Dupa negocieri indelungate, Rusia, Ucraina si UE au convenit joi noaptea, "in principiu", asupra unui nou acord privind livrarea de gaze naturale incepand cu data de 1 ianuarie 2020, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, transmite Reuters.
Ucraina este o tara cruciala pentru tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa. Actualul acord prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei si altor tari din Europa expira dupa 31 decembrie 2019.
"Dupa negocieri intensive sunt bucuros sa spun ca am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie, ceea ce cred ca este o veste foarte buna pentru Europa, Rusia si Ucraina", a declarat Sefcovic.
Vicepresedintele Comisiei Europene, ministrul Energiei din Ucraina, Oleksiy Orzhel, si omologul sau rus, Alexander Novak, s-au intalnit joi la Berlin pentru discutii dar nu au oferit alte detalii.
Separat, grupul rus Gazprom a informat ca oficialii de la Moscova si Kiev se vor intalni vineri la Minsk pentru a continua discutiile.
La randul sau, Oleksiy Orzhel si-a exprimat speranta ca in scurt timp se va ajunge "la un rezultat pozitiv pentru toate partile" iar ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a laudat eforturile Germaniei de a intermedia un acord intre Ucraina si Rusia.
In prezent, Rusia construieste doua noi gazoducte, Nord Stream2 si TurkStream, acesta din urma fiind destinat sa ocoleasca Ucraina. Cu toate acestea, joi la conferinta sa anuala de presa, presedintele Rusiei, Vladimir... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 10:27
Europa nu va avea probleme in aprovizionarea cu gaze naturale la iarna, chiar daca nu se va ajunge la un nou acord privind livrarile de gaze naturale rusesti via Ucraina pana la finele acestei luni, cand expira actualul acord de tranzit, arata un studiu publicat miercuri de un institut german, transmite Reuters.
"Aprovizionarea cu gaze pentru iarna este in siguranta, chiar daca discutiile referitoare la livrarile de gaze din Rusia via Ucraina spre Europa vor esua", sustine studiul realizat de Institute of Energy Economics (EWI) din Koln.
Potrivit acestui studiu, este posibil ca in Germania pretul gazelor naturale sa inregistreze o crestere moderata, dar nu vor exista intreruperi in aprovizionare. Facilitatile de stocare a gazelor sunt pline, preturile sunt la cele mai mici valori din ultimii ani gratie supraofertei mondiale iar interconectarea retelelor de gazoducte este intr-o situatie mult mai buna decat era in urma cu zece ani, cand o disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului si platilor gazelor naturale a afectat aprovizionarea statelor din Europa.
Moscova a informat ca nu vrea sa ajunga la un nou razboi al gazelor naturale cu Ucraina, similar cu cel din 2009. Actualul acord care reglementeaza aprovizionarea Ucrainei cu gaze naturale rusesti precum si tranzitul spre Uniunea Europeana expira la 31 decembrie 2019, iar negocierile pentru un nou acord sunt complicate de aspecte ce tin de procedurile de arbitraj si de anexarea peninsulei Crimeea de catre... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 16:17
La iarna, Romania va avea suficiente gaze doar daca nu da gerul si daca ucrainenii nu se cearta prea tare cu rusii.
Potrivit normelor UE, o tara se poate considera la adapost de o criza energetica doar daca isi poate procura gazele naturale din 3 surse distincte. In acest fel - indiferent ce s-ar intampla - tara respectiva poate fi aproape sigura ca nu ramane fara gaz.
Judecand doar dupa acest criteriu, Romania e ferita de o eventuala criza energetica, deoarece are acces nu la 3, ci chiar la 4 surse de gaz. Iata despre ce este vorba.
Inainte de toate, tara noastra are productie interna prin care si-a asigurat, iernile trecute, peste 70% din consum. Apoi, Romania are interconexiuni (adica infrastructura care ii permite sa importe gaze din Bulgaria, din Ungaria si din Ucraina - n.red.).
Si atunci, de ce ne-am mai face griji cu privire la alimentarea cu gaze? Motivul e foarte simplu, spune expertul judiciar in domeniul gazelor naturale, Dumitru Chisalita. Anume: din toate sursele de import, una singura e de baza. Si s-ar putea ca tocmai pe aceea sa n-o mai putem accesa, din ianuarie 2020 incolo.
"Importurile de gaze din Bulgaria sunt conjuncturale. Exista posibilitatea ca anumite cantitati de gaze din Grecia sa ajunga in Bulgaria si apoi, mai departe, in Romania. Dar nu e ceva sigur. Nu vorbim despre o alimentare garantata, continua, pe care sa ne putem baza,
Si tot conjuncturale sunt si importurile de gaze din Ungaria. Importam din tara vecina pentru ca -... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 07:15
Ucraina a decis sa treaca termocentralele de pe gaze naturale pe pacura si sa inchida scolile in incercarea de a face economii la gaze naturale, dupa ce grupul rus Gazprom a refuzat sa reia livrarile spre Ucraina, a anuntat vineri ministrul ucrainean al Energiei, Ihor Nasalyk
Deficitul in aprovizionarea cu gaze naturale vine intr-un moment in care consumul a atins un nivel de varf, dupa ce un val de frig a acoperit cu zapada cea mai mare parte din teritoriul Ucrainei si a dus la scaderea temperaturilor sub zero grade Celsius, transmite Reuters.
Nasalyk a informat Parlamentul de la Kiev ca lipsa livrarilor de gaze naturale rusesti a creat un deficit de aprovizionare de pana la 20 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi, echivalentul a o zecime din consumul zilnic al Ucrainei.
Prin transferul termocentralelor de pe gaze naturale pe pacura a fost posibila economisirea unei cantitati de aproximativ 15 milioane metri cubi pe zi, a informat Nasalyk.
De asemenea, Ministerul Energiei a cerut autoritatilor locale sa suspende activitatea gradinitelor, scolilor si universitatilor pana la data de 6 martie.
Joi, grupul rus Gazprom a anuntat ca a decis sa revina la sistemul de plata anticipata in relatia cu Ucraina adaugand totodata ca nu va relua livrarile de gaze naturale pana cand nu va fi incheiat un act aditional la actualele contracte.
Aceasta dupa ce miercuri, un tribunal international de arbitraj de la Stockholm a decis ca Gazprom trebuie sa plateasca firmei... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 14:20
Ucraina si-a suspendat achizitiile de gaze naturale rusesti, in urma unui esec in negocirile vizand mentinerea aprovizionarii in urmatoarele trei pana a sase luni.
Compania ucraineana de stat Naftogaz a anuntat ca va continua sa asigure transportul gazelor naturale rusesti catre alti clienti europeni ai Moscovei, relateaza BBC News online.
Este vorba despre a doua intrerupere in mai putin de un an a aprovizionarii cu gaze naturale rusesti catre Ucraina.
Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a catalogat decizia ca fiind "nefericita".
Moscova a crescut pretul extrem de mult dupa indepartarea de la putere, in februarie 2014, a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, sustinut de catre Kremlin.
Moscova a sistat livrarile de gaze in iunie 2014, cand a escaladat conflictul intre Guvernul de la Kiev si rebelii prorusi din estul Ucrainei.
De atunci, Uniunea Europeana (UE), care a... citeste mai departe despre "Decizie drastica la Kiev: Nu mai cumpara gaz din Rusia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 08:42
1Autoritatile ucrainene intentioneaza sa opreasca achizitia de gaze rusesti incepand cu 1 aprilie, a anuntat luni ministrul Energiei din Ucraina, Volodimir Demcisin.
"In acest moment, nu avem nevoie sa cumparam gaz rusesc. Pur si simplu nu il vom mai cumpara", a spus Demcisin, potrivit agentiei Reuters.
UE va avea gaze de la Moscova inca o luna. Ucraina si Rusia - acord de livrare valabil doar in martie
Sambata, acesta a precizat ca Ucraina este increzatoare ca Rusia va fi nevoita sa coboare pretul cerut Kievului pentru gaz, importurile tot mai mari din Uniunea Europeana reducand substantial dependenta Ucrainei de livrarea de ...citeste mai departe despre "Ucraina renunta la gazele rusesti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Martie 2015, ora 18:11
Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a afirmat, marti seara, la sediul din Bruxelles al Comisiei Europene (CE), ca un acord in domeniul gazelor intre Rusia si Ucraina ar putea fi semnat "in urmatoarele zile".
"Vom ajunge la un acord, probabil, in urmatoarele zile, nu in cursul acestei nopti", a declarat comisarul european.
Delegatia rusa era asteptata la negocieri in cursul acestei nopti, la ora 19.00 GMT (22.00, ora Romaniei), insa, in cele din urma, reuniunea trilaterala - intre Gunther Oettinger si ministrii rus si ucrainean ai Energiei Aleksandr Novak si Iuri Prodan - a fost amanata pentru miercuri dimineata, la ora 07.30 GMT (10.30, ora Romaniei), a comunicat CE.
Reuniunea trilaterala va fi precedata de "intrevederi bilaterale", a adaugat Comisia. Discutiile purtate de cele trei parti au drept scop ajungerea la un acord asupra pretului de livrare a gazelor rusesti catre Ucraina si achitarii sumelor datorate de partea ucraineana.
Reuniunea precedenta s-a incheiat in cursul noptii de luni spre marti, dupa aproape opt ore de discutii, fara semnarea unui acord. Miza, potrivit lui Prodan, este de a gasi "o solutie globala care sa rezolve problemele intampinate in stabilirea pretului de livrare a gazelor si achitarii datoriilor".
"Dar nu putem accepta mecanismul de calculare a pretului propus de Gazprom", a explicat el, in cursul noptii de luni spre marti, subliniind ca Ucraina vrea "un pret echitabil si corespunzator pietei", a insistat el.... mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 11:17
Moscova si Kievul se apropie de un acord pe tema furnizarii de gaz catre Ucraina, a declarat presedintele Vladimir Putin, vineri, in Franta.
Liderul de la Kremlin a facut declaratia dupa o scurta intalnire informala, ce nu a durat mai mult de 15 minute, cu omologul sau ucrainean, Petro Porosenko, in Normandia, transmite AFP, citata de Daily Star.
Vladimir Putin a adaugat ca Rusia nu exclude varianta de a oferi tarii vecine un ajutor pentru a-si plati datoriile externe.
"Nu am vorbit despre pretul gazelor cu Petro Porosenko, dar stiu ca ...citeste mai departe despre "Atitudinea Rusiei, complet schimbata: Ce a spus Putin despre gazele pentru Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Iunie 2014, ora 09:42
Ucraina a oprit achizitiile de gaze din Europa, iar unicul furnizor va fi Rusia, care ofera cele mai mici preturi, a declarat joi ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavitski, citat de RIA Novosti.
Ucraina a cumparat in ultimii doi ani gaze din Polonia si Ungaria si era pe cale sa incheie un alt acord cu Slovacia, in incercarea reducerii dependentei de livrarile Rusiei, pe fondul tensiunilor generate de politica anterioara a Ucrainei de apropiere economica de Europa.
Autoritatile de la Kiev ar fi trebuit sa semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeana, in noiembrie, dar presedintele Viktor Ianukovici a renuntat la acord in ultimul moment. In schimb, Ianukovici a incheiat in decembrie un acord cu Rusia, prin care Ucraina a obtinut un imprumut de 15 miliarde de dolari si un discount la pretul gazelor.
Astfel, Rusia a acceptat sa reduca de la 1 ianuarie pretul gazelor livrate statului ucrainean de la 400 de dolari pentru o mie de metri cubi la 268 de dolari.
Noul nivel al pretului va fi confirmat trimestrial, potrivit acordului, care da posibilitatea Rusiei sa impiedice o apropierea a Ucrainei de UE.
Agentia ucraineana UNIAN a relatat miercuri ca Ucraina a oprit achizitiile de gaze din Europa de la 1 ianuarie.
"Gazele din Rusia sunt in prezent optiunea cea mai profitabila", a spus Stavitski
Ministrul ucrainean al energiei declara in decembrie ca Ucraina va fi in interesata in continuare sa importe gaze din Uniunea Europeana, chiar daca a obtinut... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 08:00