Romania spera sa inceapa o revolutie a gazelor de sist, dupa ce a observat succesul lor in SUA, insa productia tarii se indreapta in directia gresita.
Estul Europei depinde in mare parte de Rusia pentru energie si aceasta dependenta vine cu unele riscuri politice. Mai multe tari spera sa schimbe aceasta situatie insa au diverse rate de succes, scrie, intr-o analiza, The Christian Science Monitor.
Romania se pregateste sa organizeze primul summit pe tema gazelor si petrolului la Bucuresti in martie 2016, in speranta ca va atrage companii internationale importante. Guvernul roman incearca sa pozitioneze evenimentul ca o oportunitate de a ajuta Uniunea Europeana sa caute si sa obtina securitate energetica prin dezvoltarea de noi surse.
Gaze de sist extrase cu apa de la toaleta
Romania, spre deosebire de unii vecini ai sai, e mai putin dependenta de importurile de gaze naturale din Rusia pentru consumul intern. Desi 100% din gazul importat vine din Rusia, aceste importuri ...citeste mai departe despre "Poate Romania sa puna capat dependentei de gaze rusesti? - The Christian Science Monitor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 08:55
Gazele de sist au revolutionat industria energetica din Statele Unite, avand in vedere ca, datorita lor, productia locala a crescut cu 80% in ultimii sapte ani. In consecinta, americanii au incercat sa exploateze aceasta resursa si in Europa, insa au esuat lamentabil.
In weekend, Chevron a anuntat ca renunta la afacerile din Romania. Decizia ar fi venit dupa ce s-a constatat ca investitiile facute aici nu pot concura cu alte oportunitati de investitii din portofoliul companiei, potrivit conducerii gigantului energetic din SUA.
Chevron explica de ce paraseste Romania
Sperantele erau mari. Sau cel putin asa reiesea din primele estimari.
Un raport al Administratiei Americane pentru Informatie in Domeniul Energiei (EIA), publicat in 2013, estima ca Romania are rezerve de gaze de sist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existenta) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adica 1.444 miliarde metri cubi.
Aceasta cantitate ne-ar ...citeste mai departe despre "Gazele de sist in Romania si restul Europei, doar o fata morgana?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 07:22
Romania ar urma sa realizeze independenta energetica pana la finalul deceniului, datorita gazului de sist si surselor de energie alternative precum energia eoliana si nucleara. Romania este a treia in Uniunea Europeana din punctul de vedere al independentei energetice dupa Danemarca si Estonia, relateaza luni 'Voice of America'.
Vecina a Ucrainei, Romania s-a aflat in ultimele luni aproape de ultima criza energetica si politica din Europa, una care ameninta sa afecteze securitatea aprovizionarii cu gaz si sa arunce UE in haos economic. In ciuda dependentei continentului de gazul natural si de petrolul rus, Romania este singura tara sud-est-europeana despre care se crede ca se apropie de autosuficienta energetica si este in mare parte neafectata de criza din Ucraina.
Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie roman, a declarat ca eforturile recente de explorare arata ca Romania are resurse semnificative de gaze naturale in largul Marii Negre, a caror extragere ar urma sa inceapa pana la sfarsitul lui 2019. Aceste resurse si gazul de sist vor ajuta Romania sa-si satisfaca nevoile energetice si chiar sa devina un exportator de gaze naturale.
Romania deja isi satisface 80% din aceste necesitati din propriile surse energetice de petrol, gaze, carbune, energie nucleara si hidroenergie, in timp ce restul de 20% este importat din Rusia, spre deosebire de Ucraina si Bulgaria, care depind aproape in intregime de importurile de gaze naturale rusesti, scrie 'Voice of... mai mult
Luni, 14 Iulie 2014, ora 16:50
Chevron va continua campania de informare a localnicilor din comunele Pungesti, Bacesti si Puiesti din judetul Vaslui cu privire la explorarea gazelor de sist, se arata intr-un comunicat al companiei americane.
"Chevron isi mentine angajamentul de a coopera indeaproape cu comunitatile locale pentru a explica beneficiile gazelor naturale din argilite. Ca parte a acestui angajament, Chevron Romania continua sesiunile de informare in comunitatile locale Pungesti, Bacesti si Puiesti, pentru a raspunde preocuparilor cu privire la activitatile de explorare pe care intentioneaza sa le conduca in judetul Vaslui. Aceasta actiune face parte din programul de informare pe care Chevron l-a desfasurat in regiune incepand cu luna februarie 2013 si care a mai cuprins intalniri de prezentare a proiectelor la nivelul comunitatilor si consultari publice', se arata in comunicat.
Oficialii companiei sustin ca "forajul de explorare implica exclusiv utilizarea tehnologiilor conventionale, similare celor folosite in alte operatiuni desfasurate de industria de petrol si gaze din Romania'.
In comunicat se mai arata ca Chevron a obtinut permisele de mediu si aprobarile necesare demararii activitatilor de explorare in Pungesti la inceputul lunii octombrie 2013.
"Gazul natural din argilite reprezinta o oportunitate pentru asigurarea securitatii energetice si cresterii economice a Romaniei si pentru sprijinirea dezvoltarii comunitatilor locale. Operatiunile de explorare si dezvoltare a... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 17:20
Extractia gazelor de sist va avea o contributie la economia tarii de 2% din PIB si va reduce pretul gazelor pe piata cu 15 - 25%, a declarat, vineri, Ionut Purica, expert pe energie in cadrul Academiei Romane, prezent la o conferinta pe tema gazelor de sist.
El este unul dintre autorii studiului "Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale - potential si valorificare', realizat de 43 de experti din cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
Purica a aratat ca, daca Romania va trece la etapa extractiei gazelor de sist in 2019 - 2020, va ajunge exportator de gaze la orizontul anilor 2025.
"In prezent, factura de import de gaze ajunge la 1,5% din PIB, comparabil in momentul de fata cu bugetul de la Aparare, de exemplu. Insa, daca vom exporta, vom ajunge de fapt sa primim in plus 0,5% intrari in PIB. Deci, o contributie de 2% din PIB in total", a explicat Purica.
In ceea ce priveste pretul, surplusul de gaze va aduce o scadere de 15 - 25% a tarifelor la gaze, a mai spus el.
"Cu aceasta scadere de pret, vom putea asista la o reindustrializare, in conditiile in care industria energofaga inca are o pondere mare in PIB-ul tarii: ma refer la industria metalurgica, de aluminiu, ingrasaminte, petrochimie. Nu mai vorbim de consumatorii rezidentiali", a argumentat Purica.
Potrivit acestuia, in perimetrele pe care le detine Chevron, ar putea fi infiintate 19.000 de locuri de munca, directe si indirecte.
"In SUA, spre... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 16:13
Romania are un potential ridicat pentru descoperirile de gaze de sist in Carpatii Orientali, in Platforma Moldoveneasca, in Depresiunea Barladului si in Campia Romana, cu extinderea sa din Dobrogea de Sud, se arata intr-un studiu intitulat "Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale - potential si valorificare", realizat de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
In aceste zone se afla formatiuni de roci argiloase cu potential gazeifer, roci din care se extrag resursele de tipul "shale gas", termen care a devenit cunoscut in limba romana sub denumirea de "gaze de sist".
Aceste formatiuni se gasesc la adancimi de peste 2.500-3.000 de metri.
Pe langa zonele cu potential ridicat, mai exista si alte zone cu conditii potentiale de existenta a zacamintelor de gaze de sist in Depresiunea Getica, Depresiunea Panoniei si Bazinul Transilvaniei.
"Resursele neconventionale de energie constituie o forma alternativa de energie. Ele sunt localizate in formatiuni sedimentare de diferite varste si, de regula, la adancimi mari in scoarta terestra: shale si tight gas, heavy oil si oil shale, coad seam gas si, in unele zone reci, in mari si oceane, gaz hidratii", se arata in raport.
Autorii studiului amintesc ca Romania mai are rezerve dovedite de gaze naturale suficiente pentru urmatorii 10-15 ani.
Potrivit celui mai recent raport al US Energy Information Agency (EIA), facut public in iunie 2013, gazul de sist majoreaza cu 47%... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 12:59
Ministrul Mediului, doamna Rovana Plumb, a sustinut zilele trecute ca explorarea gazelor de sist in Romania nu prezinta niciun risc pentru ca aceasta se face ca si in cazul explorarii gazelor conventionale, si nu prin fracturare hidraulica, si a precizat ca a dat aviz de mediu pentru explorarea in zona Dobrogea.
Prin aceasta declaratie, doamna ministru se pozitioneaza diametral opus fata de ceea ce sustinea doar cu cateva luni in urma, in perioada campaniei electorale.
Atunci, in contextul unei largi opozitii populare impotriva inceperii exporarilor, USL a promis ca daca va prelua guvernarea va interzice orice activitate in acest domeniu.
Oricum, prin decizia de incepere a explorarilor, actuala guvernare isi pierde din credibilitate dar este interesant de stiut daca in cele cateva luni care au trecut de la alegeri s-a beneficiat de informatii noi si studii aprofundate care sa schimbe radical pozitia ministerului sau, pur si simplu," la razboi ca la razboi", adica la alegeri poti sa spui vrute si nevrute caci orice mijloc populist este bine venit daca iti aduce voturi.
Explorarea este al fel de riscanta ca exploatarea
Ultimii ani se remarca in intrega lume printr-o atentie sporita acordata gazelor de sist. Doua au fost motivele. Primul este economic : exploatarile din Statele Unite ale Americii au pierdut din profitabilitate datorita fluctuatiilor negative ale pretului pe piata mondiala si a obligativitatii investitiilor in conducte si statii de... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 09:42
Dezbaterile pe tema exploatarii gazelor de sist in Romania se intensifica: dupa ce protestele de la Barlad au adunat peste 8000 de oameni, mediul privat riposteaza cu declaratii pro exploatare, beneficiind de suportul autoritatilor.
Desi protectia mediului este importanta, romanii trebuie sa fie atenti si la competitivitate, iar valorificarea gazelelor ieftine neconventionale ar putea ajuta la reindustrializarea Romaniei, crede Iulian Fota, consilier prezidential pe probleme de securitate.
Afirmatia lui Iulian Fota a fost sustinuta de pozitia lui Niculae Napoleon Antonescu, profesor si rector onorific in cadrul Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti, ambii fiind vorbitori in cadrul conferintei "European Unconventional Gas Developments: The Science, Technology and Best Practices", organizata in perioada 11-12 martie, la Bucuresti, de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, transmite Agerpres.
"Nu putem vorbi despre o strategie energetica a Romaniei fara a ne gandi la valorificarea zacamintelor neconventionale. Explorarea si exploatarea gazelor neconventionale in Romania trebuie sa porneasca negresit. Explorarea poate sa dureze cativa ani, de la 5 pana la 6 ani. Trebuie sa stim, in primul rand, sa facem o explorare corecta si ar trebui sa fim bucurosi ca exista parteneri care doresc sa investeasca. Statul roman are putine sanse sa investeasca masiv nu numai in acest domeniu, ci si in alte domenii din industria romaneasca", a apreciat... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 13:15
Romania se afla printre cele mai bine plasate foste tari comuniste din Europa care viseaza sa scape de dependenta de gazul rusesc, in conditiile in care descoperirea noilor depozite de gaze de sist face ca solutia sa se afle la o aruncatura de bat.
Concernul american Chevron doreste sa inceapa forarea pentru exploatarea gazului de sist in apropierea orasului Barlad, in timp ce mai multe organizatii neguvernamentale au organizat proteste - inaintea alegerilor parlamentare din 9 decembrie - prin care cer o interdictie nationala a exploatarii gazelor de sist, comenteaza joi agentia de presa Reuters, intr-un amplu comentariu de la Bucuresti.
Analistii economici, continua Reuters, sunt de parere ca depozitele de gaz de sist, adaugate la rezervele de gaze conventionale, ar putea transforma Romania intr-o tara cu dependenta zero de resursele energetice externe.
Moratoriul actual asupra exploatarii gazelor de sist ar putea fi ridicat, dupa scrutin, adauga Reuters, care mentioneaza ca Uniunea Social Liberala (USL), a premierului de stanga Victor Ponta, care probabil va forma viitorul guvern, inca nu si-a clarificat pozitia privind exploatarea gazelor de sist.
Si alte formatiuni politice au manifestat retinere in a-si dezvalui intentiile cu privire la acest subiect, de teama sa nu piarda sprijinul electoratului in plina campanie pentru alegeri.
"In cele din urma va trebui luata o decizie. Noi speram ca aceasta decizie nu va fi una care sa consolideze aceasta... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 13:48