Grupul rus Gazprom mizeaza pe faptul ca, mai degraba decat Europa, China va beneficia de cea mai mare parte a exporturilor de gaze lichefiate ale SUA, dupa acordul comercial convenit de Washington si Beijing, a declarat marti un oficial de la Gazprom, transmite Reuters.
Cu ocazia unei reuniuni cu investitorii care a avut loc la New York, Elena Burmistrova, directorul diviziei de export Gazprom Export, a mai spus ca pretul redus al gazelor in Europa ar putea limita livrarile de gaze naturale lichefiate in regiune.
Vanzarile de gaze naturale in Europa reprezinta o sursa cruciala pentru veniturile realizate de grupul rus de stat Gazprom, care se confrunta cu preturile reduse si rivalitatea venita din parte altor surse de gaze, precum gazele naturale lichefiate.
In paralel, producatorii de gaze din SUA mizeaza pe exporturile de gaze lichefiate pentru a-si putea continua cresterea semnificativa din ultimii ani si a putea valorifica cantitatile mari de gaze rezultate in urma extractiei de petrol din formatiunile de sist Acest lucru ameninta dominatia Gazprom pe piata din Europa.
In anul 2018, exporturile SUA de gaze lichefiate au crescut cu 53%, pentru ca in 2019 sa inregistrez un salt de 68% iar in 2020 sunt prognozate sa inregistreze un avans de 30%.
Burmistrova a recunoscut ca sosirea noilor capacitati de gaze lichefiate din SUA reprezinta un factor negativ pentru pretul gazelor in Europa. Cu toate acestea nu inseamna ca toate volumele vor ajunge in Europa.... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 10:36
Romania spera sa inceapa o revolutie a gazelor de sist, dupa ce a observat succesul lor in SUA, insa productia tarii se indreapta in directia gresita.
Estul Europei depinde in mare parte de Rusia pentru energie si aceasta dependenta vine cu unele riscuri politice. Mai multe tari spera sa schimbe aceasta situatie insa au diverse rate de succes, scrie, intr-o analiza, The Christian Science Monitor.
Romania se pregateste sa organizeze primul summit pe tema gazelor si petrolului la Bucuresti in martie 2016, in speranta ca va atrage companii internationale importante. Guvernul roman incearca sa pozitioneze evenimentul ca o oportunitate de a ajuta Uniunea Europeana sa caute si sa obtina securitate energetica prin dezvoltarea de noi surse.
Gaze de sist extrase cu apa de la toaleta
Romania, spre deosebire de unii vecini ai sai, e mai putin dependenta de importurile de gaze naturale din Rusia pentru consumul intern. Desi 100% din gazul importat vine din Rusia, aceste importuri ...citeste mai departe despre "Poate Romania sa puna capat dependentei de gaze rusesti? - The Christian Science Monitor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 08:55
Pretul petrolului scade pe zi ce trece; boomul inregistrat de catre gazele de sist a redus pretul gazelor naturale in Statele Unite la o treime din pretul din Franta; Germania a facut apel la Suedia pentru sustinerea extinderii minelor de carbune, iar eforturile Uniunii Europene de a trece la energia eco intampina dificultati. Pentru companiile care se intreaba unde sa se localizeze, lumea s-a intors cu susul in jos.
Ieftinirea energiei duce la ieftinirea fortei de munca. Timp de doua decade, cea mai puternica forta a globalizarii industriale a fost diferenta dintre salariile platite e catre tarile dezvoltate si cele din China. Aceasta a determinat marile industrii (textila, de electronice etc) sa mute productia din fabricile costisitoare din Statele Unite si Europa in tari in care oamenii muncesc mai mult pentru salarii mai mici, apreciaza Financial Times.
Acum, cand diferentele salariale dintre nord si sud devin tot mai mici, diferenta de costuri pentru energie se accentueaza. Salariile din China s-au ridicat la mai mult de jumatate din cele din SUA, conform Grupului de Consultanta din Boston. Intre timp, preturile energiei au scazut, iar tarile care produc petrol Opec nu au reusit sa opreasca declinul. Cateva tari norocoase, printre care si SUA, au numai beneficii din aceste doua trenduri.
Desi combustibilul ieftin ar trebui sa fie benefic pentru orice tara dependenta din punct de vedere al energiei, castigurile nu sunt impartite frateste. Beneficiarul cel mare... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 08:15
Statele Unite ale Americii incearca sa slabeasca Europa si "curata" in prezent piata Uniunii Europene pentru a putea face propriile livrari de gaze de sist, considera Serghei Glaziev, consilier al presedintelui rus Vladimir Putin, citat de agentia de presa Ria Novosti.
"Americanii au ca scop slabirea Uniunii Europene, provocarea falimentului intregului sistem de banci europene pentru anularea datoriilor pe care le au fata de Rusia si Europa. Ei doresc sa slabeasca Europa si sa curete piata europeana pentru livrarile lor de gaze de sist", a opinat Glaziev, in cadrul unei conferinte de presa marti.
Potrivit consilierului presedintelui rus, sanctiunile economice impotriva Rusiei, asupra carora insista SUA, vor slabi Europa si vor permite Statelor Unite sa impuna conditii dezavantajoase UE si sa o atraga intr-o uniune economica nefavorabila acesteia.
La sfarsitul lunii martie, presedintele american Barack Obama a declarat la Bruxelles ca SUA pot furniza gaze in cantitati care depasesc consumul Europei pentru a inlocui importurile de gaze ruse. La recenta reuniune a liderilor G7 a fost abordata posibilitatea importurilor de gaze de sist in UE din SUA, scrie agentia de presa mentionata.
Washingtonul va incepe sa furnizeze gaze de sist in Europa la sfarsitul anului 2015, dar aceasta implica investitii de mai multe miliarde de dolari, potrivit Ria Novosti.
"SUA ii incita pe premierul ucrainean Arseni Iateniuk si pe presedintele Petro Porosenko sa sisteze... mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 10:40
Ministrul delegat al Energiei, Constantin Nita, aflat cu premierul Ponta in SUA, a declarat ca va merge la un zacamant din Pennsylvania unde sunt exploatate gaze de sist, pentru a discuta cu autoritatile locale care sunt consecintele exploatarii acestor resurse si daca exista si acolo controverse.
"Voi avea discutii si cu autoritatile locale, pentru a vedea care sunt consecintele exploatarii acestor gaze si daca sunt pareri controversate in ceea ce priveste exploatarea acestor gaze", a spus Nita.
El a precizat ca va merge Houston, unde va avea noi intalniri cu reprezentantii companiilor Exxon si Chevron, urmand sa viziteze si centrele tehnologice ale acestor companii, impreuna cu directori ai Romgaz, Transgaz, Oil Terminal si Conpet. mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 08:37
Dezvoltarea exploziva a exploatarii zacamintelor de sist in SUA va trimite unde de soc pe piata mondiala a petrolului, in urmatorii cinci ani, favorizand rafinariile americane, in timp ce OPEC nu va mai fi principalul motor al cresterii ofertei, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).
Cresterea ofertei de petrol va fi asigurata in proportie de 40% de America de Nord, pana in 2018, in timp ce contributia OPEC la aceasta majorare va scadea la 30%, anticipeaza IEA, transmite Bloomberg.
Agentia a redus estimarea referitoare la cererea mondiala de carburanti, pentru urmatorii patru ani, si prognozeaza ca in acest an consumul din economiile emergente il va depasi pe cel din statele dezvoltate.
"Socul ofertei, creat de cresterea productiei de petrol in America de Nord, va avea in urmatorii cinci ani un impact asupra pietei similar cu cel al cresterii cererii in China, in ultimii 15 ani", se arata intr-un raport al IEA publicat marti.
Exploatarea zacamintelor de sist din SUA, care confera tarii cel mai ridicat nivel de independenta energetica din ultimele doua decenii, creeaza o reactie in lant in transportul, procesarea si stocarea petrolului, care ar putea escalada intrucat si alte state incearca sa imite acest model, potrivit agentiei.
Contractele futures pentru titei cu termen in 2018 sunt mai ieftine decat preturile curente, indicand asteptarile de crestere a ofertei si de cerere scazuta.
Petrolul Brent cu livrare in 2017 este cu circa 12 dolari... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 08:51
Comitetul pentru rezerve potentiale de gaze din SUA (Potential Gas Committee, PGC) estimeaza rezervele de gaze de sist din SUA la circa 67,5 de trilioane metri cubi, aceasta fiind cea mai mare estimare facuta in ultimii 48 de ani de cand exista aceasta organizatie.
Cantitatea este aproape dubla fata de estimarile facute in urma cu zece ani si depasesc cu 25,6% estimarile anterioare facute de PGC in 2010, scrie Potentialgas.org.
Aceste rezerve ar fi de ajuns pentru 110 de ani, la ritmul actual de consum al SUA, estimeaza unii experti americani. In conformitate cu estimarile din 2010, rezervele de gaze de sist acopereau necesarul de gaze al SUA pe o perioada de 100 de ani.
Cresterea evaluarii curente se datoreaza in principal reevaluarii rezervelor de gaze de sist din bazinul Appalachian (estul SUA) in care se afla sisturile Utica si Marcellus si, de asemenea, majorarii productiei de acest gaz si a resurselor neconventionale in Muntii Stancosi (vest).
Gazele de sist reprezinta la ora actuala 30% din consumul total de gaze naturale in SUA, in timp ce in 2000 au reprezentat doar 1%. Cresterea productiei in ultimul an a contribuit la reducerea pretului gazului in SUA la un nivel record pentru ultimii 10 ani, potrivit acelorasi estimari. mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 09:30
O delegatie formata din reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului Mediului, ANRM si ANRE, din care face parte si presedintele autoritatii de reglementare, Niculae Havrilet, se afla in SUA pentru a asista la demonstratii privind extragerea gazelor de sist.
"Este o misiune de contact in zona economica, in statul american Texas, deplasare organizata de USTDA (Agentia pentru Comert si Dezvoltare a SUA - n.r.) ", a declarat Havrilet.
El considera ca romanii nu ar trebui sa aiba niciun motiv de ingrijorare in ceea ce priveste extractia gazelor de sist.
Potrivit lui Havrilet, din delegatie fac parte manageri si directori din Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), Autoritatea Nationala de Reglemetare in domeniul Energiei (ANRE), din Ministerele Economiei si Mediului.
Demonstratiile tehnice de extragere a gazelor de sist sunt derulate de companiile americane Halliburton, ExxonMobil, Chevron si Cameron. Toate companiile mentionate au activitati in Romania.
Chevron intentioneaza sa inceapa in a doua jumatate a acestui an forarea unui put de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta.
Populatia din aceste zone se opune extractiei acestor gaze, considerand ca procedeele utilizate sunt daunatoare mediului.
Romania importa de la Gazprom, prin intermediari, aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale, la preturi mult mai mari fata de nivelul celor indigene.... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 17:13
Extragerea gazelor de sist prin fraturare hidraulica este un procedeu care a atras nenumarate proteste in intreaga Europa, creand astfel un teren favorabil pentru producatorii americani de export.
Exploatarile de gaze prin fracturare hidraulica au fost intrerupte temporar in Marea Britanie dupa ce aceasta metoda a fost asociata cu o serie de cutremure. Bulgaria si Franta, tarile cu cele mai mari rezerve de pe intreg continentul european, au renuntat la acest procedeu din cauza ingrijorarilor privind mediul, scrie Bloomberg.
Cum sta Romania la acest capitol?
In programul guvernului Ponta este prevazuta instituirea unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului. Moratoriul privind exploatarea gazelor de sist inseamna sistarea oricarei activitati de extractie prin controversatul procedeu al fracturarii hidraulice.
Aceste reactii la care se adauga cresterea cererii pusa pe seama Germaneia, care urmareste eliminarea treptata a energiei nucleare au creat un teren favorabil pentru producatorii americani.
Europa, piata de desfacere pentru SUA
Importurile in Uniunea Europeana ar putea creste cu pana la 35% pana in 2035 cand vor fi finalizate in Italia, Polonia sau Lituania conductele pentru transportul de gaz lichefiat.
"Europa este cea mai buna piata pentru exporturile americane", a declarat Daniel Yergin, castigatorul unui premiu Pulitzer pentru o... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 09:22