Romania spera sa inceapa o revolutie a gazelor de sist, dupa ce a observat succesul lor in SUA, insa productia tarii se indreapta in directia gresita.
Estul Europei depinde in mare parte de Rusia pentru energie si aceasta dependenta vine cu unele riscuri politice. Mai multe tari spera sa schimbe aceasta situatie insa au diverse rate de succes, scrie, intr-o analiza, The Christian Science Monitor.
Romania se pregateste sa organizeze primul summit pe tema gazelor si petrolului la Bucuresti in martie 2016, in speranta ca va atrage companii internationale importante. Guvernul roman incearca sa pozitioneze evenimentul ca o oportunitate de a ajuta Uniunea Europeana sa caute si sa obtina securitate energetica prin dezvoltarea de noi surse.
Gaze de sist extrase cu apa de la toaleta
Romania, spre deosebire de unii vecini ai sai, e mai putin dependenta de importurile de gaze naturale din Rusia pentru consumul intern. Desi 100% din gazul importat vine din Rusia, aceste importuri ...citeste mai departe despre "Poate Romania sa puna capat dependentei de gaze rusesti? - The Christian Science Monitor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 08:55
Uniunea Europeana are suficient gaz in depozitele de sist pentru a fi independenta de resursele Rusiei timp de 28 de ani, arata o analiza realizata de Bloomberg.
Singura conditie este ca statele membre sa fie pregatite sa le extraga.
Analiza Bloomberg se bazeaza pe datele furnizate de Agentia pentru Informatii din Energie a Statelor Unite ale Americii pentru 10 state europene.
Din tarile luate in calcul, Suedia sta cel mai bine la acest capitol, avand in vedere ca gazele de sist i-ar asigura consumul intern timp de 250 de ani. Ea este urmata de Polonia, Bulgaria, Franta si Spania.
Totusi, unele din statele europene, precum Franta si Bulgaria, au interzis extractia gazelor de sist iar altele precum Olanda si Germania au introdus moratorii.
Analiza, care nu a luat in calcul si Romania, vine in contextul in care cele 28 de state membre UE cauta sa isi diversificie ...citeste mai departe despre "Bloomberg: UE are suficiente gaze de sist pentru a nu mai depinde de Rusia timp de 28 de ani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 16:00
Romania va exporta gaze naturale numai dupa ce consumul intern va fi acoperit de productia autohtona, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
Oficialul sustine ca exporturile de gaze din tara noastra vor putea fi posibile doar in functie de cererea de pe piata interna, iar prioritate are acoperirea consumului national, altfel vom fi nevoiti sa aducem volume mai mari de gaze din import.
Totodata, Departamentul pentru Energie are in plan refacerea calendarului de liberalizare a pretului gazelor in favoarea producatorilor si a marilor consumatori, avand in vedere noile evolutii de pe aceasta piata, a mai spus ministrul, adaugand ca o decizie in acest sens va fi luata in vara.
El a mai afirmat ca a renuntat pe moment la ideea reorganizarii producatorilor de energie in companii care sa utilizeze un mix de resurse, intrucat actionarii minoritari ai producatorilor s-au opus acestui plan.
Nita a mai vorbit in interviu si despre relatiile energetice dintre Romania si Rusia, precum si despre modificarile ce vor fi aduse in acest an in legislatia din domeniul petrolului si gazelor.
Cum arata in prezent sistemul energetic romanesc si cum vreti sa arate dupa reorganizare?
Arata mult mai bine decat in momentul in care l-am preluat. In primul rand, in urma unor masuri pe care le-am luat pentru eficientizarea activitatii, astfel incat toate unitatile din energie sa fie profitabile, lucru care se si intampla de altfel. Majoritatea companiilor sunt... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 14:45
Compania franceza Total a devenit primul mare grup petrolier care investeste in dezvoltarea sectorului gazelor de sist din Marea Britanie, alocand 50 milioane de dolari pentru proiecte de explorare in estul Angliei, transmite Financial Times.
Total va plati 1,6 milioane de dolari pentru a prelua 40% din drepturile comerciale la doua licente de explorare in zona Gainsborough, un bazin geologic din Lincolnshire, in estul Angliei, unde se crede ca ar exista zacaminte semnificative de gaze.
Investitia Total reprezinta un vot de incredere in dezvoltarea sectorului gazelor de sist in Marea Britanie, privita cu ambitie de guvern, care spera sa imite succesele reusite de Statele Unite in ultimii ani.
Guvernul subliniaza castigurile economice uriase inregistrate de SUA datorita exploatarii gazelor de sist. Preturile la gaze naturale din Statele Unite sunt de patru ori mai mici decat in Europa, datorita cresterii semnificative a productiei interne odata cu accesarea zacamintelor de sist. Astfel, SUA a devenit exportator net de energie, consumatorii casnici si industriali platesc mai putin, iar industria trece printr-o perioada de revigorare alimentata cu gaze ieftine.
Se estimeaza ca Marea Britanie ar putea avea rezerve de peste 36.000 miliarde metri cubi de gaze in depozite de sist. Materializarea a numai 10% din acest volum estimat ar reprezenta echivalentul necesarul de gaze al Marii Britanii pentru 51 de ani.
Astfel, Total va aloca 45 milioane de dolari pentru... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 07:42
Concluziile preliminare ale geologilor romani alimenteaza ipoteza conform careia cutremurele din Galati reprezinta efectul activitatii de exploatare a gazelor si petrolului in zona. Un context nefast pentru Chevron, care tocmai a inceput la Vaslui, constructia primei sonde de explorare a gazelor de sist din Romania. Activitatea seismica neobisnuita din Galati redeschide, astfel, discutiile privind riscurile tehnologiei de fracturare hidraulica, in balanta cu beneficiile economice pe care le aduce exploatarea resurselor naturale.
Un punct de vedere preliminar al Institutului Geologic Roman indica exploatarea gazelor si petrolului din judet, printre factorii principali care ar fi putut provoca cele peste 200 de cutremure care s-au produs recent la Izoarele, Galati.
"Dintre cauzele antropice se evidentiaza clar posibilele fenomene de tasare diferetiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe aceasta structura cit si actualele sonde de extractie amplasate spre est, in zona localitatilor Negrea si Schela pot fi avute in vedere cauze antropice de modificare a suprafetei terenului. Acest fapt este posibil, avind in vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol si gaze. O activitate de extractie bazata si pe sonde injectie ar amplifica aparitia unor fenomene de... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 08:02
Scumpirea gazului natural ca urmare a liberalizarii pretului va fi resimtita puternic de 90% din populatie, dar masura era inevitabila, a explicat analistul Efor, Otilia Nutu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Otilia Nutu a aratat ca, daca vom continua exploatarea gazului in conditiile actuale, in 5 ani rezervele se vor diminua, vom ajunge sa importam 80%, iar scumpirea ar fi si mai drastica.
Guvernul are insa posibilitatea sa ii protejeze pe consumatorii casnici folosind sumele rezultate din supraimpozitarea Romgaz si Petrom.
Marele avantaj al liberalizarii este ca fiecare consumator isi va putea alege furnizorul de gaz natural care ii va oferi pretul cel mai avantajos si concurenta va duce in cele din urma la scaderea pretului
Liberalizarea pretului gazelor naturale a creat o mare ingrijorare si o controversa pe masura. Era o masura necesara?
Faptul ca piata nu a fost pana acum liberalizata nu are legatura cu bunastarea consmatorilor, ci cu niste interese ale unor industrii, in primul rand cea de ingrasaminte si productia de stat de energie electrica, adica Elcen. Pentru ei a fost tinut pretul in mod artificial la un nivel foarte scazut. Cand tii pretul jos, se consuma mai mult, noi avem niste resurse limitate in exploatare, iar toate depozitele noi din Marea Neagra, gazele de sist, nu vor fi exploatate decat atunci cand pretul va fi suficient de mare incat sa merite.
Pretul se tine la un nivel scazut in mod artificial, se calculeaza o medie... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 09:55
Romania are rezerve de gaze de sist de 1.444 miliarde de metri cubi, echivalente consumului pe 100 de ani, estimeaza Administratia americana pentru informatie in domeniul energiei (EIA), in conditiile in care rezervele dovedite de gaze se plaseaza la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi.
Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurata in proportie de 80% din productia interna. Diferenta este importata din Rusia, prin intermediari, la preturi ridicate.
Agentia guvernamentala americana estimeaza ca Romania are rezerve de gaze de sist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existenta) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adica 1.444 miliarde metri cubi.
Potrivit EIA, rezervele dovedite de gaze naturale ale Romaniei erau estimate la inceputul acestui an la 4.000 miliarde picioare cubice, echivalentul a 113 miliarde metri cubi.
Romania se plaseaza pe locul al treilea in UE privind rezervele de gaze de sist, dupa Polonia (4.190 miliarde metri cubi) si Franta (3.879 miliarde metri cubi), potrivit raportului EIA. mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 12:59
Grupul energetic austriac OMV a abandonat planurile de a produce gaze de sist in Austria, deoarece cheltuielile implicate ar fi facut proiectul nefezabil din punct de vedere economic.
In schimb, OMV (actionarul majoritar al Petrom), a subliniat ca decizia sa nu va afecta posibilele planuri vizand explorarea de gaze de sist in alte tari.
Gazele de sist necesita utilizarea unei tehnici de forare neconventionale, denumita fractare hidraulica, criticata de organizatiile de protectia mediului pentru ca polueaza rezervele de apa.
Potrivit OMV, introducerea in Austria a unei legi care obliga companiile sa deruleze inspectii detaliate de mediu inaintea oricarui proiect are consecinte economice negative.
"In acest context, proiectul nu mai este viabil din punct de vedere economic", a declarat directorul de explorare si productie al OMV in Austria, Christopher Veit, pentru postul de radio ORF. "In prezent, nu exista noi planuri pentru dezvoltarea gazelor de sist in Austria", a adaugat Christopher Veit.
In luna decembrie a anului trecut, OMV a anuntat ca are de gand sa aloce 130 milioane de euro pentru a cauta gaze de sist in Austria, insa numai cu conditia solutionarii aspectelor de mediu. Studiile geologice au aratat ca rezervele potentiale de gaze de sist ar putea acoperi consumul intern al Austriei pentru o perioada de 30 de ani.
In Romania, zilele trecute, ministrul roman al mediului si padurilor, Rovana Plumb, a declarat ca asteapta decizia UE in ceea ce... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 14:30
Rezervele potentiale de gaze din Marea Neagra, precum si posibililele zacaminte de gaze de sist ar putea asigura consumul intern al Romaniei, dar este prea devreme pentru a avansa evaluari privind cantitatile, a declarat presedintele ANRM, Alexandru Patruti.
"Cu certitudine ca, luand in calcul potentialele rezerve din Marea Neagra si gazele de sist, Romania va putea sa isi asigure necesarul de consum din productia interna", a afirmat Patruti.
El a adaugat ca rezervele certe de gaze naturale din Romania se ridica la aproximativ 100 miliarde metri cubi. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.
Cei mai mari producatori de gaze din Romania sunt companiile Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura peste 90% din productie, diferenta fiind importata in principal de la firme agreate de grupul rus Gazprom. Productia interna asigura 75-80% din consum.
Potrivit ZF, factura energetica pe care Romania o achita rusilor de la Gazprom an de an se ridica la peste un miliard de dolari, in ultimii opt de ani firmele locale varsand in conturile intermediarilor care aduc gazul rusesc, WIEE si Imex Oil, peste 10 miliarde de dolari.
O alta resursa este reprezentata de gazele de sist. Cantitatea de gaze neconventionale este proportionala cu cea a gazelor conventionale, insa deocamdata nu poit fi estimate rezervele, a precizat presedintele ANRM.
"Potrivit studiilor organismelor internationale, rezervele potentiale de gaze de sist in Romania, Bulgaria si... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 20:10