisoare companiei energetice de stat ucrainene, NJSC Naftogaz, in care ii propune in mod oficial sa prelungeasca actualul acord sau sa semneze un nou acord pe 12 luni pentru tranzitul gazelor naturale rusesti prin Ucraina, informeaza Reuters.
Actualul acord pe 10 ani intre Rusia si Ucraina, care constituie un subiect de disputa dupa ce Moscova a anexat Crimeea in 2014, expira la data de 31 decembrie 2019. Rusia are nevoie de timp pentru a termina de construit gazoductele care ocolesc Ucraina in ideea de a putea continua sa exporte gaze naturale spre Europa, cel mai important client al sau. Fara o prelungire a actualului acord de livrare de gaze naturale, zeci de mii de gospodarii din Europa risca sa se confrunte cu deficiente in aprovizionarea cu gaze naturale in sezonul de iarna.
Anterior, autoritatile de la Kiev au declarat ca ar prefera certitudinea oferita de un contract pe termen lung si nu ar fi de acord cu solutia unui acord pe termen scurt care este in avantajul Moscovei.
Gazprom a mai informat luni ca Rusia si Ucraina trebuie sa renunte la pretentiile si contra-pretentiile legale ca o preconditie a incheierii unui acord.
Naftogaz sustine ca Gazprom ii datoreaza despagubiri pentru ca nu a pompat prin Ucraina cantitatea de gaze naturale anuala convenita anterior si pentru ca a platit o suma mai mica decat trebuia pentru gazele naturale pe care le-a trimis prin gazoductele sale.
Presedintele Rusiei,... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 10:49
Gazprom poate confirma oferta sa pentru livrari directe cu un discount de 25% Ucrainei, in timpul convorbirilor trilaterale referitoare la gazele naturale, a declarat seful companiei ruse, Alexei Miller, la o intalnire cu presedintele Vladimir Putin, conform site-ului presedintiei ruse, informeaza agentia ucraineana de presa 112.UA.
Miller a explicat ca problema prioritara va fi furnizarea gazului rusesc direct catre Ucraina. In acelasi timp, Putin a scos in evidenta necesitatea unui contract de tranzit prin sistemul ucrainean de transport al gazelor (GTS).
"In cazul finalizarii unui acord direct de furnizare cu Gazprom, pretul gazelor naturale pentru consumatorul final din Ucraina ar putea fi cu 25% mai scazut decat actualul nivel", a declarat Miller.
Contractele privind tranzitul si furnizarea gazelor incheiate in urma cu zece ani intre Rusia si Ucraina expira la finele lui 2019. Conform acestor acorduri, Kievul beneficiaza de un discount de 20% la pretul mediu european, in timp ce Ucraina s-a angajat sa mentina rata de tranzit la 1,70 dolari per 100 km. Prin urmare, Kievul considera pretul incorect si a refuzat sa achizitioneze gaze rusesti. Disputa contractuala dintre Gazprom si compania ucraineana Naftogaz este in derulare din 2014.
Discutiile trilaterale intre Comisia Europeana, Ucraina si Rusia privind tranzitul si furnizarea gazelor rusesti prin Ucraina catre UE vor avea loc in 19 septembrie la Bruxelles, a anuntat pe Twitter corespondentul Radio... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 18:34
Guvernul ucrainean a interzis companiei de stat Naftogaz sa majoreze pretul gazelor naturale pentru consumatori, a declarat miercuri premierul Volodimir Groisman, o masura care va fi apreciata de alegatori, dar ii va nemultumi pe creditorii internationali ai Ucrainei, transmite Reuters.
Interdictia, care a intrat in vigoare retroactiv de la 1 aprilie, a fost anuntata in contextul in care presedintele Petro Porosenko, un aliat al premierului Volodimir Groisman, incearca sa isi creasca sansele in cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, ce va avea loc in data de 21 aprilie.
In primul tur, care a avut loc duminica, pro-occidentalul Petro Porosenko o obtinut suficiente voturi pentru a participa la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, insa are o sarcina dificila in a-l devansa pe favoritul Vladimir Zelenski, un fost actor si moderator tv care a intrat in politica.
Pe langa faptul ca a plafonat pretul gazelor naturale pentru consumatori la nivelul actual de 8,55 hryvna (0,32 dolari) pentru un metru cub, premierul Volodimir Groisman a precizat ca, in acelasi timp, Guvernul autorizeaza Naftogaz sa reduca preturile daca vor aparea conditii favorabile pe piata.
Luna trecuta Volodimir Groisman declara ca va cere Ministerului de Finante si companiei Naftogaz sa demareze discutiile cu Fondul Monetar International, in incercarea de a preveni orice noua modificare a pretului la gazele naturale pentru consumatorii casnici.
In... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 14:47
Al doilea tronson al gazoductului Nord Stream, care va transporta gaze din campurile arctice din Rusia pana in Germania, va consolida pozitia Gazprom in piata de energie din UE, dupa cum recunoaste presedintele companiei Alexei Miller.
Dincolo de o mai buna pozitionare a companiei energetice din Rusia in fata competitorilor din SUA si Qatar, prezenti cu LNG in Europa, inaugurarea gazoductului va duce si la o reducere dramatica a volumului de gaz tranzitat pe teritoriul Ucrainei si, implicit, a sumelor platite ca redeventa catre Kiev, dupa cum anunta Reuters.
La inceputul acestei saptamani, partenerii occidentali din proiectul Nord Stream II ai Gazprom au cazut de acord sa contribuie cu 50% din suma de 9,5 miliarde euro necesara pentru construirea gazoductului pe sub Marea Baltica.
In acest moment, in ciuda avertismentului dat de Comisia Europeana privind cresterea dependentei UE de gazul rusesc, Gazprom detine 30% din piata de profil din Europa, inregistrand o crestere cu 10% a vanzarilor de gaze fata de 2016.
"Asteptam noi recorduri de vanzari anul acesta, iar pozitia noastra pe piata europeana este de asteptat sa creasca.
Scaderea productiei din campurile de gaz din Marea Nordului, ca si din alte tari, se anunta a fi un factor important. Datorita acestui lucru, cota de piata a gazului din Rusia va creste", a precizat Alexei Miller.
Expertii companiei considera ca, in urmatorii 15 ani, cererea pentru gazul natural din Rusia le va permite sa exporte anual... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:17
Problema crizei din Ucraina aduce iarasi la un nivel tensionat relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana.
Angela Merkel si Francois Hollande au cerut celorlalti lideri politici din UE sa aprobe adoptarea unor sanctiuni mai severe impotriva Moscovei, pentru incapacitatea de a respecta acordul de incetare a focului in zona de conflict din estul Ucrainei, informeaza IB Times.
"Va fi necesar sa extindem sanctiunile impotriva Rusiei, desi noi ne doream un progres in acest proces", a precizat cancelarul german la o conferinta franco-germana sustinuta la Berlin impreuna cu presedintele francez Francois Hollande.
Armistitiul in regiunile separatiste a fost adoptat pe 1 septembrie, dar calmul nu a tinut mai mult de 5 zile.
Pozitia ferma a celor doi lideri europeni este impartasita si de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Comunitatea internationala trebuie sa exercite presiuni asupra Rusiei in vederea asumarii obligatiilor sale, mai ales cand securitatea din estul Ucrainei ramane o problema serioasa", a precizat acesta.
Consiliul European va discuta la mijlocul saptamana aceasta situatia din Ucraina, o hotarare in ceea ce priveste regimul de sanctiuni economice aplicat Rusiei urmand sa fie luata pana la finalul lunii ianuarie 2017.
Conform unui raport al ONU, conflictul armat din estul Ucrainei a dus la pierderea a 10.000 de vieti omenesti din martie 2014 si pana in prezent.
In acelasi timp, oficialii de la Kremlin au anuntat ca presedintele rus... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 17:31
Presedintele Vladimir Putin a avertizat-o pe Angela Merkel, cancelarul german, ca tranzitul gazelor naturale catre Europa e amenintat, din cauza Ucrainei.
Cei doi oficiali au vorbit la telefon, marti, despre sectorul energetic, transmite Radio Europa Libera.
Putin i-a zis lui Merkel ca Ucraina ezita sa semneze un nou contract si a avertizat ca tranzitul gazelor din Rusia spre Europa ar putea fi in pericol.
Ceea ce inseamna ca e posibil ca locuitorii Batranului Continent, in special cei din est si centru, sa ramana fara gaze in toiul iernii.
Mai mult, Putin se asteapta ca Ucraina sa faca unele manevre astfel incat gazul destinat consumatorilor europeni sa fie directionat catre cetatenii sai.
Replica a venit imediat de la Kiev.
"Gazul natural livrat de Gazprom la granita estica a Ucrainei pentru transport va fi livrat la granita vestica in intregime, fara interventie, in conformitate cu contractul incheiat intre Naftogaz si Gazprom", a explicat purtatorul de cuvant al ...citeste mai departe despre "Ramanem fara gaze in plina iarna? Putin a avertizat-o pe Merkel ca ar putea inchide robinetul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 12:51
Romania si Ucraina au semnat un acord, joi, care prevede ca gazele naturale vor fi transportate in ambele sensuri pe traseul Isaccea - Negru Voda. Intelegerea vine dupa ce Comisia Europeana a demarat o investigatie fara precedent in tara noastra fix pe aceasta tema.
"Pentru a facilita fluxurile de gaze transfrontaliere si pentru a asigura accesul liber si nediscriminatoriu la infrastructura de transport a gazelor, reprezentantii societatii nationale de transport gaze naturale Transgaz, Romania, si cei ai operatorului national de transport si sistem din Ucraina, Ukrtransgaz, au semnat Acordul pentru interconectarea sistemelor de transport punct Isaccea, situat la frontiera romano - ucraineana in apropiere de Orlovka (pe teritoriul Ucrainei) si in apropiere de Isaccea (pe teritoriul Romaniei) ", se arata in comunicatul publicat pe site-ul transportatorului Ukrtransgaz, citat de News.ro.
Pana acum, tara noastra nu putea sa exporte gaze pe aceasta ruta, caci coridorul era rezervat de ...citeste mai departe despre "Romania a semnat un acord important cu Ucraina in domeniul gazelor naturale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Iulie 2016, ora 14:27
Ucraina a platit 15 milioane de dolari companiei rusesti Gazprom pentru livrarile de gaze, inclusiv pentru ziua de luni, cand vor avea loc negocieri la Bruxelles pe aceasta tema intre liderii europeni, Ucraina si Rusia.
"Astazi, la ora (locala - n.red.) 9.20, Gazprom a primit de la compania ucraineana Naftogaz suma de 15 milioane de dolari", a declarat purtatorul de cuvant al gigantului rusesc Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de Russia Today.
Suma mica platita de Ucraina sugereaza faptul ca oficialii de la Kiev incearca sa traga de timp pana luni, cand vor avea loc discutii trilaterale la Bruxelles.
Totusi, ministrul rus al Energiei Alexander Novak a avertizat ca, daca Ucraina nu plateste, Rusia va taia in intregime furnizarile de gaza naturale.
La inceputul acestei saptamani, Naftogaz ...citeste mai departe despre "Razboiul gazelor: Ucraina plateste Rusiei in avans, dar asteapta salvarea de la UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 16:59
Uniunea Europeana va ajuta Ucraina sa isi plateasca datoriile pentru gazele livrate de Gazprom si europenii nu trebuie sa se ingrijoreze in privinta aprovizionarii cu gaze intrucat Moscova are nevoie de bani, a declarat marti comisarul pentru Energie Gunther Oettinger, citat de AFP.
"Potrivit informatiilor noastre, Naftogaz datoreaza Gazprom circa 2 miliarde de dolari. Vom regla aceste plati", a anuntat Oettinge la incheierea unei reuniuni a ministrilor europeni ai Energiei.
Reglarea facturilor la gaze ale Ucrainei figureaza in programul de ajutor pe care Comisia il va aproba miercuri, a spus comisarul, precizand ca ajutorul va fi completat de anumite state membre prin finantari bilaterale.
CE va prezenta miercuri un plan de ajutor pentru Ucraina
Comisia Europeana urmeaza sa prezinte miercuri un plan de ajutor pentru Ucraina, care se confrunta cu grave probleme financiare, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului de la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen.
Executivul european are in vedere mai multe scenarii pentru acordarea unui ajutor financiar Ucrainei, aflata in pragul falimentului. In acest sens, Comisia colaboreaza cu Fondul Monetar International (FMI), care ar urma sa acorde cea mai mare parte a ajutorului financiar.
Kievul a afirmat ca are nevoie de 35 de miliarde de dolari
Noua putere de la Kiev a afirmat ca are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru doi ani si ca asteapta din partea FMI un ajutor de 15 miliarde de dolari pentru acest... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 09:27